Vyberte prvok na stránke, ktorého sa chyba týka
Vánoce HP Výměna nevhodného dárku

5 tipov, ako zavárať (NÁVOD + RECEPTY)

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Keď sa leto pomaly ale isto chýli ku koncu, môžeme sa však radovať z dozrievania ovocia a zeleniny. Čaká na nás šťavnaté hrozno, slivky, hrušky, jablká, černice, čierne ríbezle, ale aj červená repa, tekvica, uhorky, cukety alebo napríklad kapusta. Lenže ako si uchovať čerstvosť a skvelú chuť týchto potravín aj v zimných mesiacoch? V chladničke nám plody nevydržia večne. Preto je ideálne ich zavariť, zamraziť alebo usušiť. V našom článku sa dozviete tipy na zaváranie, recepty na džemy aj nakladanú zeleninu a ešte niečo navyše.

Tekvicový kompót

Čo je to zaváranie (NÁVOD + RECEPTY) – OBSAH

  1. Čo je to zaváranie?
  2. V čom zavárať?
  3. 5 tipov na zaváranie
  4. Čo robiť, keď nestíhate zavariť všetko?
  5. RECEPTY na zaváranie zeleniny
  6. RECEPTY na zaváranie ovocia
  7. RECEPTY na zaváranie mäsa

Čo je to zaváranie?

Nebudeme vás nudiť rozsiahlymi výkladmi. Len je potrebné si povedať, že zaváranie, čiže sterilizácia, je spôsob uchovania potravín, vďaka ktorému sa zbavíme všetkých nechcených baktérií a kyslíka v pohári. To zaistí dlhšiu čerstvosť pochutín. Okrem iného sa môžete aj kulinársky vybiť. Kombinovať najrôznejšie druhy ovocia či zeleniny s rozličným korením a skúšať, ako to bude chutiť, je skrátka zábava. Veď taká domáca marmeláda alebo domáci džem, to je urobená lahôdka, ktorú si navyše prispôsobíte podľa vlastnej chuti. Zavárať možno nielen ovocie a zelenina, ale aj mäso, huby, sirupy či hotové jedlá. Všetko vám poslúži nielen v zime ako chutná spomienka na letné obdobie, ale aj pri improvizovaných večerách alebo napríklad desiatách.

V čom zavárať?

Existuje mnoho rôznych spôsobov zavárania. My vám predstavíme tie najrozšírenejšie. Ktorý z nich si zvolíte ako ten najjednoduchší a najlepší, necháme čisto na vás. Bude to zaváranie v rúre? Zaváranie v mikrovlnnej rúre alebo napríklad zaváranie v umývačke riadu?

Zaváranie v rúre

Ak nemáte veľký hrniec alebo nechcete investovať do hrnca zaváracieho, možno poháre sterilizovať aj v rúre. Či už ide o elektrickú, plynovú alebo teplovzdušnú rúru, mala by byť vždy predhriata na 200 °C220 °C.

Zavárané čerešne
Domáca marmeláda aj kompót z vlastných plodín chutí najlepšie.

Na plech vyskladajte uzavreté poháre tak, aby medzi nimi bola medzera aspoň 1 centimeter – zamedzíte tak popraskaniu počas zavárania. Umiestnite plech do spodnej časti rúry. Nalejte doň teplú vodu do výšky 1,5 cm. Väčšie poháre sterilujte 10 až 13 minút, menšie 5 až 8 minút. Doba sa odvíja tiež od tvrdosti plodov. Mäkké ovocie a zeleninu nechajte sterilizovať kratšiu dobu, tvrdú dlhšie.

Ak si nie ste istí, či skutočne zvolíte správnu teplotu a čas (predsa len každá rúra hreje trochu inak), zavarte najprv jeden pohár a podľa výsledku prispôsobte zaváranie ostatných.

Zaváranie v mikrovlnnej rúre

Tento spôsob zavárania má jednu veľkú výhodu: ovocie či zeleninu možno v mikrovlnej rúre nielen zavariť, ale aj pripraviť. Plody naskladajte do vymytých suchých pohárov, zalejte cukrovým roztokom (nechajte pod viečkom aspoň dvojcentimetrovú medzeru), uzavrite a dajte do mikrovlnnej rúry. Čas zavárania sa bude odvíjať nielen od tvrdosti plodov, ale aj od výkonu mikrovlnnej rúry a počtu pohárov.

Zaváranie jedného pohára:

  • Výkon 700 W = 6 minút
  • Výkon 750 W = 5 a pol minúty
  • Výkon 800 W = 5 minút a niekoľko sekúnd
  • Výkon 850 W = 5 minút
  • Výkon 900 W = 4 a pol minúty
Zaváracie poháre
Sterilizovanú zeleninu oceníte hlavne v zimných mesiacoch.

Zaváranie v zaváracom hrnci

Zavárací hrniec má nesporné výhody. Všetko je v ňom jednoduché. Poháre sa do hrnca naskladajú, zalejú vodou a vďaka teplomeru máte prehľad o teplote. Výsledky zavárania sú spoľahlivejšie a nefungujú na princípe „pokus-omyl“ ako v prípade iných typov zavárania. Manipulácia so zariadením je bezpečnejšia a vďaka tomu, že je hrniec prenosný, môžete dielo vykonávať takmer všade, kde je zásuvka a nie sa obmedzovať len na kuchyňu.

Zaváracie hrnce pojmú až 14 veľkých litrových pohárov, prípadne 30 s objemom 0,3 litra. Výhodou je, že majú zabudovaný termostat aj reguláciu teploty. Navyše v nich môžete pripraviť varené víno, čaj, polievky, guláš, zemiaky a pod.

Zaváranie v normálnom hrnci

Ak máte väčší hrnec a menšie množstvo pohárov na zavarenie, možno to vykonať aj na plynovom sporáku, indukčnej doske či sklokeramike. Do hrnca si pripravte zaviečkované poháre s obsahom, ktorý chcete zavariť, teplú vodu a priveďte do varu. Nezabudnite, že poháre sa nesmú vzájomne dotýkať, inak by mohli prasknúť.

Nakladané huby
Zavárané huby sú skvelou pochúťkou doplňujúcou obložené taniere.

Zaváranie v umývačke riadu

Znie to pre vás veľmi odvážne? Nemajte strach. Zaváranie v umývačke totiž nie je žiadna veda. Čisté poháre naplňte surovinami, uzavrite ich a umiestnite do spotrebiča. Postarajte sa o to, aby poháre stáli vzpriamene viečkom hore. Ideálne je, ak máte všetky nádoby rovnako veľké. Ak nie, menšie poháre umiestnite do horného koša, väčšie do spodného.

Nezabudnite zo zásobníka odstrániť umývacie tabletu a iné riady než to, v ktorom budete zavárať. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C (nižšie teploty môžu mať na svedomí znehodnotenie potravín). Po skončení programu naskladajte poháre viečkom nadol na suchú utierku (tak si aj overíte, či sú správne utesnené) a nechajte vychladnúť.

5 tipov na zaváranie v hrnci

Pri zaváraní dbajte na hygienu

Pred uzavretím pohárov, ktoré už nebudete sterilizovať, majte vždy čisté ruky. Manipulácia s viečkom by mohla spôsobiť jeho kontamináciu baktériami a následné znehodnotenie potravín. Z rovnakého dôvodu je potrebné, aby boli skutočne čisté aj zaváracie poháre a viečka. Oboje je teda dobré vyvariť a nechať uschnúť.

Zaváracie poháre
Pri zaváraní dbajte hlavne na dôkladnú čistotu pohárov, pred plnením ich vyvarte a nechajte uschnúť.

Skúste soľ

Ak nemáte radi presladené kompóty, skúste namiesto cukru použiť soľ. Nie, nesnažíme sa o to, aby ste vytvorili nepožívateľnú hmotu. Len to skúste. Soľ vytiahne z ovocia sladké zložky, ktoré sa v zaváranine rozvinú a vy tým pádom nemusíte pridávať žiadny cukor. Kľúčom je zavárať iba dostatočne dozreté plody.

Zaváraninu poriadne utesnite

Overte si korektné utesnenie viečka obrátením pohára sa zaváraninou dnom hore. Ak je zle utesnená, obsah nádoby bude vytekať alebo sa začnú vytvárať bublinky.

Používajte štítky s dátumom

Aj keď si to občas neuvedomujeme, čas veľmi rýchlo letí. Sotva nemrkne a uplynie rok od nejakej udalosti. A kto si to má všetko pamätať? Nie je teda od veci poháre sa zaváraninou opatriť štítkom s dátumom výroby a obsahom. Môžete sa na ňom aj kreatívne vyblázniť.

Označené zavarovacie poháre
Ako urobiť marmeládu, ktorá rozmazná vaše chuťové poháriky? Predsa z ovocia, ktoré nazbierame na vlastnej záhradke!

Spracovávajte len čerstvé potraviny

Spracovávajte len čerstvé potraviny. Ak by boli nahnité alebo prezreté, zaváranina by sa veľmi rýchlo pokazila. Vzhľadom na náklady na vašu osobnú energiu aj tým finančným by to bola predsa škoda.

Čo robiť, keď nestíhate zavariť všetko?

Občas sa stane, že vás neplánovane obdaruje tetuška z Moravy kilami sliviek, babička prepravkami jabĺk zo záhradky a do toho máte doma zásobu marhúľ, z ktorých sa chystáte urobiť džem. Ak nechcete ovocie predávať ďalej ani ho nechať zhniť, ale viete, že všetko zavariť nestihnete, máme pre vás niekoľko riešení.

Sušenie potravín

Okrem zavárania je jedným zo spôsobou, ako si uchovať potraviny dlhú dobu, ich sušenie. Veľkou výhodu je, že v suchom prostredí nedokáže prežiť pleseň, baktérie ani kvasinky, a tým pádom sa nezvládnu ani množiť. Práve vďaka tomu je možné sušené potraviny uchovávať dlhú dobu. Navyše nemožno porovnať usušené pochutiny domáci s tými kupovanými. Masovo sušené potraviny sú ošetrované oxidom siričitým – ten sa používa z estetických dôvodov, aby ovocie zostalo pekne farebné a nescvrklo sa až príliš, ale aj z tých praktických – zamedzuje plesni, čo je potrebné hlavne v prípade sušených potravín, ktorým dátum spotreby klope na dvere. Ak takýchto potravín zjete určité množstvo, môže to vyvolať bolesti hlavy, žalúdka, nevoľnosť či dýchacie problémy.

Sušené huby
Sušené huby využijete napríklad pri príprave zemiakových placiek alebo rôznych hubových omáčok.

Najvhodnejším prostriedkom, ako sušiť ovocie, zeleninu, mäso, huby aj bylinky, sú sušičky potravín. Spotreba energie je nižšia, než keby ste celý proces vykonávali v rúre, a tiež kvalitnejšia. Ďalšou výhodou je, že sušené potraviny môžu zároveň slúžiť ako dekoračný predmet. Pokiaľ naskladáte do suchých, uzatvárateľných pohárov napríklad ovocie a vystavíte ich na poličku v kuchyni, bude to vyzerať zaujímavo aj pekne zároveň. Niečo podobné môžete vlastne urobiť aj so zavarenými potravinami. Ak potraviny sušíte na konzumáciu, tak ich môžete uchovávať v prenosných dózach.

i

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako sušiť potraviny, prečítajte si článok Ako sušiť ovocie a zeleninu v sušičke na potraviny.

Zmrazenie potravín

Oproti zaváraniu má zmrazenie potravín veľkú výhodu. Je to jednoduché. Navyše niektoré potraviny nie je ani potrebné krájať a môžete ich dať zmraziť v celku. A ako na to? Uložte potraviny do krabičky, alobalu, fólie či mikroténového vrecka. Nezabudnite vytlačiť všetok vzduch, ktorý by nielen zbytočne navyšoval priestor zaberajúce v mrazničke, ale zároveň podporoval množenie mikroorganizmov.

Pre tieto prípady je ideálna vakuovačka potravín. Prebytočný vzduch z vrecka vytlačí a ešte ho na konci zavarí, takže nie je potrebné sa báť, že z sa z neho potraviny vysypú. Všetky uložené pochutiny si poznačte dátumom, kedy ste ich do mrazničky uložili, nech máte prehľad. Ukladajte len tie v dobrom stave bez známok hniloby či skazenia.

Pri zmrazení potravín sa však nenechajte mýliť predstavou, že jedlo vnútri vydrží večne. Veľká časť mikroorganizmov v mrazničke zostáva nažive. Skazenie jedla sa týmto iba odďaľuje. Dbajte teda na to, aby všetok konzumovaný obsah mrazničky bol do jedného roka spotrebovaný. V prípade niektorých typov potravín je to čas ešte kratší.

  • Chlieb – 4 týždne
  • Cukrovinky 3 až 4 mesiace
  • Nakrájané mäso 3 až 4 mesiace
  • Ovocie a zelenina 6 až 10 mesiacov
  • Mäso vcelku 6 až 10 mesiacov
  • Bylinky 12 mesiacov
Zmrazené jahody
Pečiete radi a často? Potom sa určite bude hodiť mrazené ovocie, ktoré v zimných mesiacoch zastúpi to čerstvé.

RECEPTY na zaváranie zeleniny

Sterilizovaná zelenina sa vám bude hodiť hlavne v zimných mesiacoch, kedy je čerstvej zeleniny nedostatok, a pokiaľ je dostupná, potom je jej chuť mdlá a nevýrazná. Navyše, ak sterilizujete vlastnú zeleninu zo záhradky, môžete byť pyšní na jej bio kvalitu.

Zaváranie červenej repy

Ingrediencie:

  • 1 kg červenej repy
  • 50 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody
  • 150 ml octu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • podľa chuti fenikel

Postup:

Repu varíme v celku v šupke (zachová si viac vitamínov) cca 60 minút. Po vychladnutí ju nastrúhame a premiešame s nálevom. Ten si pripravíme v samostatnom hrnci. Do vriacej vody pridáme soľ, cukor, ocot a počkáme, kým sa začne variť. Ak vám k repe sedí feniklová príchuť, pridáme podľa chuti fenikel do vody a chvíľu povaríme. Repu umiestnime do pohára a zalejeme nálevom do 2/3 objemu nádoby. Poháre s repou uzavrieme a zavárame približne 15 minút na 85 °C.

Červená repa zavarovanie
Sterilizovaná červená repa a rizoto sa spoločne výborne dopĺňajú.

Zaváranie paradajok

Ingrediencie:

  • 1 kg paradajok
  • trocha soli
  • voda

Postup:

Paradajky nakrájajte (na polovičky alebo štvrťky podľa veľkosti). Vložte ich do pohárov čo najviac natlačené na seba. Do každej nádoby pridajte štipku soli a vody skoro až po okraj. Dôkladne zaviečkujte a zavárajte 20 minút pri 80 °C.

Zaváranie paradajok
Sterilizovať môžete akúkoľvek zeleninu zo záhradky – paradajky a uhorky patria k tej základnej.

Zaváranie uhoriek

Ingrediencie:

  • 1,75 kg uhoriek nakladačiek
  • 500 ml octu
  • 60 g soli
  • 140 g krupicového cukru
  • 250 g cukru
  • 1,5 l vody

Do každého pohára s objemom 720 ml:

  • 2 kolieska mrkvy
  • 1 koliesko cibule
  • 1 koliesko chrenu
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnká čierneho korenia
  • 4 zrnká nového korenia
  • pol lyžičky horčičných semienok
  • kúsok kôpru

Suroviny na nálev dajte do hrnca a priveďte do varu a hneď vypnite. Nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte uhorky. Naskladajte ich tesne vedľa seba do pohárov a pridajte ingrediencie. Potom cih zalejte vychladnutým nálevom a zavárajte približne 20 minút pri 80 °C. Potom ich vyberte a nechajte vychladnúť na utierke. Ak by ste uhorky nechali vychladnúť v rozpálenom hrnci, je možné, že by sa rozvarili.

Uhorky zavarovanie
Nakladané uhorky podávame často k mäsovým pokrmom.

RECEPTY na zavárané ovocie

Zaujíma vás, ako sa robí marmeláda? Vďaka našim receptom zistíte, že výroba marmelády nie je nijako obtiažna a zvládne ju aj úplný začiatočník. Jahodová marmeláda alebo ríbezľový lekvár skvele chutí s čerstvým pečivom, černicová marmeláda alebo egrešová marmeláda potom výborne dochutí napríklad domáce palacinky či lievance. Pre vyznávačov zdravého životného štýlu je vhodná marmeláda bez cukru, ktorej prípravu tu tiež nájdete. Aký recept na marmeládu bude vašim favoritom?

Marhuľová marmeláda

Ingrediencie:

  • 1 kg marhúľ
  • 300 g krupicového cukru
  • 100 – 150 g krupicového cukru
  • lyžička kyseliny citrónovej

Postup:

Vykôstkované marhule varte za stáleho miešania s 300 g krupicového cukru do zhustnutia. Potom pridajte 100 až 150 g cukru, kyselinu citrónovú. Varte opäť za stáleho miešania približne 5 minút.

Zavarovanie marhule
Dokonalý recept marmeláda nevyžaduje. Dôležitejší je správny výber vyzretého ovocia, prípadne vhodná kombinácia rôznych druhov ovocia.
i Máte radi džemy a marmelády? Chcete ich pripravovať ľahšie a zdravšie? Prečítajte si náš článok Čo je pomalý hrniec + RECEPTY

Jahodový džem alebo jahodová marmeláda so želírovacím cukrom

Ingrediencie:

  • 1 kg jahôd
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 vrecko želírovacieho prášku
  • kyselina citrónová

Postup:

Očistené jahody vložte do hrnca a zľahka roztlačte v prípade, že ste sa rozhodli variť jahodový džem so želírovacím cukrom. Pokiaľ budete variť skôr marmeládu a nechcete, aby obsahovala kúsky ovocia, použite mixér, ktorým rozmixujete jahody do hladka. Podľa sladkosti jahôd zvážte, či do zmesi pridáte celý kilogram cukru, následne ešte dosypte želírovací prostriedok. Všetko zmiešajte, priveďte do varu a povarte, kým sa cukor nerozpustí. Potom stlmte plameň a ešte tak cca 3 minúty povarte. Teraz odoberte vzniknutú penu z povrchu a kto má rád kyslejšiu jahodovú marmeládu, pridá si do marmelády 1 – 2 lyžičky kyseliny citrónovej. Horúcu marmeládu nalejte do pripravených pohárov, ktoré dobre uzavrite, a otočte hore nohami na 10 minút. Nakoniec poháre pretočte späť a ponechajte marmeládu vychladnúť.

Ríbezľový lekvár bez želírovacieho cukru

ingrediencie:

  • 1 liter ríbezľovej šťavy
  • 900 g kryštálového cukru

Postup:

Červené ríbezle povarte 20 minút a následne ho prepasírujte na ríbezľovú šťavu. Tej odmerajte približne 1 liter, ktorý zmiešajte s 900 gramami kryštálového cukru, lebo ríbezľový lekvár bez cukru by bol príliš trpký. Šťavu s cukrom povarte na miernom plameni asi 30 minút. Želírovací prípravok pridávať nemusíte, pretože ríbezle samo o sebe želíruje výborne. Akonáhle je ríbezľový lekvár hotový, je treba ho naliať do pripravených pohárov, ktoré po naplnení dôkladne uzatvorte, otočte dnom hore a počkajte, až ríbezľový lekvár vychladne.

Egrešová marmeláda s medom

Ingrediencie:

  • 1 kg prelisovaných egrešov
  • 1 kg medu

Postup:

Vyzreté egreše bez stopiek opláchnite, podlejte trochou vody a rozvarte. Horúce rozvarené egreše vylisujte, odvážte kilogram zmesi, ktorú zmiešajte s medom. Za stáleho miešania varte egreše s medom, kým vám nevznikne hustá marmeláda. Tú následne nalejte do pripravených pohárov, ktoré uzavrite, otočte viečkom dole a nechajte vychladnúť.

Černicová marmeláda

Ingrediencie:

  • 1 kg černíc
  • 1 kg želírovacieho cukru
  • 1 citrón

Postup:

Černice opláchnite, premiešajte s cukrom a najlepšie cez noc nechajte uležať. K černiciam pridajte vytlačenú citrónovú šťavu a nakrájanú citrónovú kôru z polovice citróna. Túto zmes varte na miernom ohni približne 15 minút, následne vyskúšajte konzistenciu marmelády. Po odstavení vyberte z černicovej marmelády kusy citrónovej kôry a uvarenou zmesou naplňte vyvarené poháre. Po uzavretí otočte poháre hore dnom a nechajte vychladnúť. Černice marmeládu zjemnia, takže nemávajú nijako trpkú chuť. Hodia sa hlavne ako prídavok na dochutenie bieleho jogurtu alebo ako poleva na vanilkovú zmrzlinu.

Citrónová marmeláda

Ingrediencie:

  • 1 kg citrónov
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • 0,5 litra vody
  • 1 vrecko želírovacieho prášku

Postup:

Citróny umyte a nakrájajte na tenké kolieska, ktoré nechajte jeden deň odležať. Následne ich podlejte vodou, zasypte cukrom a rozmixujte za pomoci ponorného mixéra. Vzniknutú zmes nalejte do hrnca, pozvoľna ju priveďte do varu a nechajte ju asi 10 minút povariť. Potom pridajte želírovaciu zmes, vďaka ktorej citrónová marmeláda zhustne. Rozlejte uvarenú marmeládu do zaváracích pohárov, ktoré na 5 minút otočte hore dnom. Na záver poháre pretočte, zakryte ich vlhkou utierkou a horúcu marmeládu nechajte vychladnúť.

Hroznová marmeláda bez cukru

Ingrediencie:

  • 2 kg hroznového vína
  • 2 – 3 lyžičky agaru
  • 1/3 lyžičky soli

Postup:

Hrozno rozmixujte a cez sitko preceďte, aby ste odstránili zvyšky tvrdých kôstok. Vzniknutú zmes nalejte do hrnca, osoľte, priveďte do varu a asi 10 minút povarte. Potom pridajte agar podľa potrebnej hustoty a ešte chvíľu všetko povarte. Do pohárov nalejte uvarenú marmeládu, zaviečkujte ich, otočte na viečko a nechajte vychladnúť. Pokiaľ chcete, aby vám marmeláda z hroznového vína vydržala dlhšiu dobu, je potrebné ju ešte následne sterilizovať.

Čučoriedkový džem bez chémie

Ingrediencie:

  • 1 kg čučoriedok
  • 500 g kryštálového cukru

Postup:

Umyté čučoriedky vložte do hrnca, husto ich zasypte cukrom kryštál a nechajte až 4 hodiny odstáť. Po tejto dobe, až čučoriedky pustia šťavu, postavte hrniec na sporák a zmes čučoriedok a cukru priveďte k varu. Varte za občasného miešania asi 30 minút, ak to konzistencia džemu vyžaduje, varte aj dlhšie. Potom hrniec odstavte a odstráňte vzniknutú penu. Po navrstvení džemu do pohárov ich dôkladne uzatvorte, otočte hore nohami a nechajte úplne vychladnúť.

Tekvicový kompót

Ingrediencie:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 citróny (jeden na šťavu, druhý nakrájať)
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 2 zvitky škorice
  • 6 klinčekov
  • 1 kg očistenej tekvice
  • 1,5 l vody

Postup:

Vodu ochuťte cukrom, šťavou z jedného citróna, plátkami z jedného citróna, korením a varte cca 2 minúty. Potom pridajte nakrájanú tekvicu na kocky s veľkosťou cca 2 × 2 cm a varte tak, aby bola tekvica mäkká na skus, ale nie tak dlho, aby sa rozvarila. Potom nechajte kompót vychladnúť na utierke.

RECEPTY Na zaváranie mäsa

Mäso zavárajte zásadne bez kostí a pri zaváraní mäsa sa vyhnite používaniu cibule, ktorá máva sklony k rýchlemu kysnutiu a môže vám znehodnotiť celú várku naloženého mäsa.

Zavarený bôčik

Ingrediencie:

  • 1 kg chudého bôčika s kožou
  • 1,9 dkg rýchlosoli (pragandy)

Postup:

Mäso nakrájajte na rovnomerné kúsky približne 2 × 2 cm, primiešajte soľ a dobre premiešajte. Naplňte mäsom poháre a zaviečkujte ich. Nádoby umiestnite do vody, kde by mali byť úplne ponorené. Zavárajte 2 hodiny a potom nechajte poháre do druhého dňa v hrnci vychladnúť. Nasledujúci deň mäso opäť varte, ale tentoraz jednu hodinu. Poháre vyberte a nechajte vychladnúť na utierke.

Zaváranie mäsa
Na výlety, na chatu, do kempu alebo len ako pochúťka k pivu – zavarené mäso sa hodí jednoducho kedykoľvek.

Zavárané bravčové mäso

Ingrediencie:

  • bravčové mäso
  • lyžička soli na každý pohár
  • 0,5 dl vody na každý pohár

Postup:

Väčšie kocky nakrájaného mäsa narovnajte do zaváracích pohárov a pridajte k nemu vodu a soľ. Potom poháre dobre uzavrite a sterilizujte dve a pol hodiny pri teplote 100 °C. Zavárané mäso je veľmi chutné za tepla aj za studena.

i Mohlo by vás zaujímať

Teraz už zvládnete zaváranie na jednotku a určite máte aj vlastné nápady na zaváranie marmelády, sterilizovanie zeleniny alebo zaváranie mäsa. Pustite sa preto s chuťou do práce a tešte sa z nadšeného mľaskania väčších aj menších stravníkov, pre ktorých sa domáca marmeláda, džem alebo kompót stanú obľúbenými pochúťkami.

Zaváracie hrnce Príslušenstvo na zaváranie

0
Vytlačiť
Skúste nové Alza Premium Moja Alza Prihlásiť Pre organizácie Ako nakúpiť
WEB6
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi