PET Nákupy pod palcom s aplikáciou Alza

Člověk proti zkáze

Zobraziť katalóg
Člověk proti zkáze Film
Kód:  AV00030
Člověk proti zkáze Predaj skončil

Člověk proti zkáze

V roku 1989 nakrútil režisér Štefan Skalský film o posledných rokoch života Karla Čapka. Hoci je film poňatý ako rodinná dráma, v ktorom významné postavenie majú ľudské vzťahy, v jeho celkovom vyznení prevažuje rozmer spoločenský. Možno ho tiež nazvať Čapek proti skaze – proti nastupujúcemu fašizmu, proti ohrozeniu krehkých demokratických slobôd, proti neblahým povahám českej národnej povahy. Film je akousi mozaikou udalostí a vzťahov, ktoré na Karla Čapka pôsobili a ktoré sa mu v čase jeho choroby v horúčkovitých snoch a v spomienkach vracajú.

Spomína na dávnu lásku, na ženu Olgu, brata Josefa a sestru Helenu, ale tiež na priateľstvo s T.G. Masarykom. Veľkou hodnotou filmu je solídny a poctivý prístup autorov k téme, kedy Čapkova osobnosť je vystihnutá ako vo svojej veľkosti, tak v súvislostiach dobových. Presvedčivé je aj herecké stvárnenie – výkony Josefa Abrháma v hlavnej úlohe, Františka Řeháka ako Jozefa Čapka, Hany Maciuchové ako Olgy Scheinpflugové a Svätopluka Beneše v úlohe T.G. Masaryka.

V diskusii zatiaľ nie sú žiadne príspevky.
P-DC1-WEB14
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií