AlzaBoxy Q1 PET

Pravidlá futbalu

Zobraziť katalóg

Článok

• Autor: Redakcia

Pokiaľ chcete hrať futbal, pravidlá jednoducho musíte poznať. Ak chcete hrať čo najlepšie podľa pravidiel, ale nepotrebujete práve zložiť skúšku na licenciu rozhodcu, tento článok je práve pre vás. Vysvetlíme si tu totiž základné futbalové pravidlá – stručne a prehľadne.

Pravidlá futbalu

Pravidlá futbalu – OBSAH

  1. Rozmery futbalového ihriska a jeho povrch
  2. Značenie futbalového ihriska
  3. Rozmery futbalovej bránky
  4. Hráči, družstvá
  5. Vlastnosti a veľkosť futbalovej lopty
  6. Futbal – pravidlá hry
  7. Futbalové tresty
  8. Osobné tresty

Rozmery futbalového ihriska a jeho povrch

Alfou a omegou pri hraní futbalu je hracia plocha. Pravidlá futbalu sú v tomto ohľade pomerne benevolentné a veľa parametrov nechávajú na rozhodnutí organizátorovi danej súťaže. Napríklad povrch môže byť prírodný aj umelý – záleží na pravidlách daného zápasu alebo turnaja.

V prípade rozmerov ihriská sú pravidlá jasnejšie, ale stále do značnej miery voľné. Ihrisko musí byť obdĺžnikové, pričom postranné strany sú vždy dlhšie ako bránkové. Regule nariaďujú, že hracia plocha má merať 90 až 120 metrov na dĺžku (postranná strana) a 45 až 90 metrov na šírku (gólová strana).

Pravidlá futbalu – Hracia plocha
Spôsob vykonania značenia nie je nikde stanovený. Zatiaľ čo na umelých plochách je väčšinou značenie vykonané priamo farbou alebo typom materiálu povrchu, na prírodných ihriskách sa často značí vápnom.

Značenie futbalového ihriska

Keď už máme ihrisko, je na ňom potrebné vyznačiť všetko podstatné. Okrem čiar okolo celej hracej plochy (t. j. vyznačenie bránkovej a postrannej čiary) je potrebné nakresliť aj ďalšie územia dôležité na hru.

i Hrúbka každej čiary nesmie presiahnuť 12 cm.

Stredový kruh, stredová čiara

Hracia plocha je rozdelená na polovicu stredovou čiarou. Tá spája stredy oboch postranných čiar. Uprostred stredovej čiary je ďalej vyznačená stredová značka, ktorú obklopuje stredový kruh s polomerom 9,15 metra.

Bránkové územie

Bránkové územie je oblasť bezprostredne okolo bránok (rozmery futbalovej bránky nájdete nižšie). Podľa oficiálnych pravidiel futbalu sa vyznačuje nasledovne:

  1. Počiatok čiary je vo vzdialenosti 5,5 metra od vnútornej strany bránkových tyčí po bránkovej strane.
  2. Z tohto miesta vyznačte kolmo smerom do hracej plochy 5,5 m dlhú čiaru.
  3. Rovnaký postup zopakujte na druhej strane bránky.
  4. Konce čiar spojte čiarou rovnobežnou s bránkovou stranou/čiarou.

Pokutové územie

Na bránkové územie nadväzuje pokutové územie. Značí sa podobne ako to bránkové, ale je väčšie a má niekoľko prvkov navyše.

  1. Počiatok čiary sa nachádza vo vzdialenosti 16,5 metra od vnútornej strany bránkových tyčí po bránkovej strane.
  2. Z tohto miesta vyznačte kolmo smerom do hracej plochy 16,5 m dlhú čiaru.
  3. Rovnaký postup zopakujte na druhej strane bránky.
  4. Konce čiar spojte čiarou rovnobežnou s bránkovou stranou/čiarou.
  5. Vo vzdialenosti 11 metrov od stredu bránkovej čiary vyznačte malý kruh – pokutovú značku.
  6. Od stredu pokutovej značky vyznačte pokutový oblúk mimo pokutového územia, a to s polomerom 9,15 metra.

Rohové územie

Oblasť okolo rohov hracej plochy je potrebné vyznačiť štvrťkruhom s polomerom 1 meter a tiež vlajkou vysokou aspoň 1,5 metra.

Pravidla fotbalu - Rozměry
Vizuál a rozmer futbalového ihriska má jasne vytýčené nároky. Zdroj: FAČR

Rozmery futbalovej bránky

Rozmery futbalovej bránky sú jasne dané. Okrem toho, že bránky musia byť samozrejme umiestnené v strede každej bránkovej čiary (tyče sú rovnako ďaleko od rohov), dané sú hlavne rozmery. Vzdialenosť medzi tyčami musí byť 7,32 metra a výška futbalovej bránky, t. j. vzdialenosť brvna od zeme potom 2,44 metra. Obe tyče aj brvno sú biele a ich šírka a hĺbka nesmie presiahnuť 12 cm. Prierez by mal byť štvorcový alebo obdĺžnikový, ďalej ale môže byť aj kruhový alebo eliptický. V rámci bezpečnosti sú bránky k zemi pevne ukotvené, a to aj v prípade prenosných gólov.

Hráči, družstvá

Futbal hrajú dve družstvá, kde každé družstvo má nanajvýš 11 hráčov a jeden z nich je brankár. Najnižší prípustný počet je potom 6 + 1 hráč – pri oboch družstvách však musí byť počet rovnaký. V prípade, že je hráčov menej, hovoríme o tzv. futbale malých foriem čiže o malom futbale. Pravidlá malého futbalu si vo väčšine prípadov určujú priamo organizátori zápasu a hrá sa podľa nich najmä v zápasoch detí a mladistvých.

i Hráči musia mať okrem iného aj povinnú výbavu, kam patria: Neviete si rady s výberom kopačiek? Mrknite na článok Ako vybrať kopačky. Brankári ďalej ocenia napríklad rukavice, hoci nie sú povinné.

Každý tím môže mať až 6 náhradníkov ,pokiaľ nie je uvedené inak. Striedanie sa musí oznamovať rozhodcovi. Mená hráčov aj náhradníkov sa oznamujú dopredu rozhodcovi. Hráč, ktorého meno nebolo dopredu oznámené, nemôže nastúpiť do hry ani ako náhradník. Tím môže vymeniť aj brankára, a to za akéhokoľvek člena tímu – striedanie však musí prebehnúť v čase, keď je hra prerušená.

Pravidla fotbalu - Výstroj
Ak nemáte pri hre povinnú výstroj, rozhodca je povinný vyzvať hráča na opustenie ihriska, a to až kým nedá výstroj do poriadku. Výstroj si potom musí nechať skontrolovať rozhodcom.

Vlastnosti a veľkosť futbalovej lopty

V zápase by mala byť jedna hlavná lopta a niekoľko náhradných pre prípad poškodenia alebo zakopnutia lopty ďaleko od hracej plochy. Požiadavky na lopty sú pomerne priamočiare:

  • Lopta je guľatý a z vhodného materiálu.
  • Obvod je stanovený na 68 až 72 cm.
  • Na začiatku stretnutia musí mať lopta hmotnosť 410 až 450 g.
  • Tlak nahustenia je v rozmedzí 0,6 – 1,1 atmosfér.

Ak si chcete byť stopercentne istí, že je lopta podľa všetkých oficiálnych regulí, hľadajte lopty s označením FIFA Quality, FIFA Quality PRO alebo IMS.

Futbal – pravidlá hry

Keď už je všetko pripravené, je čas začať hru.

Hracia doba – ako dlho trvá futbal?

Pokiaľ sa družstvá a rozhodcovia nedohodnú inak, hra sa hrá na dva polčasy po 45 minútach. Všetky prípadné úpravy hracej doby sa vykonávajú pred zápasom a musia byť v súlade s pravidlami súťaže. Medzi jednotlivými polčasmi majú hráči nárok na maximálne 15-minútovú prestávku.

Začatie hry

Pred stretnutím si tímy hádžu mincou. Víťazné družstvo má právo zvoliť si bránku na prvý polčas, druhé potom zahajuje polčas výkopom. Po prestávke sa polovice hracej plochy menia.

Ofsajd (postavenie mimo hry)

Útočiaci hráč sa nachádza v postavení mimo hry, pokiaľ sa nachádza v prípade nahrávky smerujúcej k nemu bližšie k protivníkovej bránke než spoluhráč s loptou. Samotná ofsajdová pozícia nie je trestná. Hráč, ktorý sa v postavení mimo hry nachádza, je trestaný len vtedy, keď sa niektorý z jeho spoluhráčov dotkne lopty, pričom hráč v postavení mimo hry nejako ovplyvňuje hru alebo súpera. Či došlo k ofsajdu, alebo nie, záleží na rozsudku rozhodcu.

Futbalové tresty

Ak sa niektorý z hráčov previní proti pravidlám, môžu byť nariadené nasledujúce tresty.

Futbal pravidlá – pokutový kop
Pokutový kop (penalta) je pre previnilcov veľkým trestom. Ide o súboj strelca a brankára jeden na jedného a šanca na skórovanie je veľká.

Priamy voľný kop

Z priameho voľného kopu môže byť priamo strelený gól. Nariaďuje sa v prípade nedbalosti, bezohľadnosti s použitím neprimeranej sily. Napríklad keď hráč vrazí do súpera, skočí na neho, inak ho udrie, kopne alebo napríklad podrazí. Priamy voľný kop sa nariaďuje aj pri úmyselnom hraní rukou, držaní súpera alebo pri nešportovom správaní sa voči súperovi.

Nepriamy voľný kop

Na strelenie platného gólu z nepriameho voľného kopu musí byť lopta po výkope ešte aspoň raz tečovaná. Nariaďuje sa pri menších priestupkoch, napr. pri nebezpečnej hre alebo bráneniu brankárovi v rozohrávke. Nepriamy voľný kop je odpískaný tiež vtedy, keď brankár úmyselne zdržuje hru alebo sa brankár dotkne lopty rukou po nahrávke od spoluhráča.

Pokutový kop

Pokiaľ k niektorému zo spomenutých priestupkov dôjde v pokutovom území, môže byť nariadený pokutový kop. Jeden hráč sa s loptou postaví na pokutovú značku a strieľa priamo na bránku, pričom sa z rozbehu nesmie zastaviť ani inak klamať brankára. Ostatní hráči musia stáť mimo pokutového územia. Na vykonanie pokutového kopu musí dať pokyn rozhodca.

Vhadzovanie

Ku vhadzovaniu dochádza, ak kopne niektorý hráč loptu za postrannú čiaru preč z hracej plochy. Z miesta, kde k priestupku došlo, rozohráva hodom cez hlavu protihráč. Zo vhadzovania nie je možné dať bránku.

Kop od bránky

Ku kopu od bránky dochádza, ak kopne útočiaci hráč loptu cez bránkovú čiaru brániaceho tímu. Brankár, prípadne iný brániaci hráč loptu odkopne z ľubovoľného miesta vo vnútri bránkového územia. Z kopu od bránky je možné dať bránku.

Kop z rohu

Ku kopu z rohu dochádza, keď brániaci hráč kopne alebo vyrazí loptu za svoju vlastnú bránkovú čiaru. Útočiaci hráč vykopne loptu z ľubovoľného miesta v rámci rohového štvrťkruhu, ktorý je najbližšie k miestu priestupku.

Osobné tresty

Okrem trestov v podobe kopov alebo vhadzovania môže rozhodca rozhodnúť o osobnom treste. Hovoríme tu o známych žltých a červených kartách.

i V ponuke máme aj veľa príslušenstva:

Napomenutie (žltá karta)

Hráč zvyčajne dostáva žltú kartu v prípade závažnejších faulov, ale môže byť aj napomenutý rozhodcom, pokiaľ zdržuje hru, ak protestuje proti rozsudku, porušuje pravidlá alebo sa previňuje nešportovým správaním.

Vylúčenie (červená karta)

Hráč môže byť vylúčený, ak zabráni dosiahnutiu bránky hrou rukou alebo priestupkom, za ktorý sa nariaďuje priamy kop, pokiaľ hrá surovo, ak sa správa veľmi nešportovo alebo je druhýkrát napomenutý žltou kartou.

Futbalové pravidlá – osobné tresty
Ak sa previní hráč viac, môže dostať napomenutie žltou kartou. Pri výnimočne hrubom správaní môže byť hráč priamo vylúčený červenou kartou. K vylúčeniu môže dôjsť aj pri druhom napomenutí, čo rozhodca signalizuje vytiahnutím žltej karty hneď nasledovanej červenou.
i Mohlo by vás zaujímať

Futbalových pravidiel je celý rad a spoľahlivo pokryjú celú knihu. V našom článku sme však zhrnuli tie najpodstatnejšie, ktoré by mal každý futbalista alebo fanúšik poznať.

Futbalové vybavenie Alza Šport
4,9 30×
Gala BN5012S
Nohejbalová lopta veľkosť 5, lepená, materiál: syntetika, určená na nohejbal
Super cena
52,90 € Ušetríte 2,05 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPT008
5,0 26×
Gala BN 5042 S
Nohejbalová lopta veľkosť 5, lepená, materiál: syntetika, určená na nohejbal
Cenová bomba
56,90 € Ušetríte 12,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTif1998
4,5
Stiga Goal Pro 79 × 54 cm
Florbalová bránka pre deti a pre dospelých, rozmery: 79cm×54cm, materiál: oceľ, skladacia
46,90 €
Na objednávku – termín upresníme
Objednávací kód: SPTsc635
Stiga Goal Scorer
Futbalová bránka pre deti a pre dospelých, prenosná, odolná konštrukcia, skladacia
178,90 €
Posledný kus na sklade
Objednávací kód: SPTjech1
4,3 12×
Futbalová lopta Česká republika
Futbalová lopta veľkosť 5, materiál: syntetika
9,89 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HRAbz06822
5,0
Stiga Goal Street 135 × 110 cm
Florbalová bránka pre deti a pre dospelých, rozmery: 135cm×110cm, materiál: oceľ, skladacia
97,90 €
Na sklade 2 ks
Objednávací kód: SPTsc636
2,7
Gala Reklamná Football mini
Futbalová lopta veľkosť 1, šitá, materiál: syntetická koža
10,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTga018
5,0
Stiga Match veľkosť L
Futbalová bránka pre deti a pre dospelých, prenosná, skladacia
78,90 €
Na sklade 4 ks
Objednávací kód: SPTjech15
Vytlačiť
P-DC1-WEB12
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií