Zadajte názov tovaru
Semienka tekvicové, chia, ľanové, slnečnicové a ďalšie – existuje nespočetné množstvo druhov, avšak jedno majú spoločné. Sú zásobárňou dôležitých živín a energie a majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Aké semienka nájdete v ponuke a ako ich správne konzumovať? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.
PokračovaťSemená sú v skutočnosti rastliny v zárodočnom stave. Všeobecne sa semená vyznačujú vysokým obsahom proteínov, vitamínov, minerálov, antioxidantov a zdravých tukov, takzvaných omega mastných kyselín. Sú vhodným zdrojom energie pre športovcov, vegánov, vegetariánov a všetkých priaznivcov zdravej výživy.
Ľanové semienka je možné dostať v hnedom a zlatom variante. Obsahujú množstvo zdravých tukov, proteínov, aminokyselín, vlákniny a vitamínov komplexu B. Zároveň sú tiež najbohatším rastlinným zdrojom lignanov (rastlinné látky s vlastnosťami antioxidantov) a vhodnou alternatívou k morským rybám.
Ľanové semienka sú už po stáročia známe svojím širokým využitím. Aby však boli zažívacím traktom plne využité, je potrebné ich pred konzumáciou rozdrviť alebo dôkladne rozhrýzť.
Chia semienka predstavujú najbohatší rastlinný zdroj omega-3 mastných kyselín. Obsahujú tiež veľa vlákniny, bielkovín a antioxidantov, vďaka čomu sú skvelým doplnkom pri chudnutí. Naštartujú energiu a pri pravidelnom užívaní pomôžu telo ochrániť pred vážnymi chorobami. Prispievajú aj k zníženiu bolesti kĺbov.
Pred použitím chia semienka namočte vo vode. Zhruba po 10 minútach vytvoria gél, ktorý je skvelý na dlhodobú hydratáciu organizmu. Vhodné sú aj ako prímes do jogurtov, kaší, nápojov, smoothies, na zahustenie polievok aj na pečenie. Pred použitím sa nemusia drviť.
i
Výhodou je, že chia semienka neobsahujú lepok. Môžu si ich tak bez obáv dopriať aj celiatici (osoby s intoleranciou na lepok).
Tekvicové semienka môžete získať jednoducho tým, že vydlabete tekvicu. Je to však zdĺhavý proces, kým semienka z tekvicu vyschnú, a tak je ľahšie siahnuť po tých balených, ktoré sú navyše často aj lúpané. Tento chutný snack s jemne orieškovou chuťou predstavuje najlepší prírodný zdroj zinku.
Ľanové semienka
Chia semienka
Tekvicové semienka
Konopné semienka sú bezlepkové a majú vysoký podiel proteínov skladajúcich sa z 20 aminokyselín – z toho 8 esenciálnych, ktoré naše telo nedokáže samo produkovať a môžeme ich doplniť len stravou. Ich zloženie ďalej zahŕňa optimálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré majú silné protizápalové účinky. Konopné semienko predstavuje aj výborný zdroj lecitínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu.
Konopné semienka patria medzi takzvaný brainfood. Ide o označenie pre potraviny, ktoré slúžia ako prevencia, zdroj výživy alebo stimulant mozgových funkcií. Je to teda niečo ako „potrava pre mozog“.
Slnečnicové semienka majú blahodárne účinky na mnoho funkcií organizmu. Obľúbené sú najmä kvôli ich vynikajúcej chuti. Obsahujú pestrú škálu vitamínov, minerálov a stopových prvkov, a okrem toho sa vyznačujú aj vysokým podielom tukov. Hoci sú tieto tuky zdravšie ako tie zo smažených chipsov a tyčiniek, ich vysoký obsah robí zo semienka slnečnice kalorickú potravinu a obzvlášť pri diéte sa musí konzumovať s mierou.
Sezamové semienka sú obľúbeným zdrojom zdravých tukov a proteínov najmä vegánov, vegetariánov a športovcov. Považujú sa za jedny z najzdravších semienok. Sú prospešné pri liečbe osteoporózy a zlomenín, prospievajú srdcu, cievam a zlepšujú látkovú výmenu. Sezam máva okrovú alebo čiernu farbu a má výbornú chuť.
Konopné semienka
Slnečnicové semienka
Sezam svetlý
Sezam čierny
i
Makové semienka patria medzi tradičné suroviny slovenskej kuchyne. Používajú sa pri výrobe sladkých náplní do koláčov a závinov a ako posyp na pečivo. Sú bohatým zdrojom vápnika, podporujú zdravie mozgu a pôsobia priaznivo proti stresu.
Aby bola konzumácia semienok zdravá, mali by ste ich jesť vždy prirodzene v surovom stave. Akonáhle ich totiž vystavíte nadmernému teplu, dochádza pri nich k takzvanej denaturácii, vplyvom ktorej prichádzajú o dôležité živiny. Pražené semená sú síce výborná delikatesa, ale majú nulové množstvo nutričných hodnôt.
Ako na pražené tekvicové semienka? Najskôr ich očistite a namočte na niekoľko hodín do osolenej vody. Potom vodu zlejte, tekvicové semienka osušte a okoreňte podľa chuti. Následne ich rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa semienka vzájomne neprekrývali a pražte pri 200 °C približne 30 minút podľa požadovanej chrumkavosti.
Pražené semienka a orechy sú obľúbeným sviatočným pohostením.
Nenaklíčené semená sú samé o sebe skvelým zdrojom hodnotných živín. Pri klíčení sa ale semienka doslova prebúdzajú. Dochádza v nich k premene organických látok a obsah živín vzrastá o 50 – 200 %. Čerstvé klíčky sú vhodné ako hodnotný zdroj živín pri liečbe niektorých chorôb, nadváhy či poruchy metabolizmu. Okrem toho majú semienka na klíčenie vynikajúcu chuť, vďaka ktorej sa s obľubou využívajú pri príprave zdravých pokrmov.
Najmenej náročné na klíčenie sú strukoviny. Môžete však využiť aj slnečnicové či tekvicové semienka, sezam či konopné semienka. Namočte ich najskôr na niekoľko hodín do vody, aby napučali. Potom vodu zlejte a semená udržujte vo vlhkom prostredí, 2× denne preplachujte. Väčšina semien vyklíči v priebehu niekoľkých dní.
i
Zaujíma vás, kde výhodne zaobstarať lacné semienka? Sledujte výpredaj a akcie, ktoré zahŕňajú tovar za zníženú cenu.
V kategórii Semienka máme práve teraz na Alza.sk celkom 24 produktov.
Zadajte názov tovaru