Motorola EDGE 50

Virtuálna realita

Virtuálna realita

VR čiže virtuálna realita je hardvérom a softvérom nasimulované prostredie, ktoré vytvára používateľovi ilúziu skutočného sveta. S VR sa stretnete predovšetkým v mobilnom a počítačovom segmente, v ktorom možno nasimulovať prostredie hier, ale aj výučbových programov (napr. výcvik pilotovania, bojový výcvik a pod.). Virtuálna realita sa používateľovi zobrazuje v špeciálnych okuliaroch, ktoré má nasadené a pre jej fungovanie je nevyhnutný podporovaný a výkonný hardvér, teda dostatočne silné komponenty v počítači alebo telefóne.

Označenie VR Ready

Označenie pochádzajúce z angličtiny, ktoré môžeme preložiť ako „pripravené na virtuálnu realitu“. V praxi to znamená, že ak kupujete akýkoľvek hardvér (notebook, telefón, grafickú kartu atď.) s týmto označením, máte tak istotu, že jeho výkon je dostatočný na simulovanie virtuálnej reality.

OLED (Organic light-emitting diode) displej

Jednoducho povedané ide o pokročilejšiu zobrazovaciu technológiu displejov, ktoré oproti starším LCD typom majú nižšiu spotrebu, lepšie zobrazovacie vlastnosti a dlhšiu životnosť. Obrovskou výhodou OLED displejov je absolútna čierna a vysoký jas, čo spoločne s veľkým rozsahom farieb prináša skutočne bezchybný obraz.

360-stupňové video

Progresívny digitálny rozmer vytvorený pomocou 360-stupňového alebo sférického kamerového systému, ktorý vďaka niekoľkým šošovkám zaberá celú scénu dookola. Vo videu tak nevidíte iba jeden záber, ale pomocou vertikálnych a horizontálnych posuvníkov sa môžete rozhliadať „okolo seba“.

EVA pena

Komfortný penový materiál zjemňujúci otlačenie, zvyšujúci elasticitu a umožňujúci tak dlhšie používanie. Najčastejšie sa s ňou stretneme ako s doplnkovým materiálom pri výrobe headsetov, slúchadiel alebo VR okuliarov.

Kinetóza

Choroba z pohybu, čiže negatívny stav, ktorý je často sprevádzaný nevoľnosťou. Vestibulárny aparát v uchu – senzomotorický orgán, ktorý vníma rovnováhu – informuje mozog o vašom pohybe zásadne inak, než vidí oko. Tento stav, zjednodušene povedané, zmätie vaše telo natoľko, že sa dostaví pocit na vracanie, bledosť, potenie a zrýchlený srdcový tep. Na upresnenie – predstavte si, že máte nasadený headset a pokojne sedíte na stoličke. Dej vo virtuálnej realite je však situovaný v zábavnom parku, kde si užívate adrenalínovú jazdu na horskej dráhe. Vestibulárny aparát mozgu hovorí, že sa nehýbete, oči však vidia niečo úplne odlišné, čím sa u vás prejaví popisovaná kinetóza.

NFC tag (Near field communication tag)

Moderný štítok fungujúci na báze NFC technológie. NFC umožňuje bezdrôtovú komunikáciu medzi viacerými zariadeniami. Tento unikátny štítok nepotrebuje napájanie a ponúka veľa využití. V súvislosti s virtuálnou realitou sa často používa ako „spúšťač“ určitého nastavenia telefónu – v praxi len priložíte smartfón k štítku (umiestnenom napríklad na zakúpenom headsete), tým sa aktivuje špeciálny režim na virtuálnu realitu, stlmí sa hlasitosť vyzváňania, vypnú sa vibrácie alebo sa napríklad zvýši jas. Priložením tak oznámite telefónu, že sa chystáte na virtuálnu realitu a automaticky sa nastaví všetko potrebné.

Rozšírená realita

Aby nedochádzalo k chybným zámenám týchto dvoch „realít“, v krátkosti si vysvetlíme, v čom spočíva. Typickým zástupcom rozšírenej reality je fenomén leta 2016, Pokémon GO. Pohybujete sa v reálnom svete, ktorý sa pomocou fotoaparátu zobrazuje na displeji s pridanými digitálnymi prvkami alebo subjektmi. Ak sa vrátime k názvu, je to de facto naozajstná realita „rozšírená“ digitálnymi animáciami či inými úpravami.

Headset

Náhlavná súprava. Základom sú spravidla špeciálne okuliare, ktoré väčšinou kúpite s integrovanými slúchadlami. Modernejšie headsety obsahujú aj progresívnejšie prvky, napríklad dokážu sledovať pohyb očných zorníc alebo na dosiahnutie intenzívnejšieho zážitku zapájajú aj ďalší z vašich zmyslov, a to čuch.

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/co-je-hapticka-odezva_1.jpg

Čo je haptická odozva?

Moderný prvok slúžiaci predovšetkým na pohodlnejšie ovládanie aplikácií a hier. Haptická technológia je extrémne citlivá na dotyk – modernejšie zariadenia s touto technológiou rozpoznávajú aj mieru dotyku, respektíve to, akou silou tlačíte. Zakaždým iná úroveň stlačenia môže mať odlišný vplyv vo vašej aplikácii. Podľa možností nastavenia je možné zapnúť „spätné vibrácie“, ktoré vás informujú o signále. Napríklad, pri automobilových pretekoch máte volant bez pedálu, ktorým môžete otáčať. Ak silno stlačíte pravú stranu, tak zrýchlite a ak ľavú, tak spomalíte. To, že ste stlačili volant dostatočnou silou a vaše vozidlo začína napr. brzdiť, ucítite na miernych „spätných vibráciách“.

Gamepad

Vstupný hardvér, ktorý slúži na ovládanie zariadení, aplikácií a hier – joystick, volant atď. Dôraz pri skonštruovaní ovládačov sa spravidla kladie na ergonómiu. Najčastejšie sa k zariadeniu pripája cez USB kábel alebo bezdrôtovo, pomocou bluetooth technológie.


P-DC1-WEB02
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií