PET PET

Recenzia fitness náramku Fitbit Alta HR

Zobraziť katalóg
Fitbit Alta HR

Spoločnosť Fitbit nedávno predstavila inovovanú verziu svojho inteligentného náramku Fitbit Alta. V našej recenzii vám ukážeme, či sú pridané funkcie prínosom a čo by naopak mohol výrobca do budúcnosti ešte zlepšiť. Áno, Fitbit Alta HR nie je bezchybný, a už vôbec nie revolučný fitness náramok.

V čom sa líši Fitbit Alta HR od staršieho náramku Fitbit Alta

Začnime najskôr pohľadom na samotný fitness náramok, ktorý medziročne prešiel celým množstvom zaujímavých zmien. Aké sú hlavné rozdielové novinky?

  • Senzor srdcového tepu
  • Výrazne zlepšené meranie kvality spánku
  • Možnosť dokúpiť elegantné kožené remienky

Fitbit Alta HR, dizajnovo vyladený náramok

Po dizajnovej stránke nemáme k fitness náramku Fitbit Alta HR žiadne výčitky a celkové vyhotovenie hodnotíme ako veľmi dobré. Remienok z odolného elastoméru síce môže na prvý pohľad pôsobiť obyčajne, ale je pohodlný a nikde nereže, takže o ňom prakticky neviete ani počas spánku. Z viac ako týždenného testovania nespoznáme, ako bude remienok vyzerať po ročnom každodennom nosení, ale s vysokou pravdepodobnosťou si zachová svoj vzhľad aj celkovú pevnosť.

Fitbit Alta HR máme k dispozícii hneď v niekoľkých zaujímavých farbách, a hlavne dvoch veľkostiach. Z vlastnej skúsenosti by sme variant Small odporučili ženám, Large patrí na pánske zápästie. Vďaka ľahko vymeniteľným remienkom si na cvičenie vezmete krikľavooranžový, kdežto na pracovný pohovor svetlehnedý kožený remienok. To sa nám veľmi páči.

Fitbit Alta HR, dizajn, OLED displej Fitbit Alta HR, senzor srdcového tepu

Alta HR má displej typu OLED

Dominantou inteligentného náramku Fitbit Alta HR je nepochybne displej, ktorý využíva OLED technológiu. Tá je známa svojou vysokou úspornosťou, čo v dôsledku vedie až k približne týždennej výdrži aj s neustále zapnutým senzorom tepovej frekvencie. Samotný displej je dotykový a zobrazuje tieto základné funkcie.

  • Čas
  • Počet krokov
  • Aktuálnu tepovú frekvenciu
  • Vzdialenosť
  • Spálené kalórie
  • Minúty aktívnej činnosti
  • Budík

Medzi jednotlivými funkciami sa jednoducho prepínate obyčajným ťuknutím na displej. Dvojité ťuknutie vedie k aktivácii displeja. Druhou možnosťou na aktiváciu displeja je otočenie zápästia smerom k sebe. Vďaka inteligentným senzorom dôjde k rozsvieteniu displeja, iba však v ideálnom prípade. Počas používania fitness náramku Fitbit Alta HR sa nám veľakrát stalo, že bolo potrebné s rukou „mávať“ trošku viac, aby displej začal ukazovať. Chce to skrátka prísť na ten správny pohyb.

Zoznámte sa s fitness náramkami

i Fitness wearables
Ešte ste nemali žiadny fitness náramok? Máme pre vás nachystaný článok so základným prehľadom funkčných vlastností.

Používanie fitnes náramku Alta HR v praxi

Oživenie inteligentného náramku je skutočne jednoduchý úkon a bude vám stačiť inteligentný telefón a pripojenie na internet. Je potrebné stiahnuť sprievodnú aplikáciu pre iOS alebo Android a založiť si Fitbit používateľský účet. Následné spárovanie s Fitbit Alta HR pomocou bezdrôtovej technológie bluetooth je dielom okamihu. Všetko ide rýchlo a bez väčších problémov.

Už s nasadeným fitness náramkom môžete začať merať počet krokov. Pokiaľ bude vonku slnečno, tak narazíte na prvý veľký problém. Displej je malý a nečitateľný. Ak ste si mysleli, že si pri behu prečítate vzdialenosť alebo aktuálnu tepovú frekvenciu, tak máte prakticky smolu. Bude lepšie zastaviť, zatieniť rukou OLED displej a až potom zistíte zobrazované hodnoty. Je tiež škoda, že Alta HR nedokáže zobraziť rovno požadovanú hodnotu napríklad aktuálnej tepovej frekvencie. Po aktivácii displeja totiž vždy naskočí len čas a miniatúrnym písmom zobrazená tepová frekvencia. To je zle a konkrétne pri behu nepoužiteľné. Ak ste mysleli, že Fitbit Alta HR vám ušetrí peniaze a nemusíte si kúpiť kvalitné športové hodinky, tak vás musíme vyviesť z omylu.

Pri inej športovej činnosti možno tieto problémy mať nebudete a napríklad v posilňovni určite bude medzi jednotlivými cvikmi dosť času na kontrolu tepovej frekvencie alebo spálených kalórií.

Fitbit Alta HR, OLED displej Fitbit Alta HR

Meranie spánku zvláda Fitbit na jednotku

Fitbit sľubuje veľké zlepšenie v oblasti merania spánku a môžeme potvrdiť, že v tomto prípade má pravdu. Inteligentný náramok je naozaj inteligentný a bezpečne pozná zaľahnutie do postele. Už po pár dňoch tak získate detailný prehľad o dĺžke a kvalite spánku. Všetko navyše sprevádzajú podrobné štatistiky. Pomocou nich môžete svoje výsledky porovnávať so svojou vekovou kategóriou v rámci používateľskej databázy Fitbit.

Fitbit Alta HR však ťaží zo spolupráce viacerých senzorov, a dokonca dokáže odlíšiť jednotlivé fázy spánku – REM, ľahký a hlboký spánok aj koľko času ste boli v noci hore. Ide o veľmi zaujímavé hodnoty, z ktorých môžete vyčítať, prečo aj po 8 hodinách spánku ste unavení. Toto sa vážne podarilo!

Prídavné inteligentné funkcie fitnes náramku nás nezaujali

Určite využijete tichý budík, keď vám začne v nastavenom čase priasť náramok na ruke. Budík je možné nastaviť len z aplikácie, čo je trošku škoda, ale vzhľadom na tenké vyhotovenie by to nešlo technicky uskutočniť. Pri zapnutej bluetooth synchronizácii sa tiež dozviete o každom prichádzajúcom hovore, SMS alebo udalosti v kalendári. Ide len o základné notifikácie, na ktoré nemáte šancu nijako reagovať a vo výsledku rovnako budete musieť siahnuť po telefóne. Možno tieto funkcie niekto ocení, my v nich však žiadne kúzlo nevidíme.

Sprievodná aplikácia Fitbit

Už sme spomenuli, že na plné využitie inteligentného náramku Fitbit Alta HR je nutné mať nainštalovanú aplikáciu. S jej používaním na aktuálnom systéme iOS sme nemali vôbec žiadny problém. Ihneď po spustení vidíte prehľadný hlavný panel a namerané hodnoty. Všetko si môžete prezrieť až do detailov.

Fitbit Alta HR, aplikácia Fitbit Alta HR, aplikácia, prehľad spánku Fitbit Alta HR, aplikácia, spánkové fáze

Rozhodne si nastavte denné ciele, napríklad v podobe prejdených krokov. Musíme konštatovať, že aj keď vo Fitbit Alta HR nie je integrovaná GPS, tak náramok dokáže pomerne presne odhadnúť prejdené kilometre. Ak športujete, pretože potrebujete schudnúť, aplikácia Fitbit vám pomôže. Celkom ľahko totiž možno zaznamenávať aj prísun jedla po celý deň. Bude však nutné na prvý raz pridať „naše“ jedlá, pretože aplikácia čerpá skôr z amerického trhu a neponúka v tomto smere lokálne potraviny. Určite si pridajte svojich priateľov, ktorí už nejaký Fitbit inteligentný náramok používajú, a začnite súťažiť a organizovať výzvy. Kto z vás ujde za týždeň viac kilometrov alebo spáli viac kalórií?

Stojí inteligentný náramok Fitbit Alta HR za tú cenu?

Pôvodný Fitbit Alta sa predával veľmi dobre a novinka Fitbit Alta HR ponúka viac funkcií za v podstate minimálny príplatok. Napriek tomu by celková cena mohla byť nižšia. Fitness náramok by dnes mal byť už neoddeliteľnou súčasťou každého športovo založeného nadšenca. Nečakajte od neho profesionálne výsledky, ale poctivé meranie základných údajov (kroky, kalórie, vzdialenosť, tep) a veľmi podrobný rozbor kvality vášho spánku. Napriek tomu však „zakazujeme“ nákup tohto náramku bežcom, ktorých bude jeho používanie skôr rozčuľovať.

Záverečné hodnotenie Fitbit Alta HR

Hodnotenie 83 % Alza.sk

Hlavné parametre

Dizajn

90 %

Funkcie

70 %

Mobilná aplikácia

90 %

Fitbit Alta HR

Klady

  • Kvalitné vyhotovenie
  • Jednoduché sprevádzkovanie
  • Jednoduché ovládanie
  • Výmenné remienky
  • Prehľadná aplikácia
  • Detailné analýzy kvality spánku
  • Vydrží celý týždeň

Zápory

  • Vyššia cena
  • Vonku zle čitateľný displej
  • Nabíjanie iba pomocou extra kábla z USB portu
  • Nehodí sa pre viacerých aktívnych športovcov

Čo sme napísali o Fitbitl Alta HR skôr

Vytlačiť
P-DC1-WEB13
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií