AD květen univerzal AD 1. týden květen

Počítačová sieť

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/wifi-7-router.jpg

Čo je WiFi 7?

WiFi 7, známa technicky ako IEEE 802.11be, je najnovšou generáciou bezdrôtového sieťového štandardu. Nadväzuje na predchádzajúce generácie ako WiFi 6 a 6E, prináša so sebou sľub vyššej rýchlosti, lepšej spoľahlivosti a efektívnejšieho využitia dostupného spektra. Cieľom WiFi 7 je poskytnúť úplnú slobodu v oblasti bezdrôtového pripojenia. Ako na WiFi 7 prejsť a čo na to budete potrebovať?
https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/spyware-thumbnail.jpg

Čo je spyware (spyvér)?

Spyware (spyvér) je ťažko odhaliteľný škodlivý softvér (malvér), ktorý hackeri používajú na špehovanie používateľov. Získavajú tým prístup k osobným dátam, bankovým údajom alebo histórii online aktivít. Ako sa spyvéru zbaviť a ako sa pred ním chrániť?

ADSL/VDSL modemy

Zariadenia, ktoré poskytujú pripojenie na internet. VDSL oproti ADSL zaisťujú výrazne vyššiu rýchlosť pripojenia na internet aj na odosielanie dát. Cenovo sa pritom líšia len málo. VDSL navyše poskytujú priestor na budúce zvýšenie rýchlosti, čo pri ADSL nie je technicky možné.

FTP server

Funkcia, ktorá umožňuje plnohodnotný prístup na pamäťové zariadenie (externý pevný disk, flashdisk) pripojené k routeru z počítača v miestnej sieti. Vhodná napríklad na zdieľanie dát medzi počítačmi.

WLAN

WLAN (Wireless Local Area Network), niekedy aj Wireless LAN je označenie pre bezdrôtovú lokálnu sieť, ktorú typicky nájdeme doma, v kancelárii alebo v škole. Väčšina moderných sietí WLAN je založená na štandardoch IEEE 802.11, ktoré sú uvádzané pod značkou WiFi.

Modem

Úlohou modemu je realizácia internetového pripojenia. Bez pomocí ďalších zariadení nedokáže vytvoriť počítačovú sieť. Modem možno k routeru pripojiť pomocou portu WAN.

WiFi karta

WiFi karta slúži na pripojenie notebooku alebo počítača k WiFi sieti. V notebookoch, mobilných telefónoch a ďalších zariadeniach sú WiFi moduly predinštalované.

Anténa

Anténa má zásadný vplyv na kvalitu prijímaného signálu.

Bridge

Režim na prepojenie dvoch počítačových sietí.

Access point

Access point (AP – prístupový bod), čiže prístupový bod, je zariadenie alebo režim, ktorý umožní bezdrôtovú komunikáciu medzi jednotlivými klientmi vybavenými bezdrôtovou kartou/adaptérom a Access Pointom. Ide o hlavný prvok pre sieť WLAN a vo výbave ich má väčšina routerov.

Router

Router je zariadenie, ktoré slúži na vytvorenie počítačovej siete. Prepája teda medzi sebou počítače bez toho, aby musel poskytovať prístup na internet. Router môže mať integrovaný modem, čím získate jedno zariadenie, ktoré umožní pripojenie na internet aj vytvorenie počítačovej siete.

P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií