Príprava kávy vo French presse je veľmi jednoduchá a pomerne rýchla. Pomocou sklenenej kanvičky s filtrom oddelíte usadeniny od nápoja a je to. Aby ste však získali naozaj chutnú kávu, je potrebné dodržať správnu hrubosť kávy, pomer vody a kávy a dobu lúhovania. Ako na prípravu kávy vo French presse, aby ste dostali naozaj to, čo chcete?
História prvého French pressu siaha do 19. storočia (keď nepočítame rozprávanie o mužovi z Provence, ktorý pri príprave kávy prvýkrát použil sitko) a je spojená s mužom menom Jean Beptiste de Belloy-Morangle. Ten v roku 1800 skonštruoval prvý kávovar fungujúci na princípe filtrácie kávy cez sitko.
V ďalších rokoch sa French press rôzne upravoval, ale výsledná káva stále nebola tak lahodná, ako ju poznáme teraz. Až v roku 1929 si nechal taliansky dizajnér Attilio Calimani patentovať ten pravý French press.
Toto zariadenie na prípravu kávy teda nepochádza z Francúzska, k čomu by mohol zvádzať jeho názov, ale z Talianska.
Zrnkovú kávu si môžete namlieť aj v pohodlí domova pomocou ručného či elektrického mlynčeka na kávu. Vodu použite filtrovanú alebo balenú, docielite tak ešte lepšiu chuť kávy.
French press sa hodí najmä tým, ktorí majú radi jemnejšiu kávu a nechcú sa zdržovať zdĺhavým procesom jej prípravy. Tiež je cenovo dostupnou a pritom účinnou alternatívou k drahším kávovarom.