Merkúr parný stroj

Zobraziť katalóg
Merkúr parný stroj
4,7 3 hodnotení
Stavebnica odporúčaný vek od 12 rokov, funkčný model
Kód:  LO899f Produktové číslo:  8592782001150

Nevyhovujú vám alternatívy? Vyberajte z celej ponuky

Merkúr parný stroj

Parný stroj je polytechnická hračka, ktorá predstavuje model skutočného parného stroja a pracuje na rovnakom princípe. Možno ho použiť aj pre pohon modelov strojov. Otáčanie stroja je v oboch smeroch. Na základni je upevnené kúrenisko s parným kotlom, armatúrami a frémou s parným valcom a rozvodovým a kľukovým mechanizmom. Para sa privádza od kotla prívodovou trubkou. Na kúrenie sa používa pevný lieh.

Návod na obsluhu:
1. Parný stroj položte na nehorľavú podložku.
2. Otvorom pre píšťalu alebo poistný ventil nalejte do kotla pomocou priloženej nálievky asi 150 ml čistej teplej vody. Dbajte, aby vody nebolo viac ako dve tretiny obsahu kotla a toto kontrolujte na vodoznaku. Vzhľadom k povrchovému napätiu vody je možné, že voda nevystúpi do vodoznaku, toto ľahko odstránime fúknutím do kotla. Po naplnení vodou nasaďte na píšťalu a poistný ventil priložené tesnenie a naskrutkujte do otvorov v kotli.
3. Na parný strojček nasaďte komín, skontrolujte, či je všade tesnenie a ľahko namažte olejom všetky pohyblivé súčiastky pre ich ľahší chod (hriadeľ zotrvačníka, vačku na závaží, piest a šupátko v rozvodovej kocke).
4. Do priloženého kahana nalámte jednu kocku pevného liehu, zapáľte a zasuňte do ohniska kotol.
5. Otvorte píšťalu - páčka zvisle - a vyčkajte až píšťala začne zvučať.
6. Uzavrite píšťalu a niekoľkokrát otočte zotrvačníkom ľubovolným smerom, čím uvediete strojček do chodu. V prípade, že by sa strojček nerozbehol (vinou prepravy, nešetrným zaobchádzaním a pod.) Je možné ho nastaviť a to pohybom rozvodovou kockou do ktorej ústi prívodová trubička smerom k zotrvačníku alebo od neho na druhú stranu. Nastavenie je možné len po povolení dvoch skrutiek, ktorými je kocka priskrutkovaná na držiak podstavca. Po nastavení je potrebné skrutky dotiahnuť, aby nedošlo k opätovnému posunu kocky do nefunkčnej polohy.
7. Je nutné priebežne kontrolovať a dopĺňať vodu v kotli.

Upozornenie:
A. Parný stroj položte na nehorľavú podložku.
B. Pri naliatí studenej vody potrebujeme pre rozbeh strojčeka zhruba dve liehové náplne.
C. Pri dlhšom používaní musíme častejšie mazať všetky pohyblivé súčiastky a dotiahnuť skrutky na vodoznaku, kvôli prípadnému úniku vody, prípadne vymeniť tesnenie pod píšťalou a poistným ventilom.
D. Pred uložením strojčeka odporúčame vyliať vodu z kotla, strojček starostlivo očistiť a namazať jemne olejom, ako pohyblivé súčasti, tak všetky pokovené a leštené diely parného stroja. Pri dodržiavaní týchto pokynov budete s funkciou strojčeka iste spokojní.

Poznámka:
Produktové línie: Stavebnice Merkur 

Technické špecifikácie sa môžu zmeniť bez výslovného upozornenia. Obrázky majú iba informatívny charakter.

V diskusii zatiaľ nie sú žiadne príspevky.
Príslušenstvo pre Merkúr parný stroj Chcete doručit zboží do Česka? Prohlédněte si Merkur parní stroj. Für Versand nach Deutschland, besuchen Sie bitte Merkur Dampfmaschine. Für Versand nach Österreich, besuchen Sie bitte Merkur Dampfmaschine. Magyarországra történő kiszállításért tekintse meg ezt a termékoldalt: Merkur gőzgép.
P-DC1-WEB08
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií