AD homeoffice PET

Fitness náramok Garmin vívoSmart Optic s GPS (RECENZIA)

Zobraziť katalóg
Garmin vívoSmart Optic s GPS

Či už ste športoví nadšenci, alebo len chcete mať pod kontrolou svoje pohybové aktivity, životný štýl a návyky, ktoré majú priamy vplyv na vaše zdravie, potom by vás mohol zaujať inteligentný fitness náramok Garmin vívoSmart Optic. V ponuke ho nájdete v dvoch základných variantoch – s GPS a bez nej. Nie sme žiadni trochári, takže sme si pre našu recenziu rovnú vybrali fitnes náramok vybavený GPS. Nielen preto, že sme chceli vyskúšať a ohodnotiť všetky možnosti, ktoré nám Garmin v tomto športtesteri ponúka, ale aby sme tiež odhalili jeho prípadné tienisté stránky.

Recenzia fitness náramku Garmin vívoSmart Optic s GPS – OBSAH

Športtester Garmin vívoSmart Optic s GPS, priebeh testovania

Fitness náramok Garmin vívoSmart s GPS sme mali k dispozícii celý mesiac a zápästie za tú dobu opustil v podstate len počas nabíjania. Využívaný bol nielen ako klasické hodinky, ale najmä na sledovanie najrôznejších parametrov pri chôdzi, kratších a stredne dlhých bežeckých trasách (do 20 km) a na monitoring spánku. Dali sme si, samozrejme, prácu s vyskúšaním všetkých funkcií, ktorými prístroj disponuje. A že ich nie je málo.

Garmin vivoSmart Optic; športtester

Kým sa na ne však v rámci našej recenzie detailne zameriame, bude dobré ukázať si, ako dokáže inteligentný fitness náramok vívoSmart Optic spolupracovať s pridruženou aplikáciou Garmin Connect. Všetky funkcie si tu totiž môžete individuálne prispôsobiť a nastaviť podľa svojich aktuálnych možností či preferencií. Máte tiež možnosť pridať sa cez Garmin Connect do aplikácie My Fitness Pal, ktorá vám pomôže vyhodnotiť denný príjem aj výdaj kalórií.

Aplikácia Garmin Connect vám náramok úplne prispôsobí

Môžeme smelo vyhlásiť, že aplikácia Garmin Connect je naozaj dobre premyslená a ponúka nepreberné množstvo spôsobov, ako si fitness náramok úplne individualizovať a podľa potreby ľubovoľne meniť nastavenia, osobné ciele alebo spôsoby tréningu.

i Aplikáciu Garmin Connect Mobile stačí bezplatne stiahnuť podľa typu vášho smartfónu buď na Google Play (Android), na Windows Store (pre Windows Phone) alebo App Store (pre iOS), a potom pomocou bluetooth synchronizovať telefón s náramkom Garmin vívoSmart Optic.

Svoj športtester Garmin vívoSmart Optic môžete tiež ovládať prostredníctvom počítača – stačí náramok pomocou nabíjacieho kábla pripojiť do USB portu, čím tiež dôjde k automatickej synchronizácii.

Garmin vivoSmart Optic; nabíjací USB kábel

Aplikácia je naozaj prehľadná. Vďaka niekoľkým hlavným panelom sme sa v nej pomerne ľahko zorientovali už pri prvom použití. V ľavej lište sme si obľúbili najmä záložky Aktivity (prehľad všetkých aktivít za deň/týždeň/mesiac) a Štatistiky o zdraví. Je naozaj zaujímavé zistiť, ako vlastne v noci spíte či sledovať tendencie srdcového tepu v priebehu dňa.

Fitness náramok Garmin vás meria vo dne v noci

Krokomer je asi tou najzákladnejšou funkciou, ktorú od podobného prístroja očakávame. Dĺžka kroku bola prednastavená na 0,9 m, ale ak ste ochotní a schopní zmerať si priemernú dĺžku svojho kroku, v aplikácii Garmin Connect si ju môžete prenastaviť a získať ešte presnejšie hodnoty prejdenej vzdialenosti. Tá sa vám zároveň okrem nachodených krokov načítava a zobrazuje aj v kilometroch.

Počas nášho testovania pracoval krokomer úplne spoľahlivo. Možnosť nastavenia cieľa prináša motiváciu. Keď večer chýba sto krokov do splnenia limitu, naozaj vás to vytiahne von, hoci normálne by ste sa z gauča už nezdvihli.

Garmin vivoSmart Optic; krokomer

Monitoring spánku je celkom zaujímavá funkcia, aj keď v prípade dnešných športtesterov tiež nie je žiadnou novinkou. Vďaka nej máte prehľad o celkovej dobe spánku (vrátane pohybu v spánku), ktorá je ďalej rozdelená na ľahký a hlboký spánok.

V súvislosti so spánkom je tu dostupná aj funkcia budíka. Keďže hodinky nemajú zvukový výstup, je nutné ich mať aj počas spánku pripnuté na zápästí, budenie totiž prebieha spustením vibrácií.

Trochu nešikovné je to, že budík sa nastavuje len cez aplikáciu, čas budenia teda nemožno nastaviť priamo na ruke. Nie vždy sa vám však pred spaním ešte bude chcieť pripájať len kvôli budíku a možno si ho radšej nastavíte rovno na mobile. To nás celkom sklamalo.

Garmin vivoSmart Optic; nabíjací kábel Garmin vivoSmart Optic; monitoring pohybu počas spánku

Integrovaný snímač srdcového tepu tiež nie je nič nové, ale pre aktívnych športovcov je veľmi dôležitým pomocníkom. Vďaka nemu totiž môžu pri pohybe sledovať svoju tepovú frekvenciu a podľa nej zacieliť svoj tréning na spaľovanie, zlepšovanie kondície či vytrvalosť. Jednotlivé zóny tepovej frekvencie si po výpočte individuálnych hodnôt môžete tiež sami upraviť v aplikácii. Náramok vás pri športe vibrácií upozorní na nedostatočnú či prekročenú hodnotu tepovej frekvencie podľa vami nastavených preferencií.

Prečo je dôležité sledovať pri športe tepovú frekvenciu?

Športujeme preto, aby sme si zlepšili kondíciu, vytrvalosť, prípadne aby sme zhodili prebytočné kilá. Zároveň je potrebné pri týchto aktivitách udržiavať tep v rozmedzí 60 – 75 % maximálnej tepovej frekvencie. Pri vyšších hodnotách totiž dochádza k spaľovaniu sacharidov, vo svaloch sa tvorí laktát, a to vedie k rýchlej únave. Príliš nízka tepová frekvencia zase znamená neefektívny tréning a nedá telu príležitosť, aby spaľovalo tuky.

i Ako vypočítať vhodné pásmo tepovej frekvencie (TF)

Muži: (220 – vek) × pásmo TF napr. 0,6 pre 60 % max. TF

Ženy: (230 – vek) × pásmo TF napr. 0,6 pre 60 % max. TF

Za celú dobu skúšania fitness náramku vívoSmart Optic snímač asi dvakrát trochu zlyhal a ukazoval nepresné hodnoty, respektíve oneskorene reagoval na zmenu srdcovej frekvencie (pri behu signalizoval príliš nízky tep/počas pokojnej chôdze zase príliš vysoký).

Garmin vivoSmart Optic; snímač tepu

Garmin vívoSmart vás zdvihne od počítača

Výzva na pohyb je vďaka integrovanej technológii Move IQ ďalšou šikovnou pomôckou, obzvlášť v dnešnej dobe, keď trávime veľa času sedením pri počítačoch. V ľavej časti displeja sa vám postupne po štvrťhodinách načítava stĺpik zobrazujúci dobu, počas ktorej sa nepohybujete. Potom, čo dosiahnete jednu hodinu nečinnosti, fitnes náramok vás vibráciami upozorní, že je čas sa zase pohybovať. Potom je potrebné svižnejším tempom prejsť určitú vzdialenosť, a indikátor nečinnosti sa opäť vynuluje.

Ovšem chôdzou po byte sme to nedosiahli, bolo naozaj žiaduce vyraziť von alebo vyjsť pár poschodí, než nám Garmin vívoSmart Optic opäť umožnil leňošiť. Táto funkcia je, samozrejme, aktívna iba v čase mimo spánok, ktorého rozmedzie si opäť môžete individuálne prispôsobiť.

Vystúpané poschodia sa vám prostredníctvom barometrického senzoru nebudú preberať iba pri chôdzi do schodov. Vždy, keď prekonáte výškový rozdiel 3 metrov, pripíše sa vám k dobru jedno poschodie. V aplikácii sa vám zobrazí aj počet zostúpaných poschodí a môžete si tu tiež nastaviť svoj denný cieľ.

Pri testovaní náramku Garmin vívoSmart Optic pre našu recenziu prebiehalo meranie nastúpaných poschodí bez problémov. Až sme boli prekvapení, akú výšku človek počas dňa prekoná, hoci nelezie po horách. Cieľ sme nastavili na 10 poschodí, ale veľakrát sa nám podarilo ho aj dvojnásobne prekonať. A výťahom to rozhodne nebolo, v tomto sa športtester oklamať nenechá.

Garmin vivoSmart Optic; vystúpané poschodia

Rovnako ako denné ciele v počte krokov a vystúpaných poschodí vám Garmin vívoSmart Optic umožňuje navoliť si týždenný cieľ, na základe ktorého musíte splniť určitý počet minút aktívneho pohybu za týždeň. Na plnenie je však potrenbné vždy z ponuky vybrať a aktivovať jednu z vykonávaných činností (chôdza, beh, kardio cvičenie či iné). Údaje, ktoré vám priebežne eviduje krokomer, sa do týchto týždenných aktivít nezapočítavajú.

Aktívny pohyb je tu meraný na základe činností pri zapnutej GPS. Mysleli sme si, že by sme 150-minutový cieľ mohli ľahko dosiahnuť iba jej aktiváciou pri akejkoľvek chôdzi v priebehu dňa. Lenže športtester vívoSmart Optic bol inteligentnejší a podvádzať nás nenechal. Započítavanie aktívneho pohybu totiž prebiehalo na základe nameraného tempa pohybu. Tak tu sme sa naozaj nechali nachytať! Dvojhodinová prechádzka priniesla iba 26 minút aktívneho pohybu.

Garmin vívoSmart Optic v bežeckej praxi

Na začiatku trasy je potrebné na športtesteri pomocou jediného tlačidla prejsť do režimu aktivít a na dotykovom displeji vybrať beh. Ďalším dotykom zadáme, že nejde o športovú činnosť, ktorá prebieha vonku. Poradíme tak športtesteru, že má aktivovať GPS. Načítanie trvá desiatky sekúnd (cca 30 až 40), takže si pokojne stihnete nielen zaviazať šnúrky. Po načítaní je nutné ďalším stlačením tlačidla potvrdiť začatie vybranej činnosti.

Pri behu možno sledovať údaje, ktorých zobrazenie aj poradie si prispôsobíte v aplikácii. Ide o stopky, vzdialenosť, tempo, rýchlosť, aktuálny čas, spálené kilokalórie, zónu tepovej frekvencie a, samozrejme, momentálny srdcový tep. Ako si ich zoradíte a ktoré z nich chcete pri športe sledovať, to je čisto na vás. Zobrazujú sa na dotykovom displeji vždy vo dvojiciach podľa vašich preferencií, takže aj pri behu stačí jednoducho listovať.

V porovnaní s meraním pomocou mobilnej aplikácie Endomondo bola GPS v prípade vívoSmart Optic presnejšia. Na zhodnej trase sa v prípade mobilu pri pravidelných behoch výsledná dĺžka líšila až o stovky metrov, kdežto náramok vykazoval odchýlky maximálne niekoľko desiatok metrov.

Bežkyňa v prírode

Sledujte svoje pokroky pomocou GPS a záznamu v mape

Pokiaľ pri vybehnutí s vívoSmart Optic zvolíte režim s aktivovanou GPS, prístroj si načíta aj vašu trasu. Doma môžete v počítači vysledovať, v ktorých úsekoch ste bežali najrýchlejšie, trasy automaticky zaznamenané v mape si ľubovoľne pomenovať a napríklad aj uložiť ako obľúbené. Športtester už ich pri nasledujúcom tréningu sám rozpozná, a vy tak budete mať možnosť posúdiť svoj progres v tempe či rýchlosti.

Toto je naozaj šikovná funkcia. Páčilo sa nám, že po prvom zadaní trasy už nebolo nutné nič zložito vpisovať, v podstate sme jedným kliknutím potvrdili, či ubehnutá trasa súhlasí s návrhom, ktorý fitness náramok rozpoznal. Aplikácia nás tiež často chválila za nové osobné rekordy. A čo si budeme nahovárať, takéto ocenenie rozhodne poteší aj to najhrdšie ego.

Záznam trasy; mapa Záznam tras Záznam rekordov

Ak je vaším cieľom redukcia váhy, okrem vyššie menovaných funkcií by sa vám mohla osvedčiť aj možnosť prepojiť si svoj Garmin účet s aplikáciou My Fitness Pal a sledovať tak navyše aj príjem kalórií počas dňa. Fitness náramok vívoSmart Optic podľa vášho pohybu zaznamenáva spálené kalórie, takže potom ľahko vyhodnotíme, ako ste na tom celkovo s príjmom a výdajom kalórií.

Nemôžeme, samozrejme, opomenúť fakt, že športtester funguje aj ako bežné hodinky, na displeji teda ukazuje aktuálny čas a dátum. Formát zobrazenia a celkovú orientáciu hodiniek (na šírku/výšku) si môžete nastaviliť v pridruženej aplikácii.

Číslice zobrazené na displeji vívoSmart Optic boli perfektne čitateľné, dostatočne veľké a automatické podsvietenie nás tešilo, samozrejme, najviac v noci.

Garmin vivoSmart Optic; displej

Inteligentný športtester Garmin vívoSmart Optic ponúka solídnu výdrž batérie

Výdrž Li-Ion batérie je výrobcom stanovená na 5 dní, pričom počas nich sa počíta s 8 hodinami prevádzky GPS. Nie je to nič neobvyklé, v prípade konkurenčných športtesterov podobného vybavenia aj cenovej relácie je 5-dňová výdrž batérie bežná.

Pri testovaní sme mali GPS aktivovanú priemerne 1 hodinu denne. Fitness náramok pri tomto režime fungoval na jedno nabitie 6 dní. Keď začal hlásiť nízku úroveň nabitia batérie, vydržal ešte ďalších 10 hodín (bez GPS), než došlo k jeho úplnému vybitiu. Bez aktivovanej GPS (iba so zapnutým meraním tepu) športtester vívoSmart Optic vzorne pracoval celých 7 dní, než sa začal hlásiť o dobitie.

i Pre tých, ktorým je 5 dní málo, máme variant športtestera s naozaj dlhou výdržou batérie – Honor Band 3. Ak sa chcete o tomto vytrvalci dozvedieť viac, prečítajte si náš článok Fitness náramok Honor Band 3 vydrží mesiac na jedno nabitie.

Päť dní bez nabitia je pre nás bežných používateľov úplne dostačujúce doba. Ak ste však rovnako ako my zvedaví na svoje čiastkové pokroky, asi budete náramok vívoSmart Optic synchronizovať častejšie, a tým dôjde aj k jeho nabíjaniu.

Samotné dobíjanie batérie zaberie zhruba 1 hodinu. Počas nabíjania prostredníctvom kábla USB je možné využívať niektoré z funkcií náramku (napríklad bluetooth), prípadne upravovať položky v nastavení. Výdrž batérie môžete predĺžiť znížením podsvietenia, obmedzeným využitím funkcie bluetooth alebo vypnutím merania srdcového tepu. Pokiaľ s týmto obmedzením nemáte problém, získate ďalší 1 deň prevádzky športtestera.

Garmin vivoSmart Optic na ruke

Športtesteru vívoSmart Optic voda nevadí

Fitness náramok Garmin vívoSmart Optic je vodotesný do 5 ATM. Údaj znamená, že odolá tlaku zodpovedajúcemu hĺbke 50 m. Toho určite využijú nielen vášniví milovníci plaveckého športu, ale aj rekreační športovci, ktorí si radi zmerajú svoje pohybové aktivity ako na súši, tak aj v bazéne.

i O odolnosti voči prachu či odolnosti voči nárazu sa výrobca nezmieňuje. Podstatnou informácií však môže byť aj rozmedzie prevádzkových teplôt, ktoré je stanovené medzi -10 až +60 ° C.

Vodovzdornosť, samozrejme, znamená, že Garmin vívoSmart Optic nemusíte z ruky zložiť ani pri sprchovaní, a tak sme si to hneď vyskúšali. Športtester prežil vo vodnom živle úplne bez ujmy, avšak dotykový displej občas reaguje aj na dopadajúci prúd vody. To pri občasných návštevách bazéna nebude zásadný problém. Pre športovcov, ktorí sa venujú najmä plávaniu, bude lepším riešením niektorý zo športtesterov určených priamo na túto činnosť, napríklad Garmin Swim USB ANT+.

Garmin vivoSmart Optic; displej; detail

Garmin vívoSmart Optic spárujete s mobilom cez bluetooth

Výrobca deklaruje jednoduché prepojenie smartfónov s Androidom, iOS aj pre Windows Phone. Vyskúšali sme teda najskôr najpoužívanejší Android, ktorý s pripojením nemal problém. Ovšem Windows Phone už trochu štrajkoval. Po niekoľkých pokusoch, keď sa podarilo telefón pomocou bluetooth pripojiť, sme ďalšie skúšanie vzdali, keďže spojenie bolo vždy po chvíli stratené, nedarilo sa ho obnoviť a jediným riešením bola opakovaná inštalácia aplikácie.

i Ak svoj telefón úspešne spárujete so zariadením Garmin vívoSmart Optic, otvárajú sa vám ďalšie možnosti, ako ich využívať. Môžete si prehrávať hudbu, zobraziť aktuálne informácie o počasí alebo skontrolovať oznámenia o prichádzajúcich e-mailoch, správach či hovoroch.

Dizajn a farebné varianty športtestera vívoSmart Optic

Inteligentný fitness náramok Garmin vívoSmart Optic s GPS si môžete kúiť v troch farbách – čiernej, modrej a fialovej. Ponúkne vám dve rôzne veľkosti, L pre obvod zápästia 13,6 – 18,7 cm a veľkosť XL pre 18 – 22,4 cm. Remienok je gumený, pohodlný pri nosení a ľahko sa zapína na hliníkovú pracku. Telo hodiniek je z plastu a je príjemne zaoblené.

Ako celok nepôsobí náramok nijako robustne ani na nežnej ženskej rúčke. Avšak o elegantnom doplnku sa hovoriť nedá, predsa len nejde o športovú záležitosť, čomu zodpovedá aj vzhľad. K bežnému oblečeniu však možno tento fitnes náramok bez problémov nosiť bez toho, aby pôsobil nejako výstredne či nepatrične.

Garmin vivoSmart Optic; modrá

Garmin vívoSmart Optic je inteligentný náramok s dotykovým displejom

Príjemnou záležitosťou je však LCD displej. Jeho rozmer 1,1" je dostatočný na pohodlné dotykové ovládanie. Kúsok pod okrajom displeja je umiestnené tlačidlo, ktoré vám po stlačení umožňuje zvoliť si plánovanú pohybovú aktivitu, spustiť bluetooth či skontrolovať notifikácie prenesené z mobilného telefónu. Displej počas celej doby testovania pracoval bez zaváhania, skvelá je najmä jeho čitateľnosť aj pri ostrom slnku, a to bez preháňania.

i Ak chcete ešte podrobnejšie informácie o jednotlivých funkciách, než vám prináša naša recenzia, prečítajte si Garmin vívoSmart Optic návod.

Garmin vívoSmart Optic, cena a alternatívy

Testovaný fitness náramok Garmin vívoSmart Optic kúpite za 200 eur. Je to cena pomerne priaznivá, vzhľadom na množstvo funkcií, ktorými tento inteligentný športtester disponuje.

Hovoríte si, že pre vás je to celkom dosť, keď všetky funkcie ani nevyužijete a chcete si len občas zabehať? Potom vám môžeme ako lacnejšiu alternatívu odporučiť športtester Fitbit Alta HR. Viac sa o jeho vlastnostiach dočítate v našom článku Fitness náramok Fitbit Alta HR.

Avšak náročnejší či profesionálni športovci, ktorí sú ochotní si priplatiť za kvalitné monitorovanie výkonu, budú nadšení inteligentnými hodinkami a pokročilým športtesterom v jednom tele Garmin Fenix 3 Silver Optic, ktoré napríklad dokážu rozpoznať aj váš plavecký štýl a na jedno nabitie vydržia až 6 týždňov.

Garmin vívoSmart Optic s GPS – čo sa nám naozaj páčilo

Parádnou funkciou je automatické podsvietenie displeja, čo určite oceníte vo chvíli, keď je okolo nedostatok svetla. Stačí len ruku s fitness náramkom vívoSmart Optic otočiť smerom k telu a displej sa rozsvieti.

Na pár dní sme boli pohltení možnosťou nájsť si v aplikácii Garmin Connect priateľov a zúčastniť sa najrôznejších výziev – najčastejšie sa týkali počtu krokov za deň/týždeň. Je to naozaj motivujúce!

Garmin vivoSmart Optic; výzvy

Garmin vívoSmart Optic má aj zopár nedostatkov

Koncovka kábla, ktorou pripájate fitness náramok vívoSmart Optic k počítaču, sa niekedy na strane športtestera horšie zacvakne. Teda chce to skôr ten správny grif, po čase už bolo pripájanie predsa len ľahšie.

Tiež je škoda, že športtester nemá vymeniteľný remienok, ako je to v prípade iných podobných produktov, napríklad pri Fitbit Charge 2. Predsa len by sme uvítali možnosť prispôsobiť ich vzhľad príležitosti či oblečeniu, aby sme ich z ruky nemuseli vôbec dávať dole.

Garmin vívoSmart Optic s GPS – záverečné hodnotenie

Hodnotenie 80 % Alza.sk

Hlavné parametre

Dizajn

70 %

Funkcie

80 %

Mobilná aplikácia

90 %

Garmin vivoSmart Optic HR; recenzia

Klady

  • Dotykový displej čitateľný aj na slnku
  • Rýchle nabíjanie
  • Výdrž batérie
  • Meranie bez hrudného pásu
  • Prehľadná aplikácia Garmin Connect

Zápory

  • Nastavenie budíka len cez aplikáciu
  • Jeden remienok bez možnosti výmeny
  • Obmedzené pripojenie Windows Phone
Vytlačiť
P-DC1-WEB02
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií