Aké výčapné zariadenia nájdete v ponuke?
Výčapné zariadenia vyberajte podľa príležitosti podávania nápoja a podľa toho, ako často ho budete používať. Výčap na pivo alebo pípy na pivo sú tak k dispozícii pre veľké sudy, malé sudy, a dokonca aj pre naozaj miniatúrne nádoby.
- Pípy na pivo s chladením na veľké KEG sudy, ktorých obvyklý objem je 15, 30 a 50 litrov.
- Výčapné zariadenia na menšie súdky, ktoré majú najčastejšie objem 5 litrov.
- Mobilné čapovacie zariadenie na plechovky bežného typu, teda 0,33 l, 0,35 l alebo 0,5 l.
Pípa na pivo na KEG sudy
Výčapné zariadenie na 5 l súdok
Výčap na pivo na plechovky
Koľko kohútov by malo mať výčapné zariadenie?
Výčapné zariadenie môže mať aj niekoľko kohútov. Počet kohútov voľte podľa množstva rôznych nápojov. Čapovať môžete tiež limonádu či víno. Bežné domáce pípy na pivo mávajú jeden až dva. To pokryje potreby bežného používateľa. Výčapné zariadenia do reštaurácie ale môžu mať dokonca osem aj viac kohútov.
Bez tlaku by to netieklo. Ktorý typ tlakovania je pre výčapné zariadenia s chladením lepší?
Výčapné zariadenia s chladením sa rozlišujú na dva druhy podľa spôsobu tvorby tlaku. Práve tlak dostáva nápoj z nádoby a cez pípu do pohára. Ktorý druh je najvhodnejšou voľbou?
Výčapné zariadenia s kompresorom sú ideálne pre domáce použitie
Výčapné zariadenia s kompresorom vytvárajú tlak tak, že do nádoby s nápojom vháňajú vzduch. Tým pádom sa skvele hodia na rôzne večierky a ďalšie akcie. Vďaka tomu, že sa veľmi ľahko ovládajú, ide o skvelý prístroj do domácnosti. Majte však na pamäti, že pivo z narazeného súdka je nutné spotrebovať v ten istý deň. Už druhý deň stráca svoju penivosť. Preto takéto domáce výčapné zariadenie neodporúčame pre profesionálne použitie.
- Jednoduchší princíp.
- Nevyužíva ťažké plynové bomby.
- Hodí sa do domácnosti a na večierky.
- Pivo stráca penivosť a celková kvalita je horšia.
Máte radi nepasterizované a nefiltrované pivá? Kúpte si kvalitné výčapné zariadenie na pivo s chladením a reguláciou tlaku
Ak vždy radšej siahnete po nepasterizovanom a nefiltrovanom pive, dajte si na výbere chladenia na pivo obzvlášť záležať. V tomto prípade sa vám určite neoplatí šetriť. Najlacnejšie pípy na pivo nedisponujú reguláciou tlaku. Nepasterizované a nefiltrované pivá potrebujú tlak až 3 bary. Bez regulácie tlaku špeciály nenačapujete.
Kompresor môže byť externý, ale často sa stretnete aj s integrovanými modelmi. Výčapné zariadenie s kompresorom (vstavaným) je ľahko prenosné a ľahko dostupné.
Profesionálne výčapné zariadenia na pivo s dôrazom na kvalitu nápoja
Profi výčapné zariadenie na pivo využívajú reštaurácie či krčmy a tiež vyžaduje tlak. Ten je ale tvorený pomocou plynu, ktorý sa uchováva v plynových bombách. Na tento účel sa najčastejšie používa potravinársky dusík alebo oxid uhličitý. Najlepším riešením je však biogon kombinujúci oba plyny. Výsledkom je najkvalitnejší nápoj.
- Kvalita nápoja.
- Vhodné pre veľké množstvo piva.
- Použitie v krčmách a reštauráciách.
- Zložitejšia montáž a ťažké plynové bomby.
Sládek radí: dávajte prednosť mixu dusíka a CO2
Stále sa môžete stretnúť s tým, že sa v niektorých prevádzkach používa iba dusík alebo oxid uhličitý. Avšak používanie týchto plynov samostatne sa príliš neodporúča. CO2 pivo presycujú, takže potom môže nafukovať. Ak použijete iba dusík, stráca pivo tú správnu chuť a rýchlo zvetráva. Preto je najoptimálnejšia kombinácia oboch.
Toto výčapné zariadenie bez kompresora načapuje chutnejšie a kvalitnejšie pivo. Aj tak je ale dobré mať pípu s kompresorom po ruke, a to v momente, kedy vám dôjde plyn.
Suché chladenie piva, alebo kontaktné?
Chladenie piva vyberajte podľa toho, kde a ako budete čapovacie zariadenie používať. Suché, teda integrované chladenie využíva hliníkový blok. Ľahko sa používa, je ľahko prenosné a nevyžaduje vodu. Zároveň však spotrebuje viac energie. Vodné chladenie piva funguje na princípe vodného kúpeľa a používa sa v krčmách a reštauráciách. Je náročnejšie na údržbu a inštaláciu, ale z dlhodobého hľadiska je výhodnejšie.
i
Externé chladenie na pivo sa využíva v podnikoch. V takom prípade je potrebné zvoliť vodné pivné chladenie, ale stretnete sa aj s chladením suchým. Kúpeľ, ktorý pivo obklopuje, produkuje ľad. Pípa na pivo potom čapuje perfektne vychladený mok.
Aké ďalšie parametre zohľadniť, ak vyberáte výčapné zariadenie?
Ak hľadáte to najlepšie výčapné zariadenie, zoznámte sa aj s ďalšími bodmi, ktoré je nutné zohľadniť.
Výkon chladenia pípy na pivo: Akým tempom budete čapovať?
Pípy na pivo majú určitý chladiaci výkon. Ide o veľmi dôležitý parameter, ktorý určuje, koľko litrov piva je schopné zariadenie schladiť. Podľa toho rozlišujeme domáce a profesionálne použitie.
- Domáce chladenie piva na grilovačky a pod. Doplňte prístrojom, ktorý má výkon 15 až 25 l za hodinu.
- Na rôzne akcie a do podnikov sa hodí pípa na pivo s chladením s výkonom do 50 l za hodinu.
Sládek radí: ak radi skúšate nové pivá, bude sa vám hodiť bajonet aj plochý narážač
Radi ochutnávate nové značky? V tom prípade by ste doma mali mať ako bajonet, tak plochý narážač. Narážače ľahko vymeníte. Vďaka tomu predídete možným ťažkostiam. Pozor! Narážač kombi nepredstavuje náhradu za predošlé dva narážače. Nie je univerzálny. Je to samostatný typ, ktorý nie je kompatibilný pre iné uzávery sudov.
Keď už je reč o chladení, využiť môžete aj chladenie piva v mrazničke. Ide pochopiteľne o jednotlivé fľaše. Navlhčite obrúsky a oblepte nimi fľašu. Potom ju uložte do mrazničky.
Ako vyberať výčapné zariadenia s ohľadom na materiál a vyhotovenie
Výčapné zariadenia sa vyrábajú z rôznych materiálov. Pípa na pivo s chladením a kompresorom sa zvyčajne vyrába z ocele či nehrdzavejúcej ocele, keďže ide o odolnejšie materiály. Často sa stretnete s čiastočne plastovou konštrukciou. Profesionálne riešenia sú ale takmer výhradne z nehrdzavejúcej ocele. Ak hľadáte prenosný výčap na pivo s chladiacim zariadením a kompresorom, tým skôr dbajte na kvalitné vyhotovenie. Výčapné zariadenie na pivo s kompresorom z lacnejších materiálov by časté prenášanie nemuselo prežiť.
i
Zaujímate sa o domáce chladenie piva? A čo takto, keby ste si skúsili pivo doma aj uvariť. V našom článku Domáce varenie piva nájdete užitočné tipy a rady nielen pre začiatočníkov.
Každý sud potrebuje naraziť. Vyberte si správny narážač pre výčapné zariadenia
Výčapné zariadenia s chladením potrebujú narážač, ktorým sud narazíte. Rozlišujeme niekoľko druhov:
- Bajonet je najpoužívanejšou narážacou hlavou. Tiež sa označuje ako korb.
- Plochý narážač je druhým najpoužívanejším narážačom. Často sa mu hovorí žehlička.
- Kombi narážač je najmenej používaným typom. Nenechajte sa pomýliť, nejde ale o univerzálne riešenie.
- Narážacia hlava pre 5 l súdky je samostatným typom. Prvé tri sú len pre väčšie nádoby.
Narážač Bajonet
Plochý narážač
Kombi narážač
Len z čistých trubičiek tečie dobré pivo: Ako na čistenie pípy na pivo?
Pípy na pivo je potrebné poriadne vyčistiť, a to vrátane rúrok. Zamedzíte tak šíreniu mikróbov, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé a zároveň negatívne ovplyvňovať chuť piva. Preto výčapné zariadenia s chladením preplachujte. Ideálne pred a po každom použití pomocou sanitačného adaptéra (nie je súčasťou balenia, musíte ho objednať zvlášť). Nezabúdajte ani na kohúty a narážače, ktoré sa dajú rozobrať.
Tipy a rady, ako natočiť pivo ako profesionál
Ak si chcete na natočenom pive pochutnať ako vo vašej obľúbenej krčmičke, musíte dodržiavať určité pravidlá.
- Dbajte na riadnu údržbu a čistotu. Preplachujte rúrky a pravidelne čistite tiež kohúty a narážače.
- Sud by mal byť na mieste čapovania najmenej jeden deň vopred, aby odstál. Ideálna je chladnejšia miestnosť.
- Najskôr narazte sud, mierne odčapujte a až potom zapnite chladenie, aby nedošlo k zamrznutiu vedenia.
- Pivo vždy čapujte do čistého a studeného pohára. Lepšie tak udrží teplotu a tiež penu.
- Existuje niekoľko štýlov čapovania. Ak chcete, môžete pivo natočiť na dvakrát. Najskôr penu a potom pivo.
Hľadáte to najlacnejšie výčapné zariadenie? Bazár je miesto, kde môžete nájsť skvelé ponuky.
Skryť popis