FMCG akce Xiaomi 14

Varíme, pečieme, sušíme a zavárame v rúre

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Súčasné teplovzdušné rúry ponúkajú celý rad moderných funkcií a programov, vďaka čomu sú multifunkčným nástrojom vhodným nielen na varenie a pečenie. Preto vám prinášame tipy a recepty pre všetkých skúsených kulinárov, ktoré sú vhodné pre teplovzdušnú rúru, a v ktorých sa okrem klasického vyprážania rezňov zameriame aj na sušenie v teplovzdušnej rúre a otvoríme tému, ako zavárať v rúre. Ak vás teda zaujíma, ako piecť kurča v teplovzdušnej rúre, ako variť ryžu v rúre, ako sušiť hríby v rúre alebo ako zavárať ovocie, zeleninu a mäso v rúre, pustite sa s chuťou do čítania.

Recepty teplovzdušnej rúry

Varenie, pečenie, sušenie a zváranie v rúre – OBSAH

  1. Varenie a pečenie v rúre
  2. Tipy na varenie a pečenie v rúre
  3. Sušenie v teplovzdušnej rúre
  4. Tipy na sušenie v rúre
  5. Zaváranie v rúre
  6. Tipy na zaváranie v rúre

Varenie a pečenie v rúre

Multifunkčné rúry umožňujú rôzne spôsoby pečenia a sú vybavené nadčasovými funkciami a inteligentnými programami. To znamená, že si môžete vždy vybrať alebo optimálne kombinovať funkcie tak, aby ste dosiahli najlepšie výsledky a vaše jedlo vyniklo nielen jedinečnou chuťou, ale aby bolo aj vizuálnym pôžitkom. Môžete napríklad vyskúšať varenie alebo pečenie s pridaním pary pre nadýchané a šťavnaté jedlá, varenie alebo pečenie v kombinácii s mikrovlnami pre rýchlejšiu a dokonalejšiu prípravu, alebo vyskúšať jeden z prednastavených receptov a potom už len počkať, kým sa rúra sama postará o celý proces.

Varenie a pečenie v parnej rúre

Niektoré rúry ponúkajú aj možnosť varenia alebo pečenie v pare. Je to jeden z najzdravších spôsobov prípravy potravín. Varenie aj pečenie v pare je založené na princípe beztlakovej pary pri teplote nižšej ako 100 °C a jedlo nie je potrebné nijako špeciálne ochucovať. Varenie alebo pečenie v parnej rúre totiž dokáže zachovať veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov v potravinách a farba pripraveného jedla, a najmä jeho chuť zostávajú charakteristické pre daný druh potraviny. Okrem spokojných chuťových pohárikov poteší konečný výsledok aj vaše oko. Varenie v pare možno použiť nielen na mäso a zeleninu, ale aj na strukoviny, ryžu a zemiaky.

Recepty pre teplovzdušnú rúru
Pečenie a varenie v parnej rúre uvítajú najmä tí, ktorí dbajú na zdravý životný štýl.

Vo väčšine multifunkčných rúr sa para môže kombinovať s bežným horúcim vzduchom, a preto sa môže používať nielen na varenie, ale aj na pečenie v pare. Ak sa teda chystáte upiecť svoj obľúbený koláč, môžete najprv kombinovať horúci vzduch s parou, ktorý zvýrazní krehkosť a vláčnosť sladkého pečiva, potom na konci pečenia môžete vypnúť funkciu pary a dopiecť pokrm len pomocou horúceho vzduchu, čím dosiahnete krásne chrumkavú kôrku.

i

Viac informácií o varení v pare vrátane receptov, ktoré ponúka parná rúra, nájdete v našom článku: Varenie a pečenie na pare – výhody a recepty

Tipy na varenie a pečenie v rúre

Máte záujem o recepty na teplovzdušnú rúru? Vybrali sme tie najžiadanejšie a poskytli užitočné tipy na varenie a pečenie v teplovzdušnej rúre.

Rezne v teplovzdušnej rúre

Postup:

Mäso naklepte a obaľte tak, ako ste zvyknutí. Obalené rezne položte na plech alebo pekáč vystlaný papierom na pečenie. Nastavte teplovzdušnú rúru na 210 °C a po jej zahriatí do nej vložte obalené rezne. Čas pečenia sa pohybuje od 20 do 30 minút v závislosti od druhu mäsa. Rezne pripravené týmto spôsobom v teplovzdušnej rúre sú zdravšou a ľahšou voľbou ako klasické vyprážanie na panvici, pričom vynikajú aj svojou šťavnatosťou a chrumkavou prepečenou kôrkou na povrchu.

Hranolky v teplovzdušnej rúre

Postup:

Hranolky v rúre si môžete pripraviť v teplovzdušnej rúre buď zo zmrazených polotovarov, alebo vyskúšajte doma pripravené hranolčeky, ktoré budú určite zdravšie a chutnejšie. Príprava je veľmi jednoduchá, stačí surové ošúpané zemiaky nakrájať na približne rovnako hrubé hranolky, opláchnuť, osušiť a rozložiť na papier na pečenie. Odporúča sa predhriať rúru na 180 °C a pripravovať v nej hranolky približne 30 – 40 minút, počas ktorých by sa mali niekoľkokrát otočiť. Domáce hranolky z rúry môžete podľa chuti osoliť a okoreniť, a ak k nim pripravíte chutnú omáčku, máte skvelý tip na chutnú večeru alebo pohostenie pri posedení s priateľmi.

Kuracie mäso v v teplovzdušnej rúre

Postup:

Ak vás zaujíma, ako grilovať kurča v rúre alebo na koľko stupňov piecť kura vyskúšajte osvedčený a veľmi jednoduchý postup, na ktorý však budete potrebovať špeciálny grilovací stojan na grilovanie v elektrickej rúre. Umyté a osolené kurča jednoducho položte na najnižší rošt a pečte v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny. Približne každých 15 – 20 minút priebežne prilievajte vodu do misy a zároveň ňou potierajte kurča. 30 minút pred ukončením pečenia potierajte mäso iba rozpusteným maslom zmiešaným s korením. Delikátna chuť šťavnatého mäsa so zlatistou kôrkou vás očarí!

Ako grilovať v rúre
Ako piecť kurča v rúre, aby bolo vnútri šťavnaté a na povrchu malo zlatohnedú kôrku? Recepty pre teplovzdušnú rúru vám poradia, ako na to.

Ako variť ryžu v rúre

Postup:

Recepty pre teplovzdušnú rúru obsahujú aj návod na prípravu ryže v rúre. Prepláchnutú a odkvapkanú ryžu nechajte v hrnci asi 2 minúty zľahka opekať spolu so spenenou cibuľou. Potom ju zalejte vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte variť v rúre pri teplote 200 °C približne 20 minút. Ryžu nie je potrebné miešať ani podlievať.

Ako upiecť domáci chlieb v rúre

Postup:

Pripravte kvások z 3 polievkových lyžíc vlažnej vody, 5 dkg droždia a 1 čajovej lyžičky cukru. Po vykysnutí ho zmiešajte s 1 kg hladkej múky, 1 polievkovou lyžicou soli, štipkou rasce a 1/2 litrom vlažnej vody. Dobre pripravené cesto nechajte poriadne vykysnúť. Vytvarujte 2 bochníky a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte bochníky chvíľu nakysnúť na plechu. Potom vložte plech do rúry vyhriatej na 230 °C na prvé pečenie. Po 10 minútach potrite chlieb rozpusteným maslom so slanou vodou a následne pečte chlieb asi 1/2 hodiny.

Ako upiecť bábovku v rúre

Postup:

Cesto na bábovku pripravíte zmiešaním 1 šálky krupicového cukru, 1 balíčka vanilkového cukru a prášku do pečiva a 2 hrnčekov polohrubej múky, do ktorých pridáme 3 žĺtky, hrnček oleja a hrnček teplej vody. Sneh z vyšľahaných bielkov jemne zapracujte do zmiešaných prísad. 2/3 cesta nalejte do bábovkovej formy, do zvyšnej 1/3 vmiešajte 2 polievkové lyžice kakaa a nalejte na vrch. Rúru predhrejte na 160 °C a bábovku pečte 20 minút, potom teplotu zvýšte na 180 °C a bábovku pečte podľa potreby 20 – 30 minút.

Ako piecť v horkovzdušnej rúre
V našich receptoch pre teplovzdušnú rúru sa okrem iného dozviete, ako dlho sa pečie bábovka v elektrickej rúre.

i

Ďalšie recepty nielen na pečenie nájdete v mnohých kuchárskych knihách. Kuchárske knihy sú určené pre začiatočníkov aj skúsených kulinárov, pre milovníkov jedla všetkých druhov stravovania a sú dostupné v rôznych formátoch.

Sušenie v teplovzdušnej rúre

Ak v súčasnosti nevlastníte sušičku potravín, sušenie v teplovzdušnej rúre je jednou z možností sušenia potravín. Je to jeden zo spôsobov, ako uskladniť potraviny na dlhú dobu, pretože v suchých potravinách sa nevytvárajú plesne, baktérie ani kvasinky. Okrem toho, ak vyskúšate domáce sušenie v teplovzdušnej rúre, v porovnaní s kupovanými sušenými potravinami budú tie doma sušené potraviny určite chutnejšie, a čo je najdôležitejšie, vyhnete sa prítomnosti oxidu siričitého, ktorý sa bežne pridáva do priemyselne sušených potravín.

Tipy na sušenie v rúre

Nazbierali ste plné košíky hríbov a rozmýšľate, ako ich usušiť v rúre, alebo chcete letné ovocie uchovať v sušenej forme až do zimy? Máme pre vás praktické pokyny na sušenie v teplovzdušnej rúre.

Ako sušiť hríby v rúre

Postup:

Nakrájané hríby poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Ten by ma zabrániť prilepeniu hríbov. Rúru najprv zohrejte na 20 až 30 °C, aby sa hríby nezaparili. Hríby sušte približne 2 hodiny a potom zvýšte teplotu na 50 až 70 °C. Ideálne je používať režim horúceho vzduchu s ventilátorom, prípadne nechať pri sušení hríbov pootvorené dvierka rúry, aby mohla uniknúť von para. Hríby sušte 12 hodín a každé 3 hodiny ich otočte.

Ako sušiť ovocie v rúre

Postup:

Očistené a nakrájané ovocie poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Najprv začnite sušiť pri teplote 30 až 40 °C a približne po jednej až dvoch hodinách zvýšte teplotu v rúre na 60 až 70 °C. Takto sušte pri mierne pootvorených dverách rúry, aby mohla vlhkosť z ovocia uniknúť. Na posledné 1 – 2 hodiny mierne znížte teplotu rúry. Ovocie sa musí sušiť celkovo 6 – 12 hodín, v závislosti od druhu ovocia alebo veľkosti nakrájaných kúskov. Napríklad na sušenie jabĺk v sušičke stačí 7 hodín, zatiaľ čo na sušenie pomarančov je potrebných 11 – 12 hodín.

Zaváranie v rúre

Ak vás zaujíma, ako zavárať v rúre, budete prekvapení, aké je to jednoduché. Rúra by mala byť vždy predhriata na určitú teplotu v závislosti od toho, či plánujete zavárať ovocie, zeleninu alebo mäso. Potom už len položte zatvorené poháre na plech, medzi pohármi je vhodné nechať medzeru aspoň 1 cm, aby počas zavárania v rúre nepraskli. Plech na pečenie sa musí pred vložením do rúry naplniť teplou vodou do výšky 1,5 cm. Celkový čas sterilizácie opäť závisí od konkrétnej potraviny, ktorá sa v rúre zavára.

i

Ak chcete zabezpečiť správnu teplotu pri zaváraní v rúre, najprv zavarte jednu nádobu a potom podľa toho upravte teplotu a čas zavárania.

Tipy na zaváranie v rúre

Varenie v rúre vám umožní vyskúšať a skombinovať rôzne druhy ovocia a zeleniny a vytvoriť tak jedinečné kulinárske špeciality. Okrem ovocia a zeleniny môžete zavárať aj hríby, mäso alebo hotové jedlá.

Recepty na zaváranie zeleniny v rúre

Rúra musí byť predhriata na 200 – 220 °C. Čas konzervovania závisí od veľkosti pohárov a tvrdosti ovocia, väčšie poháre a tvrdšie ovocie vyžadujú 10 až 13 minút sterilizácie, pre menšie a mäkšie ovocie stačí 5 až 8 minút. Sterilizovaná zelenina je užitočná najmä v zimných mesiacoch, keď slúži ako veľká zásobáreň zdraviu prospešných vitamínov. Ak máte možnosť zavárať zeleninu z vlastnej záhrady, môžete si byť istí jej bio-kvalitou.

Zaváranie červenej repy v rúre

Ingrediencie:

  • 1 kg červenej repy
  • 50 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody
  • 150 ml octu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • fenikel podľa chuti

Postup:

Červenú repu varte vcelku v šupke (zachováva si viac vitamínov) približne 60 minút. Po vychladnutí ju nastrúhajte a zmiešajte so slaným nálevom. Ten si pripravíte v samostatnom hrnci. Do vriacej vody pridajte soľ, cukor a ocot a počkajte, kým začne vrieť. Ak máte radi feniklovú chuť červenej repy, pridajte do vody fenikel podľa chuti a chvíľu povarte. Umiestnite repu do sklenenej nádoby a zalejte ju nálevom do 2/3 objemu nádoby. Uzavrite poháre s repou a približne 15 minút zavárajte v rúre.

červená řepa zaváranie
Sterilizovaná červená repa a rizoto sa navzájom dokonale dopĺňajú.

Varenie paradajok v rúre

Ingrediencie:

  • 1 kg paradajok
  • trocha soli
  • voda

Postup:

Paradajky nakrájajte na polovice alebo štvrtiny (podľa veľkosti). Vložte ich do pohárov tak, aby boli na seba čo najtesnejšie natlačené. Do každej nádoby pridajte štipku soli a vody takmer až po okraj. Dôkladne zatvorte a zavárajte v rúre približne 20 minút.

paradajky zaváranie
Sterilizovať môžete akúkoľvek zeleninu zo záhrady – paradajky a uhorky patria medzi najbežnejšie.

Zaváranie uhoriek v rúre

Ingrediencie:

  • 1,75 kg uhoriek
  • 500 ml octu
  • 60 g soli
  • 390 g kryštálového cukru
  • 1,5 l vody

Na každý 720 ml pohár:

  • 2 kolieska mrkvy
  • 1 koliesko cibule
  • 1 koliesko chrenu
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnká korenia
  • 4 zrnká nového korenia
  • pol čajovej lyžičky horčičných semienok
  • kúsok kôpru

Postup:

Ingrediencie na nálev vložíme do hrnca, privedieme k varu a ihneď vypneme oheň. Necháme vychladnúť. Medzitým si pripravte uhorky. Uložte ich tesne vedľa seba do pohárov a pridajte zvyšné ingrediencie. Potom zalejte vychladnutým nálevom a zavárajte v rúre asi 20 minút. Nakoniec ich vyberte a nechajte vychladnúť na utierke. Ak by ste uhorky nechali vychladnúť v horúcej rúre, je možné, že by sa rozvarili.

uhorky zaváranie
Uhorky sa často podávajú k mäsovým jedlám.

Recepty na zaváranie ovocia v rúre

Zaváranie ovocia v rúre môže mať dve podoby. Buď konzervovaním ovocia v rúre pripravíte chutné džemy, alebo ovocné kompóty. Oboje dobre padne najmä v zimných mesiacoch, keď je sezónneho ovocia nedostatok. Pri zaváraní ovocia vložte plech s vodou a poháre naplnené ovocím do rúry vyhriatej na 160 °C a zavárajte 35 – 45 minút. Potom ešte nechajte poháre v rúre 30 minút.

Ako príklad môžeme uviesť prípravu marhúľ v rúre na džem a čerešní v rúre na kompót, ale rovnaké recepty na teplovzdušnej rúre môžete použiť aj na zaváranie jabĺk v rúre, sliviek a iného ovocia.

Zaváranie marhúľ v rúre na džem

Ingrediencie:

  • 1 kg marhúľ
  • 450 g kryštálového cukru
  • čajová lyžička kyseliny citrónovej

Postup:

Marhule bez kôstok za stáleho miešania varte s 300 g kryštálovým cukrom do zhustnutia. Potom pridajte ďalších 100 až 150 g cukru a kyselinu citrónovú. Za stáleho miešania varte ešte asi 5 minút, potom horúci džem nalejte do pripravených pohárov a nakoniec ho zavarte v rúre.

zaváranie ovocia v rúre
Zaváranie marhúľ v rúre zvládne aj menej skúsený kuchár.

i

Máte radi džemy a marmelády? Chcete ich pripraviť jednoduchšie a zdravšie? Prečítajte si náš článok Čo je pomalý hrniec + RECIPY

Zaváranie čerešní v rúre na kompót

Ingrediencie:

  • 1 kg čerešní
  • 4 litre vody
  • 250 g kryštálového cukru

Postup:

Pripravte si nálev z vody, v ktorej rozpustíte kryštálový cukor. Odkôstkované čerešne vložte do pohára, zalejte ich nálevom a zatvorte. Plech s vodou vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a zaváranie čerešní v rúre sa môže začať.

zaváranie čerešní
Najlepšie chutí domáci džem a kompót z vlastných plodín, vyskúšajte napríklad zaváranie čerešní.

Recepty na zaváranie mäsa v rúre

Mäso zavárame v rúre bez kostí a pri zaváraní sa snažíme vyhnúť používaniu cibule. Tá má totiž tendenciu rýchlo kysnúť a mohla by znehodnotiť celú dávku zaváraného mäsa.

Zaváraný bravčový bôčik v rúre

Ingrediencie:

  • 1 kg chudého bravčového bôčika s kožou
  • 1,9 dkg rýchlosoli (praganda)

Postup:

Mäso nakrájajte na rovnomerné kúsky s rozmermi približne 2 × 2 cm, osoľte a dobre premiešajte. Naplňte poháre mäsom a zatvorte ich. Poháre vložte do vody, pričom by mali byť úplne ponorené. Zavárajte v rúre 2 hodiny a potom nechajte poháre v hrnci vychladnúť do druhého dňa. Na druhý deň mäso opäť zavarte v rúre, ale tentoraz len jednu hodinu. Poháre vyberte a nechajte vychladnúť na utierke.

zaváranie mäsa
Na výletoch, na chate, v kempe alebo len ako pochúťka k pivu – zavárané mäso je vhodné kedykoľvek.

Zavárané bravčové mäso v rúre

Ingrediencie:

  • bravčové mäso
  • čajová lyžička soli na každý pohár
  • 0,5 dl vody na každý pohár

Postup:

Väčšie kocky nakrájaného mäsa vložte do pohárov a pridajte vodu a soľ. Potom poháre pevne zatvorte a zavárajte v rúre jeden a pol hodiny pri teplote 100 °C. Po dokončení vyberte poháre, položte ich hore dnom a nechajte vychladnúť. Zavárané mäso je veľmi chutné teplé aj studené.

i

Mohlo by vás zaujímať

Teraz už máte ucelený prehľad o tom, aké recept ponúka teplovzdušná rúra, takže sa môžete s chuťou pustiť do zavárania, sušenia, varenia a pečenia v teplovzdušnej rúre.

Vstavané rúry

4,8 25×
ELECTROLUX 600 FLEX SurroundCook EOF3H40X
Vstavaná rúra – rozmery 59,4 × 59,4 × 56,8 cm (V׊×H), objem 72 l, vybavená grilom, horným, spodným ohrevom, pravým horúcim vzduchom, ventilátorom, so závesnými roštami, príkon 2790 W, 2-vrstvové sklo dvierok, časovač, displej, povrch proti odtlačkom prstov a vnútorné osvetlenie, 2 plechy a 1 rošt v balení,, energetická trieda A, sieťový kábel so zástrčkou súčasťou balenia
Zľavnené -4 %
269 € 278,90 €
Na sklade > 5 ks
Objednávací kód: ELXTR018
5,0 13×
ELECTROLUX 700 SENSE SenseCook EOE7P31X
Vstavaná rúra – rozmery 59,4 × 59,6 × 56,9 cm (V׊×H), objem 72 l, vybavená programom rýchleho predhriatia, grilom, horným, spodným ohrevom, pravým horúcim vzduchom, rozmrazovaním, programom na pizzu, ventilátorom, disponuje teleskopickým vysúvaním plechu, príkon 3480 W, časovač, detská poistka, displej, dotykové ovládanie, elektronická regulácia teploty, termosonda a vnútorné osvetlenie, pyrolytické čistenie rúry, energetická trieda A+, sieťový kábel so zástrčkou súčasťou balenia
533,90 €
Na sklade > 5 ks
Objednávací kód: FBT6100z
ELECTROLUX 800 PRO SteamBoost EOB7S31X - Vstavaná rúra Doručenie na
predajňu zadarmo
4,3
ELECTROLUX 800 PRO SteamBoost EOB7S31X
Vstavaná rúra – rozmery 59,4 × 59,5 × 56,7 cm (V׊×H), parná, objem 70 l, vybavená programom rýchleho predhriatia, grilom, horným, spodným ohrevom, pravým horúcim vzduchom, rozmrazovaním, programom na pizzu, ventilátorom, disponuje teleskopickým vysúvaním plechu, príkon 3500 W, časovač, detská poistka, displej, dotykové ovládanie, elektronická regulácia teploty, termosonda a vnútorné osvetlenie, parné čistenie rúry, energetická trieda A+, sieťový kábel so zástrčkou súčasťou balenia
867,90 €
Na sklade 4 ks
Objednávací kód: FBT6101e
5,0
BOSCH HBG5780S6 Séria 6
Vstavaná rúra – rozmery 59,5 × 59,4 × 54,8 cm (V׊×H), objem 71 l, vybavená grilom, horným, spodným ohrevom, pravým horúcim vzduchom, rozmrazovaním, ventilátorom, so závesnými roštami, príkon 3600 W, detská poistka, displej, elektronická regulácia teploty, ochladzovací systém, tlmené zatváranie dvierok a veľkoplošný gril, pripojenie cez WiFi, kompatibilná s Home Connect, pyrolytické čistenie rúry, energetická trieda A, sieťový kábel so zástrčkou súčasťou balenia
596,90 €
Na objednávku – termín upresníme 1 ks
Očakávame 4. 3. 2024
Objednávací kód: BOTR019
Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií