V parnej rúre dokážete pripraviť zdravé pokrmy v krátkom čase pri zachovaní originálnej chuti použitých surovín a tiež vyššieho podielu vitamínov a dôležitých živín. Dajú sa v nej upiecť rovnaké pokrmy ako v teplovzdušnej rúre, navyše však môžete piecť a variť v pare. Prečítajte si, aké sú jej hlavné výhody a nevýhody a nechajte sa inšpirovať chutnými receptami na pečenie v pare.
Pečenie v pare rovnako ako varenie v pare majú hneď niekoľko skvelých výhod, ktoré ocenia nielen priaznivci zdravej výživy, ale aj všetci tí z vás, ktorí radi varíte. Parné rúry majú hneď niekoľko výhod:
i
Vybrané modely parných rúr vám umožnia pripraviť jedlo metódou sous-vide. Ide o funkciu, ktorá umožňuje varenie „vo vákuu“. Pokrm sa pečie vo vzduchotesnom plastovom obale vo vodnom kúpeli a kľúčovým faktorom na dosiahnutie dokonalého výsledku je dodržanie presnej teploty a doby varenia.
Parné rúry využívajú na prípravu pokrmov beztlakovú paru, ktorej teplota nepresiahne 100 °C. Na tento účel je rúra vybavená zásobníkom na vodu, z ktorého sa para vytvára a následne sa vháňa do rúry. Vy si len zvolíte adekvátny program. Para sa potom v závislosti od druhu programu kombinuje s teplým vzduchom. Jednotlivé programy sú určené na prípravu rôznych druhov potravín. Vďaka tomu vždy dosiahnete najlepší možný výsledok.
Potraviny si tak zachovajú veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Paru pritom môžete regulovať v rozmedzí od 35 do 100 °C, čo podporuje aj mnohé raw trendy.
Aby ste boli s vašim výberom spokojní, je nutné vopred zohľadniť niekoľko podstatných technických parametrov. Ako prvé sa zamerajte na rozmery a objem parnej rúry. Pri vstavaných spotrebičoch musí byť veľkosť úplne presná.
Objem rúry je nutné vyberať s ohľadom na počet členov domácnosti a tiež frekvenciu používania parnej rúry.
Než vyrazíte do obchodu, zamyslite sa, aké jedlá pripravujete najčastejšie a tomu potom prispôsobte aj váš výber. Moderná parná rúra disponuje programami horného a dolného ohrevu rovnako ako klasické rúry. V ponuke má aj veľmi špecifické programy, ktoré výrazne uľahčujú prípravu rôznych druhov pokrmov. Veľmi užitočný je napríklad program Pravý horúci vzduch, vďaka ktorému bude mať mäso alebo chlieb vždy dokonale prepečenú kôrku. Kruhové výhrevné teleso vám zase umožní pripravovať niekoľko druhov jedál naraz bez toho, aby sa počas pečenia premiešali ich chute.
Podľa modelu majú parné rúry v ponuke aj ďalšie praktické programy: ventilátor, rozmrazovanie, stupeň na pizzu, gril, mikrovlnný ohrev, prednastavené programy alebo statické pečenie, ktoré zaistí úplne rovnomerné pečenie chleba, kysnutého cesta a múčnikov.
Všetky typy rúr vyžadujú pravidelnú údržbu. Parná rúra vám túto neobľúbenú činnosť výrazne uľahčí, pretože je často vybavená funkciou samočistenia. Podľa modelu môžete využiť tieto tri spôsoby čistenia: parné čistenie, pyrolýzu a katalytické čistenie. Viac sa dočítate v našom článku Ako vyčistiť rúru.
i
Ak máte malé deti, zvoľte si model, ktorý disponuje funkciou Studené dvere. Tá zaistí, že budú dvierka rúry stále chladné, nech už pečiete na akýkoľvek stupeň. Rovnako tak oceníte Detskú poistku, ktorá uzamkne ovládacie tlačidlá. Viac sa o výbere rúry môžete dočítať v našom sprievodcovi Ako vybrať vstavanú rúru.
Chcete pripraviť pre svoju rodinu vynikajúci nedeľný obed, večeru, domáce pečivo či múčnik, ale chýba vám inšpirácia? Pripravili sme si pre vás niekoľko zaujímavých receptov na pečenie v parnej rúre.
Tento recept využijete na slávnostné príležitosti aj počas všedných dní. Parná rúra zaistí, že bravčové mäso bude krásne šťavnaté. Recept nie je zložitý, takže ho zvládnu aj šikovní začiatočníci.
Ingrediencie:
Pesto:
Mäso okoreníte a vložíte do vákuovacieho vrecka spoločne s ostatnými ingredienciami (maslom, rozmarínom, cesnakom) a zavákuujete. Potom pečte v režime Vákuové varenie pri teplote 58 °C 90 minút.
Všetky ingrediencie na pesto rozmixujte alebo rozdrvte v mažiari. K mäsu s pestom podávajte dusenú zeleninu alebo pečené zemiaky.
Bagel je hutný typ pečiva, ktorý je ideálnym základom na výdatné raňajky. Môžete ich naplniť salámou, syrom, slaninou s vajcami a šalátom, alebo si ich dopriať na sladko s poriadnou porciou džemu a ovocia.
Ingrediencie:
Voda na varenie:
Na posypanie:
V kuchynskom robote vypracujete cesto, ktoré necháte asi hodinu kysnúť pri izbovej teplote. Po vykysnutí cesto rozdeľte na 7 rovnako veľkých bochníkov (pracujte na pomúčenej doske). Rozvaľkajte ich na asi 20 cm dlhé valčeky a konce spojte do tvaru venčeka. Potom nechajte ešte ďalších 10 minút dokysnúť.
Medzitým nechajte variť vodu s medom a soľou. Bagely opatrne vložte do vriacej vody a povarte ich z každej strany asi pol minúty. Potom preložte na plech s papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte semienkami alebo makom a nechajte piecť v rúre pri teplote 220 °C 12 až 15 minút.
Tento recept nadchne všetkých priaznivcov fitness a zdravého stravovania. Nevšedná kombinácia je plná vitamínov a minerálov.
Ingrediencie:
Majonéza:
Mrkvy očistite a potom spolu s ostatnými prísadami vložte do vákuovacieho vrecka a pečte v režime Vákuového varenia pri teplote 90 °C 30 minút. Zmiešajte žĺtky, citrónovú šťavu, horčicu a potom pomaly pridávajte olej. Nakoniec postrúhajte kôru z citróna, osoľte a okoreňte.
Parná rúra je moderný multifunkčný spotrebič, ktorý dokáže plnohodnotne nahradiť klasickú teplovzdušnú rúru, mikrovlnku aj parný hrniec. Pokrmy majú skvelú, výraznú chuť a zachovajú si aj väčšinu dôležitých živín. Pečenie v pare nadchne aj vás.