PET PET

Veľkonočné recepty – mazanec

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Tiež si nedokážete predstaviť Veľkú noc bez nadýchaného domáceho bochníka s krížikom navrchu? Mazanec je pochúťka, ktorá neodmysliteľne patrí medzi veľkonočné tradície a poteší každého labužníka. Vybrali sme pre vás 3 rôzne varianty mazancov, každá sa trochu líši surovinami alebo postupom, výsledok je však vždy neodolateľný. V článku nájdete aj tipy a triky na prípravu a pečenie vianočky.

Veľkonočný mazanec

Recepty na veľkonočný mazanec – obsah článku

  1. Tradičný mazanec ako od babičky
  2. Zdravý špaldový mazanec s orechmi
  3. Rýchly a jednoduchý mazanec s tvarohom
  4. Tipy, triky a zaujímavosti

Tradičný mazanec ako od babičky

Tradičné kysnutý mazanec, ktorý vás svojim nadýchaným a voňavým cestom jednoducho dostane. Potešíte nielen svoju rodinu, ale aj návštevy, z cesta totiž vykúzlite dva väčšie bochníky. Pokiaľ máte radi klasickú poctivú verziu z kysnutého cesta, neváhajte a recept na tradičný mazanec vyskúšajte.

Suroviny:

1 kg polohrubej múky, 200 g cukru krupica, 60 g droždia, 400 ml vlažného mlieka, 1/2 lyžičky soli, 100 g hrozienok (naložených cez noc v rume), 1 lyžička citrónovej kôry, 1 balíček vanilkového cukru, 4 ks žĺtkov (+1 celé vajce na potretie), 2 lyžice rumu, 200 g masla, na ozdobu: 4 lyžice mandľových plátkov, cukor múčka

Postup:

  1. Najprv si pripravíme kvások – zmiešame droždie, malú časť mlieka, 1 polievkovú lyžicu cukru a múky. Kvások necháme v teple vzísť.
  2. Potom zmiešame suché ingrediencie, a to zvyšok múky, soľ, cukor, hrozienka (namočené cez noc v rume), citrónovú kôru a vanilkový cukor. Do suchej zmesi postupne pridávame zvyšok mlieka, žĺtky, rum, rozpustené maslo a už vykysnutý kvások. Cesto spracujeme pomocou metličky do hladkej konzistencie bez hrudiek. Necháme ho v mise v teple nakysnúť cca 45 min.
  3. Odpočinuté a nakysnuté cesto rozdelíme zľahka krájačom na cesto a vytvoríme dva bochníky, ktoré umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie. Plech s bochníkmi prikryjeme utierkou a dáme cestu ešte ďalších 15 min na kysnutie.
  4. Oba bochníky potrieme pomocou mašľovačky rozšľahaným vajcom a nožnicami rozstrihneme vršky cesta do tvaru kríža (môžete použiť aj nôž, ale len naozaj ostrý). Bochníky ozdobíme plátkami mandlí a pečieme v rúre 10 min na 200 °C, potom teplotu znížime na 150 °C a mazance dopekáme cca 30 – 40 min.
  5. Na záver môžete tradičný mazanec posypať cez sitko práškovým cukrom, a potom už nezostáva nič iné, ako si na ňom pochutnať!
Príprava na pečenie

Použitie kvalitných surovín a kuchynských nástrojov je základom každého správneho pečenia.

Zdravý špaldový mazanec s orechmi

Cez sviatky sa toho zvyčajne zje až až, a preto nie je na škodu občas skúsiť nejaký veľkonočný pokrm urobiť v zdravšej forme. V tomto recepte je časť bielej múky nahradená múkou celozrnnou špaldovou, ktorá má mnoho vlákniny a jemne orieškovú chuť. Rafinovaný biely cukor je vymenený za prírodný trstinový a hrozienka možno nahradiť brusnicami. Spolu s vlašskými orechmi tak recept vytvára zdravý, a zároveň veľmi chutný mazanec.

i Prajete si mať pri pečení presne odvážené množstvo surovín, aby ste docielili perfektný výsledok? V tom prípade bude niektorá z kuchynských váh vaším nenahraditeľným pomocníkom pri varení a pečení.

Suroviny:

300 g celozrnnej špaldovej múky, 300 g bielej pšeničnej múky, 100 g prírodného trstinového cukru, 40 g droždia, 250 ml mlieka, 120 g masla, 3 žĺtky, 100 g hrozienok či brusníc (naložených cez noc v rume), citrónová kôra z chemicky neošetreného citrónu, väčšia štipka muškátového orieška, 50 g vlašských orechov, soľ, plátky mandlí

Postup:

  1. Príprava kvásku – zmiešame 3 lyžice mlieka, 1 lyžicu cukru a múky, droždie a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
  2. V mise premiešame zvyšný cukor a múku, žĺtky a štipku soli. Na strúhadle nastrúhame muškátový oriešok a kôru z citróna, pridáme do misy s cestom. Potom vmiešame kvások a rozpustené maslo, až nám vznikne tuhšie cesto, do ktorého postupne pridávame mlieko a hnetieme.
  3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť. Keď je cesto vykysnuté, opatrne doň zapracujeme hrozienka či brusnice. Na doske nasekáme nahrubo orechy a tiež ich pridáme do cesta. Rozdelíme ho na 2 časti, z ktorých vytvoríme bochníčky a narežeme ich hore do krížikov.
  4. Bochníky potrieme rozšľahaným bielkom, posypeme mandľami a pečieme v stredne vyhriatej rúre približne 45 minút.
Zdravý mazanec s orechmi

Mazanec môžete spestriť brusnicami, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a majú antioxidačné účinky.

Rýchly a jednoduchý mazanec s tvarohom

Uprednostňujete rýchle a chutné varenie a pečenie, ktoré vás nebude stáť veľa peňazí ani času? Na tento recept nepotrebujete suroviny vážiť, stačí mať po ruke hrnček. Kto si práve nepotrpí na miesení kysnutého cesta a chce si svoj mazanec urobiť ľahko a bez veľkého čakania, iste ocení práve tento variant bochníka. Mazanec je vďaka pridanému tvarohu pekne vláčny a vďaka šťave z citróna svieži.

i Čakáte tento rok záplavu koledníkov? Pripravte ešte veľkonočného baránka a pre milovníkov mäsa napríklad voňavú veľkonočnú pečienku podľa našich overených receptov.

Suroviny:

3 hrnčeky hladkej múky, 1/2 hrnčeka cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 kocky tuku na pečenie alebo masla, 1 vajce do cesta (+1 na pomazanie), 1 kocka mäkkého tvarohu, 1 prášok do pečiva, 1 citrón, 2 lyžice rumu, štipka soli, hrsť hrozienok a mandlí

Postup:

  1. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo či tuk na pečenie s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme vajcia, tvaroh, šťavu a kôru z jedného citróna a rum.
  2. Do vyšľahanej zmesi zamiešame múku, soľ, prášok do pečiva a cesto prepracujeme. Nakoniec pridáme hrozienka.
  3. Z cesta vymiešame bochník, ktorý umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie, na vrchole vytvoríme nožnicami či nožom krížik, potrieme vajcom a posypeme mandľami. Na kuchynskej minútke nastavíme čas na 50 min a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C.
Kuchynský robot

Ak si chcete ušetriť veľa práce pri príprave mazanca a docieliť krásne našľahaného cesta, použite niektorý z kuchynských robotov. Je skvelým pomocníkom pri pečení.

Tipy, triky a zaujímavosti

Prečo a ako sa robí na mazanec krížik?

Krížik na vrchnej časti mazanca nie je len symbolického kresťanského rázu. Má tiež dôležitú funkciu pri samotnom pečení – para obsiahnutá v ceste má vďaka krížiku kam unikať a mazanec sa pekne prepečie. Čím ale najlepšie a najúhľadnejšie krížik do cesta urobiť? Nastrihnutie kuchynskými nožnicami je zrejme najoptimálnejším riešením. Keď ich však nemáte po ruke, postačí kuchynský nôž, ktorý ale musí byť dostatočne ostrý.

Na čo nezabudnúť pri príprave kvásku a kysnutí cesta?

Jeden z najlepších trikov, ako docieliť podareného kvásku, spočíva v tom, že ohrejete suroviny na izbovú teplotu. Mlieko je možné prihriať, ale dbajte na to, aby nebolo príliš horúce, tým by sa droždie v kvásku zničilo.
Pri príprave kvásku by nemalo dôjsť ku kontaktu droždia a soli, pretože by potom droždie nefungovalo a cesto nevykyslo tak, ako má. Soľ sa pridáva až do zmesi s múkou.
Buďte trpezliví a pri kysnutí doprajte cestu čas, vytratí sa tak kvasnicová vôňa a vznikne vám optimálnu štruktúra. Pri príprave kysnutého cesta vám skvele pomôžu šalátové misy, ktoré prípravu urýchlia a veľmi uľahčia.

Zadělávací mísa s ohřívačem Príprava kysnutého cesta v zarábacej mise

Kysnutie cesta v šalátovej mise s ohrievačom je až dvakrát rýchlejšie ako klasické kysnutia. Podľa vypuklého veka spoznáte, že je cesto hotové.

Sušené ovocie naložte cez noc do rumu

Pokiaľ do cesta pridávate hrozienka, brusnice alebo napríklad kandizované ovocie, nezabudnite ho naložiť deň pred pečením do rumu. Docielite tak ešte bohatšiu chuť.

Či už si vyberiete upiecť akýkoľvek veľkonočné bochník – tradičný, zdravý alebo ľahký s tvarohom – urobíte tým určite radosť nielen sebe, ale aj okruhu ľudí okolo vás. S použitím vhodných kuchynských pomôcok bude navyše príprava dobroty jednoduchá a rýchla. Spríjemnite si veľkonočné sviatky a prevoňajte svoj domov sladkým mazancom. Prajeme dobré chutnanie!

4,4
Tefal Ingenio metlička na pečenie
Mašlovačka – silikónová, s okom na zavesenie, so sklopnou hlavou, vhodná do umývačky riadu, odolná voči teplotám do 250 °C, čierna a červená farba, rozmery 5 × 26,5 cm (Š×D)
14,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TEFA046
4,9 55×
TESCOMA Olej do foriem na pečenie DELÍCIA 300 ml
Stolový olej – slnečnicový olej pre nanášanie rovnomernej vrstvy oleja do foriem na pečenie, vhodné aj pre panvice, grilovacie rošty a pod., zloženie: slnečnicový olej (62%), E322 (lecitín), voda, propán-butánová zmes
6,29 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TESB036
4,7 15×
Misa Tescoma na kysnuté cesto s ohrievačom DELÍCIA ¤26 cm
Zarábacia misa gélový ohrievač, vzduchotesné veko, gélový ohrievač
33,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TESAC045
4,0 110×
Emos - Digitálna kuchynská minútka TP202
Minútka odpočet času max. od 99 minút 59s, funkcia stopky, pamäť poslednej hodnoty, magnet na pripevnenie, 1× 1,5V LR1130 (súčasťou balenia)
4,99 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HM490a
4,3 22×
Tefal Šľahacia metla Ingenio
Metlička – ergonomická rukoväť, očko na zavesenie, vhodná do umývačky, odolná až do 230 °C, silikónová s plastovou rukoväťou, červená farba, dĺžka 29,2 cm
12,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TEFACC33
5,0
Tescoma Krájač na cesto DELÍCIA
Krájač , materiál plast a oceľ, vhodný do umývačky
12,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: ETS128j
Vytlačiť
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií