Slovo fondue označuje druh pokrmu a tiež spôsob prípravy jedla, ktoré má francúzsky alebo švajčiarsky pôvod. Ide o pochúťku, ktorú si podľa jednej z verzií alpskí pastieri pripravovali nad ohňom – roztopili v kotlíku syr a namáčali v ňom pečivo. Všetko potom dopĺňali zeleninou. Dnes už má fondue viac foriem a vy si na ňom môžete pochutnať v reštaurácii, ale pokojne aj doma.
Fondue si môžete pripraviť v niekoľkých variantoch. Je tu klasické syrové fondue, potom ale aj mäsové, kedy sa mäso vkladá do horúceho oleja alebo vývaru. Ako dezert vyskúšajte čokoládové fondue alebo iné sladké – do rozohriatej čokolády alebo krému sa v takom prípade namáča ovocie.
Jedným z variantov, ktorý poslúži ako skvelý dezert, je príprava sladkého fondue. Použiť môžete nielen tradičnú čokoládu rozohriatu so smotanou, ale aj karamelový alebo vanilkový krém.
i
Čokoládové fondue je obľúbené u dospelých aj detí. Do rozohriatej čokolády sa namáčajú rôzne druhy ovocia. Použiť môžete mliečnu aj horkú čokoládu a samozrejme tiež ochutené či orieškové druhy čokolády. Na dochutenie sa hodí vanilka alebo škorica, pre dospelých potom ochutené likéry.
Slané fondue je pôvodnou formou. Najprv išlo o syrové, neskôr sa pridalo aj mäsové či zeleninové. Každé fondue tak bude iné podľa vašej nálady alebo aj ročného obdobia.
Pri príprave slaného fondue si vyberte mäso podľa chuti – bravčové, hovädzie, kuracie, ale aj rybie.
Pre švajčiarske fondue je typické zmiešanie dvoch a viacerých druhov syra. Najčastejšie ide o ementál, gruyer a vacherin fribourgeois. Do zmesi patrí aj biele víno, kvapka čerešňovice, muškátový oriešok, korenie a troška škrobu na zahustenie. Hrniec sa potom vytiera cesnakom.
Liatinové fondue na gél
Fondue na čokoládu
Elektrické fondue
Fondue je skvelá voľba v prípade, že chcete posedieť s priateľmi alebo si jedlo skutočne vychutnať. Suroviny sa chystajú na stôl surové a každý si ich potom upraví podľa svojho. Príprava trvá pomerne dlho, hlavne pri väčšom počte osôb, takže máte čas sa pri nej zabaviť. Základom je nádobka, v ktorej sa ohrieva omáčka či tekutina na prípravu, a vidličky, na ktoré sa napichujú suroviny. Druhy ohrevu môžu byť rôzne.
Pod nádobkou, v ktorej sa rozohrieva tekutina na fondue, sa nachádza zdroj tepla, ktorý obsah vnútri najprv rozohrieva a potom udržuje pri vhodnej teplote. Vybrať si môžete z niekoľkých variantov.
Vždy sa riaďte pokynmi výrobcu fondue, aký ohrev je možné s daným prístrojom používať.
Podľa toho, aké fondue sa chystáte pripraviť, treba zaobstarať aj správnu nádobu. Čo sa týka tvaru, sú obvykle guľaté, veľkosť hrncov sa pohybuje od cca 11 do 18 cm v priemere, na výšku potom 7 až 10 cm.
Menej obvyklé sú aj smaltované, medené, liatinové či kamenné nádoby na fondue.
Pri výbere správneho fondue pre vás bude vodítkom objem nádoby. Pre 4 až 6 osôb sa hodia hrnce s objemom do jedného litra, nad liter sú potom vhodné pre 8 a viac osôb.
Pri nákupe obvykle kúpite celý fondue set, ktorý obsahuje všetko potrebné na prípravu. Ide o hrniec na fondue, stojan, ohrev či nádobu naň. Súčasťou sú aj dlhé vidličky, ktoré slúžia na napichovanie surovín. Vo fondue sete môžete nájsť ale aj misky na omáčky alebo podstavec na ochranu stola.
Internet sa hemží mnohými fondue receptami. Na začiatok sa ich určite držte, pretože majú presný pomer potrebných ingrediencií. Neskôr už ale môžete experimentovať a doladiť si chuť podľa svojej chuti – dajte viac či menej korenia, pridajte niečo nové. Pri stole s fondue tak nebude nikdy nuda.
i
Raclette je názov syra a tiež druh pokrmu. Syr sa podobne ako pri fondue roztaví a následne na tanieri konzumuje s ovocím a zeleninou či mäsom. Na jeho prípravu sa používajú špeciálne raclette grily.
Na syrové fondue použite vhodný fondue syr. Musí mať nízky bod topenia, krémovú konzistenciu a pevnú štruktúru. Hodí sa gruyere, cheddar, appenzeller, beaufort gouda aj ementál, aj comte cheese. Skúšať môžete samozrejme aj iné druhy, voľte ale také, ktoré majú obsah tuku minimálne 45 %.
Na trhu nájdete aj vopred pripravené zmesi na sladké aj slané fondue.
Slovenské fondue je tradičné slovenské jedlo skladajúce sa z chleba, slaniny, papriky a syrov. Ide o obľúbené jedlo na spoločenské stretnutia, pretože je chutné a jednoduché na prípravu. Chlieb sa vydlabe a následne sa menšie kúsky namáčajú do roztopeného syra s opečenou slaninou a paprikou. Je to skvelý spôsob, ako sa zabaviť a vychutnať si chutné jedlo s priateľmi a rodinou.
Skryť popisNa našej webovej stránke používame 8 druhov kategórií cookies:
Technické cookies
Tie sú nevyhnutné na fungovanie webovej stránky a jej funkcií, ktoré sa rozhodnete využívať. Bez nich by naša webová stránka nefungovala, napr. by nebolo možné sa prihlásiť do používateľského účtu.Funkčné cookies
Tieto cookies nám umožňujú zapamätať si Vaše základné voľby a vylepšujú používateľský komfort. Ide napríklad o zapamätanie si jazyka alebo možnosť zostať trvalo prihlásený.Cookies sociálnych sietí
Tieto cookies nám umožňujú komfortne Vás prepojiť s Vaším profilom na sociálnych sieťach a napríklad Vám umožniť zdieľať produkty a služby s priateľmi a rodinou.Personalizácia obsahu
Tieto cookies nám umožnia zobraziť Vám obsah a reklamy podľa údajov, ktoré sú o Vás dostupné tak, aby sme sa čo najlepšie trafili do Vašich potrieb. Ide najmä o to, aký obsah ste si zobrazili alebo to, na akom zariadení na naše stránky prichádzate.Nepersonalizovaná reklama
Tieto cookies nám umožňujú zobrazovať Vám všeobecnú reklamu na produkty a služby.Personalizovaná reklama
Vďaka týmto cookies Vám my a ?naši partneri? môžeme ponúknuť relevantné produkty a služby na mieru, a to na základe Vašich nákupov, Vášho správania a Vašich preferencií.Meranie publika
Tieto cookies nám umožňujú optimalizovať naše stránky na Vaše komfortné používanie a to na základe toho, ako ich používate. Cieľom je zapamätať si alebo predpokladať Vaše voľby. Ide napríklad o využívanie funkcií, ich umiestnenie, správanie na stránke.Cookies tretích strán
Tieto cookies sú cookies tretích strán, pričom viac sa o nich a o našich partneroch môžete dozvedieť tu.Udelením súhlasu so spracovaním cookies budú na Váš prístroj, ktorý na prehliadanie webovej stránky používate, nainštalované funkčné a analytické cookies (kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ obe kategórie, prípadne si môžete vybrať iba jednu z kategórií kliknutím na tlačidlo „Nastavenia“). Technické cookies inštalujeme na Vaše zariadenie vždy, teda aj bez Vášho súhlasu, pretože bez nich by naša webová stránka nefungovala.
Svoj súhlas so spracovaním cookies môžete odvolať. V súvislosti so spracovaním cookies zo strany našej spoločnosti máte ďalej práva na: prístup ku cookies, vymazanie cookies, úpravu, doplnenie a opravu cookies, obmedzenie spracovania a právo podať sťažnosť na ÚOOÚ. Viac o Vašich právach.
Ešte podrobnejšie informácie o tom ako cookies spracovávame nájdete v našich Podmienkach ochrany os. údajov.