AD homeoffice PET

Starostlivosť o pleť

Zlato v kozmetike

Zlato je unikátny materiál, ktorý našiel svoje využitie aj v kozmetike. Pomáha odvádzať toxíny, čistí a regeneruje pleť. Po použití kozmetiky so zlatom je pleť už na prvý pohľad žiarivejšia a zdravšia. Používa sa vo forme šupiniek či nanočastíc, nazývané ako tzv. koloidné zlato.

Sulfát v kozmetike

Sulfát (alebo tiež síran) je látka fungujúca ako detergent. To znamená, že odstraňuje nečistoty a mastnotu a prevádza ich do vody. V kozmetike ho najčastejšie nájdeme pod skratkou SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate). Sulfát je prítomný v šampónoch, sprchových géloch a penách, kondicionéroch a zubných pastách. Dôsledkom tejto látky prípravky veľmi penia. Škodlivosť sulfátov je často zdôrazňovaná, ale nie je preukázaná. Môžu však dráždiť, napríklad v zubnej paste môžu sulfáty spôsobiť podráždenie ústnej sliznice. Pri nadmernom používaní môžu citlivejšiu pokožku dráždiť aj v podobe najrôznejších krémov.

Retinol v kozmetike

Retinol je formou vitamínu A, ktorý je pre telo prirodzený. Je nevyhnutný pre správnu funkciu buniek v hornej vrstve kože. Ak je ho nedostatok, ubúdajú aj tieto bunky, ktoré produkujú keratín. To sa prejavuje suchou a nepružnou pleťou s výskytom vrások. Retinol podporuje obnovu kožných buniek a tvorbu elastínu a kolagénu – to sú látky, ktoré bránia starnutiu pleti. Retinol je jednou z najúčinnejších látok používaných v kozmetike v boji proti starnutiu pleti.

Peptidy v kozmetike

Peptidy sú proteíny, ktoré vďaka svojej veľkosti ľahko a efektívne prenikajú do pokožky. Tieto aktívne molekuly vytvárajú v koži komunikačnú sieť, ktorá hlási poškodenie pleti, čím sa formuje nový kolagén. V kozmetike peptidy pomáhajú zlepšiť prirodzený proces uzdravenia pokožky. Sú vhodné pre zrelú pleť.

Parabén v kozmetike

Parabén je konzervant, ktorý sa často používa v kozmetike, aby zakonzervoval a zaistil mikrobiálnu stabilitu výrobku čo najdlhšie. Vďaka parabénom kozmetické produkty vydržia až dva roky, žiadna zložka sa nepokazí, nemnožia sa baktérie a výrobok neplesnivie. Ide však o spornú látku. Niektoré štúdie poukazujú na škodlivosť parabénov. Parabény môžu ovplyvňovať procesy v tele v súvislosti s hormonálnou aktivitou, avšak priama závadnosť nie je doteraz preukázaná. Ich použitie je považované v kozmetike za bezpečné. Naopak, neprítomnosť parabénov môže spôsobiť viac ťažkostí – ak výrobok obsahuje iné a horšie konzervanty alebo ak bude daný výrobok bez konzervantov zanesený baktériami, tie zničia kvalitu prípravku a ohrozia vaše zdravie. Najčastejšími látkami z tejto skupiny sú metylparabén E218, etylparabén E214, propylparabén E216 a butylparabén.

Panthenol v kozmetike

Panthenol zlepšuje stav pokožky a je používaný v regeneračných krémoch, vrátane krémov po opaľovaní a na spáleniny. Je tiež častou zložkou farmaceutických prípravkov vďaka svojmu jednoznačne pozitívnemu pôsobeniu. Má silné hydratačné, zjemňujúce a upokojujúce účinky. Vlasom panthenol dodáva lesk a zlepšuje ich štruktúru.

Oleje v kozmetike

V kozmetike sa používa veľké množstvo olejov. Každý má iný účinok, niektoré oleje sú dokonca vhodné aj pre mastnú pleť. Jojobový olej hydratuje, vyživuje a hojí. Ľanový olej má regeneračné schopnosti a je ideálny pre pokožku trpiacu ekzémami či lupienkou. Makadamový olej chráni a hydratuje, je tiež vhodný pre poškodené vlasy. Mandľový olej mierni podráždenie, pomáha suchej pleti a skvelý je aj na citlivú pleť či pleť spálenú slnkom. Ricínový olej bráni tvorbe vrások zrelej pleti, je však dráždivejší, a preto nevhodný na citlivú pleť.

Morské riasy v kozmetike

Morské riasy v kozmetických prípravkoch ocení normálna, suchá aj starnúca pleť. Pomáhajú totiž bunkám s ich obnovou a majú vyživujúce schopnosti. Pomáhajú pleti trpiacej lupienkou, ekzémami a ďalšími kožnými chorobami. Tiež výborne hydratujú. Kozmetika s obsahom morských rias nie je vhodná pre mastnú pokožku, pretože má tendenciu upchávať póry.

Lecitín v kozmetike

Lecitín podporuje pružnosť a jemnosť pokožky bez toho, aby ju vysúšal. Pomáha pleti dýchať a vlasom zase obnoviť ich prirodzenú ochranu. Ponúka veľa kladných účinkov, preto je lecitín v kozmetike veľmi obľúbený.

Lanolín v kozmetike

Lanolín pomáha chrániť pleť pomocou ochrannej vodoodolnej vrstvy, takže je ideálnou zložkou pre najrôznejšie krémy. Nájdete ho predovšetkým v krémoch určených na zimu, v ktorých lanolín tvorí hlavnú zložku na ochranu proti mrazu.

Kyselina hyalurónová v kozmetike

Kyselina hyalurónová je látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele, ale s postupujúcim vekom ubúda. Je obľúbená nielen u farmaceutov, ale aj v kozmetickom priemysle, kde sa hojne využíva. Používa sa ako látka, ktorá pomáha v boji proti starnutiu pleti. Podporuje jej pružnosť, účinne hydratuje a má hojivý účinok. S postupujúcim vekom pleť stráca elasticitu a ľahko sa vysušuje, takže je kyselina hyalurónová výborným prostriedkom, ako si pleť udržať sviežu a mladistvú čo najdlhšie. S obľubou sa používa aj v prípravkoch na vlasy a nechty.

Kyselina askorbová v kozmetike

Kyselina askorbová je označovaná ako vitamín C. Funguje ako antioxidant, používa sa na zlepšenie suchej a poškodenej pokožky, znižuje jej lúpanie a zlepšuje pružnosť pleti. Kyselina askorbová tak prispieva k procesu regenerácie, vďaka čomu je obľúbenou látkou v kozmetických produktoch.

Kreatín v kozmetike

Kreatín je prírodná látka, aminokyselina, ktorá je pre telo dôležitá. Využitie kreatínu v kozmetike je cielené hlavne pre suché a poškodené vlasy, ktorým vracia pružnosť a lesk. Vlasy sú narúšané slnečným žiarením, farbením, onduláciou a častým sušením horúcim vzduchom. Pravidelným používaním kozmetiky s obsahom kreatínu získajú späť svoju kvalitu.

Konope v kozmetike

Konopný olej pôsobí protizápalovo, vie regulovať hydratáciu a pomáha s ochranou pleti. Je vhodný pre všetky typy pleti – suchú, citlivú, ale aj mastnú. Je potrebné zvoliť iba adekvátnu konzistenciu výrobku s obsahom konopného oleja (ľahšie krémy pre pleť so sklonmi k akné, pre citlivú pleť hutnejšie krémy).

Kolagén v kozmetike

Kolagén je najdôležitejšia bielkovina nášho tela. Je základnou stavebnou hmotou všetkých spojivových tkanív. Zabezpečuje pružnú pleť, pevné nechty a zdravé vlasy. Nedostatok a ubúdanie kolagénu sa prejavuje výskytom vrások a zhoršenou kvalitou pleti, nechtov a vlasov. S pribúdajúcim vekom je vhodné kolagén používať v kozmetike, ale aj vnútorne pomocou vitamínových preparátov.

Koenzým Q10 v kozmetike

Koenzým Q10 má veľké využitie v športe a medicíne. Obľubu však našiel aj v liečebnej kozmetike vďaka svojmu omladzujúcemu účinku na pleť, ktorú chráni pred predčasným starnutím. Ako antioxidant pomáha koenzým Q10 pleť udržiavať hydratovanú, čo jej pomáha získať späť mladistvý vzhľad. Koenzým Q10 sa odporúča používať už po dvadsiatom roku, keď pleť pomaly začína starnúť. Základnou látkou by mal byť v kozmetike pre 30 a viacročnú pleť.

Inulín v kozmetike

Inulín sa používa pre svoje hydratačné a zmäkčujúce účinky. V prípade krémov vytvára na povrchu pokožky či vlasov mikroskopický film s upokojujúcimi účinkami. V prípade šampónov má uhladzujúce účinky.

Hydrolyzovaný proteín v kozmetike

Hydrolyzovaný proteín je chemická zlúčenina rozštiepená na menšie jednotky. Vo vlasovej kozmetike môžete nájsť pšeničný proteín na posilnenie a hydratáciu vlasov. Hodvábny proteín zvyšuje pružnosť, odolnosť a lesk vlasov. Mliečny proteín je vhodný pre suché a poškodené vlasy. Sójový proteín dodáva lesk a vyhladzuje vlasy. Kolagénový proteín zase zvyšuje elasticitu. Rastlinný proteín hydratuje vlasy a stará sa o rozštiepené končeky, a nakoniec, keratínový proteín slúži na posilnenie vlasov, podporuje ich jemnosť a lesk, zároveň znižuje krepovitosť vlasov.

Hadí jed v kozmetike

Hadí jed je látka, ktorá v prípade uhryznutia hadom môže spôsobiť až smrť. V prípade použitia v medicíne a kozmetike však môže priniesť nečakané a žiaduce účinky. Už v staroveku sa používal na liečbu. V kozmetike sa paralyzujúce účinky hadieho jedu využívajú na predchádzanie vzniku vrások. Má podobné účinky ako botox, neobmedzuje však mimiku tvárových svalov a súčasne zmenšuje vrásky. Použitie kozmetiky s hadím jedom je bezpečné.

Glycerín v kozmetike

Glycerín hydratuje a zvlhčuje, preto je častou zložkou krémov. Viaže na seba vodu, čo vo veľkom množstve však, naopak, škodí a vedie k hĺbkovej dehydratácii pleti. Glycerín nie je odporúčaný pre pleť, ktorá trpí akné či čiernymi bodkami.

P-DC1-WEB14
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií