Vyberte prvok na stránke, ktorého sa chyba týka
Sdílej a ušetři Týždeň so značkou MORA

Ako pripraviť kávu vo French presse

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Príprava kávy vo French presse je veľmi jednoduchá a pomerne rýchla. Pomocou sklenenej kanvičky s filtrom oddelíte usadeniny od nápoja a je to. Aby ste však získali naozaj chutnú kávu, je potrebné dodržať správnu hrubosť kávy, pomer vody a kávy a dobu lúhovania. Ako na prípravu kávy vo French presse, aby ste dostali naozaj to, čo chcete?

Príprava kávy vo French presse

História French pressu a jeho krajina pôvodu

História prvého French pressu siaha do 19. storočia (keď nepočítame rozprávanie o mužovi z Provence, ktorý pri príprave kávy prvýkrát použil sitko) a je spojená s mužom menom Jean Beptiste de Belloy-Morangle. Ten v roku 1800 skonštruoval prvý kávovar fungujúci na princípe filtrácie kávy cez sitko.

V ďalších rokoch sa French press rôzne upravoval, ale výsledná káva stále nebola tak lahodná, ako ju poznáme teraz. Až v roku 1929 si nechal taliansky dizajnér Attilio Calimani patentovať ten pravý French press.

Toto zariadenie na prípravu kávy teda nepochádza z Francúzska, k čomu by mohol zvádzať jeho názov, ale z Talianska.

NÁVOD: Postup prípravy kávy vo French presse

  1. Do sklenenej nádoby vložte hrubo namletú kávu (do French pressu s objemom 250 ml použite približne 15 – 17 g kávy, na jeden liter vody použite 60 gramov kávy).
  2. Zalejte kávu horúcou vodou s teplotou okolo 95 ºC (vodu stačí nechať prejsť varom a počkať cca 1 minútu) a premiešajte.
  3. Nechajte lúhovať po dobu 3 – 4 minút.
  4. Stlačte piest nadol, aby ste kávu zbavili usadeniny, a pár sekúnd počkajte až sa usadí zvírený kávový prach (pokiaľ je ho veľa, skúste nabudúce hrubšie mletie kávy).
  5. Ihneď nalievajte do šálok a podávajte.
i

Zrnkovú kávu si môžete namlieť aj v pohodlí domova pomocou ručného či elektrického mlynčeka na kávu. Vodu použite filtrovanú alebo balenú, docielite tak ešte lepšiu chuť kávy.

Výhody prípravy kávy vo French presse

  • Rýchla a jednoduchá príprava kávy
  • Piest na rozdiel od filtračného papiera nezachytáva kávové oleje a výsledná káva nestráca chuť
  • Nestretnete sa tu so spálenou chuťou, ako tomu môže byť pri moka kanvičke
  • Praktická veľkosť
  • Jednoduchá údržba
  • Nízka cena
Káva z French pressu
Káva z French pressu chutí lepšie ako z moka kanvičky a udržiava si svoju arómu aj plnosť.
i Aby bola káva pripravená cez French press naozaj lahodná a príjemne krémovitá, je nutné mať správne zomletú kávu – zrná by mali mať štruktúru kryštálového cukru.

French press sa hodí najmä tým, ktorí majú radi jemnejšiu kávu a nechcú sa zdržovať zdĺhavým procesom jej prípravy. Tiež je cenovo dostupnou a pritom účinnou alternatívou k drahším kávovarom.

0
Vytlačiť
Skúste nové Alza Premium Moja Alza Prihlásiť Ako nakúpiť
P-DC1-WEB25
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi