PET AD homeoffice

Ako na správne brúsenie nožov (NÁVOD)

Zobraziť katalóg

Článok

• Autor: Redakcia

Ostrý nôž je základom rýchlej a hlavne bezpečnej prípravy potravín. Jedine s ostrým nožom docielite dokonale nakrájanú zeleninu, mäso a čokoľvek ďalšie. Tupý nôž, hoci by to tak nemuselo vyzerať, nielen že zbytočne pridáva prácu, ale môže byť aj nebezpečný. Na brúsení nožov nie je vlastne nič zložité. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako nôž nabrúsiť. V tomto článku ich nájdete pekne na jednom mieste.

Ako nabrúsiť nôž

Ako nabrúsiť nôž (NÁVOD) – OBSAH

  1. Brúska vs. ocieľka
  2. Dôležitý parameter: uhol nabrúsenia
  3. Brúsenie pomocou klasickej brúsky
  4. Brúsenie nožov pomocou ocieľky

Brúska vs. ocieľka

Ostrenie nožov môžeme podľa typu použitého nástroja rozdeliť do dvoch skupín. Buď použijeme brúsku (klasickú alebo kamennú), alebo tzv. ocieľku. Oba spôsoby sú v podstate veľmi podobné – vždy je v podstate potrebné upraviť uhol stupeného ostria tak, aby zase rezalo tak, ako má. Avšak pozor – oba spôsoby brúsenia nožov, či presnejšie údržby, nie sú vzájomne zameniteľné: brúska slúži na nabrúsenie tupého noža, zatiaľ čo úlohou ocieľky je údržba už nabrúseného noža. Aké sú teda medzi nimi rozdiely?

  • Klasická brúska – neodmysliteľný pomocník, ktorý s trochou cviku urobí z tupého noža ostrý, hoci nejde o úplne jednoduchú činnosť. Výsledky brúsenia kameňom sú výborné, pozor ale napríklad na príliš jemný kameň, ktorý tupý nôž príliš nenaostrí. K dispozícii sú prírodné umelé brúsne kamene, ktoré sa od seba líšia aj hrubosťou. Kamene je potrebané raz za čas zarovnať – a to aj pred prvým použitím (na to dobre poslúži napríklad rubová strana bežnej prebytočnej obkladačky). Pokiaľ ale potrebujete len občasné pribrúsenie noža v kuchyni a tak povediac „nič neriešiť“, zvoliť môžete aj jednoduchú mechanickú brúsku, ktorou stačí nôž niekoľkokrát prebehnúť.
  • Ocieľka – kovový nástroj, ktorý je primárne určený na udržiavanie už nabrúsenej čepele. Vyhladzuje drobné nerovnosti, zuby a plôšky. Pravidelné použitie ocieľky výrazne predlžuje životnosť celého noža tým, že v podstate umožňuje robiť dlhšie rozostupy medzi klasickým brúsením.
Ako nabrúsiť nôž
Základom úspechu brúsenia nožov je klasická kamenná brúska.

Dôležitý parameter: uhol nabrúsenia

Absolútne zásadný pre správne nabrúsený kuchynský nôž (či akýkoľvek iný) je tzv. uhol nabrúsenia. Pri samotnom brúsení je to uhol, ktorý zviera nôž s brúskou. Ak ste so svojím nožom spokojní a chcete ho mať nabrúsený tak, ako ste zvyknutí, je ideálne sa pokúsiť zistiť, koľko tento uhol činí. Obvykle tento údaj nájdete v návode k danému nožu alebo vám ho oznámi skúsený obchodník.

Pri brúsení nožov však všeobecne platí, že čím menší bude uhol, tým bude aj nôž ostrejší, ale rýchlejšie sa otupí. A obrátene, číselne väčšie uhly dlhšie vydržia. Najčastejšie sa pohybujeme v rozmedzí 10° až 30°, ak si ale nie ste istí presnou hodnotou, odporúčame zlatú strednú cestu, teda uhol medzi 15 a 20 stupňami.

Uhol sa zároveň aj líši podľa toho, na aký účel je nôž určený.

  • Uhol 30° – určený pre pracovné nože používané v náročných podmienkach, napr. rezanie kobercov, lepenky atď.
  • Uhol 25° – ideálny pre nože, ktoré vyžadujú vysokú odolnosť, napr. outdoorové alebo lovecké.
  • Uhol 20° – najbežnejšie používaný, ideálny pre kuchynské nože.
  • Uhol 17° – extrémne ostré nože, ako sú skalpely, holiace žiletky atď.
Ako nabrúsiť nôž
Viete, že jednou z najčastejších príčin zranenia v kuchyni je tupý nôž? Na brúsení nožov pritom nie je nič zložité.

Brúsenie pomocou klasickej brúsky

Pred prvým brúsením s novým brúskou si vždy starostlivo prečítajte písomnú informáciu. Dôležité je totiž hneď na začiatku vedieť, či sa daná brúska používa nasucho, alebo či sa vlhčí vodou či minerálnymi olejmi. Ak sa brúska vlhčí, urobte tak pred začiatkom samotného brúsenia. Zabránite prípadnému poškodeniu noža a nôž bude po brúske aj lepšie kĺzať. Dôležitým parametrom je aj hrubosť samotného brúsneho kameňa – v prípade príliš jemného sa môže stať, že tupý nôž ani nenabrúsite, slúži totiž len na finálne začisťovanie.

  1. Ak máte k dispozícii pomôcku na udržanie správneho uhla nabrúsenia, použite ju. Správny uhol je možné držať aj prstami, vyžaduje to však trochu cviku.
  2. Vždy začínajte na hrubšej strane brúsky. Mala by byť už od výrobcu označená.
  3. Pri brúsení prechádzajte čepeľou po brúske opačným smerom, ako by ste rezali – teda proti ostriu. Predĺžite tým ako životnosť noža (pod čepeľ sa vám nedostanú železné piliny), tak brúsky. Využívajte tiež celú plochu brúsky, vyhnete sa tak vzniku priehlbín.
  4. V opakovaní tohto pohybu pokračujte tak dlho, kým ho nezbrúsite až na koniec, teda k rukoväti.
  5. Nôž obráťte a pokračujte na druhej strane, opäť až k rukoväti.
  6. Teraz obráťte brúsku na jemnejšiu stranu a pokračujte v brúsení. Cieľom je teraz vyhladiť všetky nerovnosti vzniknuté brúsením na hrubšej strane brúsky.
  7. Nôž obráťte a zopakujte vyhladzovanie na druhej strane.
  8. V závere brúsenia začnite po jednom prejdení striedať strany. V brúsení pokračujte tak dlho, kým nie ste so stupňom nabrúsenia spokojní.
i Test ostrosti noža
To, či je nôž po brúsení dostatočne naostrený, môžete skontrolovať jednoduchým testom. Nožom zarežte do hrany papiera, napríklad novín. Ostrý nôž si s touto úlohou hravo poradí. Ak nie, brúsenie je potrebné zopakovať.
Brúsenie nožov
Dobre naostrený nôž je v kuchyni nenahraditeľný.

Brúsenie nožov pomocou ocieľky

Ako sme už napísali vyššie, použitie ocieľky (teda brúsenie ocele o oceľ) je spôsobom, ako čepeľ udržiavať v poriadku. Na samotnom použití ocieľky nie je nič zložité.

  1. Ocieľku uchopte do svojej nedominantnej ruky, špička by mala byť vyššie než rukoväť. Uhol je na vás, držte ju tak, aby to pre vás bolo pohodlné.
  2. Nôž pevne uchopte do dominantnej ruky.
  3. Voči ocieľke držte nôž približne v uhle 20 stupňov. Uhol samotný nie je zase tak dôležitý, kľúčové ale je, aby ste ho dokázali udržať po celú dobu brúsenia. Jedine tak docielite dobrý výsledok.
  4. Pri brúsení sa držte dolnej polovice ocieľky.
  5. Každú stranu noža prejdite šesťkrát až osemkrát vždy ťahom rukoväte k sebe.
  6. Túto údržbu opakujte pred každým použitím noža.
Ocieľka
Ocieľka slúži skôr na údržbu noža než na jeho brúsenie.
i Mohlo by vás zaujímať

Dobre naostrený nôž je základom kuchyne. Sami uvidíte, ako vám pôjde práca od ruky. S brúsením noža si navyše v pohode poradíte sami. Nie je na tom nič zložité. S trochou cviku sa brúsenie noža na kamennej brúske alebo jeho pravidelnú údržbu pomocou ocieľky naučí každý.

4,6 42×
Siguro Brúska Sanjo, 3 stupne brúsenia
Brúska na nože – mechanická, na brúsenie keramiky a ocele, protišmyková, viacstupňová a vhodná pre ľavákov, 3 stupne brúsenia, uhol brúsenia 22,5°, brúsnu plochu tvorí diamant, keramika a volfrám, celkové rozmery 4,7 × 21 cm (Š×D)
Super cena
10,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SGR_KG_M330B
4,8 21×
WESTMARK Brúsny kameň
Brúsny kameň – na nože, na oceľ, materiál brúsnej plochy korund, rozmery brúsnej plochy 18 × 6 cm (D׊), vlastnosti tejto verzie brúsneho kameňa: protišmyková, obal a protišmyková podložka súčasťou balenia, hmotnosť 720 g
44,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: WESTB564
3,8
Siguro KG-E720Y Seki, 2 stupne brúsenia
Brúska na nože – elektrická, dvojkomorová, diamantové brúsne kotúčiky, na brúsenie a leštenie, vhodná na väčšinu kuchynských nožov, magnetická komora na zachytávanie kovového prachu, ergonomické vyhotovenie, optimálny uhol brúsenia 20°, protišmykové nožičky, pre pravákov aj ľavákov, dĺžka kábla 1m, rozmery 90 × 100 × 210 mm
Super cena
32,90 €
Na objednávku – termín upresníme > 5 ks
Očakávame 24. 6. 2024
Objednávací kód: SGR_KG_E720Y
4,9 51×
Tescoma Ocieľka AZZA 20 cm 884550.00
Ocieľka – na brúsenie ocele, s ergonomicky tvarovanou rukoväťou, dĺžka brúsnej plochy 20 cm, materiál rukoväte plast, celková dĺžka 33 cm
19,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: ETS145b
4,8 48×
Guzzanti GZ 005
Brúska na nože – na nože Guzzanti GZ 005, elektrická diamantová brúska určená na brúsenie oceľových aj keramických nožov, 4 diamantové brúsne kotúče, správny uhol a rovnomerný tlak vytvarujú perfektné ostrie, kryt z nerezovej ocele, rozmery 200×79×81mm, váha 0.71kg, max príkon 18W
51,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: GUZBN001
4,9 71×
TEFAL ICE FORCE antikorový nôž chef 20 cm
Nôž – v modernom dizajne, nemecká nerezová oceľ, technológia Ice Force zaisťuje dokonalú povrchovú úpravu, optimálnu výkonnosť, pridanú pevnosť a lepšiu odolnosť voči korózii, chránič ruky pre väčšiu bezpečnosť, záruka proti zlomeniu bola predĺžená na 10 rokov
17,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TEFIF208
4,9 71×
TEFAL ICE FORCE antikorový nôž vykrajovací 9 cm
Nôž – v modernom dizajne, z nemeckej nerezovej ocele, technológia Ice Force zaisťuje dokonalú povrchovú úpravu, optimálnu výkonnosť, pridanú pevnosť a lepšiu odolnosť voči korózii, chránič ruky pre väčšiu bezpečnosť, záruka na zlomenie predĺžená na 10 rokov
10,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TEFIF206
4,9 71×
TEFAL ICE FORCE antikorový nôž univerzálny 11 cm
Nôž – v modernom dizajne, nemecká nerezová oceľ, technológia Ice Force zaisťuje dokonalú povrchovú úpravu, optimálnu výkonnosť, pridanú pevnosť a lepšiu odolnosť voči korózii, chránič ruky pre väčšiu bezpečnosť, záruka proti zlomeniu bola predĺžená na 10 rokov
12,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TEFIF209
Vytlačiť
P-DC1-WEB04
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií