Ako vybrať zaváraninové poháre?
Kvalitné zaváraninové poháre sú nenahraditeľnou pomôckou pre domáce a profesionálne spracovávanie rôznych druhov potravín. Sú určené pre usilovné gazdinky a hospodárov, ktorí nechcú, aby nadbytok úrody zo záhradky prišiel nazmar. Nezaobídu sa bez nich nadšení včelári ani majitelia malých či veľkých výrobní. Sklenené poháre na zaváranie sú totiž úplne ideálnou voľbou pre celý rad rôznych typov sladkých, slaných, kyslých a pikantných potravín.
i
Kvalitné zaváraninové poháre majú dlhú životnosť
Ideálne zaváraninové poháre sú vyrobené z odolného skla, ktoré ani po čase nezmení svoje vlastnosti ani farbu. Takéto zaváracie poháre môžete bez obáv využívať opakovane na rôzne druhy potravín aj niekoľko zaváracích sezón za sebou.
Zaváracie poháre vyberajte vždy s ohľadom na druh potraviny
Zaváracie poháre majú rôznu veľkosť, tvar a typ uzáveru, respektíve viečka. Veľkosť aj tvar vždy vyberajte podľa toho, čo a v akom množstve sa chystáte zavárať. Podľa množstva a typu potraviny vyberiete optimálny počet (nezabudnite zohľadniť aj veľkosť úložného priestoru), tvar aj veľkosť zaváracích pohárov. Pred zaváraním by ste si mali zistiť presný postup, ako sa daná potravina do pohára ukladá (stláčanie, alebo voľné nahádzanie atď.).
Zaváraninové poháre – aký je optimálny objem?
Objem (veľkosť), ktorým zaváraninové poháre disponujú, vyberajte podľa druhu potraviny a tiež podľa počtu členov domácnosti. Pokiaľ máte istotu, že objem pohára stihnete skonzumovať do jedného mesiaca od otvorenia, môžete zavárať aj drobné ovocie a zeleninu v pohároch s väčším objemom. Zaobstarať si môžete veľké zaváraninové poháre 5 l až po mini poháre s objemom 20 ml. Najpopulárnejšie sú poháre na zaváranie s objemom 720 ml.
Zavárate pravidelne a vo veľkom množstve? V tom prípade sa vám budú hodiť zaváracie hrnce. Títo praktickí pomocníci výrazne uľahčujú domácu konzerváciu ovocia a zeleniny a tiež prípravu rôznych pokrmov a nápojov.
Ako vyzerajú ideálne zaváraninové poháre na med a ďalšie potraviny?
Zaváraninové poháre na med majú spravidla 420 až 720 ml. Môžu byť úplne obyčajné hladké s klasickým alebo okrúhlym tvarom. Zaobstarať si ale môžete aj krásny medový zaváraninový pohár so zdobením (včela, medové plásty atď.). Prečítajte si, aká veľkosť pohára je optimálnou voľbou na konkrétny druh potraviny:
- Najmenšie zaváracie poháre do objemu 220 ml sú ideálne pre milovníkov rôznych nátierok, zeleninových, chilli pást a omáčok. Tieto pochúťky sa po otvorení rýchlo kazia. Najmenšie poháre použite na zavarenie paštét, ktoré je nutné spotrebovať do týždňa po otvorení.
- Malé poháre na zaváranie s objemom 220 až 250 ml si nakúpte, ak sa chystáte zavárať džemy, marmelády a rôzne lekváre alebo bobuľovité ovocie, ktoré sú tiež určené na rýchlu spotrebu, pretože sa po otvorení majú tendenciu vplyvom vzduchu rýchlo kaziť.
- Stredne veľké zaváracie poháre do objemu 720 ml sú ideálnou voľbou na uskladnenie medu alebo na zaváranie rôznych druhov mäsa, ovocia a zeleniny. Tento objem pohárov predstavuje zlatú strednú cestu pre rodiny s malými deťmi, alebo dvojčlenné či trojčlenné domácnosti.
- Zaváraninové poháre s objemom 720 ml sú dlhodobo najobľúbenejším typom pohárov, pretože pojmú aj celé plody bez nutnosti krájania na menšie kúsky. Najčastejšie sa používajú na zaváranie uhoriek, broskýň, paprík, cibuliek, marhúľ ale aj rôznych ovocných zmesí alebo zeleninových čalamád.
- Veľké zaváraninové poháre 5 l sa najčastejšie využívajú na zavarenie kyslých uhoriek „kvašákov“ alebo napríklad na výrobu rôznych ovocných alkoholických nápojov. Využijete ich tiež, ak v blízkej budúcnosti chystáte veľkú rodinnú oslavu, na ktorej chcete hosťom ponúknuť svoje vlastné zavarené dobroty.
Vyberajte zaváracie poháre a viečka podľa mechanizmu uzatvárania
Zaváracie poháre a viečka majú rôzny mechanizmus uzatvárania. Rozlišujeme 3 základné typy pohárov a viečok: skrutkovacie poháre, ktoré sa uzatvárajú zaskrutkovaním, zaváracie poháre s kovovým viečkom, ktoré sa upevňujú pomocou zaváracej hlavice. Poháre na zaváranie s klipom majú patentný uzáver, ktorý sa uzatvára s pomocou kovových spôn a medzi vekom a pohárom je tesniaca guma. Tento typ nie je určený na dlhodobé uskladnenie potravín.
Zavárací pohár na mäso bol v minulosti vždy vybavený červenou tesniacou gumou a viečkom, zavarené ovocie malo bielu tesniacu gumu a viečko. V súčasnosti sa viečka a gumy už takto farebne nerozlišujú.
Zaváraninové poháre – prečo je dôležitý tvar?
Zaváraninové poháre majú rôzny tvar. Najčastejšie je ale oválny alebo hranatý (štvorhranné, šesťhranné, osemhranné). Je to dané tým, že tieto poháre jednoducho umiestnite do hrncov štandardných veľkostí a tvarov. Vďaka tomu je proces zavárania rýchlejší, šetrnejší a tiež energeticky úspornejší. Nevýhodou môže byť veľmi hladký povrch, takže si dajte pozor, aby vám zaváracie poháre pri manipulácii nevypadli z ruky.
Sterilizujte zaváracie poháre správnym spôsobom
Zaváracie poháre môžete sterilizovať rôznym spôsobom. Poháre môžete umiestniť do veľkého hrnca s vodou. Po dosiahnutí bodu varu varte aspoň 10 minút. Potom prikryte pokrievkou. Poháre na zaváranie vytiahnite, až keď ich budete chcieť naplniť. Ďalšou možnosťou je sterilizácia v rúre, čisté poháre vložte do predhriatej rúry (140 až 180 °C) a sterilizujte 20 minút. Treťou najjednoduchšou možnosťou je sterilizácia horúcim oplachovaním bez saponátu v umývačke.
Ako uskladniť zaváraninové poháre?
Prázdne zaváraninové poháre by mali byť vždy perfektne čisté a ideálne opatrené padnúcim viečkom a uskladnené rovnakým spôsobom ako naplnené poháre. Nie každý má ale v špajze toľko priestoru. Ak je to práve váš prípad, uložte poháre do debničky na zeleninu, prikryte dekou a uskladnite ich na suchom, čistom mieste. Igelitové tašky nie sú vhodné a snažte sa vyvarovať aj ukladaniu malých pohárov do veľkých.
Zaváraninový pohár stojí spravidla pár eur. Cenu určuje predovšetkým veľkosť a taktiež kvalita. Pokiaľ kupujete viac kusov naraz, alebo chcete na nákupe ušetriť, sledujte naše akčné a zľavové ponuky, kde objavíte tie najlacnejšie poháre na zaváranie.
Skryť popis