PET PET

Spoznajte moderný spôsob varenia metódou sous-vide

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Poznáte moderný spôsob varenia, vďaka ktorému pripravíte oveľa zdravšie a chutnejšie pokrmy? Pokiaľ ste ešte nepočuli o inovatívnej metóde sous-vide, potom je najvyšší čas spoznať tajomstvo profesionálnych kuchárov. Tí pomocou tejto metódy pripravujú vybrané lahôdky, ktoré im vyniesli už mnohé prestížne gastronomické ocenenia. Výrobcovia kuchynských spotrebičov zamerali v poslednej dobe pozornosť na pomocníkov, vďaka ktorým si varenie sous-vide osvojíte aj doma. Spoznajte výhody sous-vide varenia a mrknite tiež, aké sme pripravili na varenie vo vákuu recepty.

Metóda sous-vide

Moderné sous-vide varenie (OBSAH ČLÁNKU)

  1. Metóda sous-vide – jedinečná príprava s dokonalým výsledkom
  2. Aké hlavné výhody prináša varenie sous-vide?
  3. Ako na varenie metódou sous-vide doma?
  4. Sous vide teploty a časy varenia
  5. Sous vide recepty – plná chuť s minimom surovín

Metóda sous-vide – jedinečná príprava s dokonalým výsledkom?

Kuchárska metóda, ktorá pôvodne pochádza z Francúzska, vychádza z myšlienky pripravovať pokrmy pomocou vákuovania. Potraviny sa preto vo vzduchotesnom umelohmotnom obale vkladajú do vodného kúpeľa s riadenou teplotou, ktorá sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 55 – 78 °C. Celkový čas vákuovania sa líši podľa druhu potravín, väčšinou ide o niekoľko hodín, počas ktorých sa potraviny pomaly pripravujú vo vodnom kúpeli. Využitie nízkej teploty a dlhej doby pošírovania mäsa, rýb, zeleniny či ovocia zachová prirodzenú chuť, šťavnatosť a celkovú kvalitu pripravovaných potravín.

Sous-vide varenie
Vďaka vákuovaniu si potraviny zachovajú svoje pôvodné vlastnosti ako farbu, chuť, živiny a vitamíny.

Aké hlavné výhody prináša varenie v štýle sous-vide?

Vycibrená chuť

Pri pomalom varení dochádza k postupnému rozvinutiu všetkých chutí, ktoré sa rovnomerne rozprestrú celým pokrmom.

Uchovanie pôvodných vlastností potravín

Keďže príprava jedla prebieha pri nízkych teplotách a nedochádza pri nej k bodu varu, potraviny si zachovávajú svoju charakteristickú arómu, pôvodný vzhľad, farbu aj všetky dôležité vitamíny a živiny.

Možnosť prípravy na ďalšie kulinárske kroky

Metódu sous-vide nemusíte používať len na varenie hotových pokrmov, ideálna je napríklad na prípravu mäsa na neskoršie grilovanie.

Minimum zvyškového odpadu

Vďaka rovnomernému prepečeniu využijete všetky potraviny s minimálnym váhovým úbytkom.

Ako na varenie metódou sous-vide doma?

Metóda sous-vide je založená na varení potravín, ktoré sú zavakuované bez prístupu vzduchu vo vreckách. Vrecko potom vložíte na niekoľko hodín do vodného kúpeľa s nízkou konštantnou teplotou.

Na varenie sous-vide doma budete potrebovať vakuovačkou, ktorá odsáva prebytočný vzduch v špeciálnych vákuovacích vreckách či fóliách. Vďaka tomu zachováte v potravinách plnú chuť, vôňu a živiny. Pri samotnom varení vákuovaných potravín vo vodnom kúpeli pri konštantnej teplote sa nezaobídete bez sous-vide hrnca alebo sous-vide ponorného variča. V ponuke sous-vide pomocníkov sa často stretnete aj so setom vakuovačky s hrncom či ponorným varičom.

Sous-vide
Stačí naliať vodu, nastaviť tepotu a čas a sous-vide hrniec je pripravený na použitie.

Sous-vide hrniec je nádoba podobná napríklad fritéze, do ktorej nalejete vodu, vložíte vrecúško s potravinou a nastavíte teplotu a dobu varenia. Výhodou sous-vide hrnca je jednoduchosť, presnosť aj jednoduché čistenie, pretože všetky časti hrnca prídu do styku iba s vodou. Nevýhodou potom môže byť vyššia nákupná cena a skladnosť spotrebiča.

Sous-vide ponorný varič pracuje na rovnakom princípe ako hrniec. Ide o ponorné cirkulačné zariadenie, ktoré vložíte do akéhokoľvek hrnca alebo nádoby, ktorá znesie daný rozsah teplôt. V nádobe potom ponorný varič udržuje konštantnú teplotu vody. Výhodou je predovšetkým jeho skladnosť, možnosť využitia vlastnej nádoby aj nižšia obstarávacia cena, než pri sous-vide hrnci.

i Chýba vám v kuchyni ten správny hrniec na varenie s ponorným sous-vide varičom? Z našej ponuky hrncov si určite vyberiete.

Sous vide teploty a časy varenia

Kľúčovým faktorom pre dokonalý výsledok je pri sous-vide varení presná teplota a doba varenia. Nižšie uvedená sous-vide tabuľka vám pri varení napovie, ako dlho a pri koľkých stupňoch variť, aby ste dosiahli perfektný výsledok.

Potravina Teplota Minimálna doba varenia Maximálna doba varenia
Hovädzí sous-vide (steak 2,5 cm) 56,5 °C a viac 1 hodina 4 hodiny
Hovädzí sous-vide (steak 5 cm) 56,5 °C a viac 3 hodiny 6 hodín
Sous-vide flank steak (2,5 cm) 56,5 °C a viac 8 hodín 24 hodín
Sous-vide flank steak (5 cm) 56,5 °C a viac 12 hodín 30 hodín
Kuracie supreme sous-vide (prsia s kosťou) 63,5 °C a viac 2,5 hodiny 4 – 6 hodín
Kura sous-vide (prsia bez kosti) 63,5 °C a viac 1 hodina 2 – 4 hodiny
Kura sous-vide (stehno s kosťou) 74 – 80 °C 4 hodiny 6 – 8 hodín
Kura sous-vide (stehno bez kosti) 74 – 80 °C 2 hodiny 4 – 6 hodín
Kačacie prsia sous-vide 63,5 °C a viac 1,5 hodiny 4 – 6 hodín
Kačacie stehno sous-vide 74 – 80 °C 8 hodín 18 hodín
Losos sous-vide (do 2,5 cm) 52 °C a viac 20 minút 30 minút
Losos sous-vide (2,5 – 5 cm) 52 °C a viac 30 minút 40 minút
Vajcia sous-vide (na mäkko) 75 °C 15 minút 18 minút
Vajcia sous-vide (na tvrdo) 71 °C 45 minút 90 minút
Vajcia sous-vide (miešané 5 ks) 75 °C 20 minút 20 minút

Sous vide recepty – plná chuť s minimom surovín

Pri sous-vide varení platí, že čím kvalitnejšia surovina, tým dokonalejší výsledok. Varenie vo vákuu môže byť vykonané aj kompletne bez tuku, zavakuované potraviny si zachovajú vlastnú prirodzenú šťavnatosť.

Sous-vide steak z hovädzej sviečkovej so šťuchanými zemiakmi

Suroviny na 2 porcie

  • 2 steaky z hovädzej sviečkovej
  • steakové korenie
  • 1 lyžica oleja
  • 0,5 kg zemiakov
  • 3 jarné cibuľky
  • 50 g masla

Steaky posypte korením (alebo pokiaľ chcete len soľou a korením), vložte do vrecka a vákuovo zabaľte. Vodný kúpeľ predhrejte na 54 °C (pre úpravu medium), vložte vrecko a varte 1 hodinu. Medzitým očistite zemiaky, nakrájajte ich na kocky a varte v osolenej vode do zmäknutia. Vodu zo zemiakov zlejte a do horúcich zemiakov pridajte maslo. Rozšťuchajte a pridajte najemno nakrájanú jarnú cibuľku a prípadne soľ. Steaky vytiahnite z vrecka, osušte a sprudka opečte na rozpálenej panvici s 1 lyžicou oleja. Z každej strany steak opekajte maximálne 60 sekúnd.

Sous-vide vaření
Milovníci steakov si so sous-vide metódou prídu na svoje.

Sous vide kuracie prsia so zeleninovým šalátom

Suroviny na 2 porcie

  • 2 kuracie prsia
  • 2 plátky masla
  • korenie na kura
  • 1 lyžica oleja
  • zmes listových šalátov
  • hrsť cherry paradajok
  • 1 menšia červená paprika
  • ½ šalátovej uhorky
  • 2 varené vajcia
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • Kuracie prsia posypte korením na kurča a vložte do vrecka spolu s plátkami masla. Vákuovo zabaľte a ponorte do vodného kúpeľa s nastavením teploty na 60 °C po dobu 60 minút. Medzitým v mise zmiešajte zmes listových šalátov, cherry paradajky prekrojené napoly, papriku a uhorku nakrájané na kocky a varené vajcia na štvrtiny. Osoľte, okoreňte, zalejte zľahka olivovým olejom a premiešajte. Vložte do chladničky. Hotové kuracie prsia vyberte z vrecka, osušte a opečte na rozpálenej panvici s lyžicou oleja. Z každej strany opekajte prsia maximálne 60 sekúnd. Opečené mäso nechajte chvíľu odpočinúť a potom ho nakrájajte na plátky. Servírujte s pripraveným šalátom.

    Sous-vide varenie
    Sous-vide kuracie prsičká vás dostane svojou šťavnatosťou.
    i Mohlo by vás zaujímať

    Vyskúšajte sous-vide varenie a povzneste svoje kulinárske umenie o level vyššie. Užijete si tak jedlo plné chutí, farieb a živín. Záverom zostáva len spomenúť správnu sous-vide výslovnosť. Francúzske slovo si žiada elegantnú výslovnosť [sú vide], pričom dôraz má v slove vide písmeno d a jemné e na konci je takmer nevyslovené.

4,3 93×
Siguro MP-S600SU Multi Chef tlakový
Multifunkčný hrniec – tlakový, elektrický, príkon 1000W, objem 6l, počet programov 24 (pomalé dusenie, vyprážanie, tlakové varenie, výroba džemu, tort, ohrev potravín, varenie v pare a pod.), nerezová vnútorná nádoba, digitálny displej, odnímateľný napájací kábel 1.2m, odnímateľné veko, naparovač, odložený štart, automatické vypnutie, udržiavanie teploty pokrmu až 24 hod, bezpečnostná poistka, svetelný indikátor, protišmykové nožičky, kuchárka, 3 roky záruka
Super cena
99,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SGR_MP_S600SU
4,5 51×
Siguro SV-R850B Tenderino Black WiFi/BT
Sous-vide varič – 850W, prepojiteľný s WiFi, Bluetooth, iOS a Android app TUYA, nastavenie teploty 10 – 95°C, presnosť teploty +/- 0.5°C, automatické vypnutie, časovač, vodoodolnosť štandardu IPX7, dĺžka kábla 1m, 3 roky záruka
Super cena
84,90 €
Na objednávku – termín upresníme > 5 ks
Očakávame 25. 5. 2024
Objednávací kód: SGR_SV_R850B
4,5
G21 Sous vide Maestro
Sous-vide varič – s WiFi ovládaním cez mobilnú aplikáciu, s receptami, využijete pre zdravé varenie s plnou a dokonalou chuťou aj vôňou potravín
129,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: G21VA394
4,5 13×
Steba Sous-Vide SV 2
Sous-vide varič – na varenie vo vákuovom vrecku vo vodnom kúpeli, objem 8l, presné varenie 0.5 °C rozdiel, vhodný do umývačky
215,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: EPV2030a
4,5
MAXXO Sous vide cooker SV06
Pomalý hrniec s objemom 6 l, materiál hrnca: nehrdzavejúca oceľ, funkcie: displej, regulácia teploty, príkon 1200 W
163,90 €
Na sklade 2 ks
Objednávací kód: MAXEH721
4,7 23×
SENCOR SVS 1010WH
Vákuovačka – na potraviny, zváračka fólií, marinovanie, hrúbka zvaru 2 mm, maximálna šírka zvaru 30 cm, výkon 110 W, sací výkon 12 l/min, hlučnosť 75 dB, LED indikácia, poistka proti prehriatiu a vhodná pre sous-vide, 6 fólií v balení, hadička na vákuovanie, vrecká súčasťou balenia, rozmery 6,5 × 35,5 × 15,5 cm (V׊×H), hmotnosť 1270 g
44,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SENSV101
SOGO SS-5750
Sous-vide varič – varenie v modernom štýle, nová technológia pomalého varenia – zachovanie vitamínov a všetkých živín, rovnomerné varenie potravín, Udržuje konštantnú teplotu, časovač až na 99 hodín, možnosť ponoriť do nádoby až s 15 litrami vody, klasifikácia odolnosti proti vode IPX7, display s dotykovým ovládaním – ukazuje teplotu a čas, nastavenie teploty a ohriatia vody na 25° – 95° C/77 ° – 203° F, príkon: 1200W
115,90 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SOGSV960
5,0
G21 Držiak vreciek do Sous Vide nádob
Stojan – a oddeľovač vreciek so zavákuovanými surovinami pre sous-vide varenie; jednoduchý a praktický sous-vide doplnok varenia udrží balíčky oddelene od seba a zrýchli prípravu sous-vide pokrmov
19,20 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: G21PR694
13,68 €
Na sklade 4 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: G21PR700
Vytlačiť
P-DC1-WEB14
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií