AD elektro AD elektro

Components

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/AWG-na-MM-konverze-min.jpg

American Wire Gauge (AWG)

Jednotka American Wire Gauge (AWG) vznikla už v devätnástom storočí a je istou obdobou palcových mier. V Európe ju nepoznáme, ale za oceánom sa stále hojne používa.
https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/stineni-kabelu-min.jpg

Tienenie kábla

Tienenie kábla slúži ako „filter“ nežiaduceho šumu. Šum sa môže prejavovať zhoršenou kvalitou obrazového, zvukového alebo dátového výstupu. Proti rušeniu je vybavený aj celý rad napájacích káblov (spravidla ferritový valček pri konektory), pri ktorých ide však skôr o určitú poistku. Väčšina koncových zariadení, napríklad notebookov, obsahuje ešte priamo vo svojom tele kondenzátory, ktoré majú na starosť práve filtráciu napätia.

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/alza-pc.jpg

Ako skombinovať základnú dosku, grafickú kartu a procesor

Radi by ste si postavili vlastný počítač, ale úplne presne neviete, ako na to? Radi vám pomôžeme, pretože veľmi dobre poznáme ten slastný pocit, ktorý sprevádza úspešné prvé nabootovanie nového počítača. Poradíme vám nielen ako po technickej stránke zostaviť počítač, ale budeme sa sústrediť aj na správny výber základnej dosky, grafickej karty a procesora.
https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/tor-logo-nahled.jpg

Čo je Tor?

Tor je softvérový systém a označenie pre celosvetovú sieť serverov, ktorá svojim používateľom umožňuje anonymne komunikovať a prechádzať internet. Názov Tor vznikol ako skratka z projektu The Onion Router, ktorý bol vo svojich začiatkoch sponzorovaný námorníctvom Spojených štátov amerických (U.S. Navy). Teraz však ide o neziskový projekt vybudovaný na základe dobrovoľníckych serverov, ktorého hlavným účelom je vytvárať bezpečné a slobodné prostredie so vstavanými funkciami na ochranu osobných údajov.

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/hdmi-kabel.jpg

Čo je HDMI?

HDMI (High Definition Multimedia Interface) je dnes najpoužívanejší digitálny štandard na prenos videa, audia i internetu. Veľmi často sa využíva na pripojenie televízorov, monitorov alebo projektorov k multimediálnemu zariadeniu. Vďaka jeho rozšírenosti a všestrannosti existujú rôzne verzie a tvary konektora. Viac v článku.

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/dvi-nahled-m.jpg

Čo je DVI?

Rozhranie DVI (Digital Visual Interface) slúži na prepojenie monitora s počítačom a zvládne prenášať analógový aj digitálny signál. Konektor, vrátane redukcií na spätnú kompatibilitu, existuje v rôznych variantoch. Rozhranie DVI je stále rozšírené, hoci ide o staršiu technológiu, ktorá už pomaly ustupuje. Čo je DVI? Aká je budúcnosť DVI? A aký je rozdiel medzi DVI-A, DVI-D a DVI-I? Odpovede nájdete v dnešnom článku.

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/kodakone-nahled.jpg

What is KodakCoin?

KodakCoin is a new cryptocurrency founded by the Eastman Kodak Company which also serves as a payment form in the newly built KodakOne system. This new currency, along with KodakOne, was introduced at the CES 2018 consumer electronics trade fair in Las Vegas. The initial launch of coins into circulation (ICO), and therefore the launch of the entire platform, took place in cooperation with the Wenn Media Group, London's media company, on 31 January this year.
https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/deep-web-nahled.jpg

What is the deep web?

The deep web is any part of the World Wide Web (WWW) whose content is not accessible through classic web search engines such as Google or Bing. These search engines are unable or, for various reasons, do not want to include some websites in their index. This means that if you search for something on the Internet, you are actually searching throuhg is "only" in the database of the used search engine or the index. This index is only a fraction of what is on the Internet. A comprehensive infographic on "What is the deep web" can be found at whoishostingthis.com.
https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/dedikovana-graficka-karta.jpg

Dedicated Graphics Card

A dedicated graphics card is located on the motherboard of a laptop in the form of a separate chip. Compared to an integrated graphics card, it's more powerful, so it's better suited for playing games and working in graphics heavy applications. However, dedicated graphics cards require more efficient cooling and reduce battery life. They are usually found in larger and heavier laptops.

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/diskove-pole.jpg

RAID diskové polia

RAID (Redundant Array of Independent Disks) je technológia ukladania dát, ktorá umožňuje vytvoriť z viacerých fyzických diskov jeden úložný priestor. Existujú rôzne typy polí RAID a každý z nich ponúka inú úroveň výkonu, kapacity úložiska a spoľahlivosti.

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/cahe (1).jpg

Cache

A cache stores data for quicker acccess in the future. It's advantagous because it increases speed and shortens access time. They can be found in processors and hard drives.

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/ssd-m2-nahled.jpg

Čo je SSD disk?

Prvá SSD jednotka bola vyrobená už v roku 1976, ale trvalo dlhých 35 rokov, kým sa cena dostala na takú úroveň, aby bolo možné jej masívne rozšírenie. Čo nám vlastne SSD prináša, aká je jeho spoľahlivosť a ako sa zapája?
https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/nahled (1).jpg

Processor Cache

Hardware memory designed to speed up the process of accessing data from the main memory. The larger the value, the greater the speed. A normal value is 2 MB

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/tpd-procesoru.jpg

TDP of the processor

TDP procesora (Thermal Design Power) je najvyšší možný tepelný výkon procesora, ktorý môže byť dosiahnutý pomocou štandardných aplikácií. Udáva, aké veľké množstvo tepla potrebuje chladiaci systém počítača odviesť od procesora, aby ho ochránil pred príliš vysokými teplotami, ktoré nebude schopný uniesť. Hodnota navrhnutého tepelného výkonu je výrobcom špecifikovaná pre každú súčiastku (procesory, ale aj grafické karty, a podobne). Vyššie TDP majú spravidla výkonnejšie procesory. S jeho vzrastajúcou hodnotou však rastú tiež nároky na chladenie. Jednotkou TDP je Watt.

P-DC1-WEB06
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info