Lyofilizované ovocie poteší každého
Lyofilizované ovocie si vďaka procesu mrazenia a sušenia v podtlaku zachováva väčšinu svojich vitamínov, minerálov a antioxidantov. Ide tak o zdravú alternatívu čerstvého ovocia, neobsahuje žiadne pridané cukry ani konzervačné látky a je skvelým spôsobom, ako si spríjemniť deň veľmi chutným, ale zdravým občerstvením so širokou škálou využitia. Na trhu nájdete najčastejšie mrazom sušené jahody, maliny, banány, ale sušia sa aj exotickejšie druhy, ako napríklad mango a dračie ovocie, alebo aj zelenina. Aké konkrétne výhody spracovanie pomocou lyofilizácie prináša? A v čom
presne spočíva samotné sušenie ovocia mrazom?
- Lyofilizované ovocie je koncentrovanou nutričnou bombou.
- Proces sušenia mrazom výrazne zvyšuje trvanlivosť ovocia.
- Môžete ho jesť samotné, ale môžete si ho pridať aj do kaše alebo müsli.
Lyofilizované jahody sú šampiónom medzi ovocím
Lyofilizované jahody sú len jedným z druhov ovocia sušeného mrazom, o ktorého takmer nekonečných výhodách sme si povedali už vyššie. Samotné jahody ponúkajú mnoho spôsobov využitia, od priamej konzumácie ako zdravého občerstvenia cez použitie v receptoch na dezerty, müsli a smoothies až po zdobenie tort a iných cukrárskych výrobkov. Vďaka už spomínanej dlhej trvanlivosti sú tiež vhodné na výlety, túry alebo dlhé cesty autom, vlakom či lietadlom.
i
Ako spracovať sušené jahody mrazom? Lyofilizáciou!
Sušené ovocie sa teší stále väčšej popularite, a to aj sušené jahody – mrazom zakonzervované, ale stále skvelé. Samotný proces lyofilizácie zahŕňa zamrazenie ovocia a následné odstránenie vody pomocou sublimácie pod nízkym tlakom. Voda sa premení priamo z pevného skupenstva na plyn, takže si aj jahody sušené mrazom zachovajú svoju štruktúru, chuť aj nutričnú hodnotu.
Vyberáme lyofilizované jahody
Keď už ste sa rozhodli medzi širokou ponukou ovocia, stačí si len vybrať vaše vysnívané lyofilizované jahody. Môžete si dokonca vyberať napríklad aj podľa značky alebo konkrétnych alergénov, ktorým sa chcete vyhnúť – väčšina lyofilizovaného ovocia je ale bez alergénov, takže pokiaľ nie ste citliví priamo na jahody, ste v suchu. Okrem toho by ste samozrejme mali zvážiť aj pôvod samotných jahôd a tiež sa uistiť, že neobsahujú konzervačné látky, farbivá alebo ochucovadlá.
Jahody sušené mrazom na cesty aj do zásoby
Čo by ste ešte mali zvážiť predtým, než si kúpite svoje vysnívané jahody sušené mrazom? Napríklad veľkosť balenia. Pokiaľ je to prvýkrát, čo kupujete lyofilizované jahody, 100 g balenie vám na začiatok môže stačiť, zatiaľ čo gurmáni si môžu zakúpiť 500 g lyofilizované jahody alebo aj ich kilové balenie. Vo všeobecnosti platí, že výberom väčšieho balenia ušetríte – mrazom sušené ovocie sa navyše väčšinou predáva v obaloch, ktoré sa dajú znovu uzavrieť, a tak sa po dôkladnom zatvorení nemusíte obávať navlhnutia.
i
Mrazom sušené jahody doplnia energiu
Ako všetko lyofilizované ovocie, tak aj mrazom sušené jahody majú vysokú energetickú hodnotu v pomere k svojej váhe (okrem iného sa dajú filtrovať aj podľa výšky energie a hmotnosti). Vďaka vysokému obsahu kalórií je preto takto spracované ovocie ideálnou desiatou pre športovcov, deti na školskom výlete alebo pre kohokoľvek, kto práve potrebuje rýchlo doplniť cukor.
Lyofilizované jahody na sto spôsobov
Lyofilizované jahody na trhu sa okrem iného líšia aj podobou, v ktorej boli usušené. Štandardom sú celé plody, teda jahody, ktoré boli mrazom sušené vcelku. Okrem priamej konzumácie môžu poslúžiť napríklad aj ako originálna dekorácia na tortu. Ďalej sa jahody sušia na plátky, ktoré sú ako stvorené na maškrtenie. V neposlednom rade na trhu nájdete lyofilizované jahody nakrájané na kúsky, ktoré sa skvele hodia do kaše alebo müsli, pretože nevyžadujú ďalšie porciovanie.
Ako vylepšiť lyofilizované jahody? Čokoládou!
Ako už vám musí byť jasné, lyofilizované jahody rozhodne neurazia a potešia aj vo svojej prirodzenej podobe. Bolo by však ťažké spochybniť, že jahody sú ešte lepšie, keď ich spojíte so šľahačkou alebo napríklad s čokoládou. Pre tých najväčších maškrtníkov preto máme aj jahody sušené mrazom v bielej čokoláde, mliečnej čokoláde alebo dokonca v tej horkej. A kto by chcel niečo viac extra, môže siahnuť po jahodách v karameli alebo sa rovno pozrieť do našej kategórie Plody v čokoláde a jogurte.
Plátkované jahody sušené mrazom
Lyofilizované jahody v čokoláde
Mrazom sušené jahody v darčekovom balení
Lyofilizované jahody a ich partneri
Ako väčšina sušeného ovocia, aj lyofilizované jahody bývajú často párované s inými druhmi. Balenie viacerých druhov ovocia totiž neznamená len väčšiu rozmanitosť chutí, ale aj viac vitamínov. V parametrickom filtri na ľavej strane nájdete zoznam hneď niekoľkých druhov ovocia, ktoré možno kombinovať s jahodami. Najčastejšou kombináciou je jahoda s banánom v množstve rôznych formách, ale nájdete aj mrazom sušené jahody napríklad s malinami alebo čučoriedkami.
Ak vám náhodou jahody sušené mrazom nestačia, môžete skúsiť balenie s viacerými druhmi ovocia. Vyskúšajte niečo nové a kto vie, možno nájdete novú obľúbenú pochutinu. Takéto balenia nájdete okrem iného v samostatnej kategórii Viacdruhové lyofilizované ovocie.
Skryť popis