Populárna výberová káva, taktiež anglicky označovaná ako „Specialty Coffee“ sa vo svete kávy čoraz viac rozrastá. Podľa štandardu kávovej asociácie Speciality Coffee Association (SCA) by mala získať tzv. cuppingové skóre 80 a viac z celkových 100 bodov. Poradíme vám, akú výberovú kávu zaobstarať.
Pokračovať
Výberová káva – čo ju odlišuje od bežnej komerčnej kávy?
Bežné značky komerčnej kávy sú distribuované vo veľkých objemoch, zatiaľ čo výberová káva je dodávaná na trh obvykle menšou pražiarňou kávy. Tá sa tak môže oveľa lepšie zamerať na tvorbu vlastnej identity výberovej kávy a jej špecifické vlastnosti. Podľa cuppingového skóre sa komerčná káva pohybuje typicky v rozmedzí 40 – 79 bodov, zatiaľ čo výberová káva musí získať minimálne 80 bodov.
Výberová káva a kvalita – závisí od mnohých faktorov
Výberová káva nie je iba o výslednom produkte, ale významnou súčasťou je aj celkový proces počnúc pestovaním, zberom a metódou spracovania kávy na farme, pokračujúcou prepravou a skladovaním kávy v ideálnych podmienkach, spôsobom praženia kávy vrátane voľby stupňa praženia až po zvolený variant prípravy a servírovania výberovej kávy. Všetky tieto aspekty zohrávajú zásadnú úlohu pre výslednú kvalitu a chuť kávy.
Výberová káva a jej vlastnosti
Výberová káva sa vyznačuje tým, že ide o kvalitnú, primárne zrnkovú kávu, pričom káva bude 100 % Arabica. Ide o kávu typicky s maximálne ročnou exspiráciou, pričom dátum praženia je uvedený na obale. Pri výberovej káve sme schopní dohľadať miesto pôvodu (tzn. danú farmu), dovozca má kontrolu nad kvalitou produkcie, procesom zberu kávy a jej spracovaním.
Pri selekcii výberovej kávy by ste mali okrem iného zvážiť:
Miesto pôvodu kávy alebo z akej krajiny je výberová káva?
Vďaka špecifickým klimatickým podmienkam sa výberová káva pestuje v oblasti vinúcej sa okolo rovníka tiež známej ako Kávové pásmo alebo „The Bean Belt“. Môžeme sa teda stretnúť s kávou africkou (napr. z Etiópie či Kene), indonézskou kávou, kávou zo stredného východu (napr. z Indie), alebo kávou z Latinskej Ameriky (napr. z Brazílie, Mexika či Kolumbie).
i
Nielen pri výberovej káve rozlišujeme, či ide o kávu jedného špecifického pôvodu tzv. „Single-origin“, či zmes viacerých výberových káv rôznych pôvodov tzv. „Blend“.
Ktorá výberová káva je teda najlepšia?
Nemožno objektívne určiť, ktorá výberová káva chutí najlepšie, pretože každá kávová oblasť sa vyznačuje sezónnosťou a unikátnym prostredím na kultiváciu kávy (klíma, nadmorská výška, pôda atď.), ktoré má zásadný vplyv na jej výsledné chuťové profily a celkový charakter. Záleží teda na vašej preferencii.
Výberová káva – aké sú metódy spracovania?
Za výberom metódy, akou sa výberová káva spracúva, stoja dostupné podmienky jednotlivých kávových fariem. Pri výberovej káve je veľmi často využívaná tzv. mokrá metóda, ktorá však nie je vo všetkých krajinách dostupná pre vysokú náročnosť na spotrebu vody. Medzi ďalšie metódy spracovania výberovej kávy patrí aj suchá metóda, alebo metóda zvaná „Honey“. Informácia o metóde spracovania kávy je dôležitá, pretože ďalej napovie možný chuťový profil kávy.
Suchá alebo naturálna metóda spracovania kávy (Natural/Dried)
Ide o metódu, pri ktorej sú čerstvo zozbierané neolúpané kávové čerešne sušené a obracané na slnku niekoľko týždňov. Kávové zrná vo vnútri vďaka procesu fermentácie preberajú ovocné chute z celého plodu. Následne po usušení dochádza k oddeleniu šupky a dužiny od kávového zrna. Výsledná chuť je ovocná typicky smerom k tropickému ovociu a všeobecne ladená viac do sladka. Acidita kávy v zmysle kyslosti je skôr nižšia.
Mokrá alebo premytá metóda spracovania kávy (Washed/Wet)
Ide o technologicky oveľa náročnejšiu metódu. Najprv sa odstráni šupka a väčšina dužiny kávovej čerešne. Zvyšok plodu sa následne namáča niekoľko desiatok hodín v špeciálnych nádržiach, kde taktiež dochádza k fermentácii a výsledkom je separácia zvyšnej dužiny od kávového zrna. Premyté kávové zrná sa potom nechajú na slnku vyschnúť.
Čím sa teda líši mokrá metóda spracovania kávy od tej suchej?
Primárne tým, že vďaka oddeleniu veľkej časti kávovej čerešne hneď na začiatku procesu je pre výslednú chuť kávy oveľa viac určujúce samotné kávové zrno, ktoré získa väčšinu chuťových profilov počas samotného zrenia a zásadný vplyv tu má práve miesto kultivácie, klíma, pôda, odroda atď. Acidita kávy v zmysle kyslosti je oveľa vyššia, prejavujúca sa komplexnejšou a výraznejšou chuťou, zatiaľ čo jej telo nie je tak plné a teda chuť na jazyku nedrží tak dlho.
Výberová káva na espresso alebo do filtra?
Výberová káva je pražená tak, aby jej výsledný charakter čo najviac zodpovedal zvolenému spôsobu prípravy kávy. Práve jedno z najdôležitejších rozdelení závisí od toho, ktorú prípravu kávy preferujete, ak si vychutnávate iba kávové nápoje na základe prípravy espressa, alebo či radšej volíte alternatívnu prípravu kávy, teda filtrovanú kávu. Medzi hlavné druhy kávy podľa spôsobu prípravy teda patrí káva na espresso a káva na prípravu filtrovanej kávy.
i
Samozrejme je možné, že jednotlivé kávové produkty budú upražené na ďalšie špecifické metódy prípravy kávy. Môže ísť napr. o prípravu french press, prípravu kávy v džezve, prípravu kávy v moka kanvičke atď.
Výberová káva na prípravu espressa
Espresso je pripravované ako samostatný nápoj, alebo slúži ako základ pre mliečne kávové nápoje typu cappucino, latté alebo flat white. Charakteristikou espressa je väčšia intenzita a hutnejšia štruktúra. Vzhľadom na to, že príprava espressa trvá veľmi krátky čas, je nutné, aby sme z kávových zŕn v krátkom čase extrakcie získali dostatok aromatických látok.
Dlhšie praženie navyše dodá viac horkosti a karamelizácie už k pôvodným špecifickým chuťovým tónom, čím vznikne vyváženejší výsledný nápoj. Možno teda očakávať, že praženie na espresso bude skôr stredné až tmavé v porovnaní s pražením kávových zŕn na filtrovanú kávu.
Výberová káva na prípravu filtrovanej kávy
Na prípravu filtrovanej kávy sa bežne používajú metódy prípravy pomocou filtrov, napr. V60, French Press, Aeropress, Chemex atď. Na rozdiel od espressa je filtrovaná káva menej výrazná s nižšou koncentráciou. Proces prípravy pri filtrovanej káve trvá výrazne dlhšie s využitím väčšieho množstva vody metódou prekvapkávania („pour over“) či metódou lúhovania. Z tohto dôvodu sa tiež prispôsobuje spôsob praženia výberových kávových zŕn. Káva do flitra je pražená kratší čas a viac dosvetla, vďaka čomu sa zachová viac ovocných a komplexných chutí a vzhľadom na dlhší čas extrakcie pri filtrovanej káve umožňuje svetlejšie praženie pomalšie uvoľňovanie arómy.
Výberová káva vhodná do plnoautomatických kávovarov
Aktuálne sa tiež v ponuke nachádza aj výberová káva do plnoautomatických kávovarov, pričom ide o pomerne nedávny trend, kedy sa rad pražiarní výberovej kávy rozhodol do svojho portfólia zaradiť produkty výberovej kávy, ktoré sú pražené s cieľom dosiahnutia najlepších výsledkov práve pre tento typ kávovarov. V porovnaní napr. s pákovými kávovarmi neponúkajú takú flexibilitu na ovplyvnenie celkovej výslednej chuti kávy.
Zaujímajú vás odlišné spôsoby prípravy kávy oproti bežnému espresso kávovaru? Pozrite sa, čo ponúka kategória Alternatívna príprava kávy.
Skryť popis
Pomohla vám táto informácia?
Tento formulár slúži len na hodnotenie informácií v popise vyššie. Ak máte otázku k produktom, službám, doprave, či inú požiadavku, využite zákaznícku podporu.
Čo by sme v ňom mali zlepšiť? Chýba vám tu niečo? Je niečo uvedené zle? Podeľte sa.
Káva – výberová, 100% Arabica, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, miesto praženia Česká republika, Mokrá/Washed, hmotnosť balenia 300 g
Káva – výberová, tmavý, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, pôvod Brazília a Guatemala, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 300 g
Káva – výberová, 100% Arabica, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, miesto praženia Česká republika, Mokrá/Washed, hmotnosť balenia 300 g
Káva – výberová, tmavý, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, pôvod Brazília a Guatemala, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 300 g
Káva – výberová, tmavý, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, pôvod Brazília a Guatemala, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 1000 g
Káva – výberová, 100% Arabica, stredný stupeň praženia, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, pôvod Brazília, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 250 g
Káva – výberová, 100% Arabica, stredný stupeň praženia, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, pôvod Brazília, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 100 g
Káva – výberová, 100% Arabica, stredný stupeň praženia, na filtrovanú kávu, pôvod Etiópia, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 100 g
Káva – výberová, 100% Arabica a zmes kávových odrôd, stredný stupeň praženia, na espresso, pôvod Nikaragua, miesto praženia Česká republika, Mokrá/Washed, BIO, hmotnosť balenia 100 g
Káva – výberová, 100% Arabica, aróma kakao a mandarínka, svetlý, na filtrovanú kávu, pôvod Etiópia, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 1000 g
Káva – výberová, 100% Arabica, stredný stupeň praženia, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, pôvod Brazília, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 1000 g
Káva – výberová, 100% Arabica, stredný stupeň praženia, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, pôvod Brazília, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 1000 g
Káva – výberová, 100% Arabica, stredný stupeň praženia, na espresso, pôvod Brazília a Nikaragua, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 250 g
Káva – výberová, 100% Arabica, stredný stupeň praženia, na espresso a vhodné pre plnoautomatické kávovary, pôvod Brazília a Nikaragua, miesto praženia Česká republika, Suchá/Natural, hmotnosť balenia 100 g
Káva – výberová, 100% Arabica a zmes kávových odrôd, stredný stupeň praženia, na espresso, pôvod Nikaragua, miesto praženia Česká republika, Mokrá/Washed, BIO, hmotnosť balenia 1000 g
Káva – výberová, 100% Arabica a zmes kávových odrôd, stredný stupeň praženia, na espresso, pôvod Nikaragua, miesto praženia Česká republika, Mokrá/Washed, BIO, hmotnosť balenia 250 g
Na vašom súkromí nám záležíMy, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informáciíMenej informácií
Na našej webovej stránke používame 8 druhov kategórií cookies:
Technické cookies
Tie sú nevyhnutné na fungovanie webovej stránky a jej funkcií, ktoré sa rozhodnete využívať. Bez nich by naša webová stránka nefungovala, napr. by nebolo možné sa prihlásiť do používateľského účtu.
Funkčné cookies
Tieto cookies nám umožňujú zapamätať si Vaše základné voľby a vylepšujú používateľský komfort. Ide napríklad o zapamätanie si jazyka alebo možnosť zostať trvalo prihlásený.
Cookies sociálnych sietí
Tieto cookies nám umožňujú komfortne Vás prepojiť s Vaším profilom na sociálnych sieťach a napríklad Vám umožniť zdieľať produkty a služby s priateľmi a rodinou.
Personalizácia obsahu
Tieto cookies nám umožnia zobraziť Vám obsah a reklamy podľa údajov, ktoré sú o Vás dostupné tak, aby sme sa čo najlepšie trafili do Vašich potrieb. Ide najmä o to, aký obsah ste si zobrazili alebo to, na akom zariadení na naše stránky prichádzate.
Nepersonalizovaná reklama
Tieto cookies nám umožňujú zobrazovať Vám všeobecnú reklamu na produkty a služby.
Personalizovaná reklama
Vďaka týmto cookies Vám my a ?naši partneri? môžeme ponúknuť relevantné produkty a služby na mieru, a to na základe Vašich nákupov, Vášho správania a Vašich preferencií.
Meranie publika
Tieto cookies nám umožňujú optimalizovať naše stránky na Vaše komfortné používanie a to na základe toho, ako ich používate. Cieľom je zapamätať si alebo predpokladať Vaše voľby. Ide napríklad o využívanie funkcií, ich umiestnenie, správanie na stránke.
Cookies tretích strán
Tieto cookies sú cookies tretích strán, pričom viac sa o nich a o našich partneroch môžete dozvedieť tu.
Udelením súhlasu so spracovaním cookies budú na Váš prístroj, ktorý na prehliadanie webovej stránky používate, nainštalované funkčné a analytické cookies (kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ obe kategórie, prípadne si môžete vybrať iba jednu z kategórií kliknutím na tlačidlo „Nastavenia“). Technické cookies inštalujeme na Vaše zariadenie vždy, teda aj bez Vášho súhlasu, pretože bez nich by naša webová stránka nefungovala.
Svoj súhlas so spracovaním cookies môžete odvolať. V súvislosti so spracovaním cookies zo strany našej spoločnosti máte ďalej práva na: prístup ku cookies, vymazanie cookies, úpravu, doplnenie a opravu cookies, obmedzenie spracovania a právo podať sťažnosť na ÚOOÚ. Viac o Vašich právach.