AD květen univerzal AlzaBoxy Q1

Vitamín C

Zobraziť katalóg
Cena
-
Dostupnosť
Stav tovaru
Hodnotenia od zákazníkov
Najnovšie objednávky
Filtrovať

Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová alebo céčko, je jedným z najdôležitejších vitamínov. Je nevyhnutný pre mnohé metabolické procesy v tele, a teda aj pre zdravie. K jeho príjmu napomáha pestrá a vyvážená strava, avšak dávka sa líši podľa stavu a veku osoby. Ktoré potraviny a doplnky stravy obsahujú vitamín C?

Pokračovať

Vitamín C alebo céčko je dôležitý antioxidant

Vitamín C, céčko alebo kyselina askorbová je vo vode rozpustný vitamín, ktorý si telo nedokáže samo vytvoriť a neukladá ho. Preto je nevyhnutný jeho každodenný príjem v strave, prípadne v doplnkoch stravy. Céčko patrí medzi antioxidanty a prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, zníženiu únavy a vyčerpania, normálnej tvorbe kolagénu (pre normálnu funkciu krvných ciev, kostí, chrupaviek, kože a ďasien) a k mnohým ďalším procesom v tele.

Vitamín C podporuje vstrebávanie železa a prispieva k ochrane buniek pred antioxidačným stresom.

Čo obsahuje vitamín C? Zdrojom je ovocie aj zelenina

Medzi hlavné zdroje vitamínu C patrí čerstvé ovocie a zelenina. Céčko je vysoko citlivé na teplo a oxidáciu, preto je kľúčovým aspektom práve čerstvosť bez tepelnej úpravy. Medzi ovocie a zeleninu, ktoré obsahujú vitamín C v najväčšom množstve, sa radí acerola (tropická čerešňa), šípky, ríbezle, ružičkový kel, červená paprika, brokolica a citrusy.

i

Céčko podlieha oxidácii a je citlivé na teplo

Pri tepelnom spracovaní potravín, v ktorých je céčko ukryté, sa jeho obsah znižuje, a to rýchlejšie pri vyšších teplotách. Najlepším spôsobom, ako vitamín C uchovať v čerstvých potravinách, je ich zmrazenie. Doplnky stravy skladujte na suchých a uzavretých miestach.

Vitamín C a jeho užívanie

Odporúčaná denná dávka C vitamínu sa u dospelej osoby pohybuje medzi 80 – 100 mg, pre deti je nižšia. Jeho spotreba v tele stúpa pri fajčení, vyššej fyzickej námahe, strese, infekciách, prechladnutí a počas tehotenstva a dojčenia. V týchto prípadoch je žiaduci dostatočný prísun C vitamínu alebo jeho krátkodobé zvýšenie. Pestrý a vyvážený jedálniček, ale aj miestne podmienky však zaisťujú, že veľký nedostatok vitamínu C v tele je skôr zriedkavý.

Vitamín C a doplnky stravy – aké druhy existujú?

Medzi najkvalitnejšie doplnky so zdrojom C vitamínu patria doplnky bez prídavných látok (konzervačné látky, arómy) vo vysoko vstrebateľnej forme, ktorú telo dokáže efektívne využiť. Patrí sem najmä lipozomálny vitamín C s postupným uvoľňovaním a prírodné výťažky. V ponuke nájdete aj čistú kyselinu askorbovú (prírodnú aj syntetickú) alebo minerálne askorbáty. Na preventívne doplnenie existuje céčko hneď v niekoľkých podobách.


Vit C rozpustný
Vitamín C rozpustný

Vitamíny C v prášku
Vitamíny C v prášku

Vitamín C tablety
Vitamín C tablety

Lipozomálny vitamín C s postupným uvoľňovaním
Lipozomálny vitamín C

Vitamín C s extraktmi zo šípok sa používa na zvýšenie príjmu pri oslabení imunity.

Vitamín C – dodržujte denné dávkovanie

Ak užívate vitamín C bežne v potravinách, nadbytočné céčko je vylúčené z tela v podobe moču, takže sa nemusíte obávať predávkovania. Rovnako ako pri iných doplnkov stravy však buďte obozretní a neprekračujte odporúčané denné dávkovanie. Vyššia dávka C vitamínu môže vyvolať alergické reakcie, bolesti hlavy alebo tráviace problémy. Osoby, ktoré majú okrem iného problémy s močovými cestami alebo obličkami, by sa mali poradiť s lekárom.

!

Doplnky stravy obsahujúce vitamín C nie sú náhradou pestrej stravy

Doplnky, ktoré obsahujú vitamín C, nenahradzujú pestrú a vyváženú stravu. Pozorne si prečítajte príbalový leták, neprekračujte odporúčané denné dávkovanie a v prípade potreby sa poraďte so svojím lekárom.

Vitamín C – aké sú jeho účinky na pleť?

Vitamín C okrem iného podporuje tvorbu kolagénu a pôsobí ako jeden z antioxidantov, preto napomáha udržať svieži vzhľad a pružnosť pokožky, ktorú zároveň chráni pred voľnými radikálmi. V kombinácii s vnútorným užívaním C vitamínu je účinnejšie vonkajšie podávanie v podobe krémov, masiek a sér na tvár s C vitamínom.

Skryť popis
Pomohla vám táto informácia?
Tento formulár slúži len na hodnotenie informácií v popise vyššie.
Ak máte otázku k produktom, službám, doprave, či inú požiadavku, využite zákaznícku podporu.
Čo by sme v ňom mali zlepšiť? Chýba vám tu niečo? Je niečo uvedené zle? Podeľte sa.

Ako ďalej?

  • Uistite sa, či ste napísali správne to, čo hľadáte.
  • Skúste podobné slová.
  • Skúste všeobecnejšiu otázku.
Pozrite sa na produkty zoradené podľa ceny od najlacnejšieho v kategórii lacné vitamín C Produkty zoradené od najdrahšieho po najlacnejší hľadajte v kategórii najdrahšie vitamín C Tovar zoradený podľa predajnosti od najviac po najmenej predávaný nájdete v kategórii najpredávanejšie, najlepšie vitamín C Produkty zoradené podľa hodnotenia používateľov od najlepšieho nájdete v kategórii vitamín C recenzie
P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií