Varenie na pare je bezo sporu najzdravším spôsobom varenia. A to najmä z toho dôvodu, že väčšina vitamínov obsiahnutých v potravinách sa v prípade klasického varenia vyvarí do vody. Na to pri varení na pare nedochádza. Na trhu sú dostupné rôzne typy parných hrncov, ktoré samozrejme prípravu pokrmov značne uľahčia a urýchlia. Výhodou varenia na pare môže byť však aj to, že týmto spôsobom možno variť aj bez parných hrncov. Zaujíma vás, ako variť v parnom hrnci a či sa dá v pare aj piecť? Na všetko vám odpovieme v našom článku. Navyše sme si pripravili aj niekoľko receptov na varenie v pare.
Varenie na pare sa v posledných rokoch stalo veľmi populárnym spôsobom prípravy jedla. Niet divu, tento spôsob varenia totiž so sebou prináša rad benefitov:
Ak vás benefity varenia v pare presvedčili, určite vás bude zaujímať, ako vlastne v pare variť. Máte v podstate dve možnosti: parný hrniec alebo klasický parák.
V prípade parného hrnca je veľkou výhodou možnosť varenia niekoľkých druhov jedál naraz bez toho, aby sa jednotlivé vône premiešali. A to napríklad aj slaný a sladký pokrm. Ďalším plusom je, že do neho vložíte väčšie množstvo potravín – môžete si tak ľahko pripraviť obed pre celú rodinu vrátane mäsa a prílohy. Nevýhodou naopak môže byť o niečo dlhšia príprava.
Ak sa však domnievate, že parný hrniec nevyužijete a parným spôsobom varenia budete pokrmy pripravovať iba občas, postačí vám aj obyčajný parák. Príprava jedla v paráku je tiež rýchla a jednoduchá, budete ale limitovaní množstvom potravín – parný hrniec s niekoľkými nádobami ich predsa len pojme viac. A ako na varenie v paráku? Do väčšieho hrnca nalejte toľko vody, aby jej hladina dosahovala tesne pod dno paráku. Do paráku vložte potraviny, ktoré chce uvariť, priklopte ho policou a zapnite varič. Počas varu kontrolujte vodu v hrnci, aby sa všetka neodparila.
Doba varenia | Potravina |
---|---|
5 – 10 minút | Hrášok, špenát, paradajky, hríby |
10 – 15 minút | Ryby, kuracie mäso, brokolica, karfiol, paprika, špargľa, pór, kocky mrazenej zeleniny |
20 – 30 minút | Zemiaky, mrkva, ružičkový kel, zeler, fazuľa |
Ak máte doma bábätko, varenie v pare je ideálny spôsob prípravy príkrmov. Nemusíte sa báť, že pripravované pokrmy prídu o toľko potrebné vitamíny a ani nemusíte mať zlé svedomie z toho, že by boli azda nezdravo pripravené. Dieťa navyše zistí, ako má konkrétna potravina naozaj chutiť, o čo pri príprave napríklad pomocou klasického varenia vo vode, predsa len čiastočne prídeme. Zelenina na pare tak bude vášmu bábätku zaručene chutiť oveľa viac než tá varená. Viac o detských príkrmoch a možnostiach ich prípravy nájdete v našom článku Kedy začať s príkrmami a ako na to.
Pri varení v pare sa fantázii medze nekladú. Pokiaľ chcete svoj pokrm ozvláštniť prílohou v podobe zeleniny na pare, jednoducho si na pare uvarte všetky druhy zeleniny, ktoré máte radi. Obľúbenou kombináciou je mrkva s brokolicou a zemiakmi, zvoliť však môžete aj karfiol, hrášok, petržlen, papriku, paradajky a ďalšie druhy. Pokrmy varené v pare treba dochutiť až po ich uvarení, keď ale k zelenine pridáte do parného hrnca či paráku bylinky, nič nepokazíte. Nižšie nájdete tradičné aj originálne recepty na pokrmy varené v pare.
Postup: Na parák alebo do parného hrnca naukladáme ružičky brokolice, prikryjeme pokrievkou a varíme 10 – 15 minút do zmäknutia. Solí sa až po uvarení. Uvarenú brokolicu môžeme podávať na rôzne spôsoby, napríklad obalenú v trojobale, zapečenú so syrom alebo ju môžeme po uvarení ihneď schladiť ľadovou vodou, aby nestratila svoju zelenú farbu, a primiešať do obľúbeného zeleninového šalátu.
Cesto: 1 lyžička cukru krupica, 550 g polohrubej múky, 1 žĺtok, ½ kocky čerstvého droždia, štipka soli, 500 ml mlieka
Plnka: 400 g čučoriedok
Na dochutenie: maslo, cukor, tvaroh, škorica, strúhanka
Postup: Múku preosejeme do misy a do stredu urobíme jamku. Pridáme lyžičku cukru, prilejeme trochu vlažného mlieka a nakoniec rozdrobíme droždie. Kvások necháme 10 – 15 minút vzísť. K múke a kvásku prilejeme zvyšok vlažného mlieka a pridáme žĺtok a štipku soli. Dôkladným hnetením vareškou vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Cesto v mise prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme zhruba hodinu kysnúť. Zdvojnásobí až strojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto premiestnime na dosku a vyvaľkáme na 5 – 7 mm vysoký plát, ktorý rozkrájame na približne rovnako veľké štvorce. Každý štvorček pomocou prstov opatrne roztiahneme a do stredu dáme lyžicu umytých a odkvapkaných čučoriedok. Rohy štvorčekov starostlivo spojíme a pevne zabalíme do tvaru okrúhlej knedle.
Čučoriedkové knedle otočíme spojom dolu a necháme na doske ešte 10 minút kysnúť. Pripravíme si hrniec s naparovacím sitom. Do hrnca nalejeme trochu vody a privedieme k varu. Potom stiahneme plameň, do sita dáme 4 – 5 knedlí a prikryjeme pokrievkou. Na miernom ohni (len pri prebublávaní) varíme knedle na pare asi 8 minút. Pokrievku nedvíhame, aby knedle neklesli. Ihneď po uvarení knedle poprepichujeme vidličkou alebo špajdľou, aby z nich para vyprchala.
Plnené kysnuté čučoriedkové knedle na pare podávame posypané preosiatym práškovým cukrom s nastrúhaným tvrdým tvarohom, orestovanou strúhankou alebo mletou škoricou a preliate rozpusteným maslom.
Suroviny: 1 kg zemiakov, 1 lyžička rasce, 1 vetvička ligurčeka, soľ
Postup: Ošúpané zemiaky nakrájame na kúsky. Do hrnca nalejeme 2 – 3 cm vody a vsypeme lyžičku rasce. Vložíme parák na knedle a narovnáme zemiaky, osolíme, vložíme vetvičku ligurčeka a zaklopíme pokrievkou. Vodu v hrnci privedieme k varu, stlmíme na polovicu a zvoľna varíme podľa veľkosti zemiakov ešte ďalších 8 – 10 minút.
Suroviny: 4 približne 150 g plátky lososa, 3 lyžičky feniklových semienok, 100 g masla, šťava z jedného citróna, soľ, korenie
Postup: Plátky lososa ochuťte a posypte feniklovými semienkami. Potom ich vložte na rošt nádoby s odnímateľnou rukoväťou a 10 až 12 minút varte v pare. Rozpustite maslo a pridajte doň citrónovú šťavu. Z lososa odstráňte kožu a mäso položte na predhriatu servírovaciu misu či tanier. Plátky prelejte citrónovo-maslovou omáčkou. Zdroj: tefal.sk
Suroviny: 2 vajcia, 200 g masla, 200 g cukru krupica, príchuť podľa chuti
Postup: Vajcia s cukrom šľaháme asi 30 minút vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Pri šľahaní strážime teplotu, aby sa vajcia nezrazili. Po vychladnutí pridáme na kúsky nakrájané maslo a opäť vyšľaháme. Vaječná hmota aj maslo by mali mať rovnakú teplotu. Na záver môžeme pridať príchuť.
Suroviny: 1 kg jabĺk, štipka mletej škorice, 100 g cukru
Postup: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na štvrtiny. Vložte ich do parného hrnca či paráka spoločne so škoricou. Varte približne dvadsať minút, potom jablká vyberte, oslaďte a rozmixujte na pyré. Zdroj: tefal.sk
Aby ste boli s výsledkom varenia v pare vždy maximálne spokojní, pripravili sme si pre vás niekoľko praktických tipov:
Rozhodli ste sa pre obstaranie parného hrnca? Pokiaľ ho správne vyberiete, určite nebudete ľutovať. Všetky parné hrnce síce fungujú na podobnom princípe, ich funkcie, vyhotovenie aj cena sa dosť líši. Ako teda vybrať parný hrniec tak, aby vyhovoval vašim potrebám?
Pri nákupe parného hrnca sa zamerajte na tieto parametre:
Rovnako ako varenie na pare, aj pečenie pomocou pary skrýva výhody ako zachovanie farby, tvaru a prirodzenej chuti pokrmov a umožní tiež zachovať až o polovicu viac vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Nie je tak potreba ich nejako výraznejšie dochucovať. Parné rúry totiž fungujú na princípe beztlakovej pary, ktorej teplota nepresiahne 100 °C.
Pečenie v parných rúrach je navyše aj podstatne jednoduchšie a rýchlejšie. Mäso sa v nich nevysuší, ani nepripáli a nie je ho pritom potreba neustále kontrolovať a podlievať. Aj údržba parnej rúry je veľmi rýchla. Na zaschnuté zvyšky jedla vo vnútri rúry stačí na chvíľu zapnúť parnú funkciu a všetko už ide potom snáď zotrieť len handričkou.
Parné rúry umožňujú vďaka svojim programom multifunkčné použitie. Od rozmrazovania, cez grilovanie v pare, až po zaváranie. Parné rúry však fungujú v kombinácii s klasickými teplovzdušnými rúrami. Nie je v nich teda problém ani upiecť váš obľúbený koláč. V parných rúrach môžete pripravovať pokrmy, ako ste zvyknutí. Rozdiel je, že výsledné jedlo je šťavnatejšie a nie je tak vysušené. Na dopečenie chrumkavej kôrky vám stačí len na chvíľu vypnúť parnú funkciu a dopiecť pokrm iba za pomoci funkcie horúceho vzduchu, ktorou väčšina parných rúr disponuje.
Varenie v pare je zdravé, jednoduché a rýchle. Je len na vás, či sa rozhodnete pre parný hrniec, alebo si vystačíte s parákom za pár korún. Veríme, že s našimi receptami a tipmi prídete parnému vareniu rýchlo na chuť.