PET PET

Svetelná priepustnosť priezoru lyžiarskych okuliarov

Zobraziť katalóg

Článok

• Autor: Redakcia

Svetelná priepustnosť priezoru – teda onoho „skla“ pri lyžiarskych okuliaroch, cez ktoré sa pozeráme – patrí k jeho kľúčovým parametrom. Udáva, aká je filtračná schopnosť priezoru, a to, na aké podmienky sú vlastne okuliare určené. V našom článku sa pozrieme na všetko podstatné, čo sa svetelnej priepustnosti lyžiarskych okuliarov týka.

Lyžovanie, Svetelná priepustnosť

Svetelnú priepustnosť je možné určiť podľa farby okuliarov

Zorník lyžiarskych okuliarov nie je zo svojej podstaty ničím iným ako svetelným filtrom. Jeho úlohou je pomôcť nášmu videniu v náročných podmienkach, čo rýchly pohyb na bielych pláňach bezpochyby je. Podľa toho, koľko svetla z oblasti viditeľného spektra filter pohlcuje, sa rozdeľujú do piatich kategórií – ochranných stupňov. Tie možno celkom ľahko odvodiť aj voľným pohľadom na vybrané okuliare. Dajú sa totiž odlíšiť podľa zafarbenia skla, pričom farba nemá súvislosť s UV filtrom okuliarov, ktorý eliminuje neviditeľnú časť spektra.

  • S0 – prepúšťa 100 až 80 % svetla – číry, prípadne ľahko zafarbený zorník ideálny na lyžovanie v noci.
  • S1 – prepúšťa 80 až 43 % svetla – stredne žltý, ružový, bledomodrý, sivý, svetlo dymový zorník je vhodný na naše zimné podmienky s nižšou oblačnosťou, vyššou vlhkosťou a mierne zníženou viditeľnosťou.
  • S2 – prepúšťa 43 až 18 % svetla – univerzálne hnedý a dymový zorník, ideálny na letné Alpy.
  • S3 – prepúšťa 18 až 8 % svetla – zrkadlový filter vhodný na použitie v jarných Alpách a na ľadovcoch.
  • S4 – prepúšťa 8 až 3 % svetla – vysoko špecializované zorníky určené na použitie na ľadovcoch.

Ako sa zbaviť modrej?

Na zasnežených svahoch je najproblematickejšia modrá zložka svetelného spektra, ktorá má vysokú tendenciu k rozptylu. Pokiaľ sa svetelným lúčom postaví do cesty prekážka, ako sú mraky, hmla a pod., podiel modrej sa zvýši a zároveň dochádza k väčšiemu lomu lúčov a ich rozptylu. Výrazne tak miznú kontrasty, obloha splýva so svahom a prakticky miznú tiene. Hoci je na receptory svetla dosť, problémy to môže robiť nášmu stabilizačnému aparátu. Výsledkom môže byť až nevoľnosť.

Lyžovanie, Svetelná priepustnosť

Preto lyžiarske okuliare mávajú ešte špeciálny filter, ktorý sa stará o elimináciu modrej farby. Ak je prítomný, môže nadobúdať dvoch podôb:

  • atenuátor (zoslabovač) modrej zložky – oslabuje modrú zložku, naproti tomu zdôrazňuje zelené, žlté a červené farby v spektre. Atenuátory sú obľúbenejšie, líšia sa podľa toho, koľko percent modrej zložky zachovávajú. Najčastejšie je to 20 %, max. cca 50 %.
  • blokátor modrej zložky – modrú farbu úplne odstraňuje, avšak nepoužíva sa príliš často. Vo väčšine svetelných podmienok je úplné odstránenie modrej zložky veľmi namáhavé na zrak.
i Mohlo by vás zaujímať

Svetelná priepustnosť je na správnu funkciu lyžiarskych okuliarov zásadná. Pri nákupe okuliarov sa rozhodujte podľa toho, za akých podmienok najčastejšie lyžujete a výber tomu podriaďte. Pokiaľ typy podmienok často striedate, napr. schádzate alpské ľadovce aj zjazdovky v Krkonošiach, určite nie je od veci mať viac lyžiarskych okuliarov s rôznou priepustnosťou.

Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií