Doručení zdarma Stellar Blade

FIFA 23 (RECENZIA) – Slušná derniéra

Zobraziť katalóg

• Autor: Jakub Němec

Futbalová simulácia FIFA sa naposledy ukazuje s nálepkou medzinárodnej federácie a autori sľubovali rozlúčku so všetkou parádou. Do popredia sa tlačí vylepšenie pohybu HyperMotion2, ale aj množstvo ďalších zmien, ktoré mali priblížiť hrateľnosť bližšie k realite. Ak a ako sa im to podarilo, sa dozviete v nasledujúcich chvíľach.

FIFA 23; keyart: cover

Zdroj: EA Sports

FIFA 23 v skratke

    FIFA 23

  • Žáner: Športové
  • Vývojár: EA Vancouver, EA Romania
  • Vydavateľ: EA Sports
  • Čeština, česká lokalizácia: Áno

  • Dátum vydania a platformy: 30. 9. 2022 na PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S a Xbox One

FIFA 23 (RECENZIA PS5) – Obsah článku

Útočníci vo výhode


Každý rok sa vedie debata, či je pravidelné vydávanie nových dielov športových hier opodstatnené. Väčšinou sa fanúšikovia, kritici aj recenzenti zhodnú, že by sa niektoré diely dali vyriešiť plateným updatom s aktuálnymi zostavami a poupravenou hrateľnosťou. Tohtoročný ročník FIFA 23 tak jasným príkladom nie je, pretože zmeny v pohybe hráčov na trávniku spoznáte na prvú dobrú. Či však ide o premenu k lepšiemu, je otázkou. Stále platí, že autori nadržiavajú útočnú fázu, takže ľahšie strelíte gól, ako keď sa snažíte skórovaniu zabrániť. Priaznivci defenzívneho futbalu si tak budú trhať zvyšky porastu hlavy, ktorý im nevypadol po minuloročných ročníkoch.

FIFA 23; gameplay: akrobacia

Zdroj: Vlastný

Akrobatickými kúskami sa to vo FIFA 23 ako obvykle len hemží.

So zapracovaním HyperMotion2 sa hráči naučili ešte prirodzenejšie pracovať s loptou, čo však znamená aj jej horšiu ovládateľnosť, odskoky pri neopatrnej manipulácii a s tým spojené ľahšie straty. Už nejde priamo nabiehať proti súperovi a urobiť mu kľučku tesne pred nohou, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde ku kontaktu a lopta vám odletí od nohy. Skôr musíte sledovať pohyb súpera a využiť okamih jeho nepozornosti. A tak by to malo byť, takže pochvala! Lenže so snahou urobiť realistickejšiu fyzickú stránku sa objavujú záhadné chyby, úlety a vtipné scénky, ktoré by sa nestratili v legendárnom programe Smiechoty!

Zakliesnený futbalista, ktorý sa roluje dva metre v sudoch, aby následne v plnom šprinte prebral loptu? Nie je problém, pretože takých momentov nájdete vo FIFA 23 stále viac ako dosť. Pridajme k tomu občas pochybne fungujúcu umelú inteligenciu s nepochopiteľnými kiksmi a môžete si kupovať gumové obloženie na svoj gamepad, aby ste ho v hneve nerozmlátili. Keď sa totiž váš zverenec rozhodne zakopnúť o vlastný členok v poslednej minúte hodnoteného on-line zápasu, ktorý následne prehráte o gól, dostane vaša nervová sústava poriadne zabrať. Tým skôr, že veľa ľudí hrá vo FIFA 23 s kreditnou kartou v chrbte, na čo budem chrliť oheň a síru o niekoľko chvíľ neskôr.

Teraz si totiž ešte posťažujem na obrannú fázu FIFA 23. Tá nie je vyložene zlá, paradoxne som si ju v mnohých chvíľach aj užíval. Lenže stále dostáva od ofenzívy poriadne na zadok. Podobne, ako v minulom roku, kladú autori dôraz na správne načasovanie odobratia lopty, takže keď vykonáte zákrok telom, vypichnete loptu od nohy alebo sa odhodláte k sklzu vo vhodný moment, budete odmenení ziskom lopty a možnosťou protiútoku. To však platí pre umelú inteligenciu do obťažnosti Poloprofesionál, ďalej už len tieňujete ako blázni a príležitostí k výpadom veľmi nedostanete, prípadne chytáte rýchliky v mikrotransakciami zničenom multiplayeri, čo je skôr na hnev a veľká škoda, pretože to FIFU 23 ťahá k zbytočnej arkádovosti s nadbytkom kľučiek a útekov vpred.

Zatuchajúca kariéra bez nápadu


Nechápme sa zle, FIFA 23 patrí v rámci hrateľnosti medzi tie podarenejšie diely, ale musíte si zvyknúť na fakt, že nájsť medzeru v obrane je oveľa jednoduchšie ako zastaviť nabehnutého útočníka. Postupom času si zvyknete odstupovať od hráčov a vykrývať priestor, menej držať tlačidlo šprintu a sústrediť sa na efektívne výpady. Bohužiaľ to nezafunguje vždy, reakcie bývajú rozpačité a momenty 50/50 sa v mojom prípade stále častejšie prikláňali na stranu súpera (robil som niečo zle, alebo si na mňa hra zasadla?). To asi nezistím a budem sa musieť sústrediť na pilovanie svojho skillu.

K tomu sa najviac hodí off-line mód kariéry, v ktorom môžete absolvovať vzostup jednotlivého hráča pod vedením svojho kouča, plniť jeho úlohy a vylepšovať si svoje zručnosti, čo ma skrátka baví podobne ako v NBA 2K23, alebo sa starať o celý tím z pohľadu hlavného manažéra. Tu veteráni pocítia deja vú, pretože takmer všetko zostalo po starom, vrátane otravne nezmyselných rozhovorov s novinármi, ktoré nie sú ani nadabované, klišovitých rokovaní pri výmenách, pri ktorých neviete, či si vývojári nerobia náhodou srandu, a zbytočných tréningov, ktoré možno konečne po prvom splnení simulovať. V rámci trénerskej kariéry je asi najväčšou novinkou hodnotenie transferu hráčov, kde dostanete známku podľa toho, koľko ste klubovej pokladni ušetrili. To je revolúcia!

FIFA 23; gameplay: úlohy FIFA 23; gameplay: prasárne

Zdroj: Vlastný

Kariéra jedného hráča je vo FIFA 23 tradične lákavou kratochvíľou, pokiaľ teda nie ste zranení.

Ulica či ihrisko? To je jedno!


Kde teda realizovať svoje veľké futbalové sny, keď sa kariéra nikam neposunula? Na ulici! Sám som nikdy neveril, že to vyslovím, ale pouličný VOLTA režim patrí k tomu zábavnejšiemu vo FIFA 23. Streetový futbal sa prvýkrát objavil vo FIFA 20 a odvtedy urazila poriadny kus cesty. Realizmus HyperMotion2 pomohol kľučkovaniu a arkádové zručnosti dotiahli túto malú futsalovú hru k zábavnosti, rovnako ako párty minihry. Zlepšovanie postavy sa zaobíde bez monetizácie, čo však neplatí o predražených kozmetických doplnkoch, kvôli ktorým buď nahráte hodiny na ihrisku, alebo siahnete po kreditke.

Autori sa tento rok navyše rozhodli prepojiť pouličného avatara s módom Pro Clubs, v ktorom sa preháňate s ďalšími spoluhráčmi po veľkom futbalovom ihrisku. Keď si nájdete fungujúci tím, ktorý dodržiava taktiku, strávite v tomto režime kopec hodín. Na moju smolu som však častejšie narazil na solitérov bez túžby vôbec nahrať loptu, čo však vynahradili momenty so spolupracujúcimi hráčmi. Rozoberanie súperovej obrany s kulišiackymi netradičným nabiehaním do uličiek ma donútilo sa do Pro Clubs často vracať.

Bez kreditky len off-line FUT


Čo si budeme rozprávať, veľká časť fanúšikov verná značke FIFA si kupuje nové diely len kvôli multiplayerovému módu FUT, v ktorom si plní svoje sny o ideálnom futbalovom tíme. Vzhľadom na fakt, že spoločnosti Electronic Arts prináša neskutočné množstvo peňazí, nemôže fantasy liga chýbať ani vo FIFA 23. Základné princípy sa veľmi nezmenili – so svojim mužstvom sa púšťate do plnenia úloh a výziev, do off-line súperenia s tímami ostatných hráčov v Squad Battles či do PvP rebríčkových zápasov Rivals. To všetko aby ste získali balíčky alebo peniažky na ich nakupovanie, prípadne na zaplatenie vstupu do exkluzívnych turnajov.

Samozrejme k minciam a balíčkom môžete vo FIFA 23 prísť jednoduchým hraním, ale nebezpečne slimačím tempom, zatiaľ čo frajeri s kreditnou kartou v chrbte okolo vás presvištia a nechajú vás v prachu za sebou. Podobne, ako v NBA 2K23, sa mikrotransakcie až nepekne podhodnotia, pretože platiaci hráči si vás namažú na chlieb vďaka tímu naboostovanému hviezdami. Už prvý deň recenzovania som zostavil slušné mužstvo s hráčmi hodnotenými 80+ a so súhrou 28/33 (nová mechanika, ako prepojiť svojich zverencov na základe národnosti, ligy a tímu).

FIFA 23; gameplay: turnaj FIFA 23; gameplay: šabľovačka

Zdroj: Vlastný

Monetizácia je v on-line módoch FUT celkom agresívna. Len poplatky do exkluzívneho turnaja sa veľmi predražia.

V Squad Battles proti umelej inteligencii som bol úspešný aj na vyššej obťažnosti, tak som sa rozhodol ísť s kožou na trh. Jejda, ja som dostával hroznú biedu. Prvý šok prišiel pri zobrazení štartovej jedenástky súpera – Mbappé, Kroos, Ronaldo, Messi, Courtois, to je proti tímu, v ktorom bol najväčšou hviezdou Rakitič a Grealish, ako mač okresného preboru proti víťazovi Ligy majstrov. Tiež to podľa toho vyzeralo, v pote tváre som sa bránil, oponent napriek tomu robil, čo chcel a v polčase 3 : 0. Našťastie sa zápas zdramatizoval na 3:2, Mbappé sa vyčerpal a striedal. Hurá, bude trocha pokoja! Ale nie, namiesto neho z lavičky prichádza Erling Haaland. Zo striedačky! Výsledok 6 : 3, aj tak som na seba bol hrdý.

Takýchto zážitkov sa mi dostávalo počas recenzovania nespočetne. Druhý zásadný problémom FIFY 23 vidím v správaní samotnej komunity v on-line prostredí, či už vo Volte, Pro Clubs alebo FUT. Akonáhle začnú súperi prehrávať, rage quit nie je výnimkou, skôr nepísaným pravidlom, nehovoriac o šikanovaní slabších súperov zo strany kreditkových kúzelníkov, ktorí pobehujú nezmyselne po ihrisku tak, aby ste sa vôbec nedostali k lopte. Čo si fanúšikovia série FIFA za roky vychovali, to tu dostávajú plnými dúškami. S občas problematickým matchmakingom a padaním pripojenia naozajstná lahôdka.

Keby sa autori aspoň rozhodli vytvoriť oddelené sekcie, ale to by bolo proti ich finančným plánom. Situácia je tu podľa mňa ešte horšia ako v NBA 2K23, v ktorom sa však autori rozhodli viac podojiť kariéru jedného hráča a život v MyCity. Krutá mikrotransakčná politika sa tak vo FIFA 23 podpisuje na hrateľnosti on-line časti FUT tým najhorším možným spôsobom – pay-to-win princípom, a to je pri titule predávanom za prémiovú cenovku atakujúcu 80 € skrátka kategoricky zle.

Audiovizuálne kúzlenie


Čo sa titulu FIFA 23 nedá uprieť, je snaha realisticky zachytiť audiovizuálnu stránku najobľúbenejšieho športu sveta. Detailné spracovanie najväčších hviezd vrátane ich typických pohybov sa stalo za posledné roky milým štandardom, zle nedopadli ani menej známe tváre najslávnejších líg, čo neplatí o tímoch tretej kategórie, medzi ktoré môžeme počítať aj český trojlístok Sparta, Slavia, Plzeň (na českú ani slovenskú ligu totiž opäť nedošlo). Zlepšilo sa aj zachytenie atmosféry zápasu, fanúšikovia v hľadisku pôsobia lepším dojmom a potešia aj také hlúposti ako opotrebenie ihriska po sklzoch. Zvuková stránka zostala vo svojich medziach, vrátane hlavného komentára Dereka Rae, ktorý sa tradične čoskoro opočúva.

FIFA 23; gameplay: spracovanie FIFA 23; gameplay: lemplovia

Zdroj: Vlastný

Audiovizuálne spracovanie vo FIFA 23 ponúkne ako dych vyrážajúce, tak nechcene vtipné momenty.

Rovnako tradične nemá FIFA 23 konkurenciu v ohľade licencií, ponúka nespočetné množstvo svetových súťaží vrátane všetkých hlavných európskych, tento rok navyše so ženskou anglickou a francúzskou ligou. Šrám nesie iba talianska Séria A, v ktorej nenájdete oficiálnu podobu AS Rím, Lazia Rím, Interu Miláno, Neapola a Atalanty. Navyše sa v priebehu roka objaví rozšírenie v podobe majstrovstiev sveta mužov v Katare a žien v Austrálii. Našincov navyše poteší, že všetok obsah nájde v češtine.

Dôstojná rozlúčka s pošramotenou povesťou


Ako teda EA Sports dáva zbohom svojej dlhoročnej akvizícii FIFA? V rámci hrateľnosti a audiovizuálneho spracovania by som na FIFA 23 nebol vôbec prísny. Je jasné, že poňatie pohybu po ihrisku HyperMotion2 nemôže sadnúť každému, sám mám výhrady k bráneniu, ale celkovo mi hranie prišlo zábavné a rád sa k nemu vrátim pri hraní s kamarátmi pri jednej obrazovke či pri súperení v Squad Battles. Bohužiaľ, narazíte na rad technických chýb, podivné momenty pri stretoch hráčov a ďalšie občasné nedostatky, ktoré dokážu pozdvihnúť obočie.

FIFA 23; gameplay: zákrok

Zdroj: Vlastný

Efekty počasia z FIFA 23 vyzerajú v spomalených záberoch ako z televízie.

Rozporuplnejšie je posudzovanie módov, medzi ktorými nájdete kvalitné režimy ako streetovú Voltu, kariéru jedného hráča či Pro Clubs, ale aj stagnujúcu trénerskú kariéru a mikrotransakčné peklo v on-line režimoch FUT. Vo FIFA 23 si skrátka môže vybrať každý, ale zvýhodnený je ten, kto má dostatočne nabitú peňaženku. Vylepšení v hrateľnosti je dosť, aby sa obhájilo vydanie nového dielu, ale zastarávajúce režimy, niekoľko nedostatkov a pay-to-win monetizácia ma núti zraziť body. Pokiaľ vám dodatočné investovanie peňazí nevadí, tak si k hodnoteniu bod pokojne pričítajte.

• Zdroje: Vlastné


FIFA 23 (RECENZIA)


Záverečné hodnotenie

Táto recenzia bola napísaná pre PS5 verziu hry. Kľúč na recenziu poskytol distribútor ABC.

Hodnotenie7/10 DOBRÉ
Verdikt:

FIFA 23 sa lúči s oficiálnou značkou FIFA so cťou. Svojich verných fanúšikov dokáže nadchnúť aj naštvať tým, na čo sú zvyknutí. Vylepšila sa fyzika vďaka HyperMotion2, ktorá občas chybuje, niektoré módy sú už dosť zastarané, audiovizuál sa opäť o kúsok posunul a stále zostávajú agresívne mikrotransakcie vo fantasy lige FUT.

FIFA 23; recenzie

Klady

  • Realizmus vďaka HyperMotion2
  • Zábavné útočenie
  • Módy pre každého
  • Široká licencia
  • Cross-play hranie v rámci rovnakej generácie konzol
  • Audiovizuálna prezentácia
  • Oficiálna česká lokalizácia

Zápory

  • Obrana je stále znevýhodnená, ale menej ako vlani
  • Zastaralá kariéra trénera
  • Agresívne mikrotransakcie v on-line režimoch FUT
  • HyperMotion2 vie vykúzliť nechtiac vtipné chyby
  • Opäť chýba česká liga
Jakub Němec

Jakub Němec

Hranie počítačových a doskových hier patrí k môjmu životnému štýlu už viac ako dvadsať rokov, pretože ma baví preskúmavať nápadité príbehy a svety, ktoré môžem sám ovplyvniť, prípadne sa rád zabavím v športových a pretekárskych tituloch. O svojich dojmoch z návštev týchto fantazijných miest neobmedzených možností píšem s rôzne dlhými prestávkami cez trinásť rokov, z toho posledné tri roky pre Alza Magazín.

HW nároky na hru FIFA 23 PC



Minimálne HW požiadavky Odporúčané HW požiadavky
Operačný systém Windows 10 64-bit Windows 10 64-bit
Procesor Rýdzeň 5 1600 | Core i5 6600k Rýdzeň 7 2700X | Core i7 6700
Grafická karta Radeon RX 570 | GeForce GTX 1050 Ti Radeon RX 5600 XT | GeForce GTX 1660
DirectX DirectX 12.0 DirectX 12.0
Operačná pamäť 8 GB 12 GB
Pevný disk 100 GB 100 GB

• Zdroj: fifplay.com (7. 10. 2022)

S akým herným PC na FIFA 23?

Chcete si uľahčiť výber? Nižšie pre vás máme tipy na vhodné herné počítače podľa náročnosti.

Alza GameBox Core GTX1650

Základná zostava:

Alza GameBox Core GTX1660 Super

Alza BattleBox Core RTX3060 Gungnir

Optimálna zostava:

Alza BattleBox Core RTX3060 Gungnir

Alza BattleBox Ryzen RX 6800 XT Master

Zostava pre náročných:

Alza BattleBox Ryzen RX 6800 XT Master

i Mohlo by vás zaujímať
5,0 10×
FIFA 23 – Xbox Series X
Hra na konzolu – Xbox Series X, krabicová verzia, žáner: športový a arkády, – Vyskúšajte najväčšie futbalové turnaje na čele s mužským aj ženským šampionátom FIFA World Cup™, ktorý sa objaví vo FIFA 23 v priebehu sezóny. Zahrajte si vôbec prvýkrát – s podporou dedikovaných animácií technológie HyperMotion2 – za ženské kluby a využite možnosť hrania naprieč platformami, ktoré uľahčia meranie síl s priateľmi.
Zľavnené -20 %
19,90 € 24,90 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: XBSE0247
4,2 20×
FIFA 23
Hra na PC – krabicová verzia, kľúč pre Origin, žáner: športový a arkády, – Vyskúšajte najväčšie futbalové turnaje na čele s mužským aj ženským šampionátom FIFA World Cup™, ktorý sa objaví vo FIFA 23 v priebehu sezóny. Zahrajte si vôbec prvýkrát – s podporou dedikovaných animácií technológie HyperMotion2 – za ženské kluby a využite možnosť hrania naprieč platformami, ktoré uľahčia meranie síl s priateľmi.
Cenová bomba
11,90 € Ušetríte 58,09 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: WG1379
FIFA 23 2800 FUT POINTS
Herný doplnok /kredit–škatuľová verzia, kľúč pre Origin, české titulky, žáner: športový
Cenová bomba
1,99 € Ušetríte 19 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: WG1379b
5,0
FIFA 23 ULTIMATE TEAM 2800 POINTS – Xbox Digital
Herný doplnok /kredit–Xbox One S/Xbox One X, Xbox Series X, Xbox Series S, elektronická licencia, kľúč pre Xbox Live, žáner: športový - 2,59 €/100 bodov
25,90 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MXESD1981
FIFA 23 ULTIMATE TEAM 12000 POINTS – Xbox Digital
Herný doplnok /kredit–Xbox One S/Xbox One X, Xbox Series X, Xbox Series S, elektronická licencia, kľúč pre Xbox Live, žáner: športový - 9,79 €/100 bodov
97,90 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MXESD1983
5,0
FIFA 23 ULTIMATE TEAM 5900 POINTS – Xbox Digital
Herný doplnok /kredit–Xbox One S/Xbox One X, Xbox Series X, Xbox Series S, elektronická licencia, kľúč pre Xbox Live, žáner: športový - 4,89 €/100 bodov
48,90 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MXESD1982
4,9 508×
Xbox Series X
Herná konzola - k TV, SSD 1024 GB, Blu-ray (4K), možnosť hrania v 4K, 1x herný ovládač, farba čierna
499 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MXO001a
4,8 402×
Xbox Series S – 500 GB Robot White
Herná konzola - k TV, SSD 512 GB, bez mechaniky (neprehráva fyzické disky), 1x herný ovládač, farba biela
259 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MXO001s
Vytlačiť
P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií