Škrabka na zemiaky a zeleninu je nenahraditeľným pomocníkom v každej kuchyni
Pre každého z nás je škrabka na zemiaky a zeleninu samozrejmosťou. Ide o veľmi užitočnú pomôcku, ktorá rýchlo a jednoducho odstráni šupky z rôznych surovín (zemiaky či batáty, šalátové uhorky, koreňová zelenina, špargľa a veľa ďalších). Veľa domácností už si bez škrabky na zeleninu nedokáže predstaviť kuchynské práce.
- Lúpanie ide lepšie od ruky.
- Odstraňuje iba najnutnejšiu časť.
- Nezaťažuje tak veľmi kĺby a prsty.
- Práca je oveľa presnejšia.
- Riziko poranenia je minimálne.
- Poradia si s ňou aj malé deti.
Možno sa to zdá neuveriteľné, ale prvá škrabka na zeleninu bola vyrobená až v roku 1936 v Nemecku, iná obdoba potom v roku 1947 vo Švajčiarsku. Teraz si bez nej mnoho domácností nedokáže predstaviť život.
Pozdĺžna vs. priečna škrabka na zemiaky – v čom sa líšia?
Čo sa týka tvaru, ktorý škrabka na zemiaky má, na výber máte buď priečny, alebo pozdĺžny variant. Aké sú rozdiely?
- Pozdĺžna škrabka na zemiaky je vhodná na škrabanie menšej a zaguľatenej zeleniny, čo znamená, že je ideálna na zemiaky. Poskytuje istotu, presnosť a jednoduchú manipuláciu. Vďaka ostrému koncu ľahko vydlabete kazy.
- Priečna škrabka na zeleninu (v tvare Y) sa zasa dá využiť skôr na dlhú zeleninu (mrkva, uhorka, špargľa), pretože s ňou máte dlhý rozsah pohybu. Samozrejme s ňou ale olúpete aj zemiaky, záleží, čo vám vyhovuje.
Pozdĺžna škrabka
Priečna škrabka
Škrabka na zeleninu a zemiaky – ostrosť, tvar aj materiál čepele sú dôležité
Najdôležitejšou časťou je čepeľ. Škrabka na zeleninu a zemiaky môže mať mnoho rôznych vyhotovení čepele, a to z hľadiska ostrosti, tvaru, materiálu a veľkosti otvoru. Čo najdôležitejšie by ste mali o jednotlivých parametroch vedieť?
Škrabka na zemiaky a zeleninu a tvar čepele
Čepeľ, ktorou je škrabka na zemiaky a zeleninu vybavená, býva vo väčšine prípadov rovná, ale môžete sa stretnúť aj vrúbkovaným či zúbkovaným vyhotovením. Nebojte sa, nejde o to mať peknú šupku s vlnkami, vrúbkovaný tvar pomáha pri lúpaní mäkších surovín, ako sú napríklad paradajky alebo kivi. Čo sa týka zúbkovanej škrabky, tá sa hodí skôr na krájanie veľmi tenkých prúžkov zeleniny – nie je to už teda škrabka v pravom slova zmysle.
i
Škrabka na zeleninu by mala mať samozrejme ostrú čepeľ, pretože s tou tupou bohužiaľ nič neolúpete. Brúsenie škrabky nie je ľahké, najlacnejšie kúsky po pár lúpaniach vyhodíte, a tak investujte do pomocníka so stálou čepeľou.
Škrabka na zemiaky a zeleninu – veľkosť otvoru
Hoci by ste tento parameter možno pri výbere do úvahy nebrali, je dôležitý z hľadiska straty materiálu. Čím väčší je totiž otvor na čepeli, tým viac vrstvy zo zeleniny odoberiete, čo niekedy nie je príliš žiaduce. Tenšie otvory mávajú pozdĺžne škrabky a všeobecne uberú menej šupky, avšak pri hrubšej zelenine to nemusí byť výhodou.
Škrabka na zeleninu – materiál čepele a rukoväte
Ako čepeľ, tak aj rukoväť býva vyhotovená z rôznych materiálov, ktoré sú pre praktickosť škrabky najefektívnejšie.
-
Materiál čepele
- Nehrdzavejúca oceľ je klasikou, je z nej vyrobená väčšina škrabiek. Je odolná, kvalitná a poradí si s hocijakou šupkou.
- Keramika má stále a kvalitné ostrie, avšak je naopak tiež veľmi krehká. Nie je tak bežná, navyše je drahšia.
-
Materiál rukoväte
- Plast môže byť ako kvalitný, tak aj naopak – záleží na cene. Výhodou je minimálna údržba a ľahkosť.
- Drevo bývalo obľúbené skôr, pretože má tradičné kúzlo. Dlho vydrží, ale nie je vhodné napríklad do umývačky.
- Kov je tiež veľmi bežný, pretože je odolný a vďaka vyššej hmotnosti poskytuje dobré vyváženie.
Ničím výnimočným dnes nie je ani škrabka na jablká, ktorá vám pomôže s pohodlným ošúpaním jabĺk, prípadne s ich nakrájaním.
Plastová škrabka
Keramická škrabka
Kovová škrabka
Drevená škrabka
Okrem toho, že by mala byť najlepšia škrabka na zeleninu a zemiaky vyrobená z kvalitného materiálu, mala by byť aj ergonomická. Základom je robustnejší tvar, vďaka ktorému sa lepšie drží.
Škrabka na zeleninu a zemiaky môže mať naklápaciu či vymeniteľnú čepeľ
Čepeľ, ktorou škrabka na zeleninu a zemiaky disponuje, môže mať aj ďalšie vlastnosti, ktoré vám uľahčia lúpanie zeleniny. Môžete sa stretnúť s tým, že bude mať škrabka na zemiaky a zeleninu naklápaciu či vymeniteľnú čepeľ. Naklápanie oceníte najmä v prípade, keď má surovina nerovný povrch. Vymeniteľné čepele potom zaručujú neustálu ostrosť a dlhú životnosť.
Existuje škrabka na zemiaky pre ľavákov, alebo napríklad pre deti? Samozrejme!
Vo väčšine prípadov má škrabka na zemiaky obojstranné ostrie, čo znamená, že je vhodná ako pre pravákov, tak pre ľavákov. Môžete sa však stretnúť aj s tým, že bude škrabka na zemiaky pre ľavákov, alebo pre pravákov. K dispozícii je aj škrabka na zemiaky pre deti, väčšinou vhodná od 2 – 3 rokov. Má špeciálny tvar, často disponuje špeciálnym prstencom, kam dieťa vloží ukazovák, vďaka čomu je chránené pred porezaním.
i
Ak chcete skutočnú kvalitu, vo vašej výbave by nemala chýbať švajčiarska škrabka na zeleninu a zemiaky, ktorá sa pýši ergonomickou rukoväťou a pílkovou otočnou čepeľou, ktorá si poradí s mäkkou zeleninou.
Profi škrabka na zemiaky a zeleninu predstavuje špeciálny stroj
V reštauráciách sa často používa elektrická škrabka na zemiaky a zeleninu v podobe špeciálneho stroja (môžete si ju zaobstarať samozrejme aj do domácich podmienok). Čo si budeme rozprávať, vždy je lepšia ručná škrabka na zemiaky ako stroj, ktorý si neporadí so všetkými kazmi či hrubšou šupkou. Na základné očistenie vysokého množstva surovín je však ideálny.
Otázka na záver – je lepšie používať škrabky, alebo nechať šupku?
V šupke sa často nachádza vysoké množstvo vitamínov, vlákniny a minerálov, avšak na druhej strane je to aj zdroj nevhodných mikroorganizmov a rôznych ošetrujúcich látok. Je teda použitie škrabky vhodné? Záleží, v akom stave zelenina je. Pri tej zo záhradky môže byť šupka prospešná, pri kupovaných kúskoch odporúčame skôr šúpať.
Zaujíma vás lacnejšia škrabka na zemiaky? Bazár ponúka kúsky za zlomok ceny.
Skryť popis