Bubny

Zobraziť katalóg
Cena
-
Dostupnosť
Stav tovaru
Hodnotenia od zákazníkov
Typ
Basový
(2)
Snare
(4)
Počet bubnov
1 ks
3 ks
-
Vlastnosti
Laditeľný
(6)
Pochodový
(4)
Farba
Biela
(4)
Strieborná
(2)
Priemer bubna
8 "
26 "
-
Výška bubna
5 "
10 "
-
Najnovšie objednávky
Filtrovať

Bubny patria medzi základné bicie nástroje a najčastejšie na ne narazíte v bicích súpravách. Líšia sa v materiáloch a rozmeroch, ktoré ovplyvňujú ich zvuk a využitie. Pomôžeme vám vybrať ten správny bubon.

Pokračovať

Aké bubny vybrať?

Bubny prichádzajú v rôznych veľkostiach a typoch, ktoré určujú ich tón, a teda aj využitie. Pozrime sa, aké majú bicie nástroje rozdelenie.

Bicie súpravy

Bicie súpravy označujú zloženú sústavu niekoľkých bubnov a činelov. Väčšinou sa skladajú z troch až piatich, ale metaloví bubeníci môžu využívať aj sedmoro. Medzi jednotlivé bicie bubny takejto súpravy patria: basový bubon, snare bubon, tom tomy a kotol. Súprava s hardvérom potom obsahuje aj stojany, pedál a podobne.

Basový bubon

Basový bubon, známy tiež ako veľký bubon či kopák, je s priemerom až 28" najväčším bubnom bicej súpravy. Ide o jedinú základnú časť sústavy, ktorú hráč neovláda klasickou paličkou, ale nožným pedálom. Rockoví bubeníci potom ocenia dvojitý pedál, ktorý umožní hranie rýchlejšieho tempa. V bicej sústave sa basový bubon postará o tie najhlbšie tóny.

Snare bubienky

Snare, slangovo tiež nazývaný rytmičák, je základom sústavy bicí. Je oveľa menší, väčšinou s priemermi 8" až 14" a zaistí preto vyššie tóny. Na spodnej strane obsahuje struník, ktorý má na svedomí nezameniteľný chrčivý  zvuk. Snare bubny sa preto líšia predovšetkým struníkom, konkrétne materiálom, dĺžkou a počtom strún.

i

Na tomy a malé bubienky nemusíte hrať len klasickými paličkami. Napríklad jazzoví a blues bubeníci často používajú špeciálne metličky alebo štetky, aby docielili jemnejších tónov.

Tom tomy

Tom, alebo tiež prechodový bubienok, používa bubeník na hranie breakov a prechodov. V bicej súprave nájdete zvyčajne dva prechody v rôznych veľkostiach od 6" do 14". Sú teda veľmi podobné snare bubnom, ale neobsahujú struník. Podľa veľkosti zabezpečia tom bubienky vysoké, stredné aj hlboké tóny.

Floor tom

Floor tom, čiže kotol, je ďalší, pomerne veľký bubon a veľkostne spadá medzi tomy a basové bubny. Súpravu bubnov preto doplní o hlboké tóny. Podobne ako bežné tomy, aj floor tomy slúžia na hranie prechodov a breakov. Niektorí jazzoví bubeníci ich dokonca exkluzívne využívajú ako malý bubon pre nízke tóny.

Máte doma mladého ašpirujúceho bubeníka? Kúpte mu detské bubny. Hry sú najlepším spôsobom učenia a tieto detské modely sú prispôsobené menšiemu vzrastu budúceho hudobníka. Môžu obsahovať menší počet bubnov, ktoré deti naučia základné rozdiely medzi ich tónmi. Najčastejšie narazíte na kombináciu tom, snare a basového bubna.

Pochodový bubon

Pochodový bubon sa používa na hranie za chôdze a od ostatných sa preto líši iba nižšou hmotnosťou a upínacím mechanizmom. Vyberajte podľa hmotnosti, ktorú bez problému dokážete uniesť a preferovaného mechanizmu. Ten by mal byť pevný, stabilný a prispôsobiteľný pre vaše fyzické proporcie.

i

Bubny sa líšia aj kultúrnym pôvodom a mnohé z nich patria medzi perkusie, teda ostatné bicie nástroje, na ktoré sa hrá údermi, šramotom či inými neobvyklými spôsobmi. Radia sa medzi ne aj africké bubny djembe alebo ručný bubienok tamburína.

Ako vybrať bubon?

Klasický akustický bubon odporúčame vyberať podľa nasledujúcich parametrov.

Malý alebo veľký bubon? Vyberte si tú správnu veľkosť

Hlavným parametrom pri výbere je, akú má bubon veľkosť, konkrétne aký je jeho priemer a hĺbka.

  1. Hĺbka ovplyvňuje hlasitosť, vyšší bubon hrá hlasnejšie a nižší naopak tichšie.
  2. Priemer určuje tón, väčší priemer zaistí nižšie tóny, zatiaľ čo menšie bubny hrajú vyššie tóny.

Z čoho sa vyrábajú bubny? Záleží od materiálu?

Bubny sa vyrábajú zo širokej škály rôznych materiálov, ktoré majú vplyv na produkovaný zvuk. Všeobecne rozlišujeme drevené a kovové rodiny bubnov a ich zvuk sa ďalej mení podľa rozmerov.

  • Najväčšie rozdiely medzi jednotlivými materiálmi majú predovšetkým snare bubny.
    • Drevené bubny sa obvykle vyznačujú teplejším, tlmeným zvukom, a teda výraznejšími basmi aj stredmi.
    • Kovové bubny naopak väčšinou poskytujú ostrý, prierazný zvuk a vynikajú v produkcii vysokých tónov.
  • Tomy a basové bubny sa obvykle vyrábajú iba z rôznych druhov dreva.
    • Bubny z mäkkých driev (mahagón, topoľ) znejú jemnejšie a temnejšie.
    • Bubny z tvrdých driev (breza, buk, javor) produkujú hlasnejšie tóny.

Akú blanu môže mať bubon?

Okrem rozmerov a materiálov na bubon a jeho zvuk a tón vplýva aj samotná blana, ide predovšetkým o počet vrstiev a povrch. Zvuk dokáže ovplyvniť aj vstavané tlmenie blany, ktoré väčšinou prinesie teplejší a kratší tón.

  • Povrch blany
    • Bubon bez povrchovej úpravy zaistí priezračný zvuk, lepšie výšky, dlhšie tóny a viac podtónov.
    • Bubon s povrchovou úpravou hrá teplejšie, tlmenejšie, ale kratšie tóny a celkovo menej podtónov.
  • Počet vrstiev
    • Jednovrstvový bubon poskytuje jasnejšie, dlhšie tóny, vyššiu citlivosť a viac podtónov.
    • Dvojvrstvový bubon zaručí vyššiu odolnosť, teplejšie a kratšie tóny aj menej podtónov.

Nie každý kovový alebo drevený bubon bude hrať rovnako. Napríklad mosadzný snare hrá o niečo teplejšie ako oceľový. Naopak, javorový malý bubon poskytuje viac jasný zvuk oproti ostatným drevám. Vždy však záleží na tom, aký zvuk bubeník hľadá podľa hudobného žánru.

V čom sa líšia elektronické bubny od akustických?

Elektronické bubny patrí medzi moderné bicie nástroje. Ide o biciu súpravu podobnú tej akustickej, ale bubny samotné nevydávajú zvuk a bubeníci ich musia pripojiť do riadiaceho modulu. Čo je hlavnými výhodami, ak sú bubny elektrické? Predovšetkým ide o extenzívne možnosti upravenia zvuku, pridávania efektov, tvorbu vlastných súprav a absenciu hluku vďaka ľahkému prepojeniu so slúchadlami.

Bubienky a bubny pre deti naučia mladých rytmike

Bubny pre deti, v podobe napríklad detského bubienka s paličkami, sú skvelým spôsobom, ako zasvätiť menšie deti do hudby a naučiť ich rytmike. Od profesionálnych nástrojov sa hudobný bubienok líši samozrejme prívetivým detským dizajnom a o niečo horším zvukom. Detské bubny nájdete v kategórii hudobné hračky.

i

Zaujali vás tieto hudobné nástroje? Cena za ne môže byť niekedy odradzujúco vysoká. Našťastie pre vás máme riešenie, ak zháňate lacné bubny. Bazár alzy je totiž naplnený mnohými zľavnenými kúskami za výhodné ceny, ktoré len čakajú na svoje objavenie.

Skryť popis
Pomohla vám táto informácia?
Tento formulár slúži len na hodnotenie informácií v popise vyššie.
Ak máte otázku k produktom, službám, doprave, či inú požiadavku, využite zákaznícku podporu.
Čo by sme v ňom mali zlepšiť? Chýba vám tu niečo? Je niečo uvedené zle? Podeľte sa.
6 položiek
BDC Bluebird Snare - Malý bubon Doručenie na
predajňu zadarmo
BDC Bluebird Snare
Malý bubon – 14" × 6", materiál korpusu kov, laditeľný
1 038,73 €
Na sklade 1 ks u dodávateľa
Objednávací kód: BDCa02
Dimavery SD-200
Malý bubon – pochodový, 13" × 5", materiál korpusu kov, laditeľný, v balení ladiaca kľučka, paličky a postroj
98,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: DMVr01
Stagg SDK-1455ST8/M
Malý bubon – 14" × 5,5", materiál korpusu kov, laditeľný, v balení obal, paličky a stojan
133,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: STGGe21s
Stagg MATS-10
Malý bubon – pochodový, súprava bubnov 8", 10", 12", laditeľný, v balení ladiaca kľučka, paličky a postroj
149,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: STGGe21r
Stagg MABD-2610
Basový bubon – pochodový priemer bubna 26 ", materiál korpusu lipa, laditeľný, v balení ladiaca kľučka
179,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: STGGe21k
Stagg MABD-2210
Basový bubon – pochodový priemer bubna 22 ", materiál korpusu lipa, laditeľný, v balení ladiaca kľučka
144,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: STGGe21g

Bubny

hudbaDruhy hudobných nástrojov Gitara, flauta, klávesy, husle – hudobných nástrojov je niekoľko stoviek. V našom článku sa podrobnejšie pozrieme na to, do akých skupín sa hudobné nástroje delia a podľa čoho ich vyberať, ak sa vy alebo vaši blízki púšťate do hrania.

Bubny

V kategórii Bubny máme práve teraz na Alza.sk celkom 6 produktov.
Pozrite sa na produkty zoradené podľa ceny od najlacnejšieho v kategórii lacné bubny Produkty zoradené od najdrahšieho po najlacnejší hľadajte v kategórii najdrahšie bubny Tovar zoradený podľa predajnosti od najviac po najmenej predávaný nájdete v kategórii najpredávanejšie, najlepšie bubny Produkty zoradené podľa hodnotenia používateľov od najlepšieho nájdete v kategórii bubny recenzie
P-DC1-WEB08
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií