AlzaBoxy Q1 AD homeoffice

Dychové nástroje

Zobraziť katalóg
Cena
-
Dostupnosť
Stav tovaru
Hodnotenia od zákazníkov
Hudobný nástroj
Fúkacia harmonika
(113)
Zobcová flauta
(53)
Melodika
(22)
Okarína
(22)
Saxofón
(22)
Ladenie
A
(16)
A moll
(1)
Bb
(51)
C
(142)
D
(16)
Materiál
Plast
(136)
Mosadz
(47)
Drevo
(34)
Kov
(24)
Keramika
(13)
Farba
Béžová
(10)
Biela
(6)
Čierna
(39)
Červená
(23)
Fialová
(4)
Grafika
(8)
Hnedá
(15)
Mix
(15)
Modrá
(22)
Natural
(7)
Ružová
(3)
Strieborná
(114)
Zelená
(9)
Zlatá
(54)
Žltá
(6)
Najnovšie objednávky
Filtrovať

Dychové nástroje patria k najobľúbenejším hudobným nástrojom. Sú vhodné ako pre úplných začiatočníkov, ktorí sa s hudbou ešte len zoznamujú, tak aj po pokročilých muzikantov. Delíme ich do niekoľkých kategórií. Vyberte si z nich taký dychový nástroj, ktorý bude presne zodpovedať vašim predstavám. Čítajte ďalej a poradíme vám, ktorý by to mohol byť.

Pokračovať

Na akom princípe dychové nástroje fungujú?

Dychové nástroje, alebo tiež aerofóny či dychy, vyludzujú tóny vďaka vzduchovému prúdu dychu. Inými slovami, hráč do dychového nástroja fúka (dýcha). Podľa konkrétneho typu nástroja dochádza k nárazu dychu na hranu otvoru, ako napríklad pri flaute, alebo vibráciou plátku (hoboj, fagot). Vzduch, ktorý vniká do hudobného nástroja, môže byť po nasadení nátrubku zároveň rozochvený.

Na aké druhy delíme dychové nástroje

Ako delíme dychové nástroje? Rozdelenie nie je nijak komplikované. Existujú tri hlavné dychové nástroje: drevené, plechové a viachlasové. V minulosti sa členili do skupín podľa použitého materiálu. V dnešnej dobe sa berie do úvahy aj typ konštrukcie, ktorú hudobný nástroj má.

Drevené dychové nástroje

Drevené dychové nástroje sú prvou kategóriou. Ich názov je odvodený od materiálu, z ktorého sa vyrábali v minulosti, teda z dreva. To, ako tradičný materiál, je zárukou nezameniteľného zvuku, ktorý dychový nástroj vyludzuje. V dnešnej dobe môže byť táto skupina však vyrábaná aj z iných materiálov, môžete sa stretnúť napríklad aj s kovom alebo plastom. Drevené dychové nástroje sa ďalej rozdeľujú do skupín podľa spôsobu vzniku tónu, a to na flauty a jednoplátkové či dvojplátkové nástroje. Dychové nástroje drevené patria medzi najpopulárnejšie.

Plechové dychové nástroje

Plechové dychové nástroje, alebo tiež žesťové nástroje, sa najčastejšie vyrábajú z mosadze. Fúka sa do nich cez nátrubok a zvuk vzniká chvením stĺpca vzduchu. Najčastejšie dychové nástroje plechové môžete počuť vo vážnej hudbe, folku, country, ale aj v jazze. Plechové dychové nástroje však po novom našli svoje uplatnenie aj v pope a tanečnej hudbe. 

Viachlasové dychové nástroje

Viachlasové dychové nástroje ďalej delíme do dvoch hlavných skupín. Tými sú nástroje viachlasové bez klaviatúry, do ktorých patrí napríklad fúkacia harmonika, alebo viachlasové s klaviatúrou. Medzi dychové nástroje s klaviatúrou radíme organ, akordeón, harmónium alebo gajdy.

Zaujímajú vás dychové nástroje? Názvy jednotlivých typov a druhov nájdete v našom článku Druhy hudobných nástrojov, kde sa dozviete zaujímavé informácie zo sveta hudby.

Flauta je najobľúbenejší drevený dychový nástroj

Flauta je dychový nástroj, ktorý patrí nielen k jedným z najobľúbenejších, ale i najstarším zároveň. Je vhodná pre úplných začiatočníkov, pretože hrať na nej nie je zložité a je lacná v porovnaní s inými nástrojmi. Z akých typov môžete vyberať?

  • Zobcové flauty sú často prvé dychové nástroje profesionálnych hudobníkov. Sú ideálnym štartovacím nástrojom pre začiatočníkov všetkých vekových kategórií. Nemajú zložitý prstoklad. Ďalšou výhodou je nízka obstarávacia cena. Plastové flauty môžete kúpiť už len za pár eur.
  • Priečne flauty sa dnes vyrábajú výhradne z kovu. Vo väčšine prípadov muzikant začína hrou na zobcovú flautu. Hra na priečnu flautu je pokročilejšia a vyžaduje inú techniku fúkania. Priečne flauty sú súčasťou komorných a symfonických orchestrov. Ich unikátny zvuk možno rozpoznať v rôznych hudobných žánroch.
  • Panove flauty radíme medzi najstaršie hudobné nástroje. Sú vyrobené z trstinových, drevených alebo bambusových píšťaliek, ktoré sú zostavené do jedného radu. Dnes si môžete kúpiť aj sklenenú, kovovú alebo plastovú panovú flautu. Má unikátnu zvuk, ktorý navodzuje mýtickú atmosféru. 
  • Írske flauty majú len šesť otvorov na hornej strane a zvládnu zahrať dve oktávy. Sú typickým hudobným nástrojom Írska. Hra na írsku flautu nie je náročná. Vyrába sa v rôznych tóninách. Pre začiatočníkov je vhodná írska flauta s ladením D, pretože väčšina írskych piesní je v tejto tónine.

Jazz a saxofón patria k sebe

Saxofóny sú jednoplátkové drevené nástroje, čo je trochu paradox, pretože sa od svojich počiatkov vyrábajú z mosadzného plechu. Ide o dychové nástroje používané najmä jazzovými hudobníkmi. Pôvodne boli ale vyrobené pre dychové a vojenské orchestre. Do kategórie drevených nástrojov patrí vďaka stavbe a spôsobu hry. Z akých typov saxofónov môžete vyberať?

  • Sopránsaxofón znie o oktávu vyššie než tenorsaxofón. Sopránsaxofon je tretím najmenším saxofónom. Ide o dychový nástroj, ktorý nemá zahnutú trubicu, takže svojím vzhľadom pripomína klarinet. Existujú druhy, ktoré majú zahnutú trubicu.
  • Altsaxofóny patria medzi najobľúbenejšie a najviac využívané typy. Altsaxofón najčastejšie počujete v jazzových, funky a blues skladbách. Existujú tiež sólové skladby pre altsaxofón v klasickej hudbe.
  • Tenorsaxofón sú dychové nástroje strednej veľkosti. Používajú sa ako sólové nástroje v jazzových skladbách, blues a ďalších príbuzných žánroch. Tenorsaxofón môžete počuť v dychových orchestroch a je tiež súčasťou big bandov.
  • Barytonsaxofóny majú u náustku viackrát ohnutú trubicu, aby nebol nástroj príliš vysoký. Barytonsaxofón znie o oktávu nižšie než altsaxofón. Má klapku navyše, ktorá umožňuje hrať hlboké tóny.
  • Saxofóny pre deti by mali korešpondovať s vekom a telesnou konštitúciou malého hudobníka. Ťažký dychový nástroj by mohol byť príliš veľkou záťažou pre detskú chrbticu.

i

Hrá vaše dieťatko na flautu? Ak sa chce v hre na drevený dychový nástroj naďalej zdokonaľovať, ďalším krokom môže byť priečna flauta alebo saxofón. V prípade saxofónu sa pre menšie deti používa prípravný dychový hudobný nástroj chalumeau.

Klarinety sú nedeliteľnou súčasťou komorných dychových súborov

Klarinety sú jednoplátkové drevené hudobné nástroje dychové. Z klarinetu sa vyvinuli ďalšie nástroje, ako napríklad saxofón. Sú neoddeliteľnou súčasťou symfonických a štandardných orchestrov a využívajú sa na hranie klasických a jazzových skladieb. Obľúbené sú aj v dychovkách a folklórnych skladbách. Ako ďalej klarinety delíme?

  • Basklarinety sa najčastejšie uplatňujú v symfonických orchestroch, klarinetových súboroch a v jazzových big bandoch. Znejú o oktávu nižšie ako B klarinet.
  • Klarinety pre deti môžu byť vyrobené z plastu alebo dreva. Vo väčšine prípadov ide o prechodný dychový nástroj chalumeau. Má jednoduchý klapkový systém, na ktorý sa hrá ľahko aj s krátkymi prstami.

Plechové dychové nástroje – delenie

Zaujali vás plechové dychové nástroje? Tie ponúkajú hneď niekoľko zaujímavých variantov pre začiatočníkov aj pre veľmi pokročilých hudobníkov.

  • Trúbky sú najobľúbenejšie plechové nástroje. Dokážu vyvinúť najvyšší tón. Ich základom je mosadzná trubica. Trúbka sa využíva v mnohých hudobných žánroch. Trúbka je najpoužívanejšia v ladení B.
  • Pozauna (trombón) patrí medzi najstaršie kovové dychové hudobné nástroje. Prvá moderná pozauna vznikla už v 15. storočí. Tento kovový hudobný nástroj sa používa sa najčastejšie v kvintetách, kvartetách, orchestroch, krásne však znie aj ako sólový nástroj.
  • Tuby označujeme za basový dychový nástroj. Tuba sa prvýkrát objavila v 19. storočí. Hudobník pri hre na nej väčšinou sedí, pretože je pomerne ťažká. Je jedným z najhlbšie znejúcich nástrojov.
  • Lesné rohy uzreli svetlo sveta v 18. storočí. Vyvinuli sa z loveckých rohov, ktoré sa používali na hranie fanfár pri love. Lesný roh má charakteristický tvar. Jeho zvuková trubica je stočená a má dĺžku vyše štyroch metrov.
  • Krídlovky sú dychové plechové nástroje príbuzné trúbke. Hlavným rozdielom je širšia a kónickejšia trubica. Krídlovka je prevažne ladená v B. Má tri, niekedy štyri klapky. V porovnaní s trúbkou je jej tón jemnejší.

i

Pozauny a trombóny nie sú dva odlišné nástroje. Názov trombón pochádza z latinčiny, pozauna z nemčiny. Dané názvy sú synonymami, môžete ich teda ľubovoľne zamieňať.

Harmoniky nepatria len do folku a country. Majú oveľa širšie využitie

Harmoniky patria medzi polyfonické dychové hudobné nástroje. Môžete si zvoliť, či bude bez klaviatúry, alebo s klaviatúrou. Z akých druhov harmoník môžete vyberať?

  • Fúkacie harmoniky sú malé ručné nástroje, ktoré nemajú klaviatúru. Fúkacie harmoniky sa ďalej delia na chromatické a diatonické. Hráč harmoniku drží buď len jednou rukou, alebo oboma, prípadne ju môže mať pripevnenú na špeciálnom držiaku, aby mal voľné ruky.
  • Melodika je dychový nástroj s klaviatúrou. Má často pripevnenú plastovú trubicu, takže na ňu hráč môže hrať oboma rukami. Vyrába sa v dvoch variantoch (20 a 37 kláves).
  • Akordeón známy tiež ako akordeón, je viachlasový dychový nástroj s klávesnicou. Zdrojom zvuku sú kovové, plastové alebo drevené jazýčky. Vzduch sa do akordeónu dostáva pohybom mechu.

i

Organ je vôbec najväčší dychový hudobný nástroj. Podľa spôsobu tvorby zvuku ho radíme medzi viachlasové dychové nástroje, a podľa mechaniky medzi klávesové. Organy môžu mať desiatky tisíc píšťal.

Netradičné dychové nástroje – druhy, o ktorých ste možno nepočuli

Chcete sa venovať hudbe, ale klasické hudobné nástroje vás nelákajú? V tom prípade môžete vyskúšať hru na netradičné dychové nástroje. Nejde pritom o žiadne horúce novinky. Skôr ide o návrat k dávnym dychovým nástrojom, ktoré v posledných rokoch zažívajú renesanciu.

Vreckové dychové hudobné nástroje

Tieto netradičné dychové hudobné nástroje majú jedno spoločné. Sú veľmi malej veľkosti, takže ich bez väčších ťažkostí schováte do vrecka. O čom je reč?

  • Kazoo je druh membranofónu. Vyrába sa z kovu alebo plastu. Vzduch prechádza papierovou membránou a vďaka tomu vydáva špecifický bzučivý zvuk.
  • Drumbľa je tradičným nástrojom sibírskych šamanov. V dnešnej dobe sa používa ako sprievodný aj sólový nástroj. Vyrába sa z kovu, z bambusu a palmového dreva.
  • Okarína patrí medzi najstaršie dychové hudobné nástroje vôbec. Niektoré typy sú staré až 12 000 rokov. Typická okarína je uzavretá a má štyri až dvanásť otvorov s náustkom.

Dychový nástroj sa nezaobíde bez špeciálneho príslušenstva

Dychový nástroj je nutné pravidelne čistiť. U jednoduchších drevených nástrojov si spravidla vystačíte so základným príslušenstvom. Pokročilí muzikanti sa nezaobídu bez stojanu na noty a metronómu. Podľa typu hudobného nástroja môžete potrebovať náhradné plátky, nátrubky alebo náustky.

Zaujímajú vás hlavne lacné dychové nástroje? Bazár je miesto, kde nájdete tovar za výhodné ceny.

Skryť popis
Pomohla vám táto informácia?
Tento formulár slúži len na hodnotenie informácií v popise vyššie.
Ak máte otázku k produktom, službám, doprave, či inú požiadavku, využite zákaznícku podporu.
Čo by sme v ňom mali zlepšiť? Chýba vám tu niečo? Je niečo uvedené zle? Podeľte sa.
331 položiek
5,0
Hohner B9565
Flauta – sopránová flauta, ladenie C, nemecký prstoklad, 2 diely, materiál drevo, obal a vyterák súčasťou balenia
22,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HHRa12
Veles-X Metal Kazoo Gold - Kazoo Varianty
4,3
Veles-X Metal Kazoo Gold
Kazoo – materiál kov, v balení 1 ks, žltá farba
5,50 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: VELX01b3
AKAI EWI SOLO
Klarinet – B klarinet, uzavreté klapky, materiál: plast
Super cena
406,90 € Ušetríte 27,10 €
Na sklade 1 ks
Objednávací kód: AKI009a
Smart Kazoo Metal Alu Blue - Kazoo
Varianty
3,8
Smart Kazoo Metal Alu Blue
Kazoo – materiál hliník, v balení 1 ks, modrá farba
Od  3,73 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMId05
Aulos 509B SYMPHONY
Zobcová flauta – altová flauta, ladenie F, anglický (barokový) prstoklad, 3 diely, materiál plast, kozmetika, obal, opierka na palec, tabuľka prstokladov a vyterák súčasťou balenia
30,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AULSa07
Veles-X Metal Kazoo Silver - Kazoo Varianty
4,3
Veles-X Metal Kazoo Silver
Kazoo – materiál kov, v balení 1 ks, strieborná farba
5,29 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: VELX01b2
5,0
HOHNER Blues Band G-major
Ústna harmonika – diatonická, 10 kanálikov, ladenie G, materiál plast, obal súčasť balenia
Od  15,38 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HHRd06
5,0
CASCHA Blues Series G-major
Ústna harmonika – diatonická, 10 kanálikov, ladenie G, materiál plast, handrička a obal súčasť balenia
8,69 €
Na sklade 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: CASCH08d
Smart WRS-228BM (BL) - Zobcová flauta Varianty
4,5
Smart WRS-228BM (BL)
Zobcová flauta – sopránová flauta, ladenie C, anglický (barokový) prstoklad, 3 diely, materiál plast, obal, tabuľka prstokladov a vyterák súčasťou balenia
6,40 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMIb01
Smart WRS-228BM (GR) - Zobcová flauta Varianty
4,5
Smart WRS-228BM (GR)
Zobcová flauta – sopránová flauta, ladenie C, anglický (barokový) prstoklad, 3 diely, materiál plast, obal, tabuľka prstokladov a vyterák súčasťou balenia
6,40 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMIb02
SMART WRS-26B(WH) - Zobcová flauta Varianty
5,0
SMART WRS-26B(WH)
Zobcová flauta – sopránová flauta, ladenie C, anglický (barokový) prstoklad, 3 diely, materiál plast, obal, tabuľka prstokladov a vyterák súčasťou balenia
5,99 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMIb05a
Smart Kazoo Metal Alu Gold - Kazoo Varianty
3,8
Smart Kazoo Metal Alu Gold
Kazoo – materiál hliník, v balení 1 ks, zlatá farba
4,90 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMId06
Smart WRS-26BM (BL) - Zobcová flauta Varianty
5,0
Smart WRS-26BM (BL)
Zobcová flauta – sopránová flauta, ladenie C, anglický (barokový) prstoklad, 3 diely, materiál plast, obal, tabuľka prstokladov a vyterák súčasťou balenia
Super cena
5,90 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMIb06
4,0
SMART WRI-922X
Írska flauta – ladenie D, materiál: plast
4,49 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMIc03
5,0
SMART WRS-228BM (PU)
Zobcová flauta – sopránová flauta, ladenie C, anglický (barokový) prstoklad, 3 diely, materiál plast, obal, tabuľka prstokladov a vyterák súčasťou balenia
Cenová bomba
5,50 € Ušetríte 0,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMIb12
Smart Kazoo Metal Alu Red - Kazoo
Varianty
3,8
Smart Kazoo Metal Alu Red
Kazoo – materiál hliník, v balení 1 ks, červená farba
Od  3,73 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMId09
Smart WRS-26BM (PU) - Zobcová flauta Varianty
5,0
Smart WRS-26BM (PU)
Zobcová flauta – sopránová flauta, ladenie C, anglický (barokový) prstoklad, 3 diely, materiál plast, obal, tabuľka prstokladov a vyterák súčasťou balenia
5,99 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMIb08
3,0
Hohner B95861
Zobcová flauta – sopránová flauta, ladenie C, anglický (barokový) prstoklad, 2 diely, materiál drevo/plast, obal a vyterák súčasťou balenia
33,40 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HHRa15
BACIO INSTRUMENTS CL-01N
Klarinet – B klarinet, v balení: hubička (náustok), klobúčik, ligatúra, puzdro, rukavice a vyterák, otvorené klapky, ladenie Bb, materiál: ABS
141,90 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: BAIa01
HOHNER Unsere Lieblinge 32
Ústna harmonika – diatonická, 32 kanálikov, ladenie C, materiál drevo, obal súčasť balenia
Super cena
76,90 € Ušetríte 4,10 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HHRd70a2
HOHNER Ocean Star C Black Tremolo
Ústna harmonika – diatonická, 48 kanálikov, ladenie C, materiál plast, obal súčasť balenia
31,99 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HHRd69
Smart WRS-228BM (RE) - Zobcová flauta Varianty
4,5
Smart WRS-228BM (RE)
Zobcová flauta – sopránová flauta, ladenie C, anglický (barokový) prstoklad, 3 diely, materiál plast, obal, tabuľka prstokladov a vyterák súčasťou balenia
6,40 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMIb03
Veles-X Melodika 37 keys black
Melodika – 37 klávesov, materiál plast, v balení náustok, puzdro a predlžovacia hadička
24,90 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: VELX01g2
HOHNER Marine Band 1896 ProPack 3 ks (C-, G-, A-major)
Ústna harmonika – diatonická, 10 kanálikov, ladenie C, materiál drevo, obal súčasť balenia
Cenová bomba
75,90 € Ušetríte 49,10 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HHRd28

Dychové nástroje

Dychové nástroje

V kategórii Dychové nástroje máme práve teraz na Alza.sk celkom 330 produktov.
Pozrite sa na produkty zoradené podľa ceny od najlacnejšieho v kategórii lacné dychové nástroje Produkty zoradené od najdrahšieho po najlacnejší hľadajte v kategórii najdrahšie dychové nástroje Tovar zoradený podľa predajnosti od najviac po najmenej predávaný nájdete v kategórii najpredávanejšie, najlepšie dychové nástroje Produkty zoradené podľa hodnotenia používateľov od najlepšieho nájdete v kategórii dychové nástroje recenzie
P-DC1-WEB12
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií