PET PET

10101 - Decentralizovaná futures burza využívajúca Lightning network

Zobraziť katalóg
Aktualizováno • Autor: Juraj Bednár

V tomto článku prinášame pohľad na unikátnu Lightning peňaženku s integrovanou futures burzou. Okrem prijímania a posielania satoshi cez sieť lightning network môžete držať aj dolárovú hodnotu, či si vytvoriť virtuálnu pôžičku. A to celé zabezpečené sieťou lightning a bitcoinom, teda bez odovzdania privátnych kľúčov tretej strane a bez potreby dôvery v protistranu. Táto aplikácia je treťou generáciou lightningových služieb, ktoré idú ďalej ako základné posielanie bitcoinov medzi užívateľmi. Na druhej strane je to pomerne nová aplikácia a je v testovacej prevádzke. Na čo môžeme deriváty nad lightningom prakticky využiť si vysvetlíme na konkrétnych príkladoch.

101011

10101 - decentralizovaná futures burza využívajúca Lightning network – OBSAH

  1. Finančné deriváty
  2. Stabilizácia hodnoty cez short
  3. Stabilizácia hodnoty
  4. Pôžička cez deriváty
  5. Záver

i

Upozornění

Nic v tomto textu není (ani dále nebude) investičním, daňovým, účetním, právním poradenstvím ani doporučením, co máte dělat se svými bitcoiny nebo fiat. Udělejte si vlastní průzkum, názor a poraďte se s odborníky, abyste chápali rizika a své povinnosti vůči daňovým orgánům. Doporučujeme se rovněž seznámit s Upozorněním ČNB na rizika alternativních investičních produktů.

Finančné deriváty

Finančné deriváty majú u verejnosti často negatívnu reputáciu. A to obzvlášť u ľudí, ktorí im nerozumejú. Často ich viníme za finančné krízy a nestabilitu, aj keď v skutočnosti majú väčšinou presne opačné použitie aj efekt na ceny - ceny skôr stabilizujú v čase.

Bitcoinové futures sú určené na nákup a predaj Bitcoinu v budúcnosti za dopredu zafixovaný kurz. Ak nechceme predať Bitcoiny, ale chceme si ich užiť, môžeme tak urobiť napríklad tak, že si kúpime future kontrakt s expiráciou neskôr a dnes Bitcoiny predáme. Cieľ je mať na konci tejto operácie (keď “sami sebe” pôžičku splatíme) podobné množstvo Bitcoinov ako na začiatku. Daňové dôsledky tejto operácie však nie sú až také príjemné ako pri skutočnej pôžičke (poraďte sa so svojim účtovníkom).

Ďalšou možnosťou použitia futures je stabilizácia ceny, akési vytvorenie “stablecoinu”. Pionierom tohto prístupu bola burza Bitmex, ktorá priniesla “inverzné perpetual swapy” - to, čo presne to znamená si vysvetlíme neskôr. Podľa autora Bitmexu je práve kombinácia držania Bitcoinu a short strany perpetual swapu najlepší stablecoin. Väčšinu času prináša aj prirodzený dolárový výnos, ktorý je spôsobený tým, že po opačnej strane - kúpe Bitcoinu v budúcnosti a na páku je väčší dopyt ako po shortovaní.

Doteraz však problémom tohto prístupu k udržaniu dolárovej hodnoty bol fakt, že futures sa obchodovali buď na centralizovaných burzách (Bitmex, Binance, Deribit, Bybit …) alebo na alternatívnych chainoch (Ethereum, Avalanche, Rootstock).

Pri centralizovaných burzách síce máme dobrú likviditu, ale máme riziko - bitcoiny posielame tretej strane, ktorá môže skrachovať (ako napríklad FTX) alebo byť hacknutá. Okrem toho tam prichádzajú aj rôzne regulačné riziká. Ak Bitcoin používame na ochranu pred zamrazením, zhabaním majetku alebo extrémnym zdanením, poslať ho na centralizovanú burzu okamžite obmedzí toto jeho využitie. Burzy postupne zavádzali KYC, aj keď vôbec neprichádzali do styku s fiatovým svetom.

Pri alternatívnych chainoch zase máme problém so zabalením Bitcoinu, prípadne nutnosti dôverovať nejakým iným tokenom (natívnemu tokenu, stablecoinu).

Toto všetko by mohla zmeniť nová platforma 10101. Je to zatiaľ experimentálna lightning peňaženka s integrovanou futures burzou, ktorá ponúka perpetual swap obnovovaný raz týždenne. Je ideálna na to, aby ste si tento prístup k pôžičkám a stabilizácii dolárovej hodnoty vyskúšali. Jedná sa o peňaženku, ktorá je založená na technológii Discreet Log Contracts integrovaných v Lightning kanáli. Nevýhodou je, že je to pomerne nový projekt, v beta verzii.

10101
Definícia futures kontraktu v závislosti od vývoja dolárovej ceny Bitcoinu. Užívatelia (long a short strana) otvorili kontrakt pri cene 30000 USD/BTC.

V 10101 je všetko reprezentované Bitcoinami, ktoré si nabijeme cez sieť Lightning network. Tým sa otvorí cez poskytovateľa likvidity priamy lightning kanál medzi nami a platformou. Na rozdiel od iných pôžičkových platforiem teda nepoužívame žiadne tokeny a ani fiat meny. Všetko je reprezentované Bitcoinom a iba Bitcoinom. Zároveň na rozdiel od centralizovaných derivátových búrz neposielame Bitcoiny tretej strane, ale ostávajú v lightning kanáli, ku ktorému máme privátne kľúče. Znižuje sa tak počet tretích strán, ktorým musíme dôverovať. Užívateľské rozhranie má však stále ešte medzery, keďže je to nový projekt.

Po inštalácii aplikácie máme dve základné možnosti – Fund Wallet (dobiť peňaženku) a Backup Wallet (odzálohovať peňaženku).

10101
Úvodná obrazovka novovytvorenej peňaženky 10101

Samozrejme je dobré odzálohovať peňaženku. Po kliknutí na Backup Wallet dostanete klasických 12 slov ako pri akejkoľvek inej peňaženke, ktoré si treba zapísať. Tu by som však dodal, že sa jedná o DLC Lightning peňaženku, takže tento seed neobnovíte v inej peňaženke a záloha nie je podľa žiadneho štandardu, keďže na je použitie potrebujete vedieť aj stav kanála, ktorý zatiaľ nevie obnoviť žiadna iná peňaženka..

Poďme si teraz dobiť peňaženku. Po kliknutí na Fund Wallet zadáme sumu v satoshi:

10101
Voľba sumy na dobitie peňaženky 10101 a zároveň voľba otvoreného kanála od liquidity providera.

Pomocou sumy si vyberáme aj veľkosť kanála, čo určí, aké pozície môžeme otvárať. Medzi možnosťami vidíme koľko musíme minimálne do 10101 peňaženky poslať, do akých súm môžeme otvárať pozície a aký je poplatok. Predpokladám, že časom sa táto ponuka bude meniť.

Na ďalšej stránke uvidíme Lightning invoice vo forme QR kódu, taktiež ho môžeme skopírovať alebo vyzdieľať ako text.

10101
Lightning invoice, ktorým si dobijeme peňaženku a otvoríme kanál

Tento Lightning invoice môžeme zaplatiť pomocou ľubovoľnej Lightning peňaženky. Po zaplatení máme klasickú Lightning peňaženku, v ktorej môžeme odosielať a prijímať platby. Čo nás však bude zaujímať viac je záložka Trade, v ktorej môžeme vstupovať do futures pozícií:

10101
Záložka “trade”, v ktorej môžeme vstúpiť do futures pozície

Stabilizácia hodnoty cez short

Ešte predtým, než si ukážeme futures obchod, vyskúšajme si záložku “USDP”. V nej si môžeme zastabilizovať náš zostatok v dolárovej hodnote. Predstavte si to podobne ako keby ste si kúpili stablecoiny a mali v jednej lightning peňaženke stablecoin aj normálne satoshi. Peňaženka vám naozaj ukáže viac zostatkov - Lightning zostatok, on-chain zostatok aj doláre.

Neznamená to však, že by sme použili nejakú technológiu na tokeny nad Lightningom. Čo sa v skutočnosti na pozadí stane je otvorenie tzv. krytého shortu. Poďme si vysvetliť narýchlo terminológiu a potom si zastabilizujeme nejaké satoshi do dolárovej hodnoty.

Long pozíciu (nákup, buy) si môžeme predstaviť tak, že keď vstúpime do long pozície, “zarábame” keď to, čo si kúpime rastie. Ak si kúpime Bitcoiny, tak keď Bitcoiny rastú, zarábame. Podobne je to aj so short kontraktom. Ak Bitcoin padne, tak prerábame. Ak vlastníme Bitcoin, tak sme implicitne v long pozícii, lebo pri vlastníctve bitcoinu zarábame podľa toho ako bitcoin stúpa a prerábame podľa toho ako klesá.

Short strana (predaj, sell) robí opak. Tu je analógia však trošku ťažšia, lebo keď niečo predáme klasicky na spote, tak to nemáme a teda sa nemôže diať opačná strana. Mechaniku klasického short obchodu nebudem vysvetľovať, čo je dôležité je, že ak sme short Bitcoin, tak prerábame, keď Bitcoin stúpa a zarábame, keď klesá.

Čo je to “krytý short”? V podstate sme long a short zároveň - aj keď nie na úplne rovnakej veci. Keďže máme Bitcoiny, ktoré sme si nabili do peňaženky, tak sme implicitne long bitcoin. Ak zároveň vstúpime do short strany futures kontraktu na BTC/USD, tak sme short na Bitcoinovú cenu v USD v budúcnosti. Čiže sme “long spotový Bitcoin” (vlastníctvo) a short future (zobrali sme short stranu future kontraktu).

Ak sa vám práve zamotala hlava, môžete si to buď prečítať ešte raz alebo použijeme takúto heuristiku - ak mám satoshi v hodnote 100 dolárov (sme long) a vstúpime do short kontraktu na rovnaké množstvo bitcoinov v rovnakom čase, tak keď hodnota našich bitcoinov stúpne o 20 dolárov, tak rovnaké množstvo dolárov prerobí náš short. Čiže pôvodné Bitcoiny síce majú hodnotu 120 dolárov, ale long strane kontraktu sme (bez potreby dôvery v tretie strany) poslali bitcoiny v hodnote 20 dolárov. V lightning kanáli teda máme Bitcoiny v hodnote 100 dolárov - v tomto prípade ich je menej.

Ak by Bitcoin klesol zo sto dolárov o 20 dolárov na 80 dolárov, tak by nám naopak long strana poslala bitcoiny v hodnote 20 dolárov (keďže sme short, mali by sme zarobiť bitcoiny pri poklese) a teda máme znova Bitcoiny v hodnote 100 dolárov - konkrétne vyššiu bitcoinovú sumu.

10101
Prístupov k tvorbe stablecoinov je viacero. Taproot assets, RGB a iné technológie vytvárajú tokeny, ktoré majú rôzne stabilizačné mechanizmy a posielajú sa samotné tokeny. Stabilizácia môže prebiehať buď dolárovým aktívom, ktorým je stablecoin krytý (Tether, USDC) alebo overcollateralizáciou pomocou inej kryptomeny (DAI, LUSD, …). Pri spôsobe, ktorý využíva 10101 nie je potrebný externý stabilizačný mechanizmus, je to priamo kontrakt naviazaný na hodnotu dolára. Medzi užívateľmi teda neposielate tokeny, ale priamo sats. A v peňaženke si určujete, akej časti vášho zostatku chcete stabilizovať hodnotu v dolároch. Je to teda viac peer to peer nástroj ako tokeny.

Takto teda funguje stabilizácia.

Pred otvorením pozície si ešte dešifrujme pojem “inverzný perpetual swap”.

  • Swap je tá výmena satoshi medzi long a short stranou na základe kontraktu. Tú vynucuje technológia discreet log contract. Ak by protistrana nespolupracovala, môžeme zavrieť kanál a keď oracle publikuje cenu bitcoinu, tak si môžeme zobrať satoshi, ktoré nám priamo patria. Kontrakt teda “swapuje” coiny medzi long a short stranou.
  • Perpetual - štandardné kontrakty na kúpu alebo predaj Bitcoinu v budúcnosti majú expiráciu - sú uzavreté na konkrétnu dobu. Ak si však chceme napríklad zafixovať dolárovú hodnotu na neurčito, je to pre nás zbytočná robota. Perpetual swap je na dobu neurčitú. Konkrétne v prípade platformy 10101 sa obnovuje raz za týždeň v nedeľu - a je na to potrebné otvoriť aplikáciu, aby sa vytvoril nový discreet log contract. Na to vás appka upozorní pomocou notifikácie.
  • Inverzný - štandardne sa swapy vyrovnávajú v účtovnej jednotke, v ktorej sa otvárajú. V prípade 10101 je účtovná jednotka jeden dolár (1 contract = 1 USD). Keďže však máme magickú celosvetovú platobnú sieť bez cenzúry, nedáva zmysel, aby sme si kvôli swapu posielali doláre. Je to trochu neštandardný prístup s ohľadom na svet tradičných financií (ako keby ste pohyb ceny hovädzieho mäsa doplácali namiesto dolárov v stejkoch), ale pri Bitcoine dáva zmysel.

Stabilizácia hodnoty

Poďme to teda vyskúšať - zvoľme záložku USDP a zvoľme Stabilize.

10101
Nemáme zatiaľ žiadnu stabilizovanú pozíciu, môžeme si ju ale tlačítkom Stabilize vytvoriť

Zobrazí sa nám okno, kde sa nás peňaženka pýta, koľko dolárov chceme zastabilizovať.

10101
Zastabilizovanie 10 dolárov. Vidíme, že nás to bude stáť 29404 satoshi z nášho zostatku. Kontrakt expiruje 29. 10. 2023 o 16:00 a zaplatíme 88 satoshi na poplatkoch.

Po potvrdení sa nám ukáže zostatok v USDP záložke a potvrdenie transakcie.

10101
Potvrdenie transakcie. Na pozadí vidíme našu dolárovú pozíci

Ak sa pozrieme naspäť do záložky wallet a rozbalíme zostatok, vidíme “rozpad zostatku” na jednotlivé zložky:

10101
Keďže sme peňaženku nabili lightningom, nemáme on-chain zostatok. Naše sats v Lightningu máme v dvoch podobách - máme 159777 sats ako zostatok v Bitcoine a zároveň máme ďalšie satoshi v hodnote 10 USD - to, koľko je to satoshi sa mení v čase tak, aby bola konštantná hodnota 10 USD.

Ak chceme z tejto pozície vystúpiť, pôjdeme do záložky USDP a klikneme na tlačítko Bitcoinize. Zobrazí sa nám ďalšie okno:

10101
Premena stabilnej dolárovej hodnoty naspäť na sats.

Tu si všimnite, že nie je možné meniť sumu. Nemôžeme teda premeniť na satoshi napríklad iba 5 USD. Musíme skonvertovať všetky a potom môžeme otvoriť novú pozíciu. To je žiaľ súčasná nevýhoda tejto verzie platformy. Čiže ak by sme chceli zmenšiť pozíciu z 10 USD na 5 USD, tak musíme pomocou Bitcoinize všetky doláre premeniť na satoshi a potom zvoliť Stabilize a zadať 5 USD.

10101
Potvrdenie operácie Bitcoinize

Pôžička cez deriváty

Pomocou short strany sme teda vytvárali akýsi virtuálny stablecoin, krytý dolármi. Tak isto si môžeme urobiť virtuálnu pôžičku.

Cieľom pôžičky je požičať si fiat takým spôsobom, aby sme po vrátení fiatu mali rovnaké množstvo Bitcoinov. To, čo si však ukážeme účtovne (a daňovo) nie je pôžička, aj keď matematicky je to to isté. Dajme tomu, že si chceme požičať 10 USD. Urobíme to tak, že predáme Bitcoiny v hodnote 10 USD (napríklad cez veksláka) a v tom istom momente otvoríme long pozíciu (kontrakt na kúpu Bitcoinov v budúcnosti za súčasnú cenu) vo výške 10 kontraktov, čiže 10 dolárov.

Keď pôžičku splatíme, kúpime od veksláka Bitcoiny za 10 dolárov, nabijeme si ich do peňaženky a zavrieme pozíciu. Mali by sme skončiť s rovnakým množstvom Bitcoinov, mínus poplatky a “úroky” (zvané tiež funding rate alebo rozdiel v cene medzi spot a futures).

Poďme si to vyskúšať a zoberme si pôžičku 10 USD. Zadáme Market order na Buy (zelené tlačidlo) vo výške 10 dolarů. Vidíme rôzne „páky“ (Leverage, od 1x až po 5x). Tie hovoria len o tom, kedy bude naša pozícia zlikvidovaná a koľko „marginu“ (collateralu) potrebujeme.

10101
Efekt rôznych pák na likvidačnú cenu a veľkosť potrebnej zábezpeky

Pri páke “x1” sa pozícia zlikviduje ak Bitcoin padne na 14789,25 USD a potrebujeme zábezpeku vo výške 33808 sats, pri páke x2 pri cene 19719 USD, margin vo výške 16904 sats a pri páke x3 sa pozícia zavrie pri cene 22183.88 USD a potrebujeme margin iba 11269 sats. Tu si teda volíme veľkosť potrebnej zábezpeky vs. kedy sa musíme o „pôžičku“ postarať – na akú cenu musí Bitcoin padnúť, aby sme museli pridať dodatočnú zábezpeku.

Pákou teda volíme akurát to, kedy musíme doplniť collateral, respektíve pri akej cene burza našu objednávku zavrie. V skutočnosti nerobíme ale „pákový obchod“ ako ho poznáme – po vrátení 10 USD (teda kúpe Bitcoinu za 10 USD pri aktuálnej cene a zavretí pozície) získame rovnaké množstvo BTC ako predtým mínus poplatky a úroky.

Možno ste si všimli, že likvidačná cena klesá pomalšie ako potrebný collateral. To je dané tým, že v tomto prípade máme collateral v Bitcoine, ktorého hodnota klesá spolu s cenou Bitcoinu. Pokles sa teda kumuluje. Ak Bitcoin padne na polovicu, tak na polovicu padne aj hodnota collateralu (ktorý je v Bitcoine). Toto je dobré mať na pamäti pri plánovaní svojich pozícií, ktoré sú collateralizované v Bitcoine.

Po nastavení Leverage teda kliknutím na „Buy“ teda vstúpime do long pozície, na ktorú sa môžeme pozerať ako na formu pôžičky. Pozícia vyzerá v rozhraní potom takto (vybral som páku x2):

10101
Pozícia v záložke Trade

Vidíme znova likvidačnú cenu (19685.33 USD), priemernú nástupnú cenu a maržu. Táto pozícia expiruje 22. 10. 2023 o 17:00, čo je nedeľa. Ak chceme pozíciu predĺžiť, musíme to urobiť cez víkend, otvorením aplikácie. O tomto by nám aplikácia mala poslať aj notifikáciu.

Ak chceme túto pozíciu využiť ako pôžičku, mali by sme ešte predať na trhu Bitcoiny vo výške 10 USD - tie sú požičaná fiatová suma.

Keď pôžičku chceme “vrátiť”, kúpime si Bitcoiny za 10 USD (bez ohľadu na súčasnú cenu Bitcoinu) a stlačíme tlačidlo “Close Position”. Zostatok z pozície a novokúpené Bitcoiny budú v súčte pôvodné množstvo Bitcoinov (mínus poplatky a úroky):

10101
Vystúpenie z pozície

Záver

10101 je experimentálna, decentralizovaná lightning peňaženka a futures burza bez KYC. Momentálne je v beta verzii, takže odporúčam hlavne na pochopenie bitcoinových futures a na hranie. Prináša decentralizovanú verziu prístupu k stablecoinom pomocou inverzných perpetual swapov do siete lightning network. Jedná sa o peer-to-peer prístup k stabilizácii hodnoty a zároveň ku kolateralizovaným pôžičkám.

Pôžička, respektíve futures kontrakt je základný stavebný krok finančného systému. Týmto prístupom je možné priniesť akékoľvek aktíva z tradičného finančného systému na sieť lightning network.

10101 je prvý projekt, ktorý je založený naozaj na Bitcoine a dokonca aj na lightningu, nevyžaduje KYC a umožňuje otváranie futures pozícií. Tie je možné použiť na stabilizáciu dolárovej hodnoty alebo na bitcoinom zabezpečenú pôžičku.

Juraj Bednar

Juraj Bednár

Som cypherpunker, mám rád slobodu, súkromie, peer to peer technológie a terminálové okná. Skúmam chaotický svet, volatilitu a neistotu, bojujem proti entropii - zakladám firmy, neziskové projekty, robím kurzy a píšem knihy. Som spoluzakladateľ Paralelnej Polis, hackerspace Progressbar, či bug bounty platformy Hacktrophy. Vyštudoval som odbor umelá inteligencia a umelá inteligencia sa vrátila - tak ako som ju nikdy nepoznal. O všetkých týchto skúsenostiach píšem blog.

5,0
Začínáme na burze - rozšířené vydání
Elektronická kniha - Jak uspět při obchodování na finančních trzích. Akcie, komodity, forex i kryptoměny. - autor Ondřej Hartman, 272 stran
11,87 €
Ihneď k čítaniu
Objednávací kód: EK27937
4,9 13×
Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti
Kniha - autor Dominik Stroukal; Jan Skalický, 294 stran, česky, brožovaná bez přebalu lesklá
15 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: FKP0357527
4,9 13×
Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti
Elektronická kniha - Od začátku koronavirové krize vzniká rekordní množství peněz. Dolarů i korun. Lidé tak čím dál více zkoumají možné alternativy. Může se takovou alternativou stát Bitcoin? Třetí rozšířené vydání o historii, ekonomii a technologii kryptoměn. - autor Dominik Stroukal, 294 stran, česky
15,36 €
Ihneď k čítaniu
Objednávací kód: EK38007
4,8
Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti
E-kniha - autor Dominik Stroukal, 200 strán
7,21 €
Ihneď k čítaniu
Objednávací kód: EK25934
4,7
Bitcoin: Peníze budoucnosti
Elektronická kniha - autor Dominik Stroukal a Jan Skalický, 170 stran
4,69 €
Ihneď k čítaniu
Objednávací kód: EK22762
Jak pochopit Bitcoin
Elektronická kniha - autor Ing. Michael Merta, 68 stran, česky
8,50 €
Ihneď k čítaniu
Objednávací kód: EK36772
4,8 468×
TREZOR One Black
Hardvérová peňaženka – podpora 600 kryptomien (Bitcoin, Litecoin, Ethereum…), Password manager, U2F a ďalšie funkcie na správu digitálnej identity, OLED displej 128×64, jednoduché použitie na Windows, OS X, Linux, USB
59,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TREZBIT1
4,8 468×
TREZOR Bitcoin Wallet White
Hardvérová peňaženka – šifrovací, OLED displej 128×64, ľahké použitie na Windows, OS X, Linux, USB
59,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TREZBIT
4,7 45×
Ledger Nano S Plus Matte Black Crypto Hardware Wallet
Hardvérová peňaženka – šifrovacia, jednoduché použitie na Windows, OS X, Linux alebo smartphone (iOS, Android), certifikácia CC EAL5+, možnosť správy DeFi a NFT, podpora veľkého množstva mien, USB-C, jednoduché ovládanie
79,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TREZBIT8h
4,3 30×
FIXED Tiny Wallet for AirTag z pravej hovädzej kože čierna
Peňaženka – unisex, kožená, s vreckom na bankovky, bez zapínania, ručne šitá, každodenný využitie, čierna farba, rozmery 9,2 × 12 × 3,5 cm (V׊×D)
25,90 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PP961a16
5,0
Cryptosteel Capsule Solo
Hardvérová peňaženka – offline – zabezpečenie z nehrdzavejúcej ocele. Nastaviteľné oddeľovače s kapacitou 133 znakov. Škrupina z AISI 303. Jadro, oddeľovače, spojovacie prvky a dlaždice postáv z AISI 304. V balení: 1× nádoba na kapsuly, 1× sada dlaždíc (>800).
89,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: CSTEEL001a1
4,5
Recovery Seed Standart
Hardvérová peňaženka – offline hardvérová peňaženka, jedna doštička s gravírovacou ceruzkou slúži na jednoduchý, rýchly a trvalý záznam vášho seedu
42,90 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: RCV004a
Vytlačiť
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií