Súčasné teplovzdušné rúry ponúkajú celý rad moderných funkcií a programov, vďaka čomu sú multifunkčným nástrojom vhodným nielen na varenie a pečenie. Preto vám prinášame tipy a recepty pre všetkých skúsených kulinárov, ktoré sú vhodné pre teplovzdušnú rúru, a v ktorých sa okrem klasického vyprážania rezňov zameriame aj na sušenie v teplovzdušnej rúre a otvoríme tému, ako zavárať v rúre. Ak vás teda zaujíma, ako piecť kurča v teplovzdušnej rúre, ako variť ryžu v rúre, ako sušiť hríby v rúre alebo ako zavárať ovocie, zeleninu a mäso v rúre, pustite sa s chuťou do čítania.
Multifunkčné rúry umožňujú rôzne spôsoby pečenia a sú vybavené nadčasovými funkciami a inteligentnými programami. To znamená, že si môžete vždy vybrať alebo optimálne kombinovať funkcie tak, aby ste dosiahli najlepšie výsledky a vaše jedlo vyniklo nielen jedinečnou chuťou, ale aby bolo aj vizuálnym pôžitkom. Môžete napríklad vyskúšať varenie alebo pečenie s pridaním pary pre nadýchané a šťavnaté jedlá, varenie alebo pečenie v kombinácii s mikrovlnami pre rýchlejšiu a dokonalejšiu prípravu, alebo vyskúšať jeden z prednastavených receptov a potom už len počkať, kým sa rúra sama postará o celý proces.
Niektoré rúry ponúkajú aj možnosť varenia alebo pečenie v pare. Je to jeden z najzdravších spôsobov prípravy potravín. Varenie aj pečenie v pare je založené na princípe beztlakovej pary pri teplote nižšej ako 100 °C a jedlo nie je potrebné nijako špeciálne ochucovať. Varenie alebo pečenie v parnej rúre totiž dokáže zachovať veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov v potravinách a farba pripraveného jedla, a najmä jeho chuť zostávajú charakteristické pre daný druh potraviny. Okrem spokojných chuťových pohárikov poteší konečný výsledok aj vaše oko. Varenie v pare možno použiť nielen na mäso a zeleninu, ale aj na strukoviny, ryžu a zemiaky.
Vo väčšine multifunkčných rúr sa para môže kombinovať s bežným horúcim vzduchom, a preto sa môže používať nielen na varenie, ale aj na pečenie v pare. Ak sa teda chystáte upiecť svoj obľúbený koláč, môžete najprv kombinovať horúci vzduch s parou, ktorý zvýrazní krehkosť a vláčnosť sladkého pečiva, potom na konci pečenia môžete vypnúť funkciu pary a dopiecť pokrm len pomocou horúceho vzduchu, čím dosiahnete krásne chrumkavú kôrku.
i
Viac informácií o varení v pare vrátane receptov, ktoré ponúka parná rúra, nájdete v našom článku: Varenie a pečenie na pare – výhody a recepty
Máte záujem o recepty na teplovzdušnú rúru? Vybrali sme tie najžiadanejšie a poskytli užitočné tipy na varenie a pečenie v teplovzdušnej rúre.
Postup:
Mäso naklepte a obaľte tak, ako ste zvyknutí. Obalené rezne položte na plech alebo pekáč vystlaný papierom na pečenie. Nastavte teplovzdušnú rúru na 210 °C a po jej zahriatí do nej vložte obalené rezne. Čas pečenia sa pohybuje od 20 do 30 minút v závislosti od druhu mäsa. Rezne pripravené týmto spôsobom v teplovzdušnej rúre sú zdravšou a ľahšou voľbou ako klasické vyprážanie na panvici, pričom vynikajú aj svojou šťavnatosťou a chrumkavou prepečenou kôrkou na povrchu.
Postup:
Hranolky v rúre si môžete pripraviť v teplovzdušnej rúre buď zo zmrazených polotovarov, alebo vyskúšajte doma pripravené hranolčeky, ktoré budú určite zdravšie a chutnejšie. Príprava je veľmi jednoduchá, stačí surové ošúpané zemiaky nakrájať na približne rovnako hrubé hranolky, opláchnuť, osušiť a rozložiť na papier na pečenie. Odporúča sa predhriať rúru na 180 °C a pripravovať v nej hranolky približne 30 – 40 minút, počas ktorých by sa mali niekoľkokrát otočiť. Domáce hranolky z rúry môžete podľa chuti osoliť a okoreniť, a ak k nim pripravíte chutnú omáčku, máte skvelý tip na chutnú večeru alebo pohostenie pri posedení s priateľmi.
Postup:
Ak vás zaujíma, ako grilovať kurča v rúre alebo na koľko stupňov piecť kura vyskúšajte osvedčený a veľmi jednoduchý postup, na ktorý však budete potrebovať špeciálny grilovací stojan na grilovanie v elektrickej rúre. Umyté a osolené kurča jednoducho položte na najnižší rošt a pečte v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny. Približne každých 15 – 20 minút priebežne prilievajte vodu do misy a zároveň ňou potierajte kurča. 30 minút pred ukončením pečenia potierajte mäso iba rozpusteným maslom zmiešaným s korením. Delikátna chuť šťavnatého mäsa so zlatistou kôrkou vás očarí!
Postup:
Recepty pre teplovzdušnú rúru obsahujú aj návod na prípravu ryže v rúre. Prepláchnutú a odkvapkanú ryžu nechajte v hrnci asi 2 minúty zľahka opekať spolu so spenenou cibuľou. Potom ju zalejte vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte variť v rúre pri teplote 200 °C približne 20 minút. Ryžu nie je potrebné miešať ani podlievať.
Postup:
Pripravte kvások z 3 polievkových lyžíc vlažnej vody, 5 dkg droždia a 1 čajovej lyžičky cukru. Po vykysnutí ho zmiešajte s 1 kg hladkej múky, 1 polievkovou lyžicou soli, štipkou rasce a 1/2 litrom vlažnej vody. Dobre pripravené cesto nechajte poriadne vykysnúť. Vytvarujte 2 bochníky a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte bochníky chvíľu nakysnúť na plechu. Potom vložte plech do rúry vyhriatej na 230 °C na prvé pečenie. Po 10 minútach potrite chlieb rozpusteným maslom so slanou vodou a následne pečte chlieb asi 1/2 hodiny.
Postup:
Cesto na bábovku pripravíte zmiešaním 1 šálky krupicového cukru, 1 balíčka vanilkového cukru a prášku do pečiva a 2 hrnčekov polohrubej múky, do ktorých pridáme 3 žĺtky, hrnček oleja a hrnček teplej vody. Sneh z vyšľahaných bielkov jemne zapracujte do zmiešaných prísad. 2/3 cesta nalejte do bábovkovej formy, do zvyšnej 1/3 vmiešajte 2 polievkové lyžice kakaa a nalejte na vrch. Rúru predhrejte na 160 °C a bábovku pečte 20 minút, potom teplotu zvýšte na 180 °C a bábovku pečte podľa potreby 20 – 30 minút.
i
Ďalšie recepty nielen na pečenie nájdete v mnohých kuchárskych knihách. Kuchárske knihy sú určené pre začiatočníkov aj skúsených kulinárov, pre milovníkov jedla všetkých druhov stravovania a sú dostupné v rôznych formátoch.
Ak v súčasnosti nevlastníte sušičku potravín, sušenie v teplovzdušnej rúre je jednou z možností sušenia potravín. Je to jeden zo spôsobov, ako uskladniť potraviny na dlhú dobu, pretože v suchých potravinách sa nevytvárajú plesne, baktérie ani kvasinky. Okrem toho, ak vyskúšate domáce sušenie v teplovzdušnej rúre, v porovnaní s kupovanými sušenými potravinami budú tie doma sušené potraviny určite chutnejšie, a čo je najdôležitejšie, vyhnete sa prítomnosti oxidu siričitého, ktorý sa bežne pridáva do priemyselne sušených potravín.
Nazbierali ste plné košíky hríbov a rozmýšľate, ako ich usušiť v rúre, alebo chcete letné ovocie uchovať v sušenej forme až do zimy? Máme pre vás praktické pokyny na sušenie v teplovzdušnej rúre.
Postup:
Nakrájané hríby poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Ten by ma zabrániť prilepeniu hríbov. Rúru najprv zohrejte na 20 až 30 °C, aby sa hríby nezaparili. Hríby sušte približne 2 hodiny a potom zvýšte teplotu na 50 až 70 °C. Ideálne je používať režim horúceho vzduchu s ventilátorom, prípadne nechať pri sušení hríbov pootvorené dvierka rúry, aby mohla uniknúť von para. Hríby sušte 12 hodín a každé 3 hodiny ich otočte.
Postup:
Očistené a nakrájané ovocie poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Najprv začnite sušiť pri teplote 30 až 40 °C a približne po jednej až dvoch hodinách zvýšte teplotu v rúre na 60 až 70 °C. Takto sušte pri mierne pootvorených dverách rúry, aby mohla vlhkosť z ovocia uniknúť. Na posledné 1 – 2 hodiny mierne znížte teplotu rúry. Ovocie sa musí sušiť celkovo 6 – 12 hodín, v závislosti od druhu ovocia alebo veľkosti nakrájaných kúskov. Napríklad na sušenie jabĺk v sušičke stačí 7 hodín, zatiaľ čo na sušenie pomarančov je potrebných 11 – 12 hodín.
Ak vás zaujíma, ako zavárať v rúre, budete prekvapení, aké je to jednoduché. Rúra by mala byť vždy predhriata na určitú teplotu v závislosti od toho, či plánujete zavárať ovocie, zeleninu alebo mäso. Potom už len položte zatvorené poháre na plech, medzi pohármi je vhodné nechať medzeru aspoň 1 cm, aby počas zavárania v rúre nepraskli. Plech na pečenie sa musí pred vložením do rúry naplniť teplou vodou do výšky 1,5 cm. Celkový čas sterilizácie opäť závisí od konkrétnej potraviny, ktorá sa v rúre zavára.
i
Ak chcete zabezpečiť správnu teplotu pri zaváraní v rúre, najprv zavarte jednu nádobu a potom podľa toho upravte teplotu a čas zavárania.
Varenie v rúre vám umožní vyskúšať a skombinovať rôzne druhy ovocia a zeleniny a vytvoriť tak jedinečné kulinárske špeciality. Okrem ovocia a zeleniny môžete zavárať aj hríby, mäso alebo hotové jedlá.
Rúra musí byť predhriata na 200 – 220 °C. Čas konzervovania závisí od veľkosti pohárov a tvrdosti ovocia, väčšie poháre a tvrdšie ovocie vyžadujú 10 až 13 minút sterilizácie, pre menšie a mäkšie ovocie stačí 5 až 8 minút. Sterilizovaná zelenina je užitočná najmä v zimných mesiacoch, keď slúži ako veľká zásobáreň zdraviu prospešných vitamínov. Ak máte možnosť zavárať zeleninu z vlastnej záhrady, môžete si byť istí jej bio-kvalitou.
Ingrediencie:
Postup:
Červenú repu varte vcelku v šupke (zachováva si viac vitamínov) približne 60 minút. Po vychladnutí ju nastrúhajte a zmiešajte so slaným nálevom. Ten si pripravíte v samostatnom hrnci. Do vriacej vody pridajte soľ, cukor a ocot a počkajte, kým začne vrieť. Ak máte radi feniklovú chuť červenej repy, pridajte do vody fenikel podľa chuti a chvíľu povarte. Umiestnite repu do sklenenej nádoby a zalejte ju nálevom do 2/3 objemu nádoby. Uzavrite poháre s repou a približne 15 minút zavárajte v rúre.
Ingrediencie:
Postup:
Paradajky nakrájajte na polovice alebo štvrtiny (podľa veľkosti). Vložte ich do pohárov tak, aby boli na seba čo najtesnejšie natlačené. Do každej nádoby pridajte štipku soli a vody takmer až po okraj. Dôkladne zatvorte a zavárajte v rúre približne 20 minút.
Ingrediencie:
Na každý 720 ml pohár:
Postup:
Ingrediencie na nálev vložíme do hrnca, privedieme k varu a ihneď vypneme oheň. Necháme vychladnúť. Medzitým si pripravte uhorky. Uložte ich tesne vedľa seba do pohárov a pridajte zvyšné ingrediencie. Potom zalejte vychladnutým nálevom a zavárajte v rúre asi 20 minút. Nakoniec ich vyberte a nechajte vychladnúť na utierke. Ak by ste uhorky nechali vychladnúť v horúcej rúre, je možné, že by sa rozvarili.
Zaváranie ovocia v rúre môže mať dve podoby. Buď konzervovaním ovocia v rúre pripravíte chutné džemy, alebo ovocné kompóty. Oboje dobre padne najmä v zimných mesiacoch, keď je sezónneho ovocia nedostatok. Pri zaváraní ovocia vložte plech s vodou a poháre naplnené ovocím do rúry vyhriatej na 160 °C a zavárajte 35 – 45 minút. Potom ešte nechajte poháre v rúre 30 minút.
Ako príklad môžeme uviesť prípravu marhúľ v rúre na džem a čerešní v rúre na kompót, ale rovnaké recepty na teplovzdušnej rúre môžete použiť aj na zaváranie jabĺk v rúre, sliviek a iného ovocia.
Ingrediencie:
Postup:
Marhule bez kôstok za stáleho miešania varte s 300 g kryštálovým cukrom do zhustnutia. Potom pridajte ďalších 100 až 150 g cukru a kyselinu citrónovú. Za stáleho miešania varte ešte asi 5 minút, potom horúci džem nalejte do pripravených pohárov a nakoniec ho zavarte v rúre.
i
Máte radi džemy a marmelády? Chcete ich pripraviť jednoduchšie a zdravšie? Prečítajte si náš článok Čo je pomalý hrniec + RECIPY
Ingrediencie:
Postup:
Pripravte si nálev z vody, v ktorej rozpustíte kryštálový cukor. Odkôstkované čerešne vložte do pohára, zalejte ich nálevom a zatvorte. Plech s vodou vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a zaváranie čerešní v rúre sa môže začať.
Mäso zavárame v rúre bez kostí a pri zaváraní sa snažíme vyhnúť používaniu cibule. Tá má totiž tendenciu rýchlo kysnúť a mohla by znehodnotiť celú dávku zaváraného mäsa.
Ingrediencie:
Postup:
Mäso nakrájajte na rovnomerné kúsky s rozmermi približne 2 × 2 cm, osoľte a dobre premiešajte. Naplňte poháre mäsom a zatvorte ich. Poháre vložte do vody, pričom by mali byť úplne ponorené. Zavárajte v rúre 2 hodiny a potom nechajte poháre v hrnci vychladnúť do druhého dňa. Na druhý deň mäso opäť zavarte v rúre, ale tentoraz len jednu hodinu. Poháre vyberte a nechajte vychladnúť na utierke.
Ingrediencie:
Postup:
Väčšie kocky nakrájaného mäsa vložte do pohárov a pridajte vodu a soľ. Potom poháre pevne zatvorte a zavárajte v rúre jeden a pol hodiny pri teplote 100 °C. Po dokončení vyberte poháre, položte ich hore dnom a nechajte vychladnúť. Zavárané mäso je veľmi chutné teplé aj studené.
i
Mohlo by vás zaujímať
Teraz už máte ucelený prehľad o tom, aké recept ponúka teplovzdušná rúra, takže sa môžete s chuťou pustiť do zavárania, sušenia, varenia a pečenia v teplovzdušnej rúre.