Ostrý nôž je základom rýchlej a hlavne bezpečnej prípravy potravín. Jedine s ostrým nožom docielite dokonale nakrájanú zeleninu, mäso a čokoľvek ďalšie. Tupý nôž, hoci by to tak nemuselo vyzerať, nielen že zbytočne pridáva prácu, ale môže byť aj nebezpečný. Na brúsení nožov nie je vlastne nič zložité. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako nôž nabrúsiť. V tomto článku ich nájdete pekne na jednom mieste.
Ostrenie nožov môžeme podľa typu použitého nástroja rozdeliť do dvoch skupín. Buď použijeme brúsku (klasickú alebo kamennú), alebo tzv. ocieľku. Oba spôsoby sú v podstate veľmi podobné – vždy je v podstate potrebné upraviť uhol stupeného ostria tak, aby zase rezalo tak, ako má. Avšak pozor – oba spôsoby brúsenia nožov, či presnejšie údržby, nie sú vzájomne zameniteľné: brúska slúži na nabrúsenie tupého noža, zatiaľ čo úlohou ocieľky je údržba už nabrúseného noža. Aké sú teda medzi nimi rozdiely?
Klasická brúska – neodmysliteľný pomocník, ktorý s trochou cviku urobí z tupého noža ostrý, hoci nejde o úplne jednoduchú činnosť. Výsledky brúsenia kameňom sú výborné, pozor ale napríklad na príliš jemný kameň, ktorý tupý nôž príliš nenaostrí. K dispozícii sú prírodné umelé brúsne kamene, ktoré sa od seba líšia aj hrubosťou. Kamene je potrebané raz za čas zarovnať – a to aj pred prvým použitím (na to dobre poslúži napríklad rubová strana bežnej prebytočnej obkladačky). Pokiaľ ale potrebujete len občasné pribrúsenie noža v kuchyni a tak povediac „nič neriešiť“, zvoliť môžete aj jednoduchú mechanickú brúsku, ktorou stačí nôž niekoľkokrát prebehnúť.
Ocieľka – kovový nástroj, ktorý je primárne určený na udržiavanie už nabrúsenej čepele. Vyhladzuje drobné nerovnosti, zuby a plôšky. Pravidelné použitie ocieľky výrazne predlžuje životnosť celého noža tým, že v podstate umožňuje robiť dlhšie rozostupy medzi klasickým brúsením.
Dôležitý parameter: uhol nabrúsenia
Absolútne zásadný pre správne nabrúsený kuchynský nôž (či akýkoľvek iný) je tzv. uhol nabrúsenia. Pri samotnom brúsení je to uhol, ktorý zviera nôž s brúskou. Ak ste so svojím nožom spokojní a chcete ho mať nabrúsený tak, ako ste zvyknutí, je ideálne sa pokúsiť zistiť, koľko tento uhol činí. Obvykle tento údaj nájdete v návode k danému nožu alebo vám ho oznámi skúsený obchodník.
Pri brúsení nožov však všeobecne platí, že čím menší bude uhol, tým bude aj nôž ostrejší, ale rýchlejšie sa otupí. A obrátene, číselne väčšie uhly dlhšie vydržia. Najčastejšie sa pohybujeme v rozmedzí 10° až 30°, ak si ale nie ste istí presnou hodnotou, odporúčame zlatú strednú cestu, teda uhol medzi 15 a 20 stupňami.
Uhol sa zároveň aj líši podľa toho, na aký účel je nôž určený.
Uhol 30° – určený pre pracovné nože používané v náročných podmienkach, napr. rezanie kobercov, lepenky atď.
Uhol 25° – ideálny pre nože, ktoré vyžadujú vysokú odolnosť, napr. outdoorové alebo lovecké.
Uhol 20° – najbežnejšie používaný, ideálny pre kuchynské nože.
Uhol 17° – extrémne ostré nože, ako sú skalpely, holiace žiletky atď.
Brúsenie pomocou klasickej brúsky
Pred prvým brúsením s novým brúskou si vždy starostlivo prečítajte písomnú informáciu. Dôležité je totiž hneď na začiatku vedieť, či sa daná brúska používa nasucho, alebo či sa vlhčí vodou či minerálnymi olejmi. Ak sa brúska vlhčí, urobte tak pred začiatkom samotného brúsenia. Zabránite prípadnému poškodeniu noža a nôž bude po brúske aj lepšie kĺzať. Dôležitým parametrom je aj hrubosť samotného brúsneho kameňa – v prípade príliš jemného sa môže stať, že tupý nôž ani nenabrúsite, slúži totiž len na finálne začisťovanie.
Ak máte k dispozícii pomôcku na udržanie správneho uhla nabrúsenia, použite ju. Správny uhol je možné držať aj prstami, vyžaduje to však trochu cviku.
Vždy začínajte na hrubšej strane brúsky. Mala by byť už od výrobcu označená.
Pri brúsení prechádzajte čepeľou po brúske opačným smerom, ako by ste rezali – teda proti ostriu. Predĺžite tým ako životnosť noža (pod čepeľ sa vám nedostanú železné piliny), tak brúsky. Využívajte tiež celú plochu brúsky, vyhnete sa tak vzniku priehlbín.
V opakovaní tohto pohybu pokračujte tak dlho, kým ho nezbrúsite až na koniec, teda k rukoväti.
Nôž obráťte a pokračujte na druhej strane, opäť až k rukoväti.
Teraz obráťte brúsku na jemnejšiu stranu a pokračujte v brúsení. Cieľom je teraz vyhladiť všetky nerovnosti vzniknuté brúsením na hrubšej strane brúsky.
Nôž obráťte a zopakujte vyhladzovanie na druhej strane.
V závere brúsenia začnite po jednom prejdení striedať strany. V brúsení pokračujte tak dlho, kým nie ste so stupňom nabrúsenia spokojní.
iTest ostrosti noža To, či je nôž po brúsení dostatočne naostrený, môžete skontrolovať jednoduchým testom. Nožom zarežte do hrany papiera, napríklad novín. Ostrý nôž si s touto úlohou hravo poradí. Ak nie, brúsenie je potrebné zopakovať.
Brúsenie nožov pomocou ocieľky
Ako sme už napísali vyššie, použitie ocieľky (teda brúsenie ocele o oceľ) je spôsobom, ako čepeľ udržiavať v poriadku. Na samotnom použití ocieľky nie je nič zložité.
Ocieľku uchopte do svojej nedominantnej ruky, špička by mala byť vyššie než rukoväť. Uhol je na vás, držte ju tak, aby to pre vás bolo pohodlné.
Nôž pevne uchopte do dominantnej ruky.
Voči ocieľke držte nôž približne v uhle 20 stupňov. Uhol samotný nie je zase tak dôležitý, kľúčové ale je, aby ste ho dokázali udržať po celú dobu brúsenia. Jedine tak docielite dobrý výsledok.
Pri brúsení sa držte dolnej polovice ocieľky.
Každú stranu noža prejdite šesťkrát až osemkrát vždy ťahom rukoväte k sebe.
Dobre naostrený nôž je základom kuchyne. Sami uvidíte, ako vám pôjde práca od ruky. S brúsením noža si navyše v pohode poradíte sami. Nie je na tom nič zložité. S trochou cviku sa brúsenie noža na kamennej brúske alebo jeho pravidelnú údržbu pomocou ocieľky naučí každý.
Brúska na nože – mechanická, na brúsenie keramiky a ocele, protišmyková, viacstupňová a vhodná pre ľavákov, 3 stupne brúsenia, uhol brúsenia 22,5°, brúsnu plochu tvorí diamant, keramika a volfrám, celkové rozmery 4,7 × 21 cm (Š×D)
Brúsny kameň – na nože, na oceľ, materiál brúsnej plochy korund, rozmery brúsnej plochy 18 × 6 cm (D׊), vlastnosti tejto verzie brúsneho kameňa: protišmyková, obal a protišmyková podložka súčasťou balenia, hmotnosť 720 g
Brúska na nože – elektrická, dvojkomorová, diamantové brúsne kotúčiky, na brúsenie a leštenie, vhodná na väčšinu kuchynských nožov, magnetická komora na zachytávanie kovového prachu, ergonomické vyhotovenie, optimálny uhol brúsenia 20°, protišmykové nožičky, pre pravákov aj ľavákov, dĺžka kábla 1m, rozmery 90 × 100 × 210 mm
Brúska na nože – na nože Guzzanti GZ 005, elektrická diamantová brúska určená na brúsenie oceľových aj keramických nožov, 4 diamantové brúsne kotúče, správny uhol a rovnomerný tlak vytvarujú perfektné ostrie, kryt z nerezovej ocele, rozmery 200×79×81mm, váha 0.71kg, max príkon 18W
Nôž – v modernom dizajne, nemecká nerezová oceľ, technológia Ice Force zaisťuje dokonalú povrchovú úpravu, optimálnu výkonnosť, pridanú pevnosť a lepšiu odolnosť voči korózii, chránič ruky pre väčšiu bezpečnosť, záruka proti zlomeniu bola predĺžená na 10 rokov
Nôž – v modernom dizajne, z nemeckej nerezovej ocele, technológia Ice Force zaisťuje dokonalú povrchovú úpravu, optimálnu výkonnosť, pridanú pevnosť a lepšiu odolnosť voči korózii, chránič ruky pre väčšiu bezpečnosť, záruka na zlomenie predĺžená na 10 rokov
Nôž – v modernom dizajne, nemecká nerezová oceľ, technológia Ice Force zaisťuje dokonalú povrchovú úpravu, optimálnu výkonnosť, pridanú pevnosť a lepšiu odolnosť voči korózii, chránič ruky pre väčšiu bezpečnosť, záruka proti zlomeniu bola predĺžená na 10 rokov
Na vašom súkromí nám záležíMy, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informáciíMenej informácií
Na našej webovej stránke používame 8 druhov kategórií cookies:
Technické cookies
Tie sú nevyhnutné na fungovanie webovej stránky a jej funkcií, ktoré sa rozhodnete využívať. Bez nich by naša webová stránka nefungovala, napr. by nebolo možné sa prihlásiť do používateľského účtu.
Funkčné cookies
Tieto cookies nám umožňujú zapamätať si Vaše základné voľby a vylepšujú používateľský komfort. Ide napríklad o zapamätanie si jazyka alebo možnosť zostať trvalo prihlásený.
Cookies sociálnych sietí
Tieto cookies nám umožňujú komfortne Vás prepojiť s Vaším profilom na sociálnych sieťach a napríklad Vám umožniť zdieľať produkty a služby s priateľmi a rodinou.
Personalizácia obsahu
Tieto cookies nám umožnia zobraziť Vám obsah a reklamy podľa údajov, ktoré sú o Vás dostupné tak, aby sme sa čo najlepšie trafili do Vašich potrieb. Ide najmä o to, aký obsah ste si zobrazili alebo to, na akom zariadení na naše stránky prichádzate.
Nepersonalizovaná reklama
Tieto cookies nám umožňujú zobrazovať Vám všeobecnú reklamu na produkty a služby.
Personalizovaná reklama
Vďaka týmto cookies Vám my a ?naši partneri? môžeme ponúknuť relevantné produkty a služby na mieru, a to na základe Vašich nákupov, Vášho správania a Vašich preferencií.
Meranie publika
Tieto cookies nám umožňujú optimalizovať naše stránky na Vaše komfortné používanie a to na základe toho, ako ich používate. Cieľom je zapamätať si alebo predpokladať Vaše voľby. Ide napríklad o využívanie funkcií, ich umiestnenie, správanie na stránke.
Cookies tretích strán
Tieto cookies sú cookies tretích strán, pričom viac sa o nich a o našich partneroch môžete dozvedieť tu.
Udelením súhlasu so spracovaním cookies budú na Váš prístroj, ktorý na prehliadanie webovej stránky používate, nainštalované funkčné a analytické cookies (kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ obe kategórie, prípadne si môžete vybrať iba jednu z kategórií kliknutím na tlačidlo „Nastavenia“). Technické cookies inštalujeme na Vaše zariadenie vždy, teda aj bez Vášho súhlasu, pretože bez nich by naša webová stránka nefungovala.
Svoj súhlas so spracovaním cookies môžete odvolať. V súvislosti so spracovaním cookies zo strany našej spoločnosti máte ďalej práva na: prístup ku cookies, vymazanie cookies, úpravu, doplnenie a opravu cookies, obmedzenie spracovania a právo podať sťažnosť na ÚOOÚ. Viac o Vašich právach.