Mažiar na korenie: Pripomienka poctivej chuti a nezabudnuteľnej arómy
Mažiar na korenie poznali už naši predkovia, pretože nie je iný spôsob, ako rozomlieť korenie alebo bylinky tak, aby sa z nich uvoľnila intenzívna chuť a aróma. Hoci niekoho môže predstava zdĺhavého spracovávania desiť, nie je dôvod – s mažiarom je naopak radosť pracovať. Časti mažiara sú nádoba a tĺk (palička).
i
V dnešnej dobe mažiar nahradil mlynček – hodí sa ale na všetko?
Hoci mažiar drví dlhšie, má oproti mletiu výhody – suroviny sa rozomelú nerovnomerne a pomalšie, vďaka čomu sa rozvinú tie pravé chute a vône. Mlynčeky sekajú rovnomerne, a tak sa hodia na základné korenie – mažiare na korenie/soľ sú zbytočné.
Na čo sa dá použiť mažiar? Na bylinky, korenie aj výrobu pesta
Prevažne sa používa mažiar na bylinky a korenie, ktoré v ňom rozdrvíte. Ide tiež o ideálny nástroj na vytváranie rôznych pest, bylinkových masiel alebo pást, ktoré využijete v množstve svetových receptov (hoci sa dajú kúpiť hotové, vlastná príprava je lacnejšia a kvalitnejšia). Mažiar zvládne aj nátierky, guacamole alebo salsu.
Použitý materiál je pre mažiar alfou a omegou
Alfou a omegou, ak vyberáte mažiar, je voľba vhodného materiálu.
- Kamenný mažiar patrí medzi najlepšiu voľbu – konkrétne je obľúbený mramorový alebo žulový mažiar. Výhodou je, že kameň nemá vplyv na drvené suroviny a má dlhú životnosť.
- Keramický/porcelánový mažiar je moderný, avšak krehký. Obrovskou výhodou je, že tieto materiály nenasávajú pachy surovín, navyše ho možno ľahko umyť. Nevýhodou je hladký povrch.
- Mosadzný mažiar slúži skôr ako dekorácia. Má rovné dno, čo nie je pri príprave napríklad zálievok alebo marinád práve žiaduce. Môžete ho ale samozrejme použiť na drvenie korenia.
- Bronzové mažiare vás ohromia svojím vzhľadom – na používanie však tiež nie sú stavané. Bronzový mažiar je krehký, avšak najväčšou nevýhodou je to, že vylučuje do korenia škodlivé olovo.
- Antikorové/zinkové mažiare nájdete aj v ponuke, avšak ich používanie nie je príliš praktické, pretože hoci je kovový mažiar veľmi odolný, ľahko sa poškriabe.
- Liatinové mažiare sú ťažké a odolné, ale sú tiež veľmi náchylné na koróziu. Ďalšou nevýhodou je, že na liatinový mažiar môžu pôsobiť niektoré kyseliny zo surovín, čo sa môže podpísať na chuti.
- Drevené mažiare sa používajú na drvenie bylín alebo orechov. Veľkou nevýhodou je však to, že drevo na seba naťahuje pachy. Sú teda vhodné len na suché suroviny, navyše sa zle čistia.
Mramorový mažiar
Porcelánový mažiar
Liatinový mažiar
Drevený mažiar
Je lepšie zvoliť malý alebo veľký mažiar?
Premýšľate, aký veľký mažiar zvoliť? Základom je zvoliť priemer misky – v súčasnosti sú v ponuke skôr menšie modely s tým, že tie najmenšie môžu mať priemer okolo 8 cm (hodia sa na malé množstvo korenia). Pokiaľ chcete mažiare využívať aj na rôzne salsy alebo pasty, je lepšie zvoliť väčší priemer, a to aspoň 12 cm.
Dôležitá je nielen veľkosť mažiara, ale aj dĺžka tĺku. Pokiaľ je totiž palička príliš malá, veľmi zle sa s ňou pracuje – neumožňuje pevný úchop, prípadne sa dotýkate drvených surovín.
Mažiare treba čistiť
Keďže sa pri tlčení a drvení uvoľňuje najrôznejšia aróma zo surovín, je dôležité mažiare po práci veľmi starostlivo vyčistiť. Vo väčšine prípadov vám postačí teplá voda a čistiaci prostriedok, prípadne ho môžete nechať odmočiť. Niektoré mažiare dokonca môžete vložiť do umývačky, vďaka čomu je čistenie oveľa jednoduchšie.
i
Hľadáte lacné mažiare? Cena je nižšia v bazári alebo výpredaji. Pokiaľ vás zaujímajú názory ostatných zákazníkov, prečítajte si, aké majú mažiare recenzie.
Skryť popis