PlayStation 5: recenzia, updaty, novinky

Zobraziť katalóg

PlayStation 5; wallpaper: cover

PlayStation 5: recenzia, updaty, novinky

(Update): Pridaný dátum vydania a cena nového DualSense Edge ovládača a trailer predstavujúci jeho funkcie.

PlayStation 5 zaznamenalo najlepší štart v histórii herných konzol a zabodovalo ako u hráčov, tak aj v recenziách. Do sveta hier prinieslo rad noviniek aj osvedčených receptov a my sme v tomto článku zhromaždili všetko, čo o PlayStation 5 potrebujete vedieť. Koľko stojí, aké hry si na novej konzole od Sony zahráte, ako veľmi je v skutočnosti PS5 výkonné, ako je to s podporou hier z PlayStation 4 alebo prečo je nový ovládač DualSense taký pokrok – to a oveľa viac zistíte v tomto pravidelne aktualizovanom článku.


Autor: Filip NěmecŠpeciál


Zdroj obrázku: Sony

PlayStation 5: Všetko, čo vieme – OBSAH

PlayStation 5: Updaty a aktualizácie


(7. 9. 2022, 1 440p rozlíšenie, zložky a ďalšie)

Septembrový update prináša na PlayStation 5 dlho očakávanú podporu rozlíšenia 1 440p, ktorá je určená najmä majiteľom herných monitorov. V prípade, že hra beží v 4K rozlíšení, obraz bude na takom monitore síce prepočítaný na 1440p, ale ponúkne lepšie vyhladzovanie. Bohužiaľ v minulom update pridaná podpora VRR sa aj naďalej týka iba rozlíšenia 1 080p (Full HD) a 4K.

Ďalšou, na predchádzajúcich PlayStation konzolách bežnou a rovnako dlho očakávanou funkciou, sú zložky, do ktorých si môžete triediť hry. Zložky sa oficiálne volajú Gamelists a môžete si ich vytvoriť až 15, ľubovoľne ich pomenovať a do každej z nich umiestniť až 100 hier.

Z menších zmien spomenieme napríklad možnosť vypočuť si rozdiel medzi bežným stereo zvukom a priestorovým 3D zvukom či vylepšenie party chatu, v ktorom môžete rovno požiadať ďalšieho hráča o sledovanie jeho obrazovky alebo sa do jeho hry pripojiť rovno prostredníctvom notifikácie. Drobných úprav sa dočkala aj mobilná PS aplikácia. Sony zároveň láka na plánované hlasové vyhľadávanie v YouTube aplikácii, ktoré ale zatiaľ u nás nie je možné vyskúšať.

1440p Resolution | PS5

zdroj: PlayStation

29. 4. 2022, VRR update

Sony koncom apríla vydalo samostatnú aktualizáciu pridávajúcu VRR (Variable Refresh Rate), sľubovanú funkciu premenlivej obnovovacej frekvencie, po ktorej hráči volajú už roky a ktorú konkurenčný Xbox podporuje aj na predchádzajúcej generácii. VRR zjednodušene povedané synchronizuje obnovovaciu frekvenciu monitora alebo televízora s grafickým výstupom z PS5. Pokiaľ synchronizácia neprebieha, môže dôjsť k zasekávaniu obrazu, môžu sa objavovať najrôznejšie artefakty či ďalšie chyby.

Môže ísť o situáciu, keď napríklad v hre prejdete do otvorenejšej lokácie, počet snímok z 60 fps klesne nižšie, ale váš 60 Hz televízor sa snaží aj naďalej obnovovať obraz šesťdesiatkrát za sekundu. Nedostáva ale potrebný počet snímok z konzoly, a tak sa obraz môže trhať, rozpadať či inak kaziť.

Po stiahnutí aktualizácie sa VRR automaticky zapne a nie je potrebné už nič nastavovať. Pre využitie funkcie je potrebné mať zobrazovacie zariadenie podporujúce VRR (ide o funkciu, ktorú monitory a televízory vyrobené v posledných rokoch bežne ponúkajú) a pripojenie HDMI vo verzii 2.1 a vyššej. Zatiaľ čo pri podpore televízorov a monitorov je situácia jednoduchá, u hier je to zložitejšie. Vývojári totiž do nich musia podporu VRR implementovať, nemalo by však ísť o nič komplikované a pri novo vydaných hrách už možno podporu VRR brať takmer automaticky.

V deň vydania aktualizácie podporujú VRR na PS5 tieto tituly: Astro’s Playroom, Call of Duty: Vanguard, Call of Duty: Black Ops Cold War, Deathloop, Destiny 2, Devil May Cry 5, Dirt 5, Godfall, Marvel’s Spider-Man remaster, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart, Resident Evil Village, Tiny Tina’s Wonderlands, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege a Tribes of Midgard.

VRR ON PS5 | Framerate Test & Comparison

zdroj: ElAnalistaDeBits

Prvé výsledky VRR na PS5 sú vcelku pôsobivé. Napríklad adventúra Ratchet & Clank: Rift Apart v Ray-tracing Performance režime dosahuje až 110 fps. Bez podpory VRR bol počet snímok zastropovaný na 60 fps.

23. 3. 2022, update č. 22.01-05.00

Marcový update prináša hneď niekoľko menších, ale príjemných noviniek a úprav. Na domovskej obrazovke je možné uzamknúť ikony vybraných hier (celkom až 14),takže sa vám nemôžu schovať po inštalácii nových titulov alebo aplikácií. V zozname hier potom pribudla možnosť filtrovať tituly podľa žánru a došlo tiež k úprave sprehľadnenia kariet s trofejami.

Najviac zmien sa týka party chatu, ktorý sa po novom volá jednoducho Party, takže je ponuka Game Base po novom rozdelená na Priateľov, Party a Správy. Už pri zakladaní chatu je teraz možné nastaviť, či ide o otvorený alebo uzavretý chat, vítaným vylepšením je aj možnosť spustiť funkciu Share Play rovno z chatu, kde si jednoducho vyberiete, komu chcete hru zdieľať. Sony zároveň oznámilo, že v niektorom z ďalších updatov bude konečne sprístupnená VRR (variabilná obnovovacia frekvencia), čo by malo zlepšiť plynulosť hier.

Update obsahoval ešte jednu novinku, o ktorej však Sony nedalo dopredu vedieť. Ide o funkciu AALM (Auto Low Latency Mode), vďaka ktorej vám konzola PS5 sama prepne televízor do herného režimu (ak ho TV podporuje), poprípade do filmového, keď si na PS5 pustíte film či streamovaciu aplikáciu. Túto funkciu pravda vo väčšine prípadov uvítate, avšak minimálne na televízoroch Bravia, ktoré vyrába Sony, nemožno po tejto aktualizácii režim manuálne prepnúť. Nie všetci totiž game mód používame, pretože hoci ponúka rýchlejšiu odozvu, najmä u lacnejších televízorov nemá také živé a sýte farby.

14. 9. 2021, update č. 21.02-04.00.00.42-00)

V septembri 2021 v poradí druhý veľký update PlayStation 5 priniesol hneď niekoľko noviniek na čele s odomknutím M.2 SSD slotu, majitelia PS5 tak už môžu rozšíriť internú pamäť pomocou SSD diskov. Viac o ich inštalácii a podporovaných typoch nájdete v príslušnej kapitole. Ďalšou veľkou novinkou je konečne podpora 3D zvuku v prípade televízorov, doteraz bolo trojrozmerné audio podporované iba pri slúchadlách. Kalibrácia prebieha pomocou reproduktora na ovládači DualSense, ktorý zmeria akustické vlastnosti miestnosti a podľa toho nastaví 3D zvuk z reproduktorov televízora.

Došlo tiež k prehľadnejšiemu rozlišovaniu PS4 a PS5 verzií hier, ktoré sa teraz v menu konzoly aj v obchode PlayStation Store zobrazujú samostatne s označením, o akú verziu ide. V rámci menu konzoly došlo tiež k úprave zoznamu priateľov, kde novo lepšie uvidíte, ktorí priatelia sú online a môžete im jednoduchšie napísať správu. Vylepšené je tiež triedenie a zobrazenia trofejí, teraz môžu napríklad vidieť PS5 trofeje aj majitelia PS4. Ponuku Control Center dostupnú po stlačení PS tlačidla je možné po novom viac upravovať, môžete si napríklad schovať položky, ktoré nepoužívate. Vylepšená bola aj mobilná PlayStation aplikácia a PlayStation Remote Play aplikácia, ktorá umožňuje streamovať obraz do mobilného telefónu nielen pomocou Wi-Fi, ale aj prostredníctvom mobilného internetu.

14. 4. 2021, update č. 21.01-03.00.00

Koncom apríla 2021 obdržalo PlayStation 5 prvý veľký update, ktorý priniesol rad vylepšení. Najmä ide o možnosť ukladať na externé disky PS5 hry, čo bolo až doteraz možné iba s PS4 hrami. Tie možno z externého disku na rozdiel od PS5 hier tiež spustiť. Pre PS5 tituly tak ide len o spôsob, ako si ich odložiť v prípade, že potrebujete miesto na SSD disku. Ak sa k ich hraniu budete chcieť vrátiť, stačí ich skopírovať späť na SSD, čo je predsa len rýchlejšie, než ich znovu sťahovať.

Vítanou novinkou je tiež rozšírenie funkcie Share Play, ktorá teraz umožňuje virtuálne požičať svoju PS5 hru tiež majiteľom PS4 (a naopak). Vylepšením prešlo tiež nové menu Game Base, ktoré dostalo nové funkcie; v knižnici titulov je teraz jednoduchšie hľadanie a triedenie vašich hier a za zmienku stojí tiež nová funkcia, ktorá umožní stiahnuť patch pre danú hru, ešte než ho autori oficiálne vydajú. PlayStation 5 si ho stiahne dopredu a keď vývojári potvrdia jeho vydanie, rovno sa nainštaluje.

PlayStation 5: Recenzia


Recenziu PlayStation 5, ktorú sme publikovali v spolupráci s kolegami YouTube kanálu AlzaTech, nájdete tu.

  • 0:00 – Intro
  • 0:42 – Áno, som PS fanboy!
  • 1:22 – Gamepad Dualsense
  • 4:24 – Dizajn
  • 5:22 – Konštrukcia
  • 6:21 – Výkon
  • 9:02 – Ako vyzerajú hry v 4K60
  • 10:38 – Softvérová stránka (PS Plus, uzamknutý disk, rozlíšenie a pod...)
  • 13:50 – Záver a hodnotenie
Kapitoly videa...

PlayStation 5: Dátum vydania a cena


PlayStation 5 na Slovensku a v Českej republike vyšlo 19. novembra 2020 (V USA, Japonsku, Kanade a niekoľkých ďalších krajinách to bolo už o týždeň skôr, teda 12. novembra). PS5 tak vyšlo o dva, resp. deväť dní neskôr než jeho najväčšia konkurencia Xbox Series X a jeho lacnejší variant Series S.

Klasický variant so 4K UHD Blu-ray mechanikou sa u nás predáva za odporúčanú cenu 550 eur (480 libier). Digitálna verzia bez mechaniky potom stojí 450 eur (390 libier). Koncom augusta 2022 došlo k zdraženiu o 50 eur práve na vyššie zmienené ceny.

PlayStation 5; screenshot: příslušenství
K PlayStation 5 v dvoch variantoch je dostupné okrem nového DualSense ovládača tiež ďalšie príslušenstvo: headset, PS5 kamera, dobíjací stojan na dva ovládače DualSense a diaľkový ovládač pre ovládanie médií. Na rozdiel od konzol nie sú s dostupnosťou príslušenstva vrátane ovládačov u nás problémy.

Z dôvodu veľkého záujmu sú aktuálne obe verzie PlayStation 5 vypredané a väčšinou nie sú žiadne kusy dostupné vo voľnom predaji. Jedinou možnosťou je PlayStation 5 objednať a počkať na ďalšiu dodávku konzol. Na vine pravdepodobne ale nie je len veľký dopyt zo strany hráčov, ale aj celosvetový nedostatok niektorých hardvérových komponentov. Prezident SIE Jim Ryan reagoval na rýchle vypredania konzol tým, že pre vydanie PS5 v novembri bolo pripravených výrazne viac kusov, než koľko bolo v roku 2013 v prípade launchu PS4. Podľa finančnej správy spoločnosti Sony bolo do konca roku 2020 predaných 4,5 milióna kusov PS5. Podľa neoficiálnych informácií bolo pre náš trh pripravených na launch niekoľko tisíc kusov. Viac sme sa nedostupnosti PlayStation 5 a otázke, kedy by sa mohla situácia zlepšiť, venovali tu.

PlayStation 5: Hry


Ako je v prípade PlayStation konzol zvykom, tiež PlayStation 5 vyšlo s niekoľkými tzv. launch titulmi, ktoré sú zároveň exkluzivitou pre PS5. Patrí medzi ne akčná adventúra Marvel's Spider-Man Miles Morales, remake akčného RPG Demon's Souls, skákačka Sackboy: A Big Adventure a hack and slash akcia Godfall. Väčšina týchto hier obsahuje české titulky (viac v kapitole o českej lokalizácii) a vyšla taktiež na PS4, Godfall dokonca aj na PC. Na každej konzole je navyše predinštalovaná hra Astro's Playroom, ktorá bola vytvorená najmä ako technologická ukážka nového ovládača.

V nasledujúcich rokoch potom na PlayStation 5 vyšiel rad skvelých exkluzivít, ako je rouge-like FPS Returnal, akčná adventúra Ratchet and Clank: Rift Apart, Director's Cut verzie PS4 hitov Ghost of Tsushima a Death Stranding, očakávaný Horizon Forbidden West či remake PS5 hitu The Last of Us Part I. Pochopiteľne je ale na PS5 dostupný aj rad vynikajúcich multiplatformových hier. Tým najlepším titulom pre PlayStation 5 sa venujeme v samostatnom špeciáli.

Horizon Forbidden West; wallpaper: cover The Last of Us Part I; wallpaper: cover

zdroj: PlayStation

PlayStation 5 je domovom vynikajúcich príbehových akčných adventúr ako Horizon Forbidden West alebo The Last of Us Part I.

Rad vývojárov tiež ponúka ku svojim PS4 hrám bezplatný upgrade na PlayStation 5 verziu. Ak si kúpite napríklad PS4 verziu Sackboy: A Big Adventure a neskôr si zaobstaráte PlayStation 5, vývojári formou bezplatného patchu vylepšia vašu hru na PS5 verziu. Bezplatný upgrade ponúkli alebo ponúknu napríklad tituly ako Assassin's Creed Valhalla, Cyberpunk 2077, Far Cry 6 alebo GTA V. Na rozdiel od Microsoftu neprišlo Sony s jednotnou politikou PS5 upgradov, a tak je na každom vývojárovi, či bezplatné vylepšenie na PS5 verziu ponúkne, alebo nie. V prípade Microsoftu toto zastrešuje program Smart Delivery. Viac sme sa tejto problematike venovali tu. Väčšinu PlayStation exkluzivít vychádzajúcich od roku 2022 je možné upgradovať z PS4 verzie na PS5 za 10 dolárov.

Majitelia PlayStation 5 tiež môžu ťažiť zo spätnej kompatibility s PlayStation 4 hrami. Konzola je spätne kompatibilná s väčšinou hier z PS4, vrátane napríklad tých pre PS VR, a to ako v ich digitálnej podobe, tak aj v tej fyzickej na Blu-ray nosičoch. Na rozdiel od Xboxu Series X/S však PS5 nepodporuje hry z predchádzajúcich generácií konzoly. Viac sa spätnej kompatibilite venujeme v príslušnej kapitole. Nové PS5 hry sú ale bohužiaľ drahšie ako PS4 tituly. Podľa odporúčanej cenovky 79,99 dolárov sa PlayStation 5 hry u nás predávajú za 80 €. PlayStation 5 rovnako ako PS4 pre online multiplayer vyžaduje predplatné PlayStation Plus. Novinkou tohto predplatného je PlayStation Collection, knižnica s výberom z tých najlepších PS4 titulov, ktorú môžu majitelia PS Plus hrať bez ďalších nákladov. Sony tiež spustilo službu Game Trials, umožňujúcu zadarmo si vyskúšať vybrané PlayStation exkluzivity. Tá je však dostupná len pre predplatiteľov PlayStation Plus Premium.

Assassin's Creed Valhalla; screenshot: Eivor Cyberpunk 2077; screenshot: souboj
Na PlayStation 5 nechýbajú ani veľké multiplatformové tituly ako Assassin's Creed Valhalla alebo Cyberpunk 2077.

PlayStation 5: Hardvérová špecifikácia


PlayStation 5 obsahuje procesor od AMD architektúry Zen 2 s 8 jadrami a taktom 3,5 GHz. Nový procesor by mal okrem iného priniesť detailnejšie a otvorenejšie svety, lepšiu umelú inteligenciu, viac NPC postáv či lepšiu fyziku. O vizuál sa potom stará grafický čip tiež od AMD radu RDNA 2 s 36 jadrami s taktom 2,23 GHz a výpočtovým výkonom 10.28 TFLOPS (základné PS4 má výkon 1,84 TFLOPS a PS4 Pro 4,2 TFLOPS) a podporou ray-tracingu. Technickú špecifikáciu dopĺňa 16 GB GDDR RAM pamäte s priepustnosťou 448 GB/s a 825 GB SSD Disk radu NVMe s prenosovou rýchlosťou 5,5 GB/s respektíve 8 – 9 GB/s pri komprimácii dát. Pre používateľov je však z 825 GB dostupných iba 664 GB, zvyšok si odhryzne operačný systém. Práve vďaka rýchlemu SSD Sony láka na veľmi krátke či dokonca žiadne nahrávacie obrazovky a tiež väčšie a bohatšie herné svety. Detailné porovnanie s Xboxom Series X/S nájdete v tabuľke nižšie.

Porovnanie PS5 vs PS5 digital vs Xbox Series X vs S


Sony 

PlayStation 5

Sony 

PlayStation 5 Digital E.

Microsoft

 Xbox Series X

Microsoft

 Xbox Series S

Cena 500 € 400 € 499 € 299 €
Dátum vydania v SK 19. november 2020 10. november 2020
Štart predpredajov 17. september 2020 22. september 2020 o 09:00 nášho času
CPU 8x AMD Zen 2 Cores, až 3,5 GHz
8x AMD Zen 2 @ 3,8 GHz (3,6 GHz s SMT)
8x AMD Zen 2 @ 3,6 GHz (3,4 GHz s SMT)
SoC (veľkosť čipu a proces) ?/7 nm (N7P) 360,45 mm²/7 nm (N7P)
197,05 mm²/7 nm (N7P)
GPU AMD RDNA 2, 36 CUs @ 2,23 GHz, 
10,28 teraflops, hw ray-tracing
AMD RDNA 2, 52 CUs @ 1,825 GHz, 
12,15 teraflops, hw ray-tracing
AMD RDNA 2, 20 CUs @ 1,565 GHz,
4 teraflops, hw ray-tracing
Cieľový výkon 4K pri 60 fps (prípadne až 120 fps),
podpora 8K
4K pri 60 fps (prípadne až 120 fps),
podpora 8K
1 440p pri 60 fps (prípadne až 120 fps),
4K cez upscaling
RAM 16 GB GDDR6 RAM (256-bit)
448 GB/s
16 GB GDDR6 RAM (320-bit)
10 GB @ 560 GB/s
6 GB @ 335 GB/s
10 GB GDDR6 RAM (128-bit)
8 GB @ 224 GB/s
2 GB @ 56 GB/s
Úložisko (SSD) 825 GB Custom SSD
5,5 GB/s nekomprimovaná
8 – 9 GB/s komprimovaná
1 TB PCIe Gen 4 NVMe SSD
2,4 GB/s nekomprimovaná
4,8 GB/s komprimovaná
512 GB PCIe Gen 4 NVMe SSD
2,4 GB/s nekomprimovaná
4,8 GB/s komprimovaná
Podpora externého úložiska NVMe SSD slot, podpora USB HDD
Podpora pre Seagate External 512 GB, 1 TB a 2 TB SSD pamäťová karta, podpora pre USB 3.1 externý HDD
Optická mechanika 4K UHD Blu-Ray
Nie je 4K UHD Blu-Ray
Nie je
Zvukové možnosti Tempest Engine 3D AudioTech L-PCM, až 7.1, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, Dolby TrueHD with Atmos

Vstupy a výstupy


PS5 PS5 Digital XSX XSS
Výstup obrazu 1× HDMI 2.1 1× HDMI 2.1, Auto Low Latency Mode. HDMI Variable Refresh Rate. AMD FreeSync.
USB 1× Type-A port (Hi-Speed USB)
2× Type-A port (Super-Speed USB)
1× Type-C port (Super-Speed USB)
3× USB 3.1 Gen 1
Internet BEthernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) 
IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/axBluetooth® 5.1
Ethernet (LAN) 802.3 10/100/1000
WiFi 802.11ac dual band
Accessories radio. Dedicated dual band Xbox Wireless radio

Ďalšia špecifikácia (služby, spätná kompatibilita...)


PS5 PS5 Digital XSX XSS
Spätná kompatibilita 99 % PS4 hier, PS VR Tisíce Xbox One hier a spätne kompatibilných Xbox 360 a Xbox hier pri vydaní konzoly. Xbox One herné príslušenstvo.
Streamovanie, cloudové hranie Remote Play, bude oznámené Project xCloud
Funkcia Quick Resume Bude oznámené Áno

Fyzické parametre konzol


PS5 PS5 Digital XSX XSS
Rozmery (Š × V × H) 10,4 cm × 39 cm × 26 cm (horizontálne) Bude oznámené, odhad: 9,2 cm × 39 cm × 26 cm (horizontálne) 15,1 cm × 30,1 cm × 15,1 cm (horizontálne) 15,1 cm × 27,5 cm × 6,35 cm (horizontálne)
Hmotnosť 4,5 kg 3,9 kg 4,45 kg 1,93 kg

Porovnanie ovládačov



Sony

PlayStation 5 DualSense Wireless Controller


Microsoft

 Xbox Wireless Controller


Cena 70 € 60 €
USB-C nabíjanie Áno Áno
Batéria Integrovaná 2× AA batéria
Haptická odozva Áno Áno
Triggery Adaptívne Impulse
Zdieľanie obsahu Create tlačidlo, soc. platformy budú oznámené Share tlačidlo, soc. platformy budú oznámené
Touchpad Áno Nie
Mikrofón Áno Nie
Audio jack 3,5 mm 3,5 mm
Kompatibilita PS5 Xbox Series X, Xbox One, PC
Hmotnosť 280 g 200 g

• Zdroje: news.xbox.com, blog.playstation.com, IGN, androidcentral.com, washingtonpost.com

PlayStation 5 podľa Sony cieli na natívne 4K rozlíšenie (konzola podporuje 720p, 1080p, 2160p a 1140p rozlíšenie) a 60, prípadne až 120 fps. Konzola by mala byť schopná aj 8K, ale veľké tituly v tomto rozlíšení v najbližších rokoch skôr neočakávame. Na hranie však nebudete nutne potrebovať 4K televízor. PS5 taktiež podporuje VRR (premenlivú obnovovaciu frekvenciu) pre plynulejší obraz (viac o VRR tu). Zážitok z hrania na PlayStation 5 vylepšuje tiež priestorový zvuk, o ktorý sa stará nový audio čip a zvukový Tempest Engine, ktorý by mal 3D zvukový zážitok zabezpečiť aj pri použití bežných reproduktorov či dokonca tých vstavaných v bežnom TV.

PlayStation 5; screenshot: vertikální poloha PlayStation 5; screenshot: horizontální poloha
PlayStation 5 je možné postaviť na výšku aj položiť. K obom verziám konzoly je pribalený čierny podstavec.

To všetko potom inžinieri zo Sony vtesnali do pomerne úzkeho, ale vysokého tela, ktoré sa rozhodne nesnaží splynúť s okolím. Pri postavení PlayStation 5 na výšku, tak ako konzolu poznáme z väčšiny propagačných materiálov, má verzia s 4K UHD Blu-ray mechanikou rozmery (Š × V × H) 10,4 cm × 39 cm × 26 cm. Digitálna verzia je v spodnej časti o trošku užšia. Konzolu je možné umiestniť aj horizontálne (naležato), rovnako ako PS4. PS5 sa bude aj naďalej predávať iba v bielej farbe, od roku 2022 však budú v predaji farebné kryty v rovnakých farbách, v akých budú dostupné aj ovládače: Cosmic Red, Galactic Purple, Midnight Black, Starlight Blue a Nova Pink. Cena krytov bude 55 dolárov (približne 49 eur), cena a začiatok predaja pre slovenský trh zatiaľ nie je stanovená.

PlayStation 5; screenshot: barevné kryty

zdroj: Sony

Farebné kryty budú dostupné pre obe verzie konzoly, s mechanikou aj bez nej. Farebné vyhotovenie zľava: Cosmic Red, Galactic Purple, Midnight Black, Starlight Blue a Nova Pink.

SSD: aké zmeny prináša a ako rozšíriť kapacitu úložiska

Kým grafický čip alebo procesor v PS5 predstavujú „iba“ výkonnejšiu a novšiu verziu svojich predchodcov z PS4, SSD disk je pre PlayStation 5 inováciou, ktorá do značnej miery mení to, ako hry na konzolách fungujú aj ako ich hráme. Nejde len o významné skrátenie nahrávacích časov, v niektorých prípadoch ide rovno o úplnú absenciu loadingových obrazoviek, či aspoň vymiznutie „brzdiacich“ preliezačiek medzi úzkymi priestormi, ktoré v hrách nemajú význam pre hrateľnosť, ale vývojári nimi získavajú drahocenné sekundy, počas ktorý sa nahrá ďalšie lokácie. Vysoká rýchlosť SSD disku tiež umožňuje vývojárom vytvárať väčšie a detailnejšie svety.

Septembrová aktualizácia PlayStation 5 konečne umožnila rozšírenie internej pamäte konzoly pomocou M.2 SSD, podporované však nie sú všetky tieto disky – špecifikovaná je nielen minimálna rýchlosť, ale aj maximálne rozmery. Sony odporúča rýchlosť aspoň 5 500 MB/s, vkladať pritom možno disky s veľkosťou 250 MB až 4 TB. Presné požiadavky na M.2 SSD disk v češtine nájdete na oficiálnych stránkach, kde vám so zapojením pomôže tiež podrobný obrázkový návod. Ak preferujete videonávod, s anglickým komentárom ho nájdete tu. Pre zapojenie disku je nutné dať dole bočné veko konzoly a odskrutkovať krytku SSD slotu.

Sony aktuálne neponúka žiadny oficiálny zoznam podporovaných SSD diskov, redaktori uznávaného servera Digital Foundry však postupne testujú dostupné SSD disky, a tie, ktoré s PS5 fungujú spoľahlivo, zverejňujú tu. V testoch sa napríklad osvedčil Seagate FireCuda 530, ale tiež napríklad Western Digital Black SN850, Samsung 980 Pro alebo Gigabyte Aorus NVMe Gen 4 7000S.

PlayStation 5; screenshot: porovnání SSD disku
Rozdiel medzi pevným diskom PS4 a SSD diskom PS5 je obrovský. Kým PS4 trvá nahrať z disku 1 GB dát dve sekundy, PS5 zvládne dvojnásobné množstvo dát nahrať za 0,27 sekundy.

Ray-tracing: Ako táto technológia zmení hranie

Vítanou inováciou PS5 je podpora technológie ray-tracing na hardvérovej úrovni, čo znamená, že táto technológia dokáže využiť plný výkon konzoly a nejde len o polovičaté riešenie s mnohými ústupkami. Technológia ray-tracing simuluje realistické odrazy svetla od objektov, čím dochádza k vytváraniu skutočne vyzerajúcich tieňov, odleskov a ďalších svetelných efektov. Pre svoju náročnosť na hardvér bola táto technika ešte pred príchodom na PC používaná predovšetkým vo filmoch. V hrách, kde pozíciu a uhol kamery ovláda priamo hráč, však bolo niečo také predtým nemysliteľné, a tak sa odrazy umelo nahradzovali menej efektívnymi technológiami, ktoré umožnili aspoň odrazy v zrkadlách a podobne.

Hardvér PS5 bol však vyvíjaný práve s ohľadom na túto technológiu, takže by ray-tracing nemal byť tak veľmi náročný na výkon. Už pred vydaním konzoly však rad odborníkov upozorňoval na to, že minimálne zo začiatku bude ray-tracing vykúpený napríklad nižším počtom snímok za sekundu, čo následne potvrdili tituly ako PS exkluzivita Marvel's Spider-Man: Miles Morales alebo akčná adventúra Control. Uvidíme, ako si poradia hry vyvíjané len pre novú generáciu konzol.

Ray-tracing ale nie je len o odrazoch v spätných zrkadlách áut alebo kalužiach, v ktorých práve prechádza tank. Svetlo interaguje so všetkými objektami, takže sa týka napríklad aj ohňa, dažďa ale aj pevných objektov s minimom odrazových plôch. Ray-tracing by navyše mohol byť využitý tiež na prenos 3D zvuku. Priestorom sa totiž nešíri len svetlo, ale práve aj zvuk. Túto technológiu by tak mohli vývojári použiť v okamihoch, keď sa pomocou sluchu snažíte lokalizovať nepriateľa, ktorého kroky sa odrážajú od stien či iných okolitých predmetov. Viac sa priestorovému zvuku venujeme v nasledujúcej podkapitole.

Gran Turismo 7; screenshot: ray-tracing

Jednou z prvých PlayStation 5 exkluzivít, ktorá mala predstaviť ray-tracing na PS5 v plnej kráse, je Gran Turismo 7. To však bolo začiatkom tohto roka odložené až na rok 2022.

Priestorový zvuk a 3D audio Tempest engine

Grafické spracovanie sa posúva s každou novou generáciou konzol, ale čo zvuk? Túto otázku si kládli v Sony v posledných rokoch a preto vyvinuli nový zvukový čip a tzv. Tempest engine. Cieľom nového enginu je čo najväčšie vtiahnutie do hry pomocou priestorového zvuku, prednosťou celej technológie ale má byť najmä to, že pre 3D zvuk nebudeme potrebovať drahé slúchadlá alebo domáce kino so šiestimi aj viacerými reproduktormi. Rozdiel totiž máme spoznať už u bežného dvojkanálového zvuku priemerného televízora.

PlayStation aktuálne podporuje 3D zvuk ako v slúchadlách, tak aj na bežných televízoroch, kde prebieha kalibrácia pomocou DualSense ovládača, ktorý vstavaným reproduktorom posúdi akustické vlastnosti miestnosti a nastaví parametre 3D zvuku. Priestorový zvuk môže hrať veľkú úlohu v prípade next-gen konzol aj v spojení s ray-tracingom. Takéto kombo by skutočne mohlo zmeniť vnímanie herného sveta a vtiahnutie doň. Zatiaľ sme sa však žiadne revolúcie nedočkali.

Optická 4K UHD Blu-ray mechanika a čo všetko si na nej pustíme

Podobne ako PS4 je tiež PS5 vybavené Blu-ray mechanikou (to sa logicky netýka digitálneho variantu PS5), v tomto prípade však podporuje 4K rozlíšenie. Hry sú vydávané na 100 GB Blu-ray XL diskoch, zatiaľ čo PS4 hry budú aj naďalej vychádzať na dvojvrstvových 50 GB Blu-ray diskoch. Aj tie však vzhľadom na spätnú kompatibilitu bude možné v PS5 samozrejme prehrať.

Mechanika umožňuje tiež prehrávanie filmov na Blu-ray diskoch, a to až v 4K rozlíšení. Konzola samotná podporuje 8K rozlíšenie, avšak to v prípade filmov budeme môcť využiť len v ich digitálnej podobe, pretože Blu-ray mechanika podporuje iba 4K rozlíšenie. Rovnako ako v prípade iných Blu-ray mechaník by mala tiež tá v PlayStation 5 podporovať formát DVD a CD.

4K a 8K rozlíšenie – potrebujem na hranie na PS5 4K TV?

Hoci PlayStation 5 cieli na 4K rozlíšenie a 60 fps, na hranie na PS5 nutne 4K televízor nepotrebujete. Postačí vám televízor podporujúci Full HD, teda 1 080p, alebo dokonca len 720p rozlíšenie, aj keď sa logicky ochudobníte o grafický zážitok, ktorý prináša nielen lepšie rozlíšenie, ale aj ďalšie technológie modernejších televízorov, ako je napríklad HDR, lepšie podanie čiernej atď.

Ak si chcete kvôli PlayStation 5 zaobstarať 4K televízor, nesledujte iba údaj o jeho rozlíšení. Dôležitá bude tiež obnovovacia frekvencia. Podpora 100 Hz (pre 120 fps) bude pri hraní určite výhodou, avšak postačí vám aj 50 Hz (pre 60 fps), pretože v tejto frekvencii pobeží v nasledujúcich rokoch väčšina hier. Dôležitá je tiež podpora HDR verzie aspoň 10 alebo tiež Dolby Vision, HLG alebo Advanced HDR. Pozor si dajte aj na podporovaný štandard HDMI. Iba HDMI 2.1 podporuje 4K a 8K rozlíšenie a 120 fps. Takisto sa uistite, že aj váš HDMI kábel podporuje tento štandard.

PlayStation 5 podporuje až 8K rozlíšenie, určite to však nie je dôvod pre okamžitú výmenu vášho 4K televízora, ide skôr o prísľub do budúcnosti. Ako už sme napísali, 8K rozlíšenie je v súčasnej chvíli u väčšiny konzolových hier nemysliteľné. Ak v najbližších rokoch niektoré hry toto rozlíšenie budú podporovať, potom pôjde o jednoduchšie tituly s menej komplexnými svetmi. V súčasnej chvíli je táto podpora zaujímavá len pre filmy, ktoré sa už v 8K rozlíšení točia a rovnako tak sú už v predaji 8K televízory. Tie sú však naozaj veľmi drahé. Poznať rozdiel medzi 4K a 8K je navyše možné len pri naozaj veľkej uhlopriečke televízora. Ak budeme porovnávať rozdiel medzi týmito rozlíšeniami na dvoch rovnako veľkých televízoroch, voľným okom ho pravdepodobne nespoznáte.

PlayStation 5; screenshot: 4K vs 8K rozlišení

PlayStation 5: Ovládač DualSense a ďalšie príslušenstvo


Profesionálny ovládač DualSense Edge

Základný ovládač DualSense doplní podľa vzoru vylepšeného Xbox Elite gamepadu DualSense Edge. Ten je určený všetkým, ktorí to s hraním myslia naozaj vážne a chcú mať to najlepšie vybavenie. Okrem nových tlačidiel, ako sú pádla na spodnej strane ovládača, ponúka DualSense Edge široké možnosti úprav jednotlivých ovládacích prvkov a ich vlastností podľa potrieb majiteľa.

V prípade triggerov je možné nastaviť rozsah pohybu, čím možno napríklad znížiť reakčný čas u strieľačiek, ale aj poloha samotných spúšťa. Podobne si bude možné nastaviť citlivosť, mŕtve zóny alebo výšku analógových páčok a v prípade nutnosti celý analóg vybrať a vymeniť za iný. V rámci mapovania tlačidiel sa dá zmeniť kompletné ovládanie hry, pričom je možné využívať niekoľko profilov napríklad pre rôzne tituly.

Gamepad DualSense Edge sa začne vo svete predávať 26. januára 2023, u nás by mal byť dostupný od 23. februára 2023. Odporúčaná cena je 200 dolárov, respektíve 240 eur.

DualSense Edge - Features Trailer | PS5

zdroj: PlayStation

Sony s ovládačom PlayStation 5 prerušuje sériu gamepadov s názvom DualShock, ktoré začalo už v roku 1997, kedy vyšiel prvý PlayStation. Nový DualSense ovladač si však svoj názov skutočne zaslúži, pretože naše zmysly dobýva najmä dvojicou hlavných noviniek – adaptívnymi triggermi a haptickou odozvou. Nastaviteľné „spúšte“ môžu meniť kladený odpor pri stlačení a hráč tak môže napríklad vnímať postupne sa napínajúcu tetivu luku či prázdny zásobník, ktorý sa prejaví cuknutím spúšte ovládača. Vývojári si od adaptívnych triggerov sľubujú nové spôsoby komunikácie s hráčom.

DualSense Wireless Controller Video | PS5

Ovládač DualSense zaujal aj konkurenciu. Microsoft sa už majiteľov Xboxu v prieskume vypytoval, či by o podobné funkcie mali tiež záujem.

Haptická odozva potom nahrádza dvojicu vibračných motorčekov, po ktorých sa ovládače série DualShock volali. Technologicky však vychádza zo zvukových vĺn, haptická odozva vďaka tomu umožňuje hráčovi navodiť pocit, že sa niečo deje napríklad len v určitej časti obrazovky a v kombinácii so vstavaným reproduktorom potom dokážu vývojári iba pomocou sluchu a dotyku dať hráčovi najavo, že sa jeho postava pohybuje napríklad snehovou víchricou či pláva, bez toho aby sa vôbec na obrazovku musel pozrieť. Kolegovia z AlzaTechu vo svojej recenzii PlayStation 5 označili ovládač ako „skvelý prvok, ktorý dodáva konzole úplne nový smer, na ktorý konkurencia ani nepomyslela.“ Bude však záležať najmä na vývojároch, či sa im bude chcieť do svojich hier podporu haptickej odozvy a adaptívnych triggerov implementovať.

PlayStation 5 DualSense; screenshot: barvy

zdroj: Sony

Od januára 2022 bude DualSense ovládač dostupný vo farbách Cosmic Red, Starlight Blue, Galactic Purple, Nova Pink a Midnight Black.

Snáď aj vďaka novým technológiám je DualSense drahší oproti DualShocku 4 o rovných 15 eur, DualSense totiž stojí 70 €. Na cene sa pravdepodobne prejavila tiež väčšia vstavaná dobíjacia batéria s kapacitou 1 560 mAh. (DualShock 4 má batériu s kapacitou 1 000 mAh). Magazíny TrustedReviews, PlayStation Universe alebo napríklad ScreenRant sa vo svojich testoch zhodujú na tom, že DualSense ovládač vydrží o 3 – 5 hodín dlhšie ako jeho predchodca (približne 10 – 13 hodín), záleží najmä na využití nových funkcií. V prípade hry Astro's Playroom môže výdrž dokonca klesnúť až na 7 hodín. DualSense váži 280 gramov a má rozmery (Š × V × H) 16 cm × 10,6 cm × 6,6 cm. Pre porovnanie, DualShock 4 váži 210 g a má rozmery 16,1 cm × 10 cm × 5,7 cm. Nový ovládač tak pribral na váhe a je tiež o niečo väčší. Aktuálne je u nás ovládač predávaný v bielej, čiernej (Midnight Black) a purpurovo červenej (Cosmic Red) farbe. Od januára potom pribudnú rovnako ako v prípade krytov farby Nova Pink, Starlight Blue a Galactic Purple.

Obsah balenia a ďalšie príslušenstvo (kamera, slúchadlá a ďalšie)

V balení nájdete:

  • Konzolu PS5 alebo PS5 Digital Edition
  • Ovládač DualSense
  • Stojan
  • Napájací kábel
  • HDMI kábel
  • USB-C kábel
  • Návod na použitie
  • Predinštalovanú hru Astro's Playroom

Oproti PS4 nenájdeme v balení slúchadlá s mikrofónom, ovládač DualSense má totiž vstavaný mikrofón. Naopak súčasťou balenia je tentoraz stojan, ktorý je potrebný na uloženie konzoly na šírku, inak by sa hojdala. Pri postavení na výšku potom dodáva konzole potrebnú stabilitu. Rozhodne neodporúčame mať PlayStation 5 vystavený bez stojanu.

PlayStation k príležitosti vydania PlayStation 5 pripravil tiež nové príslušenstvo (nutné zakúpiť samostatne):

Bezdrôtové slúchadlá s mikrofónom PULSE 3D – slúchadlá uspôsobené pre 3D zvuk na konzolu PlayStation 5 s dvoma mikrofónmi s technológiou pre potlačenie ostatných zvukov.

HD kamera – duálne širokouhlé objektívy podporujú Full HD rozlíšenie. Vďaka novej technológii dokážu odstrániť pozadie za vami, ak sa natáčate pri hraní. Nová PS5 kamera však bohužiaľ nie je kompatibilná s headsetom pre virtuálnu realitu PlayStation VR. Pre hranie na PS VR musíte mať PlayStation 4 kameru a bezplatne dodávaný adaptér pre zapojenie do PS5.

Nabíjacia stanica bezdrôtového ovládača DualSense – umožní nabíjať až dva ovládače súčasne rovnakou rýchlosťou, ako keď sú pripojené k PS5.

Ovládač médií – ovládač slúži na pohodlné ovládanie médií, ako sú filmy, hudba alebo streamovacie služby.

PlayStation 5; screenshot: príslušenstvo
PlayStation 5 DualSense; screenshot: pohľad z boku PlayStation 5 DualSense; screenshot: Create tlačítko
Obrázok 1: Ovládač prechádza zo štandardu micro-USB na modernejší USB-C. Obrázok 2: Nápisy označujúce tlačidlá okolo dotykovej plochy vystriedali jednoduché ikonky zvýrazňujúce čistý dizajn ovládača. Touchpad dopĺňa jemné podsvietenie po stranách.

PlayStation 5: Používateľské rozhranie


Používateľské prostredie PS5 prešlo niekoľkými zmenami. Novinky možno rozdeliť na hlavné menu konzoly a tzv. kontrolné centrum, ktoré možno kedykoľvek vyvolať stlačením PlayStation tlačidla na ovládači. Pozrime sa najskôr na hlavnú ponuku, ktorá sa od prostredia PS4 zasa tak veľmi nelíši. Vychádza totiž z klasického rozvrhnutia, kde sú jednotlivé hry a aplikácie zastúpené kartami radenými v rade za sebou. Táto ponuka je však zmenšená a zaberá menej priestoru, zvyšok obrazovky si totiž pre seba vždy zaberie HUB každej hry či aplikácie. Podrobnej ponuke jednotlivej hry potom väčšinou dominujú PlayStation aktivity, zrejme najväčšia novinka používateľského rozhrania PS5. Vďaka tejto funkcii je možné priamo z menu konzoly spustiť vybranú časť hry, ako je napríklad nedokončená misia či lobby hry viacerých hráčov. Nie všetky hry však túto funkciu ponúkajú.

First Look at the PlayStation 5 User Experience

Predstavenie používateľského rozhrania PlayStation 5.

Tzv. aktivity však nájdeme aj v druhej spomínanej ponuke. Kontrolné centrum nahrádza vertikálnu ponuku z PS4, ktorá sa tiež objaví po stlačení PS tlačidla. Na PS5 sa však menu zobrazí cez práve spustenú hru. Najväčšiu časť kontrolného centra zaberajú zmienené aktivity ponúkajúce napríklad nedokončené misie v rámci práve spustenej hry. Zároveň však v ponuke nájdeme aj aktivity z iných titulov, je tak možné takmer okamžite skočiť do úplne inej hry a rovno spustiť vybranú misiu či inú aktivitu, čo je mnohokrát výrazná úspora času. Kontrolné centrum potom ponúka tiež prehľad posledných screenshotov alebo videí a ďalšie možnosti, tak ako na PS4. V tejto ponuke tak možno napríklad vypínať pripojené zariadenia či ovládať hlasitosť.

Každá hra môže karty aktivít využívať inak. Napríklad autori skákačky Sackboy: A Big Adventure na každej karte ukazujú postup vyjadrený v percentách, odhadovaný zostávajúci čas potrebný na dokončenie misie alebo zoznam jednotlivých úloh, ktoré v rámci misie môžete alebo musíte splniť. Majitelia predplatného PlayStation Plus potom pri zozname úloh nájdu tiež nápovedu k ich dokončeniu vo forme screenshotov alebo rovno videí, ktoré možno pripnúť na okraj obrazovky. Podobné funkcie nemožno automaticky očakávať pri každej hre, avšak minimálne v prípade PlayStation exkluzivít budú s najväčšou pravdepodobnosťou dostupné. Viac sme sa predstaveniu používateľského rozhrania PS5 venovali tu. V súčasnej chvíli bohužiaľ PS5 neponúka obdobu funkcie Quick Resume z Xboxu Series X/S, kedy možno prepínať medzi niekoľkými spustenými hrami.

PlayStation 5; uživatelské rozhraní: české hlavní menu PlayStation 5; uživatelské rozhraní: kontrolní centrum
Obrázok 1: Hlavnú ponuku tvoria ako na PS4 za sebou zoradené karty s hrami a aplikáciami. Obrázok 2: Kontrolné centrum prekryje práve spustenú hru.

PlayStation 5: Čeština, česká lokalizácia


Používateľské prostredie PlayStation 5 je preložené do češtiny tak ako to je v prípade PS4, iba obchod PlayStation Store, ktorý je teraz prepojený s hlavnou ponukou konzoly, zostáva stále v anglickom jazyku. Aj situácia okolo prekladu hier je rovnaká ako v prípade hier pre predchádzajúce generácie – drvivá väčšina PlayStation exkluzivít vychádzajúcich na PS5 obsahuje české titulky.

PlayStation 5: Spätná kompatibilita


Na PS5 je možné spustiť len hry z PS4, tituly z PS3, PS2 a PS1 podporované aktuálne nie sú a podľa súčasných informácií ich podpora ani nie je v pláne (niektoré staršie tituly sú však dostupné prostredníctvom streamovacej služby a požičovne PS Now, tá však nie je dostupná na Slovensku ani v ČR). PlayStation 5 podporuje viac ako 4 000 hier z PS4, prevažná väčšina (podľa CEO Sony má ísť o 99 % hier) PS4 titulov vám tak bude na PS5 fungovať, čo sa týka digitálnych verzií aj fyzických kópií na Blu-ray diskoch. Digitálne verzie je možné stiahnuť tak ako na PS4 (alebo presunúť medzi PS4 a PS5 cez Wi-Fi či LAN kábel), zatiaľ čo Blu-ray disky s PS4 hrami bude možné po vložení do PS5 prehrať tak ako na PS4. podľa posledných informácií PlayStation 5 nepodporuje iba 7 hier z PS4, u tých ostatných však Sony upozorňuje, že sa môžu vyskytnúť menšie problémy, ktoré ale postupne opravujú. Istotu úplnej kompatibility však máme v prípade PS4 hier, ktoré prešli certifikáciou po 13. júli 2020. Niektoré tituly z PS4 vďaka funkcii Game Boost môžu na PS5 bežať ešte lepšie ako na PS4, bez toho aby ich autori museli pre PS5 upravovať.

Medzigeneračná podpora uložených pozícií alebo hry viacerých hráčov nie je tak jednoduchá, ako v prípade spätnej kompatibility. Záleží totiž na prístupe vývojárov jednotlivých hier. Napríklad superhrdinskú akciu Marvel's Avengers si majitelia PS4 a PS5 verzií spoločne nezahrajú, zatiaľ čo napríklad Destiny 2 alebo CoD: Black Ops Cold War medzigeneračný multiplayer umožňuje. Podobná situácia sa týka aj uložených pozícií. Kým save PS4 verzie hry Yakuza: Like a Dragon si na PS5 nepresunieme, PlayStation exkluzivita Marvel's Spider-Man: Miles Morales to umožňuje. Aj v prípade prenosu uložených pozícií podobne ako pri presune digitálnych verzií hier z PS4 na PS5 podporuje konzola prenos save pozícií pomocou Wi-Fi či LAN kábla, dostupnosť tejto funkcie ale tiež záleží na vývojároch samotných hier. Majitelia predplatného PS Plus potom môžu presunúť uložené pozície aj pomocou cloudu.

PlayStation 5; screenshot: zpětná kompatibilita
PlayStation 5 hardvér sa dokáže prepnúť do tzv. Legacy módu, ktorý umožňuje spustenie naprostej väčšiny PS4 hier.

Kompatibilné je tiež niektoré príslušenstvo. PS4 ovládač DualShock 4 je možné použiť aj na PlayStation 5, avšak iba na hranie spätne kompatibilných PS4 hier, nové PS5 tituly DualShock 4 nepodporujú. Na PS5 tiež fungujú bezdrôtové headsety Platinum a Gold, rovnako ako headsety od iných výrobcov. PlayStation 5 rovnako podporuje PlayStation 4 kameru. Tá však vyžaduje redukciu, ktorú možno bezplatne objednať tu. Vďaka tomuto adaptéru je s PS5 kompatibilný tiež headset pre virtuálnu realitu PS VR a ďalšie VR príslušenstvo ako sú PS Move ovládače vrátane naprostej väčšiny VR hier. Opačne však podpora nefunguje – nový ovládač DualSense nebude možné spárovať s PS4 a rovnako tak na PS4 nespustíte hry určené pre PlayStation 5.

Bezplatný upgrade PS4 hier na PS5 verzie

Na vývojároch je tiež rozhodnutie, či majiteľom PS4 verzií hier poskytnú bezplatný upgrade na PlayStation 5 verziu. Vzhľadom na absenciu podobného programu, ako je Smart Delivery z Xboxu, volí každé štúdio svoju vlastnú cestu. Bezplatný upgrade na PS5 napríklad dostali už hry od EA ako Madden NFL 21 a FIFA 21, akčné RPG Assassin's Creed Valhalla, preteky Dirt 5, Final Fantasy VII Remake alebo Immortals: Fenyx Rising. Potvrdený bezplatný upgrade má potom napríklad Cyberpunk 2077 alebo Witcher 3 Wild Hunt od štúdia CD Projekt. Aj niektoré PlayStation exkluzivity už svoj zadarmo dostupný patch dostali, konkrétne ide o akčné RPG God of War či akčné adventúry Ghost of Tsushima a Days Gone. Upgrade The Last of Us: Part II zatiaľ nie je oficiálne potvrdený, ale mal by byť vo vývoji, naopak PS5 verziu Marvel's Spider-Man dostanú len majitelia Ultimate edície Marvel's Spider-Man Miles Morales. Ani v prípade PlayStation exkluzivít teda nie je situácia jednoznačná.

Bohužiaľ ani spôsob, ako PS4 hry upgradovať na PS5 verzie, nie je iba jeden. Niektoré tituly ako Ghost of Tsushima alebo God of War dostali skôr menšie vylepšenia, a to formou patchu, ktorý sa stiahne automaticky, ak máte konzolu pripojenú na internet. Klasické veľké PS5 upgrady si však musíte stiahnuť sami a hra vás na ich dostupnosť vo väčšine prípadov ani neupozorní.

V prípade, že máte PS4 hru v diskovej verzii a konzolu PS5 s mechanikou, vložíte disk do konzoly a hru nainštalujete. Potom na karte hry v hlavnej ponuke konzole kliknete na ikonu s tromi bodkami, potvrdíte voľbu Zobraziť produkt, čím sa dostanete na kartu hry v obchode PlayStation Store a tu už stačí potvrdiť stiahnutie PS5 upgradu, ktorý vám PS Store sám ponúkne. V prípade, že máte digitálnej verzii hry, stiahnete si PS4 verziu do PS5 a potom je postup rovnaký ako v predchádzajúcom prípade. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach PlayStation. A jeden tip na záver – ak si týmto spôsobom inovujete PS4 verziu hry, v PS5 budete mať nainštalovanú ako verziu pre PS4, tak aj pre PS5 a pretože miesta na SSD nie je nikdy dosť, môžete PS4 verziu pokojne odinštalovať.

PlayStation 5: PS VR 2, virtuálna realita


PlayStation 5 podporuje prvú generáciu headsetu PlayStation VR. K PS5 tak pripojíte nielen samotnú helmu, ale aj všetky periférie, ako sú PS Move alebo VR Aim ovládače. Podporovaná je aj PlayStation kamera z PS4, ktorá je na hranie VR hier potrebná. K tej Sony zadarmo dodáva adaptér, PlayStation 5 má totiž novú kameru s iným konektorom. Adaptér je možné zadarmo objednať tu, potrebovať budete iba sériové číslo procesnej jednotky PS VR, váš email, telefónne číslo a dodaciu adresu.

Príjemnou správou je tiež to, že séria PS VR hier dostala bezplatný PS5 upgrade zlepšujúci predovšetkým počet snímok za sekundu. Ide napríklad o No Man's Sky či akciu Blood & Truth.

PlayStation 5; screenshot: VR spätná kompatibilita
PlayStation 5 je plne kompatibilný s PlayStation VR, vrátane všetkého príslušenstva a tiež hier.

Začiatkom roku 2023 vyjde PlayStation VR2, nová generácia virtuálnej reality od Sony, ktorá je vyvíjaná iba pre PlayStation 5. Ponúkne 4K HDR OLED displej a celý rad ďalších technológií, ako je sledovanie pohybu očí alebo haptická odozva. Nový herný zážitok sľubujú aj ovládače, ktoré sa dočkali kompletného prerobenia. Po novom dokážu rozoznať pohyby jednotlivých prstov a po vzore PS5 DualSense ovládača tiež ponúknu haptickú odozvu a adaptívne triggery.

Spolu s PS VR2 vyjdú taktiež nové tituly ako Horizon Call of the Mountain, nové príbehové dobrodružstvo zo série Horizon, Resident Evil 4 Remake alebo The Walking Dead: Saints & Sinners – Chapter 2: Retribution. Všetko o PS VR2 nájdete tu.

PS VR 2; screenshot: headset

zdroj: Sony

Dizajn PS VR2 vychádza z prvej generácie headsetu, vďaka modernejším technológiám ale má byť menší a ľahší.

PlayStation 5: Streamovanie, cloudové hranie


Spoločnosť Sony od roku 2014 prevádzkuje službu PlayStation Now. Ide o digitálnu hernú požičovňu a streamovaciu službu (podobnou napríklad Game Pass), kde si môžete vybrané hry za mesačný poplatok stiahnuť alebo rovno streamovať bez nutnosti inštalácie. Služba funguje na PC, PS4 aj PS5.

PS Now a teda aj streamovanie hier je dostupné na Slovensku a v Českej republike ako súčasť predplatného PlayStation Plus Extra a Premium, kedy v nižšom predplatnom PS Plus Extra je možné hry iba stiahnuť a hrať z úložiska konzoly, zatiaľ čo v Premium predplatnom aj streamovať. Aktuálne PS Plus Premium umožňuje streamovať na PS4 a PS5 viac ako 700 hier z PS1, PS2, PS3, PS4 a PSP. Viac o PlayStation Plus a streamovaní hier zistíte tu.

PlayStation 5; screenshot: PS Plus Premium

zdroj: PlayStation

Streamovať hry na PlayStation 5 je možné iba s predplatným PlayStation Plus Premium.

Podobne ako PS4 aj PlayStation 5 podporuje funkciu umožňujúcu mobilným telefónom, tabletom alebo PC pripojeným k domácej sieti používať PS5, a to samozrejme vrátane hrania hier. Remote Play tak umožňuje zahrať si svoje PS5 hry kdekoľvek, kam dosiahne váš domáci Wi-Fi signál. K zariadeniam s Androidom, iOS či Windows a Mac OS je možné pripojiť ovládač a pokračovať v hraní treba v momente, keď nemôžete byť priamo pred televíznou obrazovkou. Viac o funkcii Remote Play zistíte tu.

Ďalšou službou fungujúcou aj na PS5 je funkcia Share Play, ktorá zjednodušene povedané umožní virtuálne odovzdať váš ovládač inému majiteľovi PS5 či PS4, ktorý si môže vyskúšať niektorú z vašich hier, pomôcť vám so zložitou pasážou alebo si spoločne zahrať. kooperatívnu hru pre dvoch hráčov. Viac o funkcii Share Play zistíte tu.

PlayStation 5: Multimédiá a aplikácie


Herné konzoly už dávno nie sú určené iba na hranie, v rade domácností slúžia aj ako multimediálne centrum pre konzumáciu najrôznejšieho obsahu. Aktuálne PlayStation 5 podporuje na Slovensku tieto multimediálne aplikácie:

Ak sa chcete pozrieť na všetky aktuálne podporované aplikácie, pozrite sa na konzolu PS5 do záložky Médiá.

PlayStation 5: Predplatné PlayStation Plus


Rovnako ako v prípade Xboxu Series X/S alebo Nintenda Switch potrebujete pre hranie online platenú službu. Odmenou vám za obstaranie predplatného však nie je len možnosť hrať svoje hry online, ale dostanete každý mesiac minimálne dva staršie tituly, 100 GB v cloudovom úložisku a možnosť zdieľať svoju knižnicu hier s jedným zo svojich priateľov. Majitelia PlayStation 5 majú vďaka predplatnému PS Plus aj prístup do PlayStation Plus Collection, čo je zbierka hier ponúkajúca jedny z najlepších PS4 a PS5 titulov.

Základné predplatné PlayStation Plus Essential stojí 17 € mesačne, respektíve 50 € štvrťročne a 120 € ročne. V polovici roku 2022 Sony spojila služby PS Plus a PS Now, čím vnikli ďalšie dve úrovne predplatného PS Plus Extra a najvyššie PS Plus Premium prinášajúce ďalšie výhody, ako je možnosť stiahnuť si viac ako 400 hier z PS4 a PS5 (PS Plus Extra), respektíve streamovať viac ako 700 hier z PS1, PS2, PS3, PS4 a PSP hier (PS Plus Premium) a ďalšie výhody.

Predplatné PlayStation Plus je možné aktivovať dvoma spôsobmi: Zaobstarať si môžete predplatenú kartu v hodnote zodpovedajúcej vami vybranému predplatnému alebo si členstvo kúpiť priamo prostredníctvom obchodu na PS5. Podrobnejšie sa obsahu predplatného PlayStation Plus a všetkým jeho úrovniam, návodu ako si ho zaobstarať a aktivovať sa venujeme v tomto článku a aké hry ponúka PS Plus Collection informujeme tu.

PlayStation Plus; screenshot: logo

zdroj: Sony

PlayStation 5 možno pochopiteľne používať aj bez PS Plus, pokiaľ však z najnovšej konzoly od Sony chcete vytlačiť maximum, toto predplatné je bohužiaľ takmer nutnosťou.

PlayStation 5: Vernostný program PlayStation Stars


Od 13. októbra 2022 je na Slovensku a v Českej republike spustený vernostný program PlayStation Stars, ktorý hráča odmeňuje zberateľskými predmetmi a ďalšími výhodami za plnenie vypísaných výziev. Členstvo v programe je zadarmo a môžete sa doň prihlásiť na tomto odkaze, alebo prostredníctvom mobilnej PlayStation aplikácie (PS App).

Výzvy sa postupne obmieňajú, pričom zatiaľ ponúkajú jednoduchšie úlohy typu spustenia ľubovoľnej hry, alebo už o niečo špecifickejšie, ako napríklad zahranie titulu vydanom v určitom roku alebo v rámci vybraného žánru. Odmenou za splnené výzvy sú digitálne zberateľské predmety inšpirované hrami a históriou PlayStation a body, ktoré je možné premeniť za kredit do obchodu PlayStation Store. Ak ste navyše súčasne aj predplatiteľom služby PlayStation Plus, body budete získavať aj za nákupy hier v PS Store.

PlayStation; screenshot: PS Stars

zdroj: PlayStation

Vernostný program PlayStation Stars by mal časom ponúknuť aj atraktívnejšie odmeny, než len digitálne obrázky a predmety.

Napriek tomu, že to znie lákavo, jediná výzva s odmenou v podobe bodov, ktorú bolo možné zatiaľ vyskúšať, bola založená na nutnosti kúpiť si jednu z piatich vybraných hier. Zároveň výsledná odmena v bodoch rozhodne nepôsobí nijako atraktívne. Ak si vezmeme za príklad spomínanú výzvu, za nákup The Last of Us Part I, a tým pádom splnenie výzvy, stojacej na PS Store 80 €, dostaneme 50 bodov. Kredit do PS Store v hodnote 5 € pritom stojí 1 250 bodov, čo znamená, že 10 bodov má hodnotu 0,04 €. Inak tiež povedané, za nákup hry v hodnote 80 € dostanete odmenu v smiešnej hodnote 0,3 €. (Je nutné dodať, že výzvu je možné splniť napríklad aj nákupom hry Tunic v cene 30 €.)

Nehovoriac o tom, že akokoľvek systém motivujúci vás k hraniu a zároveň odmeňujúci vás za herné úspechy znie zaujímavo, zatiaľ oznámené odmeny nepôsobia nijako lákavo. Prvými odmenami sú ďalekohľad Star Gazer Telescope (získate za vstup do programu), t-rex z PS1 technologického dema alebo model banánového bumerangu z Ape Escape, pričom tento digitálny obsah si môžete prezerať iba v mobilnej PlayStation aplikácii. Sony však sľubuje, že toto je iba začiatok a vernostný program PlayStation Stars a jeho výhody sa budú naďalej rozrastať.

PlayStation; screenshot: PS Stars

zdroj: PlayStation

Vernostný program má aktuálne štyri úrovne, pričom postup na vyššie úrovne je podmienený okrem iného nákupom hier.

PlayStation 5 Pro, Slim a PlayStation 6


Mohlo by sa zdať, že na akýkoľvek medzigeneračný článok či silnejší variant PlayStationu 5 je zatiaľ čoskoro, konzola samotná je stále veľmi ťažko zohnateľná. Ako Sony, tak aj Microsoftu sa však tento spôsob predĺženia života jednej generácie konzol oplatil a je tak veľmi pravdepodobné, že aj tentoraz Sony zopakuje svoj prístup. 

Od vydania PS5 ubehli dva roky a technológie sa už posunuli, navyše už v roku 2019 zverejnený patent opisuje ľahké škálovanie výkonu pri konzole PS5. Podľa opisu patentu by totiž bolo možné jednoducho pridať k súčasnému grafickému jadru ďalšie a prepojiť ich. Tým by Sony ušetrila na vývoji aj výrobe. Niektorí analytici tak odhadujú vydanie PS5 Pro už koncom roka 2023.

Spomínaný patent však v niektorých častiach naznačuje možnú existenciu aj menej výkonnejšej Light (či Slim) verzie PlayStation. Tá by sa naopak mohla vydať podobnou cestou ako Xbox Series S, teda lacnejšia konzola s nižším výkonom. Treba však zdôrazniť, že veľká časť zverejnených patentov sa nakoniec nedočká realizácie, alebo je ich zverejnená časť chápaná mylne. Že sa však v budúcnosti dočkáme nejakej výkonnejšej verzie PS5, je veľmi pravdepodobné už kvôli tomu, že Xbox Series X, najväčší konkurent PS5, je na tom čo sa hrubého výkonu týka, lepšie. Kedy by mohol PlayStation 5 Pro vyjsť, aký bude mať výkon a ďalším informáciám a špekuláciám aj okolo menej výkonnejšej verzie sa venujeme v samostatnom článku tu.

PlayStation; screenshot: PS5 Pro koncept PlayStation; screenshot: PS5 Pro koncept

Ilustračné obrázky, zdroje: LetsGoDigital, ArtStation

Grafici z celého sveta sa už predbiehajú v tom, kto prinesie najzaujímavejší ale zároveň čo najrealistickejší návrh PS5 Pro.

PlayStation 6 najskôr v roku 2026

Mnoho hráčov už ale rovno očakáva PlayStation 6 a pýta sa, či vôbec ďalšia generácia konzol od Sony vyjde. Že sa tak stane si myslíme nielen my, ale aj priamo v Sony, kde si už stihli zaregistrovať názvy pre PS6, ale aj ďalšie generácie až po číslovku 10. Pravdepodobne sa tak ale nestane skôr, ako v roku 2026. Prečo? A nebude PS6 hry už len streamovať? Nielen o tom, ale aj o prípadnej cene, výkone či hrách si môžete prečítať v tomto článku, ktorý sa celý venuje práve PlayStation 6.

• Zdroje: playstation.com, dualshockers.com, techradar.com, polygon.com, gameindustry.biz, bloomberg.com, psu.comtrustedreviews.com

PlayStation 5 (RECENZIA) – Takmer dokonalá konzola

• Recenze: 8. januára 2021 • Autor: Matouš Jedlan (AlzaTech)

Je to už viac ako 7 rokov, čo vyšla konzola PlayStation 4 (pre predstavu v tom istom roku vyšiel prvý trailer na Cyberpunk 2077). A ako PlayStation 5, tak aj Cyberpunk 2077 majú svoje muchy, avšak Cyberpunk si aspoň teraz môžete kúpiť. Ale vtipy bokom, dnes sa spolu podrobne pozrieme na novú generáciu konzol PlayStation. Čo sa na aktuálne beznádejne vypredanom PlayStation 5 podarilo a kde je naopak konkurencia lepšia, zistíte v našej recenzii.

  • 0:00 – Intro
  • 0:42 – Áno, som PS fanboy!
  • 1:22 – Gamepad Dualsense
  • 4:24 – Dizajn
  • 5:22 – Konštrukcia
  • 6:21 – Výkon
  • 9:02 – Ako vyzerajú hry v 4K60
  • 10:38 – Softvérová stránka (PS Plus, uzamknutý disk, rozlíšenie a pod...)
  • 13:50 – Záver a hodnotenie
Kapitoly videa...

Obsah článku

  1. Najväčšou inováciou PS5 je ovládač DualSense
  2. PlayStation 5 má odvážny dizajn
  3. Dostatočné chladenie aj dobrá konektivita
  4. Hlavnou prednosťou PlayStation 5 je rýchly SSD disk
  5. Aj PlayStation 5 má svoje chyby
  6. Recenzia PlayStation 5: záverečné hodnotenie

Najväčšou inováciou PS5 je ovládač DualSense


Nebudem klamať, už od malička som PlayStation fanboy. Vyrastal som s PS1, potom PS2, s bratom sme si neskôr kúpili PS3, ja potom ako dospelý hráč PS4 a teraz čakám na svoje PS5. Áno, čakám naň rovnako ako každý iný, robiť pre Alzu totiž neznamená, že protekčne preskočíte predobjednávky. Napriek tomu som mal možnosť niekoľko týždňov intenzívne testovať obe verzie PlayStation 5. To, že som PlayStation fanboy je jedna vec, avšak som aj redaktor, a tak jednoducho nemôžem dovoliť svojmu nadšeniu, aby ovplyvnilo môj úsudok. Predsa len, recenzia má byť zložená ako zo subjektívnych, tak aj objektívnych názorov. Váš názor je váš názor, ale fakty sú fakty, čo znamená, že mám z novej konzoly zo stajne Sony zmiešané pocity.

PlayStation 5; screenshot: konzole v obou verzích

V redakcii sme otestovali ako klasickú verziu s Blu-ray mechanikou, tak aj digitálny variant bez mechaniky.

Zdroj: SONY

Pôjdeme na to ale pekne poporiadku. Ak sa pozriete na rôzne videá alebo články na internete, väčšina z nich zmieni v prvom rade hlavne kontroverzný vzhľad a výkon novej generácie. Ja by som sa ale rád zameral ako prvý na gamepad. Tam, kde totiž konkurencia nechala takmer všetko pri starom, Sony vykonalo množstvo inovácií. Vezmite si gamepad zo starej generácie PlayStation, nechajte ho vyjsť si na rande s Joy-Conmi od Nintenda a po pár mesiacoch láskyplného vzťahu dostanete PS5 DualSense. Ovládač s tak jemnou haptikou, že dokážete jednoduchým držaním zistiť po akom povrchu chodí vaša postavička.

Najlepšiu demonštráciu vám poskytne predinštalovaná hra Astro's Playroom, ktorá využíva DualSense naplno. Malý Astro vás v príjemnej adventúrnej skákačke prevedie všetkým, čo váš ovládač ponúka. Od dotykovej plôšky, cez jemnú haptickú odozvu, kvalitný malý reproduktor až po páčky na zadnej strane s tlakovým odporom. To všetko totiž nový ovládač dokáže.

Dotyková plôška nie je nič nové, tú sme tu mali aj v prípade predchádzajúcej generácie, rovnako tak malý reproduktor, ktorý ale výborne funguje spolu s haptikou ovládača, ktorá je tak jemná, že keď zavriete oči, dokážete nielen počuť, ale aj cítiť prostredníctvom dotyku po akom povrchu práve chodíte alebo či v daný moment plávate alebo fúka vietor s čiastočkami piesku. Tak veľmi jemná je haptika v ovládači DualSense. Okrem vopred určeného dema možno tieto funkcie zatiaľ využiť úplne minimálne. Napríklad v novom pokračovaní Spider-Mana možno cítiť odpor páčok pri hojdaní sa New Yorkom alebo pri strieľaní v Call of Duty má každá zbraň iný odpor pri streľbe. Nie je to tak pôsobivé ako pri rozkošnom dobrodružstve Astra, avšak ide stále o skvelý prvok, ktorý dodáva novej konzole úplne nový smer, na ktorý konkurencia ani nepomyslela.

PlayStation 5; foto: ovládač DualSense PlayStation 5; foto: ovládač DualSense

Obrázok 1: Ovládač prešiel výraznou zmenou dizajnu. Oproti DualShock 4 pôsobí veľmi prémiovým dojmom. Obrázok 2: Naopak najväčšou technologickou zmenou sú adaptívne triggery a haptická odozva.

Zdroj: vlastný

PlayStation 5 má odvážny dizajn


Dizajnovo pôsobí ovládač tiež vcelku inovatívne a odvážne, ale nie je to nič proti konzole samotnej. Tá vyzerá ako... no... tých memov ste určite videli desiatky. WiFi router, luxusný vetrák, kávovar či pápežova čiapka. Áno, vzhľad je skutočne kontroverzný. Niekto by povedal možno aj smiešny. Ja hovorím inovatívny. Kdekto zvládne navrhnúť čiernu kocku. Vymyslieť ale podobný tvar chce podľa mňa odvahu. Samozrejme, pri položení konzoly na bok je potrebný podstavec (ten je však dodávaný spolu s konzolou), avšak nech už konzolu postavíte kamkoľvek, bude rozhodne stredom pozornosti a podľa môjho názoru vyzerá skvele. Na prvý pohľad podľa mňa každý ihneď vie, že ide o hernú konzolu, a nie o ďalší set-top box.

PlayStation 5; foto: digitálna verzia

Symetrická digitálna verzia PlayStation 5 pôsobí už na prvý pohľad lepšie.

Zdroj: vlastný

Toto je ale naozaj len a len môj názor a rozumiem, že sa nájde veľa ľudí, ktorým vzhľad nebude vyhovovať. A keď už by som mal povedať nejakú kritiku, tak to bude asi na umiestnenie mechaniky, ktorá vyčnieva na boku a celá konzola potom pôsobí dosť zvláštne. Digitálna verzia konzoly je symetrická a pôsobí úplne skvele. Pochváliť musím najmä matný biely plast s miniatúrnou textúrou, ktorá pri bližšom pohľade odhalí typické symboly PlayStation: krížik, štvorec, krúžok a trojuholník. Naozaj krásny detail, ktorý napokon nájdete aj na ovládači. Čierny plast uprostred mi osobne nevadí, ale tiež nie som najväčší fanúšik. Ľahko sa poškriabe a zamastí.

PlayStation 5; foto: plast konzoly PlayStation 5; foto: telo konzoly

V skutočnosti čierny plast v strede nepôsobí tak luxusne ako na fotografiách. S veľkou pravdepodobnosťou ho tiež čoskoro poškriabete, minimálne v okolí USB portov.

Zdroj: vlastný

Dostatočné chladenie aj dobrá konektivita


Čo sa praktickosti dizajnu týka, tak odvádza skvele teplo. Po niekoľkých hodinách hrania bola konzola iba vlažná. A aj napriek tomu, že internetom sa hemžia články o hlučných vetrákoch či čiernych škvrnách, tak mne osobne prešlo pod rukami hneď niekoľko konzol PS5 a ani jedna nemala žiadny zo spomínaných problémov. Konzoly boli tiché a správali sa vzorne. Na prednej strane konzoly máme tlačidlo na zapnutie a vypnutie, plus v prípade klasickej verzie s mechanikou aj tlačidlo na vysunutie disku. Potom už na prednej strane konzoly nájdete len USB-A a USB-C konektory, ktoré slúžia prevažne na nabíjanie ovládača. Ten má po novom tiež USB-C konektor.

PlayStation 5; foto: přední strana – chlazení PlayStation 5; foto: zadní strana

Obrázok 1: Horná časť prednej strany pod svetlými bočnicami schováva prieduchy pre nasávanie vzduchu. Obrázok 2: Väčšinu zadnej strany PlayStation 5 potom zaberá plastové rebrovanie, ktorým konzoly odvádzajú teplý vzduch.

Zdroj: vlastný

Na zadnej strane konzoly je potom zámok Kensington, dve ďalšie USB-A, ethernetový port, napájací port a HDMI výstup. HDMI je naozaj dôležité, pretože podporuje verziu 2.1. To v skratke znamená, že ak si zaobstaráte televízor podporujúci 4K pri 120 fps a použijete priložený HDMI kábel a nie len tak hocijaký, tak dokážete 4K obraz pri 120 fps dostať z konzoly na obrazovku. Zatiaľ nie je veľmi veľa titulov, čo by to podporovali, ale napríklad hráči FPS môžu túto možnosť využiť pri hraní najnovšieho Call of Duty.

PlayStation 5; foto: porty PlayStation 5; foto: porty vzadu

Väčšina portov je schovaná na zadnej strane.

Zdroj: vlastný

Hlavnou prednosťou PlayStation 5 je rýchly SSD disk


Okrem podpory vyššieho frameratu dostala konzola tento rok vyšší výkon v podobe 10,28 teraflopov, podporu ray tracing a neuveriteľne rýchly custom M.2 SSD disk, ktorý je podľa môjho názoru spolu s ovládačom asi najväčší skok novej generácie. Rýchlosť načítania je v prípade nových konzol všeobecne niekoľkonásobne vyššia. To, čo predtým trvalo niekoľko minút, teraz trvá niekoľko sekúnd. Dostať sa z jednej strany mapy na druhú pri rýchlom cestovaní trvá v novom Spidermanovi približne tri sekundy. A načítanie jednotlivých pasáží či mapy? To je minulosťou. Tam kde ste predtým museli po dokončení misie čakať, než sa načíta mapa, tam Miles Morales preskočí šachtou rovno von a môžete veselo hrať ďalej.

Na Instagram sme dokonca natočili video, ktoré má 58 sekúnd, zmestilo sa teda do jedného Instagram príbehu a dostali sme doň nielen zapnutie konzoly, ale aj načítanie do hry. Za 58 sekúnd! Vec, ktorá ma asi najviac odrádzala od predchádzajúcej generácie, je preč a ja mám vďaka tomu chuť hrať viac nielen nové exkluzívne lahôdky, ale aj tie staré, pretože rýchle načítacie časy sa prejavia u každého titulu z predchádzajúcej generácie, ktorý do nového PSka nainštalujete. Najväčší benefit potom pocítite pri hrách s veľkou otvorenou mapou, ako sú napríklad Horizon Zero Dawn či Days Gone, ale prekvapí aj spomínaná novinka Spider-Man Miles Morales.

Xbox Series S a Series X sú tu! Unboxing a naše prvé dojmy!

O prvé bezprostredné dojmy z PlayStation 5 sme sa podelili v našom Unboxingu. Vo videu sme sa tiež podrobnejšie venovali obsahu balenia alebo napríklad dizajnu.

Zdroj: vlastný

Okrem rýchlejšieho disku je tu aj vyšší výkon. Spomínaných 120 fps je funkcia, ktorá podľa mňa dostane väčšiu podporu až v budúcnosti alebo pri potenciálne pripravovanej „Pro“ verzii konzoly. Avšak to, čo vám teraz umožní výkon vo väčšine prípadov, je 4K rozlíšenie a stabilných 60 fps či lepšie vyzerajúci režim napríklad s ray tracingom a stabilných 30 fps. Ja osobne som volil variant vyšších fps, pretože napríklad v novom Spidermanovi ray tracing pri lietaní New Yorkom tak nevnímate a pri Demon's Souls som úprimne nespoznal rozdiel medzi režimom lepšej grafiky a režimom vyššieho výkonu.

Aj PlayStation 5 má svoje chyby


To všetko znie ako rozprávka, avšak aj nový PlayStation má svoje ALE. Predovšetkým je to celá softvérová stránka. Nemyslím tým nové používateľské prostredie, ktoré je podarené, prehľadné a intuitívne. Myslím tým predplatné, spätnú kompatibilitu, či zablokovanie a nezmyselnosť určitých funkcií. Predplatné PS Now je síce vec, ktorá vo svete funguje, avšak u nás stále oficiálne nie je podporovaná, a vy sa tak musíte uspokojiť iba s PS Plus, ktoré vám čas od času poskytne celkom slušný titul, ale aby ste potrebovali platené predplatné na cloud ukladanie save pozícií a na hranie multiplayera mi pripadá ako praktika z doby kamennej. Síce dostanete kolekciu dvadsiatich top hier z predchádzajúcej generácie, ale konkurencia má toto vyriešené oveľa lepšie. Podobná situácia je aj so spätnou kompatibilitou. Je fajn, že PS5 podporuje PS4 tituly, a to takmer všetky (tých nepodporovaných je naozaj minimum) ale spätná kompatibilita ďalších tisícov titulov naprieč všetkými predchádzajúcimi generáciami je žalostná. Veď aj konkurenčný Xbox One a Xbox Series rozbehne niektoré PS2 tituly lepšie ako nové PS5.

PlayStation 5; foto: naležato PlayStation 5; foto: podstavec

Súčasťou balenia je podstavec, bez ktorého nemožno konzolu umiestniť do horizontálnej polohy, bez toho aby sa nekývala sem a tam. Pre lepšiu stabilitu je však lepšie použiť podstavec aj pri uložení konzoly na výšku.

Zdroj: vlastný

Navyše tu máme (v čase písania tejto recenzie) stále softvérovo zamknutý M.2 slot pre ďalší SSD disk aj napriek tomu, že PCIe 4.0 disky už sú dostupné. Bolo by fajn mať možnosť rozšíriť si SSD úložisko, keď vám z 825 GB zostane reálne necelých 670 GB. Ďalej konzoly nepodporujú 1440p a 8K rozlíšenie. 8K je už prisľúbené a na podpore 1440p už vraj v Sony tiež pracujú, ale aktuálne toto rozlíšenie podporované nie je, čo je celkom škoda, pretože na trhu je množstvo nových dostupných monitorov čo majú QHD rozlíšenie a podporujú až 144 Hz. A na záver potom len zmienim také čerešničky, ako je napríklad možnosť presúvať na externý HDD iba tituly z predchádzajúcej generácie.

Skrátka, po tej softvérovej stránke toho nie je úplne málo, a napriek tomu nie sme ďaleko od stavu, kedy by PS5 bola takmer perfektná bezkonkurenčné konzola, ktorá by sa nemusela opierať iba o exkluzívne tituly. A týmto by som sa asi dostal k záveru dnešnej recenzie. Konzola PlayStation 5 je skvelým, a hlavne plnohodnotným nástupcom. Osobne si myslím, že je to dizajnovo aj konštrukčne veľmi podarená konzola a ovládač DualSense tomu dodal pomyselnú čerešničku na torte. PlayStation 5 je rýchly a výkonný herný stroj s množstvom exkluzívnych titulov, ktoré už vyšli, a mnoho ďalších sa v budúcnosti pripravuje. Keby nebolo pár softvérových neduhov a nie príliš dobre riešeného predplatného, bolo by PlayStation 5 bezkonkurenčnou konzolou na trhu. Odporučil by som vám ju? Áno, teraz zo mňa síce už zasa hovorí fanboy, ale za mňa ide pri výbere konzoly hlavne o hry ako také, a tých exkluzívnych skrátka ponúka PlayStation tonu, plus navyše ide o naozaj podarenú konzolu.

• Zdroje: vlastné

Recenzia PlayStation 5: záverečné hodnotenie


PlayStation 5; recenzia

PlayStation 5

Herné konzoly

PlayStation 5 je ako po vizuálnej, tak hardvérovej stránke plnohodnotný nástupca svojho predchodcu. Rýchle a výkonné SSD, 4K pri 120 fps či nový ovládač DualSense s jemnou haptikou, to všetko robí z novej PS5 ultimátnu hernú mašinu, ktorá by ale potrebovala trošku dotiahnuť po softvérovej stránke. Chcelo by to lepšiu formu predplatného, dotiahnuť spätnú kompatibilitu, odomknúť slot na ďalší SSD či pridať podporu niekoľkých, podľa môjho názoru, dôležitých rozlíšení. To sú však jediné vrásky na takmer perfektnej konzole.

Klady

  • Odvážny herný dizajn
  • Rýchlosť načítania hier
  • Ovládač DualSense s jemnou haptikou
  • 4K a 120 fps vďaka HDM 2.1
  • Exkluzívne tituly

Zápory

  • Menšie úložisko
  • Nepodporuje hry z PS3, PS2 a PS1
  • Zatiaľ uzamknutý slot na disk
Matouš Jedlan

Matouš Jedlan

Keď som bol malý, chcel som byť ovocím do Jogobelly, ale osud to asi tak chcel a ja som skončil za kamerou YouTube relácie AlzaTech kde recenzujem množstvo elektroniky, natáčam reportáže, robím rozhovory a živé vysielania. V podstate som veľké dieťa s nadváhou, ktoré sa ustavične hrá s novými hračkami. Ovocie do Jogobelly znie dobre, ale toto robím naozaj rád :)

Staršie novinky a články o PlayStation 5

  1. (16. 10. 2020) NOVINKA: Ukážka rozhrania PlayStation 5 potvrdila PlayStation Activities a ďalšie nové funkcie
  2. (8. 10. 2020) NOVINKA: Ako vyzerá rozobraté PlayStation 5? Video odhaľuje snímateľné bočné kryty aj inštaláciu podstavca
  3. (7. 10. 2020) NOVINKA: PlayStation 5 ponúkne hneď pri vydaní rozhranie v českom jazyku
  4. (18. 9. 2020) NOVINKA: PlayStation 5 nie je kompatibilné s PS1, PS2 a PS3 hrami, potvrdzuje SONY
  5. (16. 9. 2020) NOVINKA: PlayStation 5 bude stáť 499 eur, predávať sa u nás začne 19. novembra
  6. (16. 9. 2020) ŠPECIÁL: Konečne poznáme cenu a dátum vydania konzoly PlayStation 5
  7. (20. 8. 2020) PlayStation 5 reklama ukazuje prednosti konzoly, vývojári lákajú na nové spôsoby hrania
  8. (4. 8. 2020) PlayStation 5 hry nebudú podporovať PS4 ovládač; dočkáme sa PS5 Pro?
  9. (29. 7. 2020) PlayStation Activities umožní priamo z menu PS5 spustiť vybranú časť hry
  10. (15. 7. 2020) Do konca roka 2020 sa má vyrobiť až 10 mil. kusov PlayStation 5, Sony navyšuje produkciu
  11. (9. 7. 2020) Patent Sony naznačuje emuláciu PS1, PS2 a PS3 hier pomocou cloudu
  12. (18. 6. 2020) PlayStation 5 údajne neponúkne obdobu Smart Delivery z Xboxu
  13. (16. 6. 2020) O PlayStation 5 bez mechaniky, jeho farebných variantoch, cene a dizajne
  14. (12. 6. 2020) ŠPECIÁL: PlayStation 5: Future of Gaming – Sony odhalilo vzhľad konzoly aj nové exkluzivity
  15. (30. 5. 2020) Všetky nové PS4 hry musia byť spustiteľné tiež na PlayStation 5, nakázalo Sony vývojárom
  16. (13. 5. 2020) Sony: COVID-19 nebude mať vplyv na vydanie PlayStation 5
  17. (16. 4. 2020) Sony vraj plánuje vyrobiť menej PlayStation 5 kvôli vysokej cene
  18. (8. 4. 2020) Sony odhalilo ovládač PlayStation 5, volá sa DualSense
  19. (3. 4. 2020) Podrobnosti o výhodách SSD disku PlayStation 5, optimalizácii herného zážitku a 3D zvuku
  20. (25. 3. 2020) TÉMA: Spätná kompatibilita PlayStation 5 umožní hrať tisíce titulov z PS4
  21. (18. 3. 2020) Hardvérová špecifikácia PlayStation 5 odhalená

Staršie novinky a články o PlayStation 5

  1. (9. 6. 2020) Predstavenie PlayStation 5 hier prebehne vo štvrtok 11. júna, aké tituly uvidíme?
  2. (29. 5. 2020) Sony predstaví PlayStation 5 hry vo štvrtok 4. júna
  3. (27. 5. 2020) Sony má predstaviť PlayStation 5 už v stredu 3. júna
  4. (20. 2. 2020) TÉMA: Vyrobiť PlayStation 5 vraj stoji 450 dolárov, za koľko sa bude predávať?
  5. (27. 1. 2020) Patent opisujúci spätnú kompatibilitu, DualShock 5 aj pre PS4 a ďalšie špekulácie o vydaní PlayStation 5 vo februári
  6. (21. 1. 2020) PlayStation 5 by mohlo byť oznámené už 5. februára, stáť má 499 dolárov
  7. (7. 1. 2020) Sony na veľtrhu CES predstavilo oficiálnu podobou loga PlayStation 5
  8. (6. 1. 2020) DualShock 5 so štyrmi novými tlačidlami, výkon PS5 a možné odhalenie už začiatkom januára
  9. (28. 11. 2019) Známy insider sa rozhovoril o spätnej kompatibilite Playstation 5, dátume vydania aj cene, SSD disk vyrobí Samsung
  10. (21. 11. 2019) Dva nové patenty – mikrofón v ovládači a externý HDD pre PlayStation 5
  11. (9. 11. 2019) Vývoj hier na PS5 je prekvapivo jednoduchý, hovorí CEO PlayStation
  12. (14. 10. 2019) Sony stále pracuje na spätnej kompatibilite s PS4
  13. (8. 10. 2019) Sony oznámilo, že PlayStation 5 vyjde na Vianoce 2020
  14. (3. 10. 2019) PlayStation 5 streamerom ponúkne kameru a ďalšie novinky
  15. (20. 9. 2019) Špekulácia: Sony vydá súčasne PlayStation 5 a jeho výkonnejšiu „Pro“ verziu
  16. (25. 8. 2019) Na internet možno unikol výkon konzoly PS5 a pripravovaný dizajn
  17. (27. 5. 2019) Sony o spätnej kompatibilite, streamovaní hier a rekordných tržbách
  18. (17. 4. 2019) Oficiálne: aký hardvér bude mať herná konzola PlayStation 5 a kedy (ne)vyjde?
  19. (5. 2. 2019) Herná konzola PlayStation 5 sa už testuje, aký má výkon?
  20. (21. 11. 2018) PlayStation nebude na E3 2019. Chce Sony odhaliť PS5 už začiatkom roka 2019?
  21. (15. 11. 2018) Sony si patentovalo dotykový displej na ovládači
  22. (18. 10. 2018) Špekulácia: hracia konzola PlayStation 5 už koncom roka 2019
  23. (9. 10. 2018) CEO spoločnosti Sony nepriamo potvrdil prácu na PlayStation 5
  24. (19. 9. 2018) Herná konzola PlayStation 5 aj nový Xbox budú mať vlastnú „tajnú prísadu“
  25. (22. 5. 2018) PlayStation 4 podľa Sony vstupuje do finálnej fázy životného cyklu

Ukážka rozhrania PlayStation 5 potvrdila PlayStation Activities a ďalšie nové funkcie

• Novinka: 16. 10. 2020 • Autor: Filip Němec

O PlayStation 5 toho už vieme naozaj veľa. Poznáme cenu a dátum vydania, výkon konzoly aj hry, len používateľské rozhranie sa zatiaľ neukázalo. Sony však dlhé čakanie ukončilo videom, na ktorom prezentuje kompletne prepracované používateľské prostredie a jeho zaujímavé novinky, ako sa už skôr špekulovalo iba PlayStation Activities umožňujúce instantne preskočiť do vybranej časti hry, nápoveda pre misie a úlohy či plne integrovaný PlayStation obchod v ponuke konzoly. Viac o používateľskom rozhraní PS5 zistíte v dnešnej novinke. Celý článok

PlayStation 5; uživatelské rozhraní, Ratchet and Clank

Ako vyzerá rozobraté PlayStation 5? Video odhaľuje snímateľné bočné kryty aj inštaláciu podstavca

• Novinka: 8. 10. 2020 • Autor: Filip Němec

Ako je u Sony zvykom, tiež PlayStation 5 sa dočkal rozobratia na jednotlivé diely. Vďaka tomu sme sa napríklad dozvedeli, že bočné kryty sa budú dať veľmi ľahko dávať dole – u obyčajných bielych tak zrejme dlho nezostane. Dozvedeli sme sa tiež, aké porty ukrýva zadná strana, ako funguje chladenie či kam sa zapája externý SSD disk. Video, ktoré nájdete v novinke, tiež podrobne ukazuje používanie aj demontáž stojančeka. Pripájame aj informácie o úprave fungovania PlayStation trofejí. Celý článok

PlayStation 5; break up, rozebrání, Yasuhiro Ootori

PlayStation 5 ponúkne hneď pri vydaní rozhranie v českom jazyku

• Novinka: 7. 10. 2020 • Autor: Alexandra Vaníková

Preloženie používateľského rozhrania konzoly do českého jazyka včera potvrdila česká pobočka spoločnosti Sony. A aj keď sa to niektorým môže zdať ako samozrejmosť, vždy to tak nebolo. Prečo teda ide o tak dobrú správu? A ako to vyzerá s prekladom hier na PlayStation 5 do češtiny? Dozviete sa v našej novinke. Celý článok

PlayStation 5; uživatelské rozhraní, čeština, konzole

PlayStation 5 nie je kompatibilné s PS1, PS2 a PS3 hrami, potvrdzuje SONY

• Novinka: 18. 9. 2020 • Autor: Jiří Fait

PlayStation 5 síce je spätne kompatibilné, ale len čo sa PS4 hier týka. Potvrdil to šéf Sony Interactive Entertainment, Jim Ryan, ktorý zároveň povedal, že aj keď si na PlayStation 5 zahráte 99 % všetkých PS4 hier, nová konzola jednoducho nebude podporovať staršie tituly, ktoré vyšli na PS1, PS2 a PS3. Celý článok

PlayStation 1; PlayStation 2: PlayStation 3, PlayStation 4

PlayStation 5 bude stáť 499 eur, predávať sa u nás začne 19. novembra

• Novinka: 16. 9. 2020 • Autor: Filip Němec

Spoločnosť Sony konečne odhalila všetky karty. PlayStation 5 bude stáť 499 eur (digitálna, bezdisková verzia 399) a na pulty obchodov sa na Slovensku dostane 19. novembra. Herná konzola PlayStation 5 prináša okrem vysokého výkonu tiež niekoľko zaujímavých noviniek, ako je rýchly SSD disk, podpora ray-tracingu alebo nový ovládač DualSense s adaptívnymi triggermi a haptickou odozvou. Podrobnosti v článku. Celý článok

PlayStation 5; screenshot: official

Konečne poznáme cenu a dátum vydania konzoly PlayStation 5

• špeciál: 16. 9. 2020 • Autor: Redakcia

Okrem hier samotných sme sa konečne dočkali odhalenia ceny pre konzolu PlayStation 5 a tiež presného dátumu vydania. PS5 bude stáť 499 eur (digitálna, bezdisková verzia za 399) a na pulty obchodov sa dostane 19. novembra v SR. Nižšie nájdete nové oznámenia a tiež trailery na už predstavené hry. Celý článok

PlayStation 5 Showcase; screenshot: official

PlayStation 5 reklama ukazuje prednosti konzoly, vývojári lákajú na nové spôsoby hrania

• Novinka: 20. 8. 2020 • Autor: Filip Němec

Bude hlavným ťahákom PlayStation 5 krajšia grafika, alebo nové technológie, ktoré nás viac vtiahnu do hry? Vôbec prvá reklama ukazujúca novú konzolu od Sony má jasno – haptická odozva a adaptívne triggery ovládača DualSense spolu s priestorovým zvukom posunú herný zážitok na novú úroveň. Spot navyše sprevádzalo rozprávanie vývojárov o tom, ako tieto funkcie využili pri svojich hrách, a hoci ide v jadre stále len o reklamné vyhlásenie, rozhodne pôsobí zaujímavo. Aká je budúcnosť hrania podľa Sony, zistíte v novinke. Celý článok

PlayStation 5 Showcase; screenshot: official

PlayStation 5 hry nebudú podporovať PS4 ovládač; dočkáme sa PS5 Pro?

• Novinka: 4. 8. 2020 • Autor: Filip Němec

Ku každej hernej konzole si väčšina z nás časom prikúpi ďalšie periférie, najčastejšie samozrejme ovládače. Rad hráčov sa tak v posledných týždňoch pýtal na podporu DualShock 4 aj ďalšieho PS4 príslušenstva na konzolu PlayStation 5 a teraz konečne poznáme odpoveď. Ktoré periférie pôjdu do skrine a ktoré budú s PS5 kompatibilné, zistíte v tejto novinke, v ktorej sa dočítate aj o patente naznačujúcom možný vývoj PlayStation 5 Pro. Celý článok

DualSense; screenshot: official

PlayStation Activities umožní priamo z menu PS5 spustiť vybranú časť hry

• Novinka: 29. 7. 2020 • Autor: Filip Němec

Často opakovanou mantrou next-gen konzol je to, že okrem krajšej grafiky prinesú aj ďalšie výhody, ktoré sa netýkajú len grafického spracovania. Bodom číslo jeden je na tomto zozname rýchly SSD disk, ktorý prinesie nielen väčšie herné svety, ale aj úplne nové funkcie. Jednu z nich nechtiac prezradili autori pretekárskeho simulátora WRC 9 a nám sa rozhodne páči. O čo presne ide, sa dozviete v dnešnej novinke, kde sa dočítate aj o vymeniteľných krytoch PS5 či predajných ambíciách. Celý článok

PS logo; screenshot: official

Do konca roka 2020 sa má vyrobiť až 10 mil. kusov PlayStation 5, Sony navyšuje produkciu

• Novinka: 15. 7. 2020 • Autor: Filip Němec

V apríli nás agentúra Bloomberg zaskočila správou, že Sony plánuje vyrobiť do konca fiškálneho roka nanajvýš 6 miliónov konzol PlayStation 5 kvôli očakávanému nižšiemu dopytu. Podľa najnovších správ však Sony vďaka ustupujúcej epidémii koronavírusu nakoniec očakáva o PlayStation 5 väčší záujem. Vyrobiť by sa tak mohlo do konca roka dokonca 10 miliónov kusov. Ďalšie podrobnosti vrátane veľmi zaujímavých informácií o automatizovanom výrobnom procese PlayStation 4 v Tokiu nájdete v novinke. Celý článok

PS5; screenshot: official

Patent Sony naznačuje emuláciu PS1, PS2 a PS3 hier pomocou cloudu

• Novinka: 9. 7. 2020 • Autor: Filip Němec

PlayStation 5 už odhalilo takmer všetky karty. Poznáme vzhľad konzoly, jej výkon, nový ovládač DualSense a dokonca aj prvé tituly, ktoré si s ním zahráme. Otáznik sa však stále vznáša nad spätnou kompatibilitou (a cenou, samozrejme). Tá je zatiaľ prisľúbená s väčšinou PS4 titulov, zatiaľ čo hry zo starších PlayStation konzol pravdepodobne podporované nebudú. Podľa novo odhaleného patentu by sme si ich však mohli zahrať aspoň prostredníctvom cloudu, možno priamo vďaka službe PlayStation Now. Viac v dnešnej novinke. Celý článok

PS2; screenshot: disc, backwards compatibility

PlayStation 5 údajne neponúkne obdobu Smart Delivery z Xboxu

• Novinka: 18. 6. 2020 • Autor: Filip Němec

Tento týždeň sme vám na niekoľkých príkladoch opísali technológiu Smart Delivery, ktorá u podporovaných hier zaistí, že sa budú dať spustiť na Xboxe One aj Series X, bez toho aby ste museli hru znova kupovať. Zároveň potom má Smart Delivery zaručiť, že nech už budete hrať na akejkoľvek konzole, vždy dostanete tú najlepšiu možnú verziu. Sony však žiadny podobný program podľa všetkého neplánuje a rozhodnutie o bezplatnom upgrade PS4 hier pre PlayStation 5 necháva na vývojároch. Čo to presne pre nás hráčov znamená, zistíte v novinke. Celý článok

PS logo; screenshot: disc, blue

O PlayStation 5 bez mechaniky, jeho farebných variantoch, cene a dizajne

• Novinka: 16. 6. 2020 • Autor: Filip Němec

Minulý týždeň Sony konečne na streame PlayStation 5: Future of Gaming odhalilo nielen nové hry pre PlayStation 5, ale aj samotný vzhľad konzoly, ktorá vyjde aj v bezdiskovej verzii. To samozrejme vyvolalo veľa otázok, na ktoré sa teraz snažia zástupcovia Sony odpovedať. V novinke sa zameriame nielen na dôvod vydania čisto digitálneho PlayStation 5, ale aj prípadných ďalších farebných variantov, a porozprávame sa o cene konzoly či jej netradičnom dizajne, s ktorým sa spája tiež až nečakaná veľkosť nového PlayStation. Celý článok

PS5 a PS5 digital edition; screenshot: konzole

ŠPECIÁL: PlayStation 5: Future of Gaming – Sony odhalilo vzhľad konzoly aj nové exkluzivity

• Novinka: 12. 6. 2020 • Autor: Filip Němec

Sony nenechalo svojich fanúšikov na pochybách a v rámci štvrtkového streamu s názvom Future of Gaming predstavilo okrem finálneho dizajnu konzoly PlayStation 5 tiež viac než dvadsiatku nových hier. Výberu pritom jasne kraľuje Horizon Zero Dawn 2: Forbidden West, Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Gran Turismo 7 alebo Resident Evil Village. Prehľad toho najzaujímavejšieho, rovnako ako záznam streamu, nájdete v článku. Celý článok

PS5; screenshot: konzole, příslušenství

Všetky nové PS4 hry musia byť spustiteľné tiež na PlayStation 5, nakázalo Sony vývojárom

• Novinka: 30. 5. 2020 • Autor: Filip Němec

Kým téma spätnej kompatibility Microsoft u svojej konzoly Xbox Series X preferuje veľmi často, konkurencia z Japonska je zatiaľ na nové informácie veľmi skúpa. So zaujímavou správou prišiel magazín Eurogamer, podľa ktorého Sony aktualizovalo inštrukcie týkajúce sa novo vydaných PlayStation 4 hier. Všetky tituly, ktoré od 13. júla chcú prejsť procesom certifikácie, musia byť plne funkčné tiež na PlayStation 5. Čo to presne znamená, objasníme v novinke. Celý článok

PS5 logo; screenshot:

Sony: COVID-19 nebude mať vplyv na vydanie PlayStation 5

• Novinka: 13. 5. 2020 • Autor: Filip Němec

Spoločnosť Sony vo svojej finančnej správe uisťuje zamestnancov, ďalšie zainteresované osoby na čele s akcionármi a nakoniec aj nás, hráčov a zákazníkov, že sa PlayStation 5 kvôli epidémii koronavírusu neomešká. Viac informácií nájdete v novinke, kde si tiež môžete prečítať koľko kusov PlayStation 4, aktuálne druhej najpredávanejšej konzoly v histórii, dodala Sony do obchodov.

PS5, Sony, logo; screenshot:

Sony vraj plánuje vyrobiť menej PlayStationu 5 kvôli vysokej cene

• Novinka: 16. 4. 2020 • Autor: Filip Němec

Výrobca konzoly PlayStation 5, japonská spoločnosť Sony, podľa agentúry Bloomberg očakáva kvôli vyššej cene nižší dopyt po novej konzole. Tá vraj môže stáť až 549 dolárov, čo by v našom prípade mohlo znamenať cenu v obchodom aj viac ako 463 eur (pri započítaní DPH a cla). Viac informácií o cene PlayStation 5 a jeho vydaní alebo výrobe nájdete v novinke.

PS5, Sony, DualSense; screenshot:

Sony odhalilo ovládač PlayStation 5, volá sa DualSense

• Novinka: 8. 4. 2020 • Autor: Filip Němec

Ako bude vyzerať PlayStation 5, zatiaľ nevieme, to už ale nedá povedať o novom ovládači tejto konzoly. Ten nesie názov DualSense a Sony ho bližšie predstavilo na svojom blogu. V novinke nájdete nielen fotky nového ovládača, ktorý rozhodne prekvapí svojím dizajnom, ale tiež sa dozviete, aké funkcie ponúkne.

PS5, Sony, DualSense; screenshot:

Podrobnosti o výhodách SSD disku PlayStation 5, optimalizácii herného zážitku a 3D zvuku

• Novinka: 3. 4. 2020 • Autor: Filip Němec

Magazín Digital Foundry pokračuje vo svojom detailnom rozbore konzoly PlayStation 5. Technickí odborníci si na pomoc prizvali priamo architekta konzoly Marka Cernyho, vďaka čomu sme sa napríklad dozvedeli, akým spôsobom dosiahli v Sony to, že na každej konzole PS5 pobeží hra rovnako za akýchkoľvek podmienok, aké výhody bude mať rýchlejší SSD disk alebo ako si Sony aktuálne stojí s vývojom zvukového Tempest enginu a či sa ho dočkáme už pri vydaní konzoly.

PS5, Sony, logo; screenshot:

Spätná kompatibilita PlayStation 5 umožní hrať tisíce titulov z PS4 (TÉMA)

• Novinka: 25. 3. 2020 • Autor: Filip Němec

Ak niekde PlayStation 4 zaspalo, je to práve spätná kompatibilita. V prípade na konci roka vychádzajúceho PlayStation 5 ale ide o veľkú tému, od ktorej si Sony veľa sľubuje. Akých hier a z akých konzol sa spätná kompatibilita bude týkať? Všetko, čo o tejto aktuálne veľmi prepieranej téme vieme, sme zhrnuli v tomto článku. Celý článok

PS5, Sony, logo; screenshot:

Hardvérová špecifikácia PlayStation 5 odhalená

• Novinka: 18. 3. 2020 • Autor: Filip Němec

Sony dnes prostredníctvom streamu predstavilo konkrétnu hardvérovú špecifikáciu PlayStation 5. V nečakane suchej prezentácii architekt konzoly Mark Cerny prezentoval všetky hlavné aspekty pripravovanej next-gen konzoly, ako sú jednotlivé komponenty, SSD disk, spätná kompatibilita alebo 3D zvuk poháňaný vlastným čipom.

PS5, Sony, hw specifikace; screenshot:
i

To sú teda všetky podstatné informácie, ktoré v súčasnej chvíli o PlayStation 5 máme. Tento špeciál budeme pravidelne aktualizovať.


4,9 67×
PlayStation 5 Slim Digital Edition
Herná konzola - k TV, SSD 1024 GB, bez mechaniky (neprehráva fyzické disky), možnosť hrania v 4K, menu v češtine, 1x herný ovládač – vertikálny stojan nie je súčasťou balenia a je predávaný samostatne
449 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005DE2
4,9 253×
PlayStation 5 Slim
Herná konzola - k TV, SSD 1024 GB, Blu-ray (4K), možnosť hrania v 4K, menu v češtine, 1x herný ovládač – vertikálny stojan nie je súčasťou balenia a je predávaný samostatne
548,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX0052
PlayStation 5 Slim + Marvels Spider-Man 2
Herná konzola - k TV, SSD 1024 GB, Blu-ray (4K), možnosť hrania v 4K, menu v češtine, 1x herný ovládač, hra v balení (fyzický nosič) - Marvels Spider-Man 2 – vertikálny stojan nie je súčasťou balenia a je predávaný samostatne
+Darček Hra na konzolu Marvels Spider-Man 2 – PS5 v hodnote 56,90 €
559,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX0052b1
4,9 907×
PlayStation 5
Herná konzola - k TV, SSD 825 GB, Blu-ray (4K), možnosť hrania v 4K, menu v češtine, 1x herný ovládač
Cena nebola stanovená
Na objednávku – termín upresníme
Objednávací kód: MSX0051
5,0
PlayStation 5 (Slim) s rozšíreným úložiskom (+2 TB SSD)
Herná konzola - k TV, SSD 3024 GB, Blu-ray (4K), možnosť hrania v 4K, menu v češtine, 1x herný ovládač
+Darček Služba Instalace interního rozšířeného uložiště SSD v hodnote 13,90 €
689 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX0052SSD20
5,0
PlayStation 5 (Slim) s rozšíreným úložiskom (+1 TB SSD)
Herná konzola - k TV, SSD 2024 GB, Blu-ray (4K), možnosť hrania v 4K, menu v češtine, 1x herný ovládač
+Darček Služba Instalace interního rozšířeného uložiště SSD v hodnote 13,90 €
609,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX0052SSD10
4,6 20×
PlayStation 5 (Slim) + 2× DualSense bezdrôtový ovládač
Herná konzola - k TV, SSD 1024 GB, Blu-ray (4K), možnosť hrania v 4K, menu v češtine, 2× herný ovládač
609,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX0052DS
4,8 1355×
PlayStation 5 DualSense bezdrôtový ovládač Midnight Black
Gamepad pre PS5, bezdrôtové pripojenie, 3.5 mm Jack (na ovládači), USB-C (na ovládači), integrovaná batéria, vibrácie, podsvietenie, analógové páčky, reproduktor, mikrofón, haptická odozva, čierna farba
64,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005DS2
4,8 1355×
PlayStation 5 DualSense Wireless Controller
Gamepad pre PS5, bezdrôtové pripojenie, 3.5 mm Jack (na ovládači), USB-C (na ovládači), integrovaná batéria, vibrácie, podsvietenie, analógové páčky, reproduktor, mikrofón, haptická odozva, biela farba
59,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005DS1
4,8 1355×
PlayStation 5 DualSense Wireless Controller – Starlight Blue
Gamepad pre PS5, bezdrôtové pripojenie, 3.5 mm Jack (na ovládači), USB-C (na ovládači), integrovaná batéria, vibrácie, podsvietenie, analógové páčky, reproduktor, mikrofón, haptická odozva, modrá farba
69,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005DS4
4,8 1355×
PlayStation 5 DualSense Wireless Controller – Galactic Purple
Gamepad pre PS5, bezdrôtové pripojenie, 3.5 mm Jack (na ovládači), USB-C (na ovládači), integrovaná batéria, vibrácie, podsvietenie, analógové páčky, reproduktor, mikrofón, haptická odozva, fialová farba
69,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005DS6
4,8 1355×
PlayStation 5 DualSense bezdrôtový ovládač – Nova Pink
Gamepad pre PS5, bezdrôtové pripojenie, 3.5 mm Jack (na ovládači), USB-C (na ovládači), integrovaná batéria, vibrácie, podsvietenie, analógové páčky, reproduktor, mikrofón, haptická odozva, ružová farba
69,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: MSX005DS5
4,8 1355×
PlayStation 5 DualSense bezdrôtový ovládač – Volcanic Red
Gamepad pre PS5, bezdrôtové pripojenie, 3.5 mm Jack (na ovládači), USB-C (na ovládači), integrovaná batéria, vibrácie, podsvietenie, analógové páčky, reproduktor, mikrofón, haptická odozva, červená farba
74,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005DS11
4,8 1355×
PlayStation 5 DualSense Edge bezdrôtový ovládač
Gamepad pre PS5, bezdrôtové pripojenie, 3.5 mm Jack (na ovládači), USB-C (na ovládači), integrovaná batéria, vibrácie, podsvietenie, analógové páčky, reproduktor, mikrofón, haptická odozva, biela farba
239,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005DS7
4,9 141×
Marvels Spider-Man 2 – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný a RPG, – Peter Parker a Miles Morales čelia ťažkej skúške, aby zachránili mesto pred Venomem a hrozbou symbionta. Symbiontova neuveriteľná sila nutí Petera a Milese čeliť ťažkej skúške odolnosti – v maske aj bez nej. Obaja hrdinovia musia nájsť rovnováhu medzi svojimi životmi, priateľstvom a povinnosťou chrániť tých, ktorí to potrebujú.
Kúpiť s kódom ALZADNI30 39,83 €
Super cena
56,90 € Ušetríte 3,09 €
Na sklade > 5 ks
Objednávací kód: PSV0378
4,8 33×
Marvels Spider-Man: Miles Morales – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – Zaži vzostup Milesa Moralesa, ktorý ako nový hrdina ovláda neuveriteľné, výbušné nové sily, aby sa stal svojou vlastnou verziou Spider-Mana.
Cenová bomba
32,90 € Ušetríte 10,09 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0001
4,7 65×
Marvels Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – Ultimate Edícia obsahuje pôvodnú základnú hru Marvels Spider-Man Remastered a nový diel Marvels Spider-Man: Miles Morales
59,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0001UE
4,9 32×
Demons Souls Remake – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – kompletný remake dnes už legendárnej hry, ktorá položila základy vlastnému subžánru akčných RPG zvanému „soulslike“ a bez ktorej by pravdepodobne vôbec nevznikla séria Dark Souls. Zažite návykovú temnú atmosféru, nekompromisnú obtiažnosť a fantasticky spracované súboje s bossmi.
44,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0015
4,8 38×
Sackboy A Big Adventure! – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: dobrodružný, detský a logický, – dokážeš zachrániť Craftworld pred bláznivým Vexom a jeho desivým zariadením Topsy Turver ... a stať sa tak Pleteným rytierom legiend?
Super cena
51,90 € Ušetríte 3,09 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0014
4,3 43×
Assassins Creed Valhalla – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – vžite sa do postavy Eivora, neohrozeného vikingského bojovníka, a vďaka prepracovaným RPG mechanikám budujte vlastnú osadu a rozvíjajte svoju jedinečnú vikingskú ságu.
Zľavnené -16 %
19,90 € 23,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0026
4,9 77×
Ratchet and Clank: Rift Apart – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – intergalaktické dobrodružstvo známych hrdinov je späť. Pomôž zastaviť zlého robotického cisára, ktorý chce dobyť všetky známe a neznáme svety. Skáč medzi planétami úplne bez rozpakov a takmer okamžite!
59,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0003
4,7 165×
Gran Turismo 7 – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: pretekársky, – či už si pretekový alebo príležitostný jazdec, zberateľ, tuner, dizajnér alebo fotograf – nájdi si svoju líniu vďaka ohromujúcej zbierke herných režimov vrátane obľúbenej kampane, arkády a autoškoly
Super cena
58,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0002
4,6 15×
Elden Ring – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný a RPG, – Hra dáva hráčom možnosť mapovať svet podľa vlastných predstáv. Vyberte si, či chcete čeliť neľútostným bojom proti strašným nepriateľom, alebo využite tajné bojové systémy hry a získate prevahu. Je na hráčovi, aby sa rozhodol, ako zvládne mnohé výzvy, ktoré ho čakajú.
41,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: PSV0099se
4,9 107×
God of War: Ragnarok – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – Kratos a Atreus sa musia vydať do každého z deviatych svetov, aby našli potrebné odpovede a pripravili sa na predpovedanú bitku, ktorá ukončí svet.
59,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0017
4,8 141×
Horizon Forbidden West - PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – pripojte sa k Aloy na jej nebezpečnej ceste cez Zakázaný západ, kde na vás číhajú záhadné nové hrozby. Preskúmajte vzdialené krajiny, bojujte s väčšími a desivejšími strojmi a stretávajte sa s prekvapivými novými kmeňmi.
29,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0007
4,9 130×
Hogwarts Legacy – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – zažite život študenta na Rokfortskej škole čarodejníckej ako nikdy predtým. Vydajte sa na nebezpečnú cestu za odhalením skrytej pravdy. Budete rozvíjať schopnosti svojej postavy, ovládať mocné kúzla, zdokonaľovať bojové zručnosti a vyberať spoločníkov, ktorí vám pomôžu čeliť smrtiacim nepriateľom.
Kúpiť s kódom ALZADNI10 33,21 €
36,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0019
4,9 74×
The Last of Us Part I – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – prežite znovu príbeh, ktorým to všetko začalo. V spustošenej civilizácii, kde vyčíňajú infikovaní a nezdolní preživší, je Joel, unavený hlavný hrdina, najatý, aby prepašoval 14-ročnú Ellie z vojenskej karanténnej zóny. To, čo začína ako malá práca, sa však čoskoro premení na brutálnu cestu naprieč krajinou.
59,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0260
4,5 40×
Diablo IV – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný a RPG, – Vracia sa Lilith, dcéra nenávisti – Verzia sveta Sanctuary v hre Diablo IV je obrovská a plná dobrodružných príležitostí. Od udalostí v hre Diablo III: Reaper of Souls uplynulo niekoľko desiatok rokov a Lilith, dcéra nenávisti, je odhodlaná Sanctuary opäť ovládnuť.
39,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: PSV0369
4,8 37×
Assassins Creed Mirage: Launch Edition - PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – Užite si príbeh o Basimovi, prefíkanom pouličnom zlodejíčkovi s desivými vidinami, ktorý hľadá odpovede v rušných uliciach Bagdadu v deviatom storočí. Prostredníctvom záhadného prastarého spolku menom Skrytie sa stane smrtiacim asasínskym majstrom a zmení svoj osud spôsobom, aký si nikdy ani nedokázal predstaviť.
Zľavnené -21 %
21,90 € 27,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0347
4,5 51×
EA Sports FC 24 – PS5
Hra na konzolu – PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: športový a arkády, – EA SPORTS FC™ 24 je novou érou The World’s Game: 19 000+ plnej licencovaných hráčov, 700+ tímov a 30+ ligových súťaží zaručujú historicky najautentickejší futbalový zážitok.
Super cena
24,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: PSV0495
5,0 20×
PlayStation 5 Vertical Stand
Stojan na hernú konzolu – s vertikálnym podstavcom bude tvoja konzola PS5 vždy bezpečne stáť vo vzpriamenej polohe; kompatibilné sú ako základné modely PlayStation 5 spoločne s digitálnou verziou, tak aj verziou Slim
29,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005VS
4,8 1355×
PlayStation 5 DualSense Wireless Controller - Sterling Silver
Gamepad pro PS5, bezdrátové připojení, 3,5mm Jack (na ovladači), USB-C (na ovladači), integrovaná baterie, vibrace, podsvícení, analogové páčky, reproduktor, mikrofon, haptická odezva, stříbrná barva
72,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005DS13de
Maxx Tech PS5 Slim Faceplates Kit – Blue Wave
Kryt na hernú konzolu – na diskové a digitálne konzoly PS5 Slim, súprava obsahuje 5 krytov na PS5 Slim, kryt na ovládač, 2 palcové úchyty a nástroj na inštaláciu, modrá kamuflážna farba
Novinka
42,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MaxxTech003
Maxx Tech PS5 Slim Faceplates Kit – Black Wave
Kryt na hernú konzolu – na diskové a digitálne konzoly PS5 Slim, súprava obsahuje 5 krytov na PS5 Slim, kryt na ovládač, 2 palcové úchyty a nástroj na inštaláciu, čierna farba
Novinka
42,90 €
Na sklade 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MaxxTech004
4,1 39×
PlayStation Portal Remote Player
Vzdialený prehrávač – Vychutnaj si svoje obľúbené hry na 8“ Full HD obrazovke s rozlíšením až 1080p/60FPs. Hraj na konzole PS5 cez domácu WiFi sieť s originálnym konzolovým ovládaním bez toho, aby si musel zapínať svoj televízor. Hranie vyžaduje PlayStation 5 konzolu a pripojenie cez WiFi s rýchlosťou aspoň 5Mb/s.
Novinka
219,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX005PRP
Vytlačiť
P-DC1-WEB19
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií