Prečo je arašidové maslo ideálnou pochúťkou?
V posledných rokoch sa arašidové maslo (známe ako peanut butter) stáva čoraz obľúbenejším. Niet divu, je nielen chutné, ale má aj pozitívny vplyv na zdravie a predstavuje obľúbenú pochúťku športovcov. Pozrite sa, aké výhody arašidové maslo vlastne má.
- Arašidové maslo je dobrým zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na udržanie optimálnej hladiny cholesterolu v krvi.
- Je výborným zdrojom bielkovín a kvalitných zdrojov energie. Aj z tohto dôvodu je arašidová nátierka veľmi obľúbená medzi športovcami.
- Arašidové maslá sú zdrojom niekoľkých dôležitých vitamínov skupiny B, vápnika, draslíka, mangánu, železa, horčíka, zinku a selénu.
- Arašidové maslo obsahuje aj prírodné antioxidanty a vitamín E, ktorý pomáha chrániť bunky pred pôsobením škodlivých voľných radikálov.
Ako jesť arašidové maslo
Lámete si hlavu nad tým, s čím jesť arašidové maslo? Arašidové maslo tvorí polovicu ikonickej dvojice peanut butter & jelly. Ide o tradičnú príchuť sendvičov natretých krémom z arašidov a marmeládou. Je ho však možné využiť aj v mnohých ďalších kombináciách. Dobre sa hodí k ovociu, ale aj k čokoláde. Použiť arašidové maslo môžete aj pri pečení, či už na ochutenie cesta, alebo ako základ arašidového krému na tortu.
!
Buďte opatrní, arašidové maslo môže vyvolať alergickú reakciu. Aj niektoré prímesi môžu obsahovať dráždivé látky. Pokiaľ nejakou alergiou trpíte, podrobne si prečítajte zloženie vybraného produktu.
Ako sa arašidové maslo vyrába?
Každému je asi jasné, že sa arašidové maslo vyrába z podzemnice olejnej alebo arašidov. Tie sa po zbere pražia a hneď potom sa rýchlo ochladzujú. Odstráni sa z nich tenká vnútorná šupka, rozmixujú sa a hotové arašidové maslo je pripravené na balenie. Nič ďalšie nie je potrebné pridávať.
Arašidové maslo je tradičnou pochúťkou
História, ktorú arašidové maslo má, siaha až do éry starobylých Inkov a Aztékov. V súčasnej podobe sa vyrába už od konca 19. storočia. V roku 1884 si arašidové maslo patentoval Kanaďan Marcellus Gilmore Edson.
Vyberte si arašidové maslo podľa vášho gusta
Arašidové maslo môžeme rozdeliť na dva typy, a to jemné a chrumkavé. V jemnom masle sú arašidy rozmixované do hladka, čím vznikne hladký krém. Naopak v tom chrumkavom zostávajú nahrubo nasekané kúsky, ktoré mu dodávajú textúru. Rozhodnutie o tom, ktorá arašidová nátierka je lepšia, necháme na vás.
Arašidové maslá s príchuťou
Arašidové maslá nepotrebujú žiadne prídavné látky, preto si ich môžete vychutnať v ich prirodzenej podobe. Niektorí výrobcovia ich však ponúkajú aj v ochutenej verzii, ktorá zážitok z konzumácie pozdvihne na vyššiu úroveň. Aké ochutené arašidové maslá sú aktuálne najobľúbenejšie?
- Karamel
- Slaný karamel
- Ćokoláda
- Biela čokoláda
- Kokos
Arašidové maslo a zdravie. Koľko si ho môžeme bezpečne dopriať?
Ako sme už spomínali, arašidové maslo je obľúbenou pochúťkou športovcov, ktorým pomáha pri zlepšovaní výkonov a naberaní svalovej hmoty. Ide tiež o často využívanú alternatívu maškrtenia počas redukčnej diéty. Okrem bielkovín, antioxidantov a zdraviu prospešných živín však arašidové maslo obsahuje aj veľké množstvo tuku a kalórií. Preto aj pri ňom platí porekadlo „Všetko s mierou“. Odporúčaná denná dávka arašidového masla zodpovedá približne 2 lyžičkám.
i
Ako spoznať kvalitné arašidové maslo
Súčasný trh je arašidovými maslami doslova zahltený. Preto si určite kladiete otázku, ako kvalitné arašidové maslo vlastne spoznať. Vo všeobecnosti platí, že čím menej zložiek obsahuje, tým je kvalitnejšie.
Skryť popis