PET PET

Routery

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/wifi-6-nahled.jpg

Čo je WiFi 6?

Domáce WiFi siete zažívajú v posledných mesiacoch nevídaný nápor. A preto je nevyhnutné zabezpečiť stabilné a rýchle pripojenie v každom kúte vášho bytu. Úplne kľúčovým krokom je prechod na bezdrôtový štandard WiFi 6, ktorý ponúka dostatočne široké prenosové pásmo pre väčší počet zariadení.
https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/technologie-mu-mimo-nahled.jpg

Technológia MU-MIMO

Technológia MU-MIMO dokáže mnohonásobne urýchliť prevádzku v rámci WiFi siete, a tak je neoddeliteľnou súčasťou špičkových routerov, najmä tých herných. Ako technológia funguje a kedy je vhodné siahnuť po sieťovom prvku, ktorý ju podporuje?

ADSL/VDSL modemy

Zariadenia, ktoré poskytujú pripojenie na internet. VDSL oproti ADSL zaisťujú výrazne vyššiu rýchlosť pripojenia na internet aj na odosielanie dát. Cenovo sa pritom líšia len málo. VDSL navyše poskytujú priestor na budúce zvýšenie rýchlosti, čo pri ADSL nie je technicky možné.

SSID

SSID (Service Set Identifier) je jedinečný názov, čiže identifikátor WiFi siete. Každá WLAN sieť má zvolené SSID, pomocou ktorého sa dá rozlíšiť.

FTP server

Funkcia, ktorá umožňuje plnohodnotný prístup na pamäťové zariadenie (externý pevný disk, flashdisk) pripojené k routeru z počítača v miestnej sieti. Vhodná napríklad na zdieľanie dát medzi počítačmi.

WLAN

WLAN (Wireless Local Area Network), niekedy aj Wireless LAN je označenie pre bezdrôtovú lokálnu sieť, ktorú typicky nájdeme doma, v kancelárii alebo v škole. Väčšina moderných sietí WLAN je založená na štandardoch IEEE 802.11, ktoré sú uvádzané pod značkou WiFi.

Modem

Úlohou modemu je realizácia internetového pripojenia. Bez pomocí ďalších zariadení nedokáže vytvoriť počítačovú sieť. Modem možno k routeru pripojiť pomocou portu WAN.

WiFi karta

WiFi karta slúži na pripojenie notebooku alebo počítača k WiFi sieti. V notebookoch, mobilných telefónoch a ďalších zariadeniach sú WiFi moduly predinštalované.

Anténa

Anténa má zásadný vplyv na kvalitu prijímaného signálu.

Bridge

Režim na prepojenie dvoch počítačových sietí.

Klient

Režim na pripojenie ethernetového zariadenia do WiFi siete v prípade prístupových bodov.

Access point

Access point (AP – prístupový bod), čiže prístupový bod, je zariadenie alebo režim, ktorý umožní bezdrôtovú komunikáciu medzi jednotlivými klientmi vybavenými bezdrôtovou kartou/adaptérom a Access Pointom. Ide o hlavný prvok pre sieť WLAN a vo výbave ich má väčšina routerov.

Repeater

Repeater, čiže opakovač, je zariadenie, ktoré sa zasúva do elektrickej zásuvky. Slúži na rozšírenie pokrytia WiFi siete a funguje tak, že prijíma WiFi signál a na rovnakom kanáli ho posiela ďalej. Na označenie tohto zariadenia sa používa niekedy názov extender, ktorý funguje rovnakým spôsobom.

Router

Router je zariadenie, ktoré slúži na vytvorenie počítačovej siete. Prepája teda medzi sebou počítače bez toho, aby musel poskytovať prístup na internet. Router môže mať integrovaný modem, čím získate jedno zariadenie, ktoré umožní pripojenie na internet aj vytvorenie počítačovej siete.

P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií